Lukuvuosi 2021-2022

Viikko 50

Kahdeksannellatoista viikolla jatkoimme yhteistä matkaamme kohti joulua talvikalenterimme myötä. Kouluhiiri pääsi seikkailemaan pienten matkassa yökylään kotiin ja neljännet kiitollisuuden aiheet poimittiin kiitollisuuspurkkiin: hiihtäminen, kotitalo, lemmikit, moottorikelkka sekä lelut. Mukavat kiitollisuudet aiheet jatkuivat! Musiikissa lauloimme, soitimme ja laululeikimme Talvi tuntuu turkissa. Enkussa kuuntelimme ja joku jo lauloikin joululauluja englanniksi. Kädentaidoissa työstimme maistuvia pipareita. Kirjainmatkalla treenattiin Ä-kirjainta toiminnallisesti. Liikunnassa oli luisteluviikko. Matikkamatkalla kerrattiin lukuja 0-10. Ympäristömatkalla mietimme jouluisia puuhasteluja pysäkkitouhuina. Päivin kanssa puuhasimme kerhossa tiistaina ja perjantaina touhuttiin eppu-toppujen kanssa perjantaipuodin merkeissä.

Viikko 49

Seitsemännellätoista viikolla jatkoimme yhteistä matkaamme kohti joulua talvikalenterimme myötä. Kouluhiiri pääsi seikkailemaan pienten matkassa yökylään kotiin ja kolmannet kiitollisuuden aiheet poimittiin kiitollisuuspurkkiin: luisteleminen, maalaaminen, lehmät, metsä ja ratsastaminen. Ihanat kiitollisuudet aiheet jatkuivat! Musiikissa lauloimme ja laululeikimme Talvi tuntuu turkissa sekä tutustuimme Suomen kansallissäveltäjään Jean Sibeliukseen. Ennätimme kuunnella ja tunnistaa myös sinfoniaorkesterin soittimia. Kädentaidoissa työstimme rästihommia kuntoon. Kirjainmatkalla treenasimme M-kirjainta. Liikunnassa oli sisäjumppaa: tiistaina akrobatiatemppuiltiin ja perjantaina puuhattiin telineillä, treenattiin lentopalloa, juostiin viestejä sekä pelattiin jumbopalloa kirkonkylän koulun salissa. Matikkamatkalla pohdittiin lukua 10 sekä harjoiteltiin luvun hajoittamista. Ympäristömatkalla mietimme Suomen tunnusmerkkejä sekä elämää Suomessa. Päivin kanssa puuhasimme tiistaina, Heni-veon kanssa keskiviikkona sekä Minna-open oli matkassamme mukana kirkonkylän salitouhuissa.

Viikko 48

Viidennellätoista viikolla jatkoimme yhteistä matkaamme kohti joulua talvikalenterimme myötä. Kouluhiiri (Kirkonrotta pääsi tuuraamaan Kouluhiirtä parin päivän ajan) pääsi seikkailemaan pienten matkassa yökylään kotiin ja toiset kiitollisuuden aiheet poimittiin kiitollisuuspurkkiin: koulu, askarteleminen, koko luokka ja nopeat jalat. Ihanat kiitollisuudet aiheet jatkuivat! Musiikissa lauloimme Synttärilaulua Suomelle sekä opettelimme laulun keinoin Suomen naapurimaita sekä ilmansuuntia. Kädentaidoissa työstimme edelleen ihania lumihiutaleita ja revintätyönä valmistuivat upeat kyntteliköt itsenäisyyspäivää juhlistamaan. Kirjainmatkalla treenasimme T-kirjainta. Liikunnassa treenattiin liikkuen ilmansuuntia. Matikkamatkalla pohdittiin lukua 9 sekä harjoiteltiin lukujonotaitoja toiminnallisesti. Ympäristömatkalla mietimme Suomen tunnusmerkkejä sekä elämää Suomessa. Päivin ja Andreaksen kanssa puuhasimme tiistaina sekä Minna-open kanssa perjantaina.

