2022-2023

Barnens olympiad

Igår deltog vi på barnens olympiad och vilken fin dag vi fick. Solen lyste och det var varmt. Grisen och grodan var på plats och hejade på barnen. Barnen deltog i åtta olika stationer. De fick prova på bl.a handboll, fotboll, längdhopp, spjutkastning och löpning.
När evenemanget var över samlades alla på planen och hade pickninck bestående av semla, banan, mellanmålskex och trip.

Påsk på Trollsländorna

Barnen pysslade byggnader med en liten gård dit raigräset såddes. En påskhäxa var på besök och höll sångstund. En dag var det också skattjakt. Barnen fick leta efter påskägg med bokstäver på ute i närheten av sportplanen. Bokstäverna bildade en mening: Påskharen var här Sök!

Smak-test

Idag hade vi smaktest på Trollsländorna. Först funderade vi på vilka olika kategorier av smaker det finns. Många visste att nånting kan smaka sött eller surt, men så finns det ju också livsmedel som kan smaka saltigt eller beskt.

Sen var det dags att sätta sig vid borden och börja smak-testet!
Daniela gick runt och delade ut mystiska grejer i barnens händer. Med slutna ögon fick barnen först använda luktsinnet och dofta på livsmedlet. I detta skede kunde en del av barnen (beroende på livsmedlet) redan veta vad de hade i handen. Sen tog barnen mod till sig och smakade. Många av barnen var jätte modiga och vågade smaka utan att titta vad det var först.

När barnen smakade skulle de också fundera till vilken smak-kategori livsmedlet hörde; surt, salt, sött eller beskt, och sedan skriva ner det på uppgiftspappret.

Vissa av livsmedlen var mer populära än andra, men roligt tyckte barnen att det var

Marinbiolog på besök

Idag hade vi marinbiologen Maranne på besök. Hon hade bildkort med sig och berättade om olika arter som finns i Östersjön. Både växter, alger och djur. Vi fick lära oss att en del arter trivs där det är stenbotten och klippor, andra däremot trivs där det är mjuk ler- eller sandbotten. Barnen gjorde ett grupparbete. De fyllde en planch med (det fina ordet vi lärde oss) biologisk mångfald.

Skridskoåkning på Barkplanen

Det var en lång väg för att komma till Barkplanen, men det var det värt! Fint väder hade vi också☀️ Barnen var så glada och man märkte att de njöt av att skrinna. De barn som inte var så vana med att skrinna, kämpade fint.
De som ville var med och lekte "Kom hem alla skridskobarn" och vem är rädd för vargen.

I peffisbacken

Vi har en fin backe i närheten av Braheskolan. Fast det är en väldigt konstig vinter i år, har vi haft tur när vi en gång kunnat gå och åka peffis.

Vykort av tomten Putte

Under hela december har vi fått följa med Expeditiontomten Puttes äventyr genom hela Finland. Vi har lärt oss många nya saker, som vi inte visste om Finland. T.ex vilka tokiga sporter man tävlar i här, att Finland kallas 1000 sjöarnas land, att skridkorna är uppfunna i Finland och vilka maträtter som är speciella för Finland. Tack Putte för alla dina vykort!

Besök till Mosken

9.12 var vi på besök till mosken på universitetsgatan. Det var ett intressant och lärorikt besök. Vi fick se hur muslimerna tvättar sig innan de ber. Vi fick titta på koranen och se hur bokstäverna ser ut och lära oss att man läser den från andra hållet. Vi fick se klockan som berättar när det är dags att be. Muslimerna ber 5 gånger per dag. Vi fick också höra och se hur det kan låta när imamen ber och var han står.
Till sist blev vi också bjudna på ett litet mellanmål.

Odla vår egen skog projekt

Efter att det hade varit några frostnätter begav vi oss ut till närskogen för att plocka ekollon. Planen var att sedan plantera dem i ett akvarie som vi har i vårt rum. Nu hoppas vi att de ska börja gro och vi ska få oss en liten mini skog.

Kladdkakans dag 7.1

Idag har vi uppmärksammat kladdkakns dag. Barnen delades in i två grupper och vardera grupp fick baka varsin kladdkaka.
När man bakar tränar man bl.a på olika begrepp, matematik, följa instruktioner, koncentration, öga hand koordination mm. Barnen bekantade sig med olika ingredienser också med hjälp av luktsinnet. Hur doftar kakao eller vaniljsocker? Vi pratade också om vad ingredienserna är gjorda av eller kommer från t.ex vad är mjöl eller varför är det här ägget brunt.

Barnen fick öva på tålamodet. Provsmaket skulle nämnligen bli först efter mellanmålet. Men den som väntar på något gott väntar man aldrig för länge.

Det var nöjda barn som smaskade i sig kaka. Hur smakade kakan då?
"Choklad, jätte gott"
"Super duper gott"
"Tummen upp"
"Choklad är inte helt i min smak"
"Jätte, jätte, jätte gott"

Stor, het och kan bli arg ibland

Det var många fina förslag barnen kom med till veckans grej ledtråden: Tjur, vulkan, lejon och solen
Men den här gången handlade det om vulkanen. Barnen fick bl.a. lära sig om hur vulkaner blir till och hur vulkaner kan se ut. Vi tittade på filmer av vulkanutbrott i Italien och på Island. Sen var det dags och gå ut och göra vulkanexperiment.

Barnen delades in i 4 grupper som byggde varsin vulkan i sandlådan. I en liten burk blandade barnen sen ettika, diskmedel, karamellfärg och matsoda. Denna blandning fick barnens egna vulkaner att få utbrott.
Det var med spänning som barnen följde med vad som hände och hur "lavan" rann från vulkanen.

Sångstund tillsammans med Gumman höst

​Idag när vi kom till aulan för att ha sångstund, var där någon som satt där och sov. Det visade sig vara gumman höst, som hade kommit in ett slag för att vila sig efter att ha krattat så mycket. Tillsamman med henne sjöng, spela och dansade vi.



Veckans grej

Ledtråden löd: Färgrant djur som kan prata
Alla barnen visste att det såklart var en papegoja som veckans grej skulle handla om den här gången.
Vi lärde oss bl.a.om var papegojor bor, vad de tycker om att äta och om att papegojor kan bli jätte gamla.
Istället för en pappersuppgift fick barnen den här gången pyssla papegojor. Fjädrarna gjorde barnen genom att rita runt sina händer och klippa ut dem. Det gällde att hålla tungan rätt i munnen så att inte "händerna" skulle bli utan fingrar.

Vilka fina och färggranna papegojor det blev!

Skogsutfärd med naturskattjakt

I onsdags åkte Trollsländorna till skogen på utfärd. Som första uppgift fick barnen gå på naturskattjakt. Det gällde att titta noggrant omkring sig för att hitta alla skatterna. Alla hade en egen äggkartong dit skatterna skulle samlas. Barnen lärde sig vad de olika sakerna heter och övade på att känna igen föremål och benämna dem.

Sen var det dags för lek, och vilka härliga lekar det blev. Fantasin flödade. Många var ivriga på att klättra i träden. Även blåbären smakade gott.

Biblioteksbesök

Vår utfärd till stadsbiblioteket började inte så bra, då vi missade bussen. Ingen fara, då väntar vi bara på nästa och leker lite "Vad är klockan farbror varg" så länge. Bussresan var rätt spännande, flera av barnen berättade att de inte hade åkt buss förut. Väl framme delade vi in oss i mindre grupper och gick runt och tittade i alla spännande fönster. Alla barn fick sedan välja en bok som vi skulle ta med oss tillbaka till förskolan.
När vi skulle åka tillbaka till förskolan beslöt vi att gå i god tid till busshållplatsen så att vi den här gången inte skulle missa bussen. Vi fick vänta en god stund då det visade sig att bussen var försenad.. Bussresan tillbaka var ännu mer spännande än den förra då det plötsligt började tjuta inne i bussen. En "hammare" som man kan krossa bussfönstret med vid en olycka, hade lite rubbats från sin plats. Detta gjorde att det började tjuta och blinka.

Det var en spännande utfärd med så många spännande moment på vägen. Katarina konstaterade att vi behöver inte läsa "Lassemaja detektivbyrå" för att få spänning i livet. Det räcker med att Trollsländorna bara besöker biblioteket😂

Tova äpplen

Idag fick händerna jobba då barnen fick lära sig att tova. Först skulle ullbollen hanteras varsamt som en liten kattunge, när bollen började få sin form var det dags att börja rulla bollen som en snöboll. För att bollen skulle bli fastare och hård fick barnen ta i och använda krafterna i händerna för att  gnugga bollen tiktigt ordentligt. 

Nu är bollarna på tork och så småningom ska de få pinne och blad så att de ska bli till äppel.



Sångstund

Idag på sångstunden berättade Grisen att hon just börjat på dagis och kände sig ensam. Som tur var Grodan där. Grodan är äldre och går i förskolan och beslöt att visa grisen hur kan göra. Barnen kom också med tips och till sist hade grisen och grodan en massa nya vänner. Tillsammans sjöng och dansade vi till flera roliga sånger.

Välkommen till ett nytt verksamhetsår

Jesss nu är vi igång! Välkommen alla barn och föräldrar till Trollsländorna!
Nu i början av höstterminen vill vi satsa på att bygga upp en fungerande grupp. Vi vill skapa en trygg atmosfär där alla ska trivas, våga vara sig själv och bli en del av gruppen.
Första dagen gjorde vi en gemensam bild där alla var med, både barn och vuxna.
Det här är vi, vi är Trollsländorna!