3 Tasa-arvon edistäminen ja syrjinnän ennaltaehkäisy

Tasa-arvon edistäminen ja syrjinnän ehkäisyn keinoja

Puhutaan

Tavoitteena on puhua enemmän tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Tarvitaan luontevaa, avointa keskustelua tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä niiden pohtimista yhteisesti.

Koulun kaikkia käytäntöjä, toimintatapoja ja oppimateriaaleja arvioidaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulmasta. Edistävätkö tavat, käytännöt ja aineistot samanarvoisuuden toteutumista vai estävätkö ne sitä?

 

Puututaan

Koulun tehtävä on herkästi puuttua eriarvoiseen kohteluun. Oppilaan tulee tietää kenelle kertoa, jos tulee kohdelluksi tasa-arvon tai yhdenvertaisuuden vastaisesti. Koulun henkilökunnan tehtävä on lopettaa eriarvoinen kohtelu. Erityistä huomiota kiinnitetään seksuaaliseen ja sukupuolen perusteella tapahtuvaan häirintään.

Häirintä luo kiusallisen, leimaavan, halventavan, nöyryyttävän tai uhkaavan ilmapiirin. Häirintä voi olla sanallista, sanatonta tai fyysistä. Se loukkaa yksityisyyttä tai koskemattomuutta.

TOIMINTAOHJEET KOHDATTUASI TAI HAVAITTUASI HÄIRINTÄÄ:

Älä hyväksy häirintää. Jos huomaat tai koet häirintää, osoita ettet hyväksy sitä. Älä ole hiljaa tilanteessa, jossa sinuun tai johonkin toiseen kohdistuu häirintää. Jos häirintä ei lopu heti, kerro opettajalle tai rehtorille. Jos he eivät toimi, kerro toiselle opettajalle tai rehtorin esimiehelle. Älä jää pohtimaan asiaa yksin.

Vaikka kiusaaminen ja häirintä ovat usein ryhmäilmiöitä ja niistä tiedetään laajasti, niistä vaietaan. Vaikeneminen voi osoittaa hyväksymistä, välinpitämättömyyttä ja alistumista. Kerro koulutovereillesi kokemuksestasi tai havainnoistasi. Puhu niistä. Osoita että välität.


Kartoitetaan

Kartoitetaan koulussa säännöllisesti oppilaiden kokemuksia ja havaintoja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuuden toteutumisesta. Kartoittamista toteutetaan kyselyin, keskustellen, havannoiden ja tilastoiden. Kartoitusta voidaan tehdä ulkopuolelta käsin ja myös oppilaita osallistaen esimerkiksi erilaisina oppimistehtävinä.