Bävern 2021-2022

Våffeldagen 25.3

Idag har vi firat Våffeldagen tillsammans med de andra grupperna ute på gården med våfflor, musik och lek🥳



D som i dinosaurier🦖🦕

Denna vecka har vi jobbat med dinosaurier på olika sätt. Barnen har bland annat tränat på benämning, att ta reda på fakta, samarbete, matematik, logiskt tänkande, kreativitet, fantasi, lek, sociala färdigheter, uttal, språk och finmotorik. Vi började veckan med att tala om de olika sorterna av dinosaurier, vad de åt, hur de såg ut, hur stora de var jämfört med människor osv. Vi funderade på vilka dinosaurier som levde när. Vi funderade även på de omika tidsperioderna Trias, Jura och Krita. Hela veckan har barnen fått leka med dinosaurierna i dinolandet i hallen. 

Parvis fick sedan barnen ta reda på mer om en viss dinosaurie och sedan presentera för de andra. Barnen tittade i böcker, kollade på datorn och skrev upp. 

Vi har pusslat olika dinosauriepussel🦖


Spelat dinosauriememory🦕

Barnen har varit arkeologer och putsat upp skelett av olika dinosaurier och namngett dem🦖

Barnen har räknat och tränat på logiskt tänkande och gjort färdigt sina dinosaurie mattehäften.

Barnen har pysslat egna dinosaurier av pasta i olika former🦖🦕

 

Y som i yrke

Vi har jobbat med yrken och funderat på vad ett yrke är, vilket är mitt drömyrke, jämfört olika yrken och fått lära oss lite mera om yrket servitör och djurskötare på en djurpark.


Vi funderar på våra egna drömyrken. Vi har också funderat på vad alla föräldrar i gruppen har för yrken.

👨🏻‍🔧👩‍🔬👩🏻‍✈️👨🏻‍🚒👩🏼‍🚀🧑🏻‍💻👩🏼‍🍳🕵🏻‍♀️👷🏻‍♀️👮🏻

Barnen testar på att jobba som servitör på Restaurang Bävern. Vi övar balans och att bära brickor, kärl, och balansera igenom restaurangens bana. Vi tar beställningar och övar på att benämna och skriva. Och övar på fantasi, samarbete och att leka och ha roligt tillsammans både vuxna och barn. 

Via skärmen har vi även fått lära oss hur det är att jobba som en djurskötare på Kolmårdens djurpark. Och samtidigt fått lära oss om en del av de exotiska djuren som finns där. Vi fick följa med djurskötaren som matar Girafferna, leker med sälen, städar hos noshörningen och tränar med tigern. Samtidigt övade vi benämning och dortering med djuren i vår djurlek och gruppera dem enligt storlek, föda, antal ben eller hur de rör sig osv.

 

Våra 5 sinnen 👂🏻👀👃🏻👋🏻👄

Den här veckan har vi jobbat med våra 5 sinnen; hörsel, syn, luktsinnet, känsel och smaksinnet.

👂🏻 Vi började veckan med att jobba med hörseln. Vi tog bilder av våra öron och kunde konstatera att allas öron är olika. Vi pratade om ljudvågor och hur de ser ut om ljudet är högt eller lågt, mörkt eller ljust. 

För varje dag har barnen fått klippa ut den kroppsdel vi jobbat med för att limma upp den på sitt sinne- kollage. Barnen har även med bilder fått öva sig att känna igen våra 5 sinnen.


👀 På tisdag pratade vi om sinnet syn. Vi har lärt oss om pupillen hur den blir större i mörker och mindre i ljus och att alla har olika färgers iris. Med hjälp av spegeln fick barnen hitta alla färgnyanser och sedan färglägga ett öga i just sina egna färger. Vi fick även ta del av Luckans Teater Kojans föreställning "Dunjacksdrama" ute på gården. 


👃🏻 På onsdag jobbade vi med luktsinnet. Vi tränade på bokstaven C som citron samt luktade utan att titta på 26 olika burkar som innehöll bland annat sköljmedel, senap, choklad, torkad lök, tonfisk, russin, citron och salmiak. Efter luktandet fick barnen se alla burkars innehåll för att kolla om barnen nu kunde associera syn med den lukt/doft de känt.

👋🏻 Torsdagens sinne var känsel. Uppe i salen hade vi känsel- rörelse med krokodilens känselpar. Utan att se fick barnen med handen känna vilket föremål krokodilen hade ätit upp och sedan på olika sätt förflytta sig över floden till känsel-paret. Barnen fick även pyssla egna känseltavlor. Barnen fick på varsin paffbit limma olika material. Tavlorna kommer vi att använda på förskolan som känseltavlor. Mjukt, hårt, strävt, gummi, plast, bomull, runt, fluffigt osv var några typer av material vi hittade.

👄 På frdagen jobbade vi med smaksinnet. Vi funderade på vilka smaker man kan känna om näsan är täppt eller man inte kan lukta. Vi lärde oss att vi kan känna 5 smaker; sött, salt, beskt, surt och umami. Efter det fick barnen komma in parvis i Bäverns Masterchef-sal där det fanns en massa olika gömda smakbitar. Barnen fick stänga ögonen och känna på smakbitarna,de fick lukta på dem och gissa vad det var och om de ville även smaka på smakbiten. Smakbitar i masterchef-salen var t.ex Papaya, blodappelsin, päron, russin, kyckling, olika ostar, avocado, choklad, Pitaya, honungsmelon, rostad lök, bröd, passionsfrukt, banan, rotfrukts chips, knackkorv, äppel med mera. När vi i slutet av dagen frågade vem alla som smakat på något de aldrig smakat på tidigare, räckte hela gruppen upp handen, bravo!
Storfavorit var frukten Pitaya. Att smaka på citron blev också en favorit. Efteråt gick vi tillsammans igenom vad alla smakbitar var och barnen fick även tillsammans sortera upp smakbitarna i grupper med frukt, citrusfrukt, kött, sött, salt med mera.
 




Under veckan har vi även talat om hur viktiga våra sinnen är och vilka sinnen vi använder i olika situationer. Till exempel funderade barnen på att vi under en förskoledag använder alla sinnen flera gånger. Vi har även diskuterat hur vi kan kommunicera utan hörsel, förflytta sig och läsa utan syn och ifall vi inte har luktsinne hur smaksinnet påverkas. 

Sifferraden 0-9

Denna vecka har vi jobbat med siffror på olika sätt. 🔎

Barnen fick skriva de siffror som känns svårast på tavlan.

Vi har funderst på tiokompisarna och pysslar våra egna tiokompis pussel. 🧩 

Vilken siffra saknas och udda och jämna siffror. Barnen räknar dagligen hur många vi är på plats eller i matbordet och ifall vi är udda eller jämna antal vuxna och barn. Vi har även funderat på siffrorna större än 10 och klarat fylla i siffrorna ända upp till 50.

I salen har barnen fått vara mattedetektiver för att lösa mattekoden. 🕵🏻‍♂️ Barnen samarbetade i grupper med att lösa alla matteproblemen. 

Vi spårade siffror.

Vi övade på = tecknet.

Vi räknade äpplen med + tecknet.

Vi räknade hur många äpplen Pär hade kvar med - tecknet.



Vi funderade på saknade siffror och större än och mindre än.🐊


Barnen jobbade tillsammans med att bilda siffran 6.

Vi övade på sifferraden 1-9.



Vi letade siffror i olika tidningar och kollade vilken den minsta siffran vi hittade var.


Vi övade på sifferraden med att hitta rätt siffra.


Barnen har övat på att skriva siffror på vita tavlan. 

Denna vecka har vi bland annat övat på räknande, igenkännande, logiskt tänkande, addition, subtraktion, lika stora, sifferraden, större än och mindre än, samarbete, koncentration, lyssnande, glädje att lyckas både enskillt och tillsammans och mycket mer.🍎

Glad vändag❤️💜🤍💖

Glad vändag💜 Idag har vi firat vändag på bävern. Vi har bland annat talat om hur en bra kompis är, hur vi kan göra andra glada och börjat samla på våra egna kompishjältar uppdrag🦸🏻‍♀️ 🦸🏻‍♂️
Även bäverns kompissång har vi sjungit. 

Vårt matrum förvandlades även till en vändagskort verkstad. Vi fortsatte att öva på hel och halv genom att klippa ut vikta hjärtan i olika storlekar och färger. Tillsammans blev alla hjärtan fina blombuketter💐





 

112 dagen🚑🚒🚓

Veckans grej denna vecka var 112-dagen

112
1+1=2
11.2

Idag har vi uppmärksammat 112 dagen. Vi har funderat på vem som kan ringa och vart vi kan ringa. "112 - lätt att slå"

Barnen fick följa med en dramatisering av en olycka där farmor hade fallit och  skadat huvudet. Bäverns personal spelade upp en hel situation med farmor som hade skadat huvudet, Mia 6 år, personalen på nödcentralen via telefon
och sjukskötaren på ambulansen. Tillsammans med barnen funderade vi på de fyra V:na - VEM, VAD, VAR, VÄNTA i ett nödsamtal ☎️ 

Vi fick se en film om en pysselolycka med saxen ✂️ på en förskola och hur den olyckan löste sig. Alla barnen har fått en hemläxa över veckoslutet att fylla i sin hemadress med familjen och hitta ett bra ställe i hemmet att lägga upp nödsamtalsinstruktionen med nödnumret 112, barnets namn och hemadress.
Vi har även fått lära och hur det går till då nödcentralen får ett samtal och skickar ut hjälp. På tre minuter hade brandbilen, ambulansen och polisbilen startat iväg mot olycksplatsen. 

🚒🚑🚓 Barnen har jobbat med pappersuppgifter och färläggningsbilder med utryckningsfordon och i samlingen har vi funderat hur vi känner igen alla olika utryckningsfordon och vad det är viktigt att tänka på då vi ser ett utryckningsfordon i trafiken. 

Som avslutning på dagen har alla barnen fått hem ett Vardagshjälte - diplom för att de känner till det allmänna nödnumret 112 , de känner till de fyra V:na, de känner igen utryckningsfordon, de känner till att vem som hellst oberoende ålder kan ringa 112🚨

Iskonst❄️

Den här veckan har vi öppnat våra iskonstverk❄️🌷 Redan tidigare fick barnen fylla mjölkburkarna med vatten, vattenfärg, glitter och tulpaner. Här är några av de fina konstverken.

Vem är det som har gått i snön?❄️

🐻Denna vecka har vi på bävern jobbat med djur och spår vi kan hitta i Finland på vintern. Vi har sorterat djuren enligt hur de rör sig (hoppande, lufsande, smygande, flygande) och har samtidigt prövat på att röra oss som djuren. Vi har sorterat djuren i grupper med de som flyttar söderut, de som sover hela vintern och de djur som vi kan se på vintern. Vi har också funderat på vilka djur som byter färg på vintern och varför de byter färg, med bland annat sagoboken Vinter hos Plupp.

🦆På skärmen har vi lärt oss om fåglar som Domherre, Blåmes, Kråka (anatomi, färger, föda, storlek och var de bygger bo). Med hjälp av att se på fåglarnas näbb har barnen funderat på vilka fåglar som flyger söderut och vilka fåglar som stannar i Finland.  "Varför flyger fåglarna i ett V?" För att ta reda på detta har vi testat vindmotstånd med att stå i kö och se vad skillnaden är längst fram och längre bak och vem som känner mest vind.

B som i björn. Veckans bokstav som vi jobbat med är B och b. Vi har övat på att skriva namnen på olika djur och samtidigt lära känna dem bättre. Djurens storlek har barnen fått öva på med att ordna upp dem i storleksordning från den största till den minsta. 🦌🐿

Björnen sover, Ekorrn satt i granen, Hoppe hoppe hare, Kråksången, Var bor du lilla råtta, Räven raskar över isen är några av sångerna som har hörts på bävern denna vecka🐰

Egengjord snö har barnen fått leka i inomhus för att ytterligare lära sig om djuren och lära sig känna igen djurens spår. En egengjord snö ger även barnen möjlighet för att utveckla sin fantasi, öva finmotorik, lekfärdigheter, samspel och taktila och kinestetiska färdigheter. Barnen får här med hjälp av stödbilder hitta samma spår i snön och på bilden🐾
- Hårbalsam och matsoda

🌲Veckans rörelse var en utfärd ut i skogen. Vi fick hjälpa räven att hitta bokstäver och färger. Reda ut och räkna björnens glittriga sjalar. Sortera och räkna sorkarnas klossar. Leta ormarnas ormbarn i tunneln. Hämta granbarren från ekorrens gran och räkna stenar hos bävrarna. För att förflytta oss fick barnen hoppa från sten till sten längs stigarna. I gula laget, röda laget och blåa laget klarade alla av att lösa de kluriga uppgifterna tillsammans.

Vi tränar på samarbete, lyssnande, logiskt tänkande, fantasi, räknande, språk och benämningar, koordination, balans, finmotorik, grovmotorik, styrka, kroppsuppfattning och mycket mera🤸🏼‍♀️

Ormboet🐍

Björnidet 🐻

Sorkarnas håla🐾



Ekorrens gran🐿

Bävrarnas damm🦫




Så här kan en vecka hos oss på bävern se ut. Fredagen avslutade vi med en maskerad och disco med djur vi kan se i den finska vintern. Barnen hade klätt ut sig till bland annat möss, lokatter, renar, vargar och björnar. 🕺🏻Veckans grej - nämligen Runebergsdagen och Runebergstårtan. Vi har bland annat besökt Runebergs hem i Borgå via skärmen, lärt oss hur vi bakar Runebergstårta i mikron och till lunch ätit goda Runebergstårtor.

E som i experiment

Den här veckan har vi jobbat med bokstaven E. För varje bokstav vi jobbar med gör vi bokstavens arbetsblad, övar på bokstavens tecken och ser på Bokstavslandet, Bokstavshissen eller bästa bokstaven för just den bokstav vi jobbar med.

Denna vecka har vi jobbat med E som experiment. Vi jobbar med vattnets kretslopp i experimenten. Innan vi började tittade vi på Paxi och vattnets kretslopp och barnen ritade sina egna kretslopp. 


🌿Växter och träd dricker vattnet ur jorden;

 

Vattnets olika former, is, vatten och ånga;


🌧Regnmåln i burk;

🌊Hav i flaska;




Denna vecka har vi gjort olika experiment med vatten💦 här är lite bilder av de andra experimenten vi hunnit med:

Ettika och bikarbonat


Coca cola och mentos, fanta och mentos


Minigrip påse med pennor i


Babyolja och karamelfärg

Skittles och vatten

Färger som förflyttar sig

Måla vattenfärger på isen

Saltmålning

 

 

Vinter och snö

🥳Nu har vi redan varit över 100 dagar på förskolan!🎈På bävern har vi varje dag dagens pärla på morgonens samling. Vi räknar hur många dagar vi varit på förskolan och hur många dagar vi har kvar. Varje fredag räknar vi pärlorna och håller där med koll på dagarna. 


❄️Vintern och snön har vi jobbat med i olika verksamhetsformer. Vi funderar vad som händer med snön inomhus och följde med snön i ett dygn 24 h och kollade skillnader flera gånger under tiden. Vi funderar på vad skillnaden är mellan is, snö och vatten och ser på smält snö och vad vi hittar där. Varje morgon innan vi går ut funderar vi tillsammans på vädret ute, grader ute, om det är varmt, blåsigt, regnigt, snöar, är soligt eller mulet🌤. Varje dag går vi igenom kläder vi behöver för just den stunden och övar samtidigt på att namnge, upprepa, känna igen, och själv fundera vilka kläder vi behöver i vilka väder - ännu har vi inte hittat en dag att klä på oss simdräkt, solhatt och solglasögon..⛱
Snöflingor och snögubbar har barnen pyntat våra fönster med, och samtidigt övat att klippa⛄️ Uppe i gymnastiksalen letade barnen också upp alla snögubbens smultna delar och övade på former, grundmotoriska rörelser, öga - handkoordination, att namnge, storlek, antal, logiskt tänkande, balans, samarbete, räknande med tärning med mera. 🤸🏻‍♂️


God Jul🎄

De sista dagarna innan jul har vi på bävern bland annat haft julkortsverkstad. Vi har talat om varför vi ger julkort och till vem vi kan ge julkort. Fint var även barnens tankar om att ge julkort till de barn som inte skulle ha möjlighet att få julkort✨

God Jul och Gott Nytt år önskar vi alla er!🧑🏻‍🎄🎅🏻🎁🎄🎆


Matematik via rörelse

I rörelse jobbar vi med teman vi talar om i förskoleundervisningen. Här klättrar vi upp till den sjätte och den fjärde och funderar på ordningstal. Vi räknar 5+3=? med ärtpåsar, räknar ihop prickarna på tärningarna, funderar på former och färger med tecken som stöd och räknar ihop bollar samt funderar på storlek. Det här är några exempel ur en rörelsestund vi kan ha på bävern. Sagomassage och avslappningsövningar avslutar vi stunden med och övar även samtidigt tillsammans på att först fråga "får jag massera dig?"



 

1.12 och första luckan i julkalendern

Idag har vi öppnat första luckan i husets julkalender. Ute på gården gick vi em tomtestig och klurade ut frågorna i lag. Tillsammans njöt vi sedan av varm glögg och pepparkakor🎅🏻 Vad är det månne i postlådan imorgon?📫

Vi besökte även domkyrkan och beundrade  bland annat Åbos största julgran.  



 

 

Första advent

Idag firade vi lillajul på Bävern. Tillsammans med Mamma mu, Stampe och Kråkan funderade vi via sång och musik på julen med bland annat julstök (Midnatt råder), pepparkakor (pepparkaksgubbarna), Julbak (En sockerbagare), Luciadagen (Luciasången och Staffan var en stalledräng), Första advent (Tänd ett ljus och låt det brinna) och Julafton (Bjällerklang) 


T som i trafik

Vi har bekantat oss med trafiken. Vi har gått runt i närområdet på trafikbingo. Vad betyder de olika trafikmärken vi ser? Vilka former har de? Vi letade former i trafiken, trafikmärken, räknade bussar, övade att se åt vänster och höger då vi går över vägen. 

Vi besökte även julfönstret på gågatan för och torget. På torget fick vi på svenska lyssna på då en av fiskförsäljarna berättade om fiskar. 



T som tid

Den här veckan har vi jobbat med bokstaven T som tid. Vi har funderat på klockan och på sekundvisaren, minutvisaren och timvisaren. Vi har bekantat oss med ord som dygn, idag, igår, imorgon, månad, vecka, år. Här pysslar vi våra egna klockor som barnen under dagen kan gå ändra till rätt tid. Vi har även funderat på vad allt vi hinner göra på ett dygn. Barnen har funderat och ritat vad de gör på morgonen, på dagen, eftermiddagen, kvällen och natten.

 

Bokstavsjakt

Vi jobbar regelbundet med alfabetet på olika sätt. Här har vi bokstavsjakt med rörelsealfabetet. Vi hjälper detektiven att samla ihop alla bortgömda bokstäver. 🕵🏻‍♀️

 

Veckans siffra

Vi har jobbat med tiokompisarna och räknat med plus. Våra räknelarver har hjälpt oss att räkna ut drakens färger🐛
Varannan vecka jobbar vi med veckans siffra på olika sätt. Vi jobbar med penngrepp, pappersuppgifter, jobbar med siffran i samlingen och funderar t.ex på ordningstal, antal, plus och minus, prepositioner, sortering osv.  

 



 

Halloween på bävern

Denna vecka har vi haft halloween tema hela veckan. 🦫👻


Vi har lyssnat på Sagan Spökbarnen som bytte färg och funderat på vad för färger vi kan äta.


Vi har skrivit vår egen spöksaga som fortsättning på gruppens tidigare saga "Pojken och flickan som planerar halloweenfest". Vi har funderat på sagans delar med "det var en gång" och hur en saga slutar. Vi har också funderat på vad en huvudperson är.

Vi har fått besöka förskolans Halloween-by med skelettjakt, ansiktsmålning, spindelnät och trollkarlens hatt med häxans spökburkar som vi fick lukta på och känna i👻

I rörelse har vi letat skelettets delar hoppandes, balanserandes, klappandes osv. och samtidigt hjälpt "Ben benrangel" att hitta rätta kläder för att gå ut och leka. 

 

Vad blir färgen?🔍🧐

Vi har talat om hösten och höstens färger.Vad är en grundfärg? Hur visar vi färgen med tecken? Och vilka färger får vi när vi blandar färgerna? Samtidigt funderade vi även på symbolerna + och =. 

Med vattenfärg och vatten är det lätt att tillsammans med barnen blanda färger och och få barnen delaktiga
🖌🟡🔵🔴⚪️⚫️

 

Höstansikten

Vi har talat om hösten och skapade våra ansikten med hår av höstlöv. Samtidigt talade vi om hur man ser ut i ansiktet när man är glad, arg, ledsen och rädd bland annat. På whiteboarden gjorde vi tillsammans ett stort ansikte och funderade hur ett ansikte egentligen ser ut.👂🏻👀👃🏻👄

Hej och välkommen till bävern!

Hej och välkommen till Bävern! Hos oss jobbar Mirella, Rita, Florentina och Ida och tillsammans med barnen kommer vi att lägga upp här allt roligt vi gör här på förskolan🦫

Hos oss jobbar vi dagligen med språkutveckling, språkförståelse, matematik, sociala färdigheter, lek, samhörighet, samarbete, grovmotorik, finmotorik och mycket mera🤸🏻🥳
Bildstöd, struktur, rutiner och tecken som stöd är verktyg vi använder dagligen. Barnens delaktighet, trygghet och känsla av samhörighet är några av målen vi jobbar enligt. 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä