Mymlorna 1-3 åringar

Magic Monday 😊🤸‍♂️🎪🧩

Idag blev vi inne, för det är för kallt ute i alla fall nu på förmiddagen ❄️⛄️ Vi kom på att kalla vår måndag idag för Magic Monday 🥁🎩 Vi sysselsatte oss med lek, pyssel, minnesspel, gympa med babblarna 🤸‍♂️med musik, diskussion om känslor 😊 och så har vi lyssnat på sagan om De tre små grisarna! 🐖🐖🐖. Det blev verkligen en magisk måndag full med olika aktiviteter för barnen! 😁😀

Vinterträd❄️

Det är kallt ute som bara den och det har snöat mycket. Vi har pratat med barnen om vinter och snö. Tillsammans med barnen kom vi fram till att vad är väl bättre än att pyssla ett vinterträd!
Vi har skapat vinterträden genom att först måla handen och underarmen och sen har vi tryckt den mot pappret. Sen har barnen fått göra snö på träden av vit målarfärg. Glitter har vi inte heller glömt att ha på vår vita färg, för att få en känsla av gnistrande snö!

En sockerbagare… bakar med trolldeg, och dekorerar granenBarnen har ivrigt berättat om att de bakat pepparkakor (mm.) hemma. I Mymlornas julkalenderlucka nr. 2 kom även En sockerbagare sången, och barnen hade mycket att berätta om formerna, kaveln och bagaren på bilden. Detta år blev det inte vanligt pepparkaksdegsbak, utan en lite mer hållbar (och saltigare) variant, trolldeg. Vi blandade degen tillsammans med barnen i smågrupper och funderade på recept och mängder, utgående ifrån barnens utvecklingsnivå.

Barnen fick testa på många olika verktyg allt från traditionella former till hårkammar och tandkrämskorkar. Att trycka hål och cirklar i massan med återanvändbara sugrör var populärt.

Trolldegen fick åka i ugnen, och barnen var stolta över de hårda figurerna som kom ut, grisar ankor ormar morötter. Roliga att leka med!


Vi funderade på vilka färger som skulle vara juliga, och vilka saker som är gröna, gula etc. Vi målade med både penseln och fingrarna. Till slut fick figurerna guldsnöre och var färdiga att pryda granen!

 

 

Midsommarhälsningar!


Sommar och blommor överallt! Barnen har ivrigt plockat blommor både på gården och på utfärden. Under den gångna veckan har det även kommit upp en egen midsommaräng på Mymlorna. 

Barnen har fått fundera på vilka blommor de sett och vilka färgs blommor de vill måla. Vilka andra delar finns det på en blomma?

Då vi gjorde kronbladen genom att måla med händerna blev det riktigt klottigt, roligt!


Samtidigt övade vi färglära då barnen blandade olika färger.
Blomstjälkarna klippte vissa barn själva, enligt kunnande, men alla fick testa på att klippa med saxen.
Blombladen fick barnen ta i och riva av färgpapper. Till slut limmade vi ihop de olika delarna, och barnen fick stolt sätta upp sina blommor på "ängen". 

Vi vill önska er alla en GLAD MIDSOMMAR!

Högläsning

Språket är grunden för allt lärande. Ett sätt att jobba med språket är att läsa böcker tillsammans. Att läsa tillsammans med barnet hjälper barnet att få ett större ordförråd. Det stärker dessutom barnets empatiförmåga och höjer barnets allmänbildning.

Här lyssnar Mymlorna på sagan "Ingrid och pappa" av Katerina Janouch.

Fågelskådning

"Även naturen, gården, lekparker och den övriga byggda miljön utgör lärmiljöer för den småbarnspedagogiska verksamheten. Dessa miljöer erbjuder upplevelser, material och mångsidiga möjligheter att leka och undersöka."

Daghemmets gård erbjuder oss utmärkta möjligheter att lära oss om djur och natur. Den senaste tiden har vi bland annat lärt oss att känna igen olika fågelarter, som t.ex. fasanen, duvan, skatan och trasten.

Babblarna

Mymlornas tema för vårterminen har varit Babblarna. Så gott som dagligen läser vi t.ex. Babblarna-böcker och lyssnar på Babblarna-musik. Med hjälp av Babblarna har vi bland annat övat på färger, språk och finmotoriska färdigheter. Denna vecka har vi pysslat små Bobbon.

Enligt babblarna.se: "Babblarnas ”babbel” använder det talade språkets melodi och barnet tränas i hur språket låter, men lockar också med barnet i att ”babbla” själv. Att få komma igång med tal och språk utan att använda riktiga ord fungerar som en katalysator för många barn, särskilt för barn som har lite extra svårt i sin språkutveckling. För vissa barn hjälper de till konkret och för andra barn är de ”bara” lustfylld underhållning. ALLA barn älskar Babblarna!"

Experiment med silkespapper

Vi har experimenterat med silkespapper denna vecka. Först fick barnen riva silkespapper och lägga dem på ett vitt papper. Sedan målade vi på silkespappren med vatten och till slut tog vi de våta silkespappersbitarna bort. Vi testade också att göra det andra vägen så att vi sprayade vatten på silkespappersbitarna och tryckte pappret på dem. Båda metoderna resulterade i fantastiska konstverk.

Hygien

"I småbarnspedagogiken ska man tillsammans med barnen fundera över faktorer som är förknippade med hälsa, trygghet och säkerhet. Barnens förmåga att sköta sin hälsa och personliga hygien ska stödjas." (Åbo stads plan för småbarnspedagogik)

I dessa tider, då det är extra viktigt att sköta om sin handhygien, kan det vara bra att konkretisera för barn varför det är så viktigt att använda tvål då man tvättar händerna. Det kan man göra till exempel med hjälp av detta experiment:
1. Häll vatten i ett rent fat.
2. Häll lite glitter på vattnet. Glittret representerar bakterier.
3. Doppa fingret i en skål med tvål/diskmedel och därefter genast i glittervattnet. Vad händer med "bakterierna" då de kommer i kontakt med tvålen?

Årstider

Vi utforskar tidsbegreppet t.ex. genom att följa med årstiderna och ändringarna som sker i naturen. Mymlornas årstidsvägg ändras i takt med våra iakttagelser. Nästa vecka är det redan mars och därför har vi nu tagit bort snön, snöflingorna och snögubbarna och lagt upp en sol i hopp om att våren så småningom börjar.

Musik och rytm

Mymlornas verksamhet innehåller musik varje dag. Vi sjunger, klappar, dansar, spelar instrument, lyssnar på musik och leker musiklekar.
Sånger, rytm, ramsor och rörelselekar utvecklar bland annat barnets språk, observationsförmåga, motorik och minne.
Musiken finns inte endast med på musikstunderna/samlingarna, utan sånger och ramsor kan även fungera t.ex. som tröst då någon är ledsen, som en aktivitet då barnen behöver vänta på något en längre stund eller som något lugnande då barnen behöver vila.

Former och färger

"Målet med småbarnspedagogiken är att erbjuda barnen, oberoende av på vilket stadium av sitt matematiskt tänkande de befinner sig, glädje över insikt och lärande. Barnen ska stifta bekantskap med matematiken och dess delområden på ett åskådligt och lekfullt sätt. Barnen ska handledas att upptäcka former, antal och förändringar i vardagliga situationer och i näromgivningen." (Åbo stads plan för småbarnspedagogik)

Motorik

Daghemmets natursköna gård med backar och ojämn mark erbjuder barnen utmärkta möjligheter till att utveckla sina grovmotoriska kunskaper. På bilden tränar de allra yngsta barnen på att själv gå upp och ner för backen på gården.

Julkalender

Varje dag under samlingen får ett barn öppna den hjärtformade "luckan". I luckan finns en boll, som barnet får "hänga" någonstans på julgranen. På baksidan av bollen står namnet på en julsång, som vi tillsammans sjunger/lyssnar på/dansar till. Vi klipper också bort en dag från julkalenderremsan för att konkretisera hur många dagar det är kvar till jul.

Pedagogiska pärlor

Lekfull övning med pärlor: först sorterade vi pärlorna enligt material (matte), sedan gjorde vi halsband av dem (finmotorik) och sedan sorterade vi halsbandspärlorna enligt färg på bordet (matte). Till sist räknade vi dem och ställde dem efter varann i rader som ett stapeldiagram (matte) och övade på begrepp som "färre" och "mest" (språk).

Svampar

Under den senaste tiden har barnen varit väligt intresserade av svampar. Vi har tittat på bilder av olika slags svampar, pratat om vad olika svampar heter och vad de kan ha för färger, pysslat flugsvampar, och pratat om att det finns svampar som man kan äta och sådana, som man inte ens får röra samt att man alltid ska fråga en vuxen före man plockar någon svamp.

Lärmiljö

Enligt de pedagogiska styrdokumenten ska barnen tas med i planerandet och utformandet av sina lärmiljöer och barnens idéer, lekar och alster ska synas i lärmiljöerna. På Mymlorna, där höstens tema fortsättningsvis är djur och natur, har barnen skapat en egen äng/skog/djungel, där leksaksdjuren kan bo och leva i barnens lekar.

Höstpyssel

Mymlorna har pratat om hösten och pysslat ugglor av höstlöv.

Ur Grunderna för planen för småbarnspedagogiken:
"Olika naturfenomen iakttas med flera sinnen och under olika årstider och man diskuterar och
undersöker dem. Samtidigt lär sig barnen att använda begrepp som hör ihop med omgivningen. Genom att öva sig att känna igen olika växt- och djurarter stärks kunskapen om naturen."

Verksamhetslöfte

Ett av Åbo stads verksamhetsslöften inom svenskspråkig fostran och undervisning är att erbjuda högklassig utbildning på svenska. På vårt daghem satsar vi på det svenska språket bland annat genom att läsa mycket för och med barnen. På Mymlornas anslagstavla kan man varje vecka se den bok, som vi för tillfället läser mycket. När det är dags för nästa bok, flyttar vi bilden på boken över till vår bokslukarlarv, där vi sedan i slutet av året kan se alla böcker, som varit speciellt viktiga för oss under denna termin.

Rörelsejippo

Idag har alla på Kuratorsstigens daghem deltagit i ett rörelsejippo på daghemmets bakgård. Temat för jippot var natur och matematik och syftet rörelseglädje. Barnen fick bland annat galoppera som hästar, kasta stövel på skurkburken, plocka ett visst antal kottar i hinkar, lägga rätt mängd ärtpåsar i rätt burk och hoppa som grodor. Till sist gjordes även ett gemensamt vulkanexperiment med läsk och mentos-pastiller!

Bä bä vita lamm

Under höstens föräldramöte fick Mymlornas föräldrar komma med önskemål och förslag till hur Mymlornas "Djur och natur"-tema kunde kopplas till de olika lärområdena i Åbo stads plan för småbarnspedagogik. Ett önskemål var utflykter till naturen och ställen, där barnen kan bekanta sig med djur. Vi på Kuratorsstigens daghem är lyckligt lottade med tanke på den natursköna omgivningen, som vi befinner oss i. Mymlorna har redan gjort flera utflykter till naturen och t.ex. till häststallet i Hallis. Den senaste promenaden riktade sig till den närliggande fårhagen, där barnen fick se, höra, känna lukten av, paja och mata får.

Djur

Mymlornas tema "Djur och natur" har denna vecka inneburit bl.a. att vi har läst böcker, spelat spel, sjungit sånger och lagt pussel med djurtema. Vi har pratat om vad de olika djuren heter, hur de låter, var de bor, om de är stora eller små och vilka färger och former de har.

Fjärilar

Enligt planen för småbarnspedagogik har småbarnspedagogiken som uppdrag att bland annat stödja barnets visuella uttrycksförmåga. Barnen ska ges möjlighet att njuta av att skapa och få estetiska upplevelser. Barnen ska få pröva att skapa bilder på olika sätt och med olika verktyg och material.

Vi har märkt att barnen på Mymlorna är intresserade av djur och därför har vi tänkt ha djur som ett av våra teman i höst.

Idag fick Mymlorna skapa fjärilar av kaffefilter, vatten och piprensare. Barnen fick färglägga kaffefiltret med tuschpennor och samtidigt öva på finmotorik och färger. Sedan fick barnen spraya vatten på filtret och upptäcka hur färgerna spred sig. Filtret hängdes upp för att torka och till sista lades piprensaren på mitten för att fjärilen skulle få rätt form. Nu flyger de vackra konstverken på Mymlornas vägg.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä