2018-2022

Vår miniskog med ekplantor 🌳 flyttar ut till stora skogen 🌞🌦

18.5
Det blev dags för våra ekplantor i miniskogen, som barnen skött om så bra, att flytta ut till stora skogen.
Vi planterade ut dem på vår 'hemmaplats'. Det fanns så många plantor att alla som ville kunde göra det.
Den här veckan är det barnens fågelvecka och vi kunde njuta av fantastisk fågelsång. Theodor visade var det fanns flera stora holkar, inte långt från vår hemmaplats 😊

Kulturvandring längs Aura- å med "Gea", Andrea Schmidt till Forum Marinum

Vi åkte över med Förin och träffade Gea på andra sidan. Där startade vår färd med att bonga/ leta reda på små figurer, konstverk, gjorda av barn. Figurerna finns utplacerade längs med ån och med kartans hjälp hittade vi den 13: nde då vi var framme vid Forum Marinum. Halva gruppen gjorde en museumrundtur och andra halvan lekte i lekrummet och hade kul i skeppet Tyrsky.
En rolig utfärd tyckte barnen och ville gärna komma på nytt nästa dag 👍🏼☺

Läslycka, ett projekt med Gea

Andrea " Gea" Schmidt har besökt oss några gånger med sitt läslyckaprojekt. Vi har tillsammans fått ta del av bokprat och inspirerande läsupplevelser.
Vi har också besökt biblioteket och lånat böcker som intresserar.

Besök i Wäinö Aaltonens museum

Vi fick se och uppleva två olika utställningar i WAM. En med fantastiska färger i olika former och material och en med roliga robotar. Vi hade en bra guide och tyckte alla att det var ett bra museibesök 😊 tummen upp 👍🏻

Rymdfest 🚀🛰🌟🌝

Vi har bakat rymdkakor i smågrupper till vår fest. Barnen har röstat, valt programmet. Med festen avslutar vi vårt rymdtema som också varit barnens önskemål. I temat har vi på ett roligt och helhetsmässigt sätt kunna förverkliga alla delmål i förskolans läroplan.

Vändag på trollsländorna!

Idag har vi firat vändag med mycket roliga saker! Vi har b.la. lekt, sjungit, haft disco, ätit popcorn samt delat ut rosor till varandra som vi pysslat förra veckan! :)
Glad vändag från trollsländorna ! 🧡

Experiment! 😊

Vi gjorde egen 'kvicksand' av potatismjöl och vatten. Kul att testa och känna hur det känns i handen.
Barnen valde små figurer som sattes i vatten och ut i kylan. Det var intressant att ta in och se vilka som tinade upp först.

Bibliotekskurs 19.1

Nu har vi fått lära oss vad allt man kan låna från biblioteket, hur man hittar de böcker man önskar låna samt många andra saker.
Roligt med nya böcker i förskolan igen!

Skön dag i skogen 🌞

Tärning och uppdragskort, kurragömma, golf med kottar och ekollon som bollar, upptäckt av en myrstacke på vårt hemmaområde, kojbygge etc 😄

Familjeträff i Brahe 16.9

Kvällen började med sång och rörelslek tillsammans. Efter det fri samvaro med olika valbara aktivitetsstationer. Vi invigde också vår utställning med Camera Obscura och rönnmålningarna.
Det var roligt att så många hade möjlighet att delta!
Vi i personalen var så engagerade att vi tyvärr glömde bort att ta bilder men minnet av en trevlig kväll tillsammans lever kvar! 😄 ❤

Read hour 📚 och bokprat

Barnen har tagit med sig en egen favoritbok hemifrån. I delad grupp har vi bokpratat och läst Bondestams sagobok; mitt bottenliv.
Barnens boksamling blir högläsning under de närmaste två veckorna 😊

