Opettajalle

Portfoliotyöskentely osana opetussuunnitelmaa

Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opetussuunnitelmaan sisältyy asiantuntijaksi kasvun juonne, jota toteutetaan asiantuntijuuden kasvun portfolion eli Matkakirja-työskentelyn kautta. Opetussuunnitelmassa tietyt opintojaksot on valittu tarkistuspisteiksi, joiden työskentelyyn kuuluu tiedekunnan arvojen ja keskeisten teemojen reflektointi suhteessa opintojaksojen sisältöihin ja omaan oppimiseen. Matkakirja-työskentelyä sisältävät opintojaksot löydät Matkakirja-sivustolta kunkin opintosuunnan alta.

Toivomme opettajilta, ettei Matkakirja-tehtävien suorittamista mahdollistettaisi muita kanavia pitkin, vaan kannustettaisiin opiskelijoita hyödyntämään Peda.nettiä. Kokemuksemme mukaan Peda-netin käyttö muuttuu sujuvaksi jo muutaman onnistuneen palautuksen jälkeen.

Matkakirja-työskentelyn periaatteet

  • Matkakirjan tarkoituksena on tehdä näkyväksi opiskelijan asiantuntijaksi kasvun prosessia
  • Tehtävät eivät ole ylimääräisiä vaan ne ovat osa kurssien suorittamista
  • Tehtävät linkitetään johonkin tai joihinkin tiedekunnan arvoihin (esim. Kasvatustieteellinen tietotaito​), joista on lyhyet määritelmät Matkakirjassa sivulla Tiedekunnan arvot
  • Tehtävissä tavoitellaan reflektoivaa otetta: tässä tukena on reflektion ohje, joka myös löytyy Matkakirjasta
  • Matkakirja on yhteydessä opiskelijan Taskutuutoriin, joka on opiskelijan opas opiskeluun, reflektointitaitoihin ja akateemisiin käytäntöihin
  • Peda.nettiä käyttäessä opiskelijat tutustuvat luku- ja käyttöoikeusien jakamiseen. Matkakirja mahdollistaa työelämässäkin tarvittavien digitaitojen harjoittelun ja on alustana hyvä oman osaamisen kehittämiseen ja muistiinpanojen tallentamiseen opintojen aikana.
  • Peda.net-tunnus säilyy opiskelijalla myös opintojen päätyttyä, jolloin opiskelijat voivat palata muistiinpanoihinsa ja hyödyntää niitä myös tuni-tunnusten toimimisen päätyttyä, jolloin pääsyä Moodleen ja tunin pilvipalveluihin ei enää ole.

Opettajan muistilista Matkakirja-työskentelyyn

  1. Tee itsellesi Peda.net-tunnukset. Löydät tarvittaessa lisäohjeita tähän liittyen opiskelijoille suunnatuista ohjevideoista, kirjaudu Panopto-ympäristöön TUNI-tunnuksellasi.
  2. Muokkaa Peda.net-tunnuksesi tunnistettavaksi. Lisää OmaTilaasi esimerkiksi yhteystietosi ja viittaus Tampereen yliopistoon, jotta opiskelijat voivat varmasti tunnistaa sinut. OmaTilaan pääset napsauttamalla nimeäsi sivun oikeassa yläkulmassa. Saat toiminnot näkyviin napsauttamalla näytä toiminnot -painiketta sivun oikeassa yläkulmassa. Valitse sitten muokkaa nimesi alta ja muokkaa tietosi haluamallasi tavalla. Lisää ainakin (TAU) nimesi perään.
  3. Laadi kurssille soveltuva Matkakirja-tehtävä. Hyödynnä kurssille suunniteltua valmista tehtävää, valmiita pohjia, edellisvuosien tehtäviä ja katso vinkkejä oppimistehtävän mallipohjasta. Ota yhteyttä Matkakirja-sivuston ylläpitäjiin, mikäli haluat muokata Matkakirjassa olevaa tehtävänantoa. Opiskelijoiden kannalta on tärkeää, että tehtävä ja sen ohjeet löytyvät kokonaisuudessaan Matkakirja-sivustolta.
  4. Luo opiskelijoille palautuskansio Matkakirja-tehtävien linkkejä varten esimerkiksi Moodleen. Suosi tehtävän palautuskansiota keskustelualueiden sijaan. Tehtävän muokkaustilassa palautusmuodot-kohdasta voit määrittää palautusmuodoksi verkkotekstin. Tällöin opiskelijat liittää linkin moodlen tekstiedotoriin eivätkä palauttaa tehtäväänsä tiedostona.
  5. Esittele Matkakirja-tehtävä ja sen aikataulu opiskelijoille. Opiskelijat tekevät kurssiin kuuluvan Matkakirjatehtävän suoraan Peda.nettiin sovitun aikataulun mukaisesti, määrittävät lukuoikeudet ja jakavat opettajalle linkin sovittuun paikkaan.
  6. Pääset lukemaan opiskelijoiden tehtäviä linkkien kautta. Muistathan, että sinun tulee olla kirjautuneena Peda.nettiin, kun luet opiskelijoiden palautuksia. Kirjaudu ensin Peda.nettiin valitsemallasi selaimella ja klikkaa sen jälkeen opiskelijan sinulle palauttamaa linkkiä ja avaa se samalla selaimella, jolla olet kirjautunut sisään Peda.nettiin.
  7. Olethan yhteydessä Matkakirja-sivuston ylläpitäjiin, jos kaipaat lisäohjeistusta tai kohtaat ongelmia Peda.netin tai Matkakirjan käytössä. Ohjaathan myös opiskelijat ottamaan yhteyttä ongelmatilanteissa. Lisäksi kannattaa ohjata opiskelijat tutustumaan ohjeisiin ja ohjevideoihin, sillä usein kysytyimpiin kysymyksiin vastauksia löytyy paljon myös näistä.