Yhteiskuntaoppi oppiaineena
Yhteiskuntaopin opetus syventää opiskelijan käsitystä ympäröivästä yhteiskunnasta ja antaa hänelle valmiuksia kasvaa yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneeksi aktiiviseksi ja osallistuvaksi kansalaiseksi. Kansalaisyhteiskuntaa, yhteiskunnan rakenteita ja keskeisiä ilmiöitä, valtaa, taloutta ja vaikuttamista tarkastellaan suomalaisesta, eurooppalaisesta ja globaalista näkökulmasta. Yhteiskuntaoppi rakentuu eri yhteiskuntatieteiden ja oikeustieteen sisällöistä.
Yhteiskuntaoppi luo opiskelijalle edellytyksiä kriittiseen ajankohtaisten ilmiöiden tutkimiseen, arviointiin sekä tulevien kehityssuuntien ja vaihtoehtojen pohdintaan. Lisäksi se vahvistaa talousosaamista, oikeudellista ymmärrystä ja kannustaa aktiiviseen yhteiskunnalliseen osallistumiseen.
Yhteiskuntaopin opiskelu valmentaa opiskelijoita ymmärtämään päivänpolttavia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja niiden taustoja sekä tekemään tämän tiedon varassa omia päätöksiä esim. henkilökohtaisissa talousratkaisuissaan. Yhteiskuntaopin kurssit tarjoavat käytännöntaitoja, ajatteluntaitoja, tukea lukion muihin reaaliaineisiin (esim. historian ja filosofian kursseihin) sekä antaa runsaasti taitoja matkalla kohti ylioppilaskirjoituksia.