Första skogsutfärden 7.9 🌲🐌🐜

På tisdagen hade vi vår första sköna skogsutfärd i fint väder. Vi såg en massa spännande svampar längs med stigen till berget var vi hade vår fruktstund. Sedan gick vi till vår egen hemmaplats bakom berget med frilek och utforskning av närmiljön

Småbarnspedagogikens vecka 6.9-10.9

Idag har alla grupper tillsammans firat temat för veckan "en bra dag på dagis/ förskolan med dans och sång kring vänskap på gården. Grodan, grisen och råttan kom på besök och barnen hjälpte dem att komma överens och vara goda vänner ❤. Sedan åt vi saftiga äpplen som avslutning 🍎🍏

Förr i tiden

Förr i tiden intresserar. Vi har tittat i böcker och på film om tiden förr och barnen har hämtat med sig gamla föremål som de berättat om i samlingen. Vi har nu en liten utställning av dem i ett vitrinskåp i aulan som alla kan se på vägen till matsalen.

Fastlagsäventyr 😊 ❄

I år hade vi toppen Fastlagsväder och vinteräventyr som Aino och Mall ordnade 😄
Det började med en karta på gården som ledde oss till djurens hem, skogen 🌲
Där fick vi fundera på olika frågor om djurspår och djurläten 🐿
På ett berg blev vi bjudna på glögg och musik. Skogens vintriga värld bjöd oss också på pulkadragning, lek och rutsckana i snön 😊

Vändagen ❤

Vi firade vändagen med lekar, sånger och dans i aulan. Våra iskonstverk hängdes upp i granen på gården

Vulkanexperiment och vattenkonstverk

Vi gjorde snövulkanexperiment ute i kylan och kommer att göra ett likadant i varm temperatur.
Barnen jobbade i smågrupper och skapade konstverk av vatten, färg, paljetter och annat smått som sattes ut i minusgrader.

Programmering, spel och vändagskort

Idag har vi jobbat i smågrupper, programmerat Bluebottar, spelat Pelle Svanslösspel och ritat vändagskort. Vändagskorten kommer att lottas ut på fredagen då vi firar vändagen 😊

Vi firar att vi får vara tillsammans i Trollsländorna och har en gemensam mjukisdjurfest 😄🎈

Barnen har kommit med förslag och önskemål vad festen ska innehålla. Temat för festen var de egna mjukisdjurvännerna.
Morgonen startade med presentation av djuren, experiment och post av Prasseltrollet. Vi firade också att vi samlat, fått 10 prasselmärken för visad hänsyn, hjälpsamhet, uthållighet och vänskap.
Vi har sjungit, dansat, druckit saft och ätit havrekakorna vi bakade. Lekt tillsammans och tittat på film med pop corn till 🥳

Tomtebacken

Ett gäng glada förskolebarn traskade förväntansfulla i väg till Tomtebacken idag. Där åkte vi med peffis och hej vad det gick undan! Mjukt var det efter all snö som vräkt ner dagen innan. Härligt med vinter!

Tomtespårning och julstämning

Idag, den näst sista förskoldagen har vi i smågrupper med karta och lykta letat reda på kontroller i Braheskolans närområde och tillsammans svarat på frågor. Efter det blev det pepparkaka och glögg till julmusik på gården.
Inne väntade en liten överraskning. Prasseltrollet och vännerna hade flyttat in i vår miniskog och vi fick post av dem. I brevet stod det att tomtarna i tomteskogen hade varit och gömt två paket till oss under det högsta bordet i vårt förskolerum.

Lilla jul

Vi har fått spännande post från Prasseltrollet och vännerna i tomteskogen.
Piprussin och tomtedetektivlekarna gilllade barnen.

Skogen som inlärningsmiljö

Vi gick på skogsutfärd, halva gruppen den 12.11 och andra halvan den 13.11.
På vägen till närskogen bongade vi trafikmärken som fotades med pekplatta. Efter fruktstunden i skogen hade vi mattelek parvis kring former. Barnen byggde också mandalas och lekte kurragömma med liv och lust.