Viikko 47

Neljännellätoista viikolla aloitimme yhteisen matkamme kohti joulua talvikalenterimme myötä. Kouluhiiri pääsi seikkailemaan pienten matkassa yökylään kotiin ja ensimmäiset kiitollisuuden aiheet poimittiin kiitollisuuspurkkiin: kaverit, perhe, lukutaito ja rakkaus. Ihania kiitollisuuden aiheita! Musiikissa pohdimme tunteita Miltä tuntuu Nallesta-laululeikkin avulla. Kädentaidoissa työstimme ihania lumihiutaleita tai joulun tähtiä; loppusilausta vaille saatiin kierrätystyömme valmiiksi. Kirjainmatkalla työstettiin E-kirjainta koodaten. Liikunnassa kestävyysliikuimme pomppukoneina. Numeromatkalla käsittelyssä oli numero 8. Lisäksi harjoittelimme lukujonotaitoja sekä hoksaamaan puuttuvia lukujonon lukuja. Ympäristömatkalla pohdimme tunteita ja niiden tulemista ja menemistä. Englannissa treenasimme oikeaa ja vasenta kättä. Päivin kanssa puuhasimme, Srk:n Minski piti meille aamun avauksen ulkona ja Andreas liikutti meitä kerhossa tiistaina.

Viikko 46

Kolmannellatoista viikolla vietimme lasten oikeuksien viikkoa. Lapset saivat harjoitella ”opena” olemista ja kovasti mietittiin, miten oikeudet ja velvollisuudet kietoutuvat yhteen. Tuumimme myös lasten oikeuksia koulumaailmassa ja totesimme, että kaveritaidot kuuluvat olennaisesti siihen, miten koemme oikeuden osallisuuteen, turvallisuuteen, omaan mielipiteeseen ja onnellisuuteen. Musiikissa laululeikimme joka päivä Lapsen oikeuksien laulua sekä keskiviikkona lauloimme Hyvistä tavoista sekä rentouduimme Kuusen ja koivun kaveritarinan merkeissä. Kädentaidoissa työstimme kehukoneen, minkä ensikäyttö jäi odottamaan seuraavaa viikkoa. Kirjainmatkalla käsittelyssämme oli L-kirjain – työstimme myös talven ensimmäisiä lumihiutaleita. Liikunnassa leikimme toiveleikkejä. Numeromatkalla treenasimme numeroa 7 sekä pohdimme lukujonotaitoja. Ympäristömatkalla pohdimme lasten oikeuksia ja totesimme, että monet oikeudet varmasti toteutuvat, jos voimme hyvin. Englannissa liikuttelimme oikeaa ja vasenta kättä. Päivin kanssa puuhasimme tiistaina kerhossa, Heini-veo oli ilonamme keskiviikkona, Eijan kanssa tuumasimme torstaina sekä Minnan kanssa harjoittelimme perjantaina.

Viikko 45

Kahdestoista viikko oli puuhakas ja opettavainen viikko. Kekseliäisyys oli tavoitteenamme liikunnallisuuden myötä. Totesimme viikon aikana, että paljon voimme keksiä mukavia juttuja, mutta huomasimme, että kekseliäisyyttä voi käyttää myös ikäviempienkin juttujen tuottamiseen. Keskustelimme siitä, kuinka tulisi muistaa keksiä kaverin kanssa juttuja, joista itsekin tykkää sekä siitä, että tarvitsemme viisautta ja rohkeutta olla lähtemättä mukaan näihin ikävämpiin juttuihin. Musiikissa Pentti Rasinkangas antoi meille luokkakonsertissaan monia hauskoja mielikuvitusnäkymiä. Kädentaidoissa meillä oli työn alla salaisuusjuttuja isänpäivää varten. Tykkään susta näin paljon -käsistä tuli liikuttavan kauniita. Kirjainmatkan puuhat jäivät tällä viikolla liikunnan jalkoihin, kun seikkailimme kirkonkylän koulun salissa pallonkäsittelytaitojen sekä sählyn merkeissä. Kävimme tutustumassa myös kirