Henkilöhaastattelut helmikuussa 2019

SEIKKAILUNHALU INNOSTI

SEIKKAILUNHALU INNOSTI
Minna-Maarit Löhönen

Kuka hän on?
Piian Saarenkoski on käynyt interraililla useamman kerran. Hänellä on 3 lasta.
Nythän on hyvin trendikästä mennä junalla, koska sanotaan, että lentokoneet saastuttavat ilmaa paljon. Piia on ottanut huomioon jo nuorena ilmasto-ongelmat ja matkustanut junalla.

Mikä innoitti sinua lähtemään interraille?
Seikkailunhalu ja into nähdä useita eri maita edullisesti. Matkailu tavallisten ihmisten parissa kiinnosti.

Millaisia matkat olivat?
Matkasta olivat kivoja. Näin paljon eri maita. Joskus toki nukkui nukkui huonosti ja väsytti, kun piti nukkua junien käytävillä.

Mitä otit matkoillesi mukaan?
Mukana oli rinkka, makuualusta, makuupussi, hygienia tuotteet, pyykinpesu pulveri, vaihtovaatteita, passi, kirja nuorisohotelleista, rahasekkejä ja kaulapussi passille ja rahoille.

Kauanko matkasi kesti ja kenen kanssa lähdit matkalle?
Ensimmäinen matka kesti kolme viikkoa ja toinen matka kuukauden. Lähdin matkalle hyvän ystäväni kanssa.

Oliko reissussasi ongelmia, jos oli niin mitä?
Joskus oli vaikea saada hotellia. Miesten kähmintä yllätti Turkissa. Jotkut hotellit olivat täynnä torakoita, eikä niissä ollut ilmastointia. Myös varkaat iskivät.

Mikä oli reissuissasi ikimuistoisinta?
Uudet maat ja niiden kulttuuri, ruoka ja se, että viini oli tosi halpaa.

Miltä tuntui palata kotiin?
Kun oli väsynyt oli ihana palata kotiin ja turvalliseen Suomeen, jossa ei joka välissä tarvitse miettiä varkaita.

Entinen juoksija, nyt olympiakomitean vastuulääkäri

Entinen juoksija, nyt olympiakomitean vastuulääkäri

Haastattelen jyväskyläläistä Maarit Valtosta. Hän toimii olympiakomitean vastuulääkärinä.

Mitä teet työssäsi ja millä tavalla autat urheilijoita?
Toimin Suomen Olympiakomitean ja Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksen ylilääkärinä. Kehitän työssäni terveydenhuoltoa suomalaisille huippu-urheilijoille ja huipulle pyrkiville nuorille urheilijoille.

Mikä työssäsi on kiinnostavinta?
Työni on hyvin monipuolista. Jokainen päivä on erilainen. Saan kehittää aivan jotain ihan uutta, joka toivottavasti auttaa suomalaisia urheilijoita vielä pitkään. Itse lääkärin työ on kiinnostavaa. Ihminen on monimutkainen ja hieno kokonaisuus. On upeaa kun pystyy auttamaan urheilijaa pysymään terveenä ja turhauttavaa silloin kun siinä ei onnistu.

Miten päädyit opiskelemaan lääkäriksi ja KIHUun?
Lääkärikouluun päädyin oman urheilu urani kautta. Minulla oli paljon vammoja juoksijana. En saanut enää yhtään ehjää kautta vaan ne päättyivät loukkaantumiseen. Koin etten saanut kunnon vastauksia lääkäreiltä joten lähdin itse opiskelemaan alaa.

Pidätkö siitä kun olet jollain kisamatkalla ja miksi?
Kisamatkat ovat kivoja vaikka onkin ikävää olla erossa perheestä. Pitkillä matkoilla joukkueesta tulee vähän niin kuin perhe. Silloin kuin joukkue luottaa ja arvostaa, siinä on mukava olla.

Kauanko olet ollut töissä lääkärinä ja KIHUssa?
Valmistuin lääkäriksi vuonna 2004. Toimin ensin terveyskeskuksissa, Keski-Suomen keskussairaalan eri klinikoissa ja likes tutkimuskeskuksessa. Vuonna 2014 kun palasimme Oregonista , aloitin työt KIHUlla ensin liikuntalääketieteeseen erikoistuvana lääkärinä ja vuonna 2015 liikuntalääketieteen erikoislääkärinä.

Eetu Vesanen

Kone ja maanviljely

Kone ja maanviljely
Arttu Äijäläinen

Haastateltava on Martti Äijäläinen. Valitsin tämän koska sillä on kiinnostava työ ja lapsuus.

1.Miksi aloitit maanviljelijäksi?
Perin vanhemmilta.

2.Mitä teet vapaa-ajalla?
Luen historia kirjaa mikä kiinnostaa.

3.Mitä kiinostavaa on ammatissasi?
Konehommat kiinnosti lapsena.

4.Mitä eläimiä on ollu?
Lypsykarja, possuja, kanoja, lampaita, koira ja kissa.

5.Kuinka monta harrastusta on ollu?
Hiihto ja muut urheilulajit.

6.Kuka on paras kaveri?
Ei ole parasta kaveria mutta koulukaverit koska on mukavia.

7.Kuinka monessa työssö olet ollu?
Maataloustyössä ja metsän hoito.

Työ opettajana

Työ opettajana
Erika Honkonen

Päivi Minkkinen on opettaja ja kolmen lapsen äiti. Hän työskentelee kankaisten kyläkoulussa jo kahdeksattatoista vuotta ja opettaa 3-4 luokkaa. Päivi on taitava musiikinopettaja ja hän osaa soittaa esimerkiksi pianoa, nokkahuilua ja kitaraa.

Mikä toiveammattisi oli lapsena?
-Toisella luokalla olin sanonut opettajalle, että haluaisin olla lastenhoitaja. En itse muistanut sitä mutta opettajani kertoi sen minulle, sillä hän työskenteli myöhemmin työkaverinani.

Miten päädyit opettajaksi?
-Lukion jälkeen en tiennyt mihin lähden, mutta aikuiset kehottivat minulle opettajan työtä. Eräänä päivänä toivakasta soitettiin minulle, että sinne tarvittaisiin opettajaa, joka osaisi opettaa musiikkia. Menin kokeilemaan ja mukavaa oli, koska tässä sitä nyt ollaan.

Mikä on mukavinta työssäsi?
-Kaikki lapset sillä he ovat aitoja.

Onko sinulla lempikouluainetta, jota opetat, miksi pidät siitä?
-Kuvaamataito, koska oppilaat saavat aikaan niin hienoja töitä. Kuvaamataidon tunti on kuin taikatemppu. Opettajana minä keksin aiheen ja lapset taikovat sen paperille kukin omalla tyylillään.

Oletko viihtynyt uudessa koulussa ja onko muutos ollut sinulle suuri?
-Olen viihtynyt uudessa koulussa erittäin hyvin. Muutos on ollut minulle suuri, mutta parempaan suuntaan. Isommista ja valoisammista tiloista tulee minulle vapautta ja rauhaa.

Henri 12 pro player

Henri 12 pro player

Mitä harrastat?
- Laskettelua ja pelaamista.

Pelaatko liikaa?
- En koska se ei olen terveellistä.

Onko koulu hauskaa?
-On se välillä koska on kavereita joiden kanssa olla.

Mitä teet vapaa ajalla?
- Pelaan ja laskettelen.

Onko sinulla kotieläimiä?
- On kissoja, koiria ja hevosia.

Toimittaja Jesse Lankinen







Pelaaminen ja laskettelu

Pelaaminen ja laskettelu
Aapo Heimonen

Tänään haastattelin Jesse Lankista. Hän on koulussa käyvä poika jolla on huikeat laskettelu- ja pelitaidot. Hän pelaa ja laskettelee vapaa-ajallaan. Haastattelin häntä koulussa.

Miten laskettelu on muuttanut elämääsi?
-Ei juurikaan mitenkään, lähinnä automatkat.

Miten pelaaminen on muuttanut elämääsi?
-Ei juurikaan, lähinnä muista asioista kuluu aikaa. Ja kuluu tietysti rahaa, kun käytän lasketteluun ja pelaamiseen vähän parempia vehkeitä.

Missä sinä harrastat näitä kumpaakin lajia?
-Pelaamista kotona, pitkillä automatkoilla ja laskettelua harrastan laskettelurinteissä mm. Häkän laskettelurinteillä ja Tahkolla.

Millaista laskettelu ja pelaaminen on?
-Kummatkin lajit ovat hauskoja. Laskettelussa, kun on hyppäämässä hyppyristä niin siinä on semmoinen pieni jännitys ja sitten kun se onnistuu niin se on hyvä tunne. Pelaamisessa alkaa tulemaan pieni jännitys, kun pelaa näitä nykyajan pelejä. On se samaan aikaan hauskaakin.

Miten ja miksi suosittelet laskettelemista muille ihmisille?
-Se on kivaa ja jos on tylsää niin näitä kumpaakin voi harrastaa helposti ja nopeasti. Pelaamisen voi aloittaa puhelimella ja siirtyä ajan myötä parempiin vehkeisiin ja laskettelun voi aloittaa vuokraamalla sukset.

Jessen haastattelu

Jessen haastattelu

Jesse on 12v koululainen joka harrastaa laskettelua.

Miten olet muuttanut maailmaa?
-Syntymällä.

Mitä aiot tehdä tulevaisuudessa?
-Mennä avaruuteen.

Missä maissa olet käynyt?
-Thaimaassa ja Espanjassa.

Miten aiot pysäyttää ilmastonmuutoksen?
-Ostaa sähköauton.

Mikä oli ikimuistoisin hetki elämässäsi?
-Ensimmäinen Viktory royale.


Toimittaja Henri Nieminen





KORIPALLO ON ERI TAVALLA KOLMIULOTTEISTA

KORIPALLO ON ERI TAVALLA KOLMIULOTTEISTA
Anni Vesanen

Haastattelin Mikko Pöyhöstä, joka on koripallovalmentaja. Hän valmentaa Säynätsalon C-tyttöjen joukkuetta ja on mukana pelimatkoilla ja on myös aktiivisesti mukana seuratoiminnassa.

Millaista on olla koripallovalmentaja?

Valmentajana oleminen on samaan aikaan sekä mielenkiintoista ja antoisaa että aika vaativaa. On ollut hienoa seurata läheltä pelaajien kasvamista ihmisinä ja koripallotiatojen kehittymistä, myös oman lapsen osalta joka pelasi myös vuosia joukkueessa. Vaativuuden tuntemukset liittyvät siihen että oma ja valmentajakokemus olivat aika vaatimattomia hommaan ryhtyessäni. Eli on pitänyt oppia tosi paljon mitä tarkoittaa valmentajana oleminen ja koripallon opettaminen, ja aina välillä kokea myös osaamattomuutta eri asioissa.

Miksi koripallo on haastavaa?

Koripallossa pelaajien ja pelivälineen liike on hieman eri tavalla kolmiulotteista verrattuna moniin muihin palloilulajeihin, mikä lisää taitojen oppimisen haasteita. Eli eteen-taakse-sivulle-liikesuuntien lisäksi pystysuuntainen liike on hyvin oleellinen asia lajissa. Ja kun lisäksi pelaajan fyysisiltä ominaisuuksilta vaaditaan nopeutta, voimaa ja kestävyyttä sekä muita urheilullisuuden tunnusmerkkejä kuten hyvää liikkuvuutta ja koordinaatiota, on eri kehittymisen kohteita aika paljon.

Mitkä ovat koripalloilijan tärkeimmät ominaisuudet?

Fyysisiltä ominaisuuksilta tarvitaan nopeutta, voimaa ja kestävyyttä sekä hyvää koordinaatiota ja liikkuvuutta. Henkisesti pelaajia opetetaan taistelemaan jokaisessa tilanteessa ja voittamaan ne. Eli periksiantamattomuus ja hyvä asenne ovat ominaisuuksia jotka löytyvät hyvistä pelaajista. Yleisesti, hyvä motivaatio harjoitteluun on keskeisin asia jolla pelaajan eri ominaisuudet voivat kehittyä parhaiten, sitten opittuja juttuja voi hyödyntää tehokkaasti myös peleissä.

Millä sanoilla kuvailisit valmennettaviasi?

Iloisia, ystävällisiä ja hienoja nuoria ihmisiä!

Onko perheessäsi koripallon harrastajia?

Nuorempi tytär pelasi noin 5 vuotta, ja vanhempi on pelannut noin 8 vuotta. Itse pelasin alakouluikäisenä muutaman vuoden ajan ja nyt aikuisena olen pallotellut harrasteporukassa kerran viikossa muutamia vuosia.

Mikä on hankalin juttu koripallossa?

Hankalinta koripallon oppimisessa on varmaankin itse lajin ja erilaisten pelitilanteiden lukemaan oppiminen ja reagoiminen niihin optimaalisella tavalla. Koska asiat tapahtuvat pelissä nopeasti ja pelaajan rooli vaihtuu useita kymmeniä tai satoja kertoja pelin aikana, on aika haasteellista olla jokaisessa tilanteessa ”hereillä” ja osata toimia heti ja vielä oikealla tavalla nopeasti. Hyvää keskittymiskykyä siis tarvitaan. Keskittymistä ja näiden muiden pelinkulun lukemisen oppimista kuitenkin tapahtuu koko ajan pelaajan harrastaessa lajia.

Kiihdytyskisat

Kiihdytyskisat

Tuukka on 12 vuotias ja asuu Ruuhimäessä. Hänellä on 6 sisarusta ja lemmikkejä.
Tuukan kiinnostuksen kohteet ovat kiihdytyskisat.

Mitkä ovat kiihdytyskisat ja mitä niissä tehdään?
-Kiihdytyskisat ovat kisoja joissa ajetaan erittäin nopealla ja matalalla autolla.

Kuinka olet menestynyt kisoissa?
-Olin sm pisteissä yhdestoista, ja muuten on mennyt ihan hyvin.

Mikä on kiihdytyskisoissa parasta?
-On kiva ajaa kovaa ja suoraa rataa. Saan paljon tukea tiimiltäni, kavereiltani ja perheeltäni. Minulla on myös sponsoreita joilta saan myös tukea.

Kuinka kauan olet harrastanut kiihdytyskisoissa kisaamista?
-Aloitin vuonna 2017, eli olen harrastanut jo kohta kaksi vuotta.

Mikä on intohimosi kiihdytyskisoissa?
-Päästä hyvälle sijoitukselle ja tulla suomen mestariksi.


Ville-Petteri Palsa

Laskettelu

Laskettelu
Ville-Petteri on 12 vuotias ja hän asuu Ruuhimäessä. Hänellä on kaksi sisarusta.
Hänen kiinnostuksen kohde on laskettelu.

Millä sinä laskettelet?
-Lasken suksilla olen laskenut sauvoilla en laske enään sauvoilla olen
joskus kokeillut lautaa enkä tykännyt.

Missä sinä laskettelet?
-Noin kolmen kymmenen kilometrin päässä kotoani häkä rinteellä.

Kuinka kauan olet lasketellut?
-Olen lasketellut 3-2 vuotta nyt en ole lasketellut pitkän aikaan koska olen ollut kipeä.

Mikä on kivaa laskettellussa?
-Laskettelussa on kivaa koska saa lasketella kovaa, mennä isoista hyppy reistä ja tehdä hienoja temppuja.

Tuukka Riekkinen