Vi firar FN-dagen 24.10

Under veckan har vi pratat om olika länder och språk och hur man hälsar där. Barnen blev ivriga på att rita flaggor och vi har sjungit och rört på oss till musik från andra länder.
På fredagen tittade vi på bilder och diskuterade om mänskliga rättigheter, om vad allt som är viktigt för att vi alla skall må bra tillsammans. Alla barn planterade ett ekollon i vår lilla miniskog. Nu hoppas vi på att få en fin liten skog med små ekträd som vi i sen på våren kan plantera ut i vår närskog.

Vi lär oss om räven

Barnen röstade på några djur som finns i våra närskogar och som de gärna vill veta mera om. Räven fick flest röster.
Det kom många frågor:
-Hör räven bra eller dåligt?
-Vad gör räven?
-Hur långt kan den gräva ner sig i marken?
-Hur blir dom sjuka?
Och många fler som vi får ta reda på

Paavo Nurmi stadion

Idag friidrottade vi på Paavo Nurmi stadion i strålande solsken och höstfärger. Vi startade med uppvärmning och sprang runt banan i egen takt. Efter det blev det stafetter, spjut- och bollkastning samt längdhopp i små grupper.

Skogsutfärd

Efter tärningsleken gick vi på djungelvandring bakom berget till vårt nya 'hemställe'.
Där har vi en egen ek som fick fina små fågelbon.

Speldag

På fredagen spelade vi kort- och brädspel tillsammans. Samtidigt som vi hade roligt övade vi också oss i logiskt tänkande, att räkna, minnet, turtagande samt förmågan att vinna och förlora.

FN-dagen

Förskolbarnen har gjort fredsduvor och Trollsländorna planterade var sitt ekollon i den lilla miniskogen. Vi firade dagen med en gemensam sångstund i aulan.

Målning

Gårdagens utställning på Wäinö Aaltonen inspirerar barnen att måla färggranna konstverk.
Utdrag ur grunderna för förskolans läroplan: I förskoleundervisningen ska barnen uppmuntras och stödjas i att använda olika uttrycksformer. Undervisningen ska planeras så att barnen får upplevelser av konst och erfarenheter av en kreativ process bestående av planering, genomförande och utvärdering. Verksamheten ska utgå från barnets förnimmelser, iakttagelser och upplevelser.

Wäinö Aaltonens museum

Torsdagen den19.9 besökte vi Wäinö Aaltonens museum och såg HC Bergs utställning.
På samlingen efter lunch diskuterade vi utställningen. Barnen kom ihåg många olika saker och hade mycket positiv respons att komma med. Det var en fin och färgglad utställning och speciellt konstverken som förändrades då vi rörde på oss fascinerade.

Paavo Nurmi stadion

På tisdagen hade vi friidrottsdag på Paavo Nurmi stadion i strålande solsken. Vi hade uppvärmning, stafetter, spjutkastning och längdhopp.
Utdrag ur grunderna för förskolans läroplan:
Målet i förskoleundervisningen är att inspirera barnen att röra på sig på många olika sätt och känna glädje över att röra på sig. Med hjälp av motion och lekar utvecklas barnens förmåga att fungera tillsammans med andra. Samtidigt stärks deras kroppskontroll och förmågan att uppfatta sin kropp och dess olika delar i förhållandet till det omgivande rummet, den använda tiden och kraften.

Trivselregler

Vi har gjort vår egen trivselregeltavla. Alla har ritat av sin hand och klippt ut den.
Tillsammans har vi funderat ut vad som är viktigt för att vi ska trivas och må bra i vår grupp.
Vi vill skapa en fin atmosfär i gruppen där alla ska känna sig omtyckta och betydelsefulla för den de är och känna att de är delaktiga i verksamheten.

Forum Marinum

Utfärden till Forum Marinum startade bra med en båttur. På muse’et blev vi guidade och fick höra spännande historier. 10 i topp var lekrummet Tyrskyn Myrskyn.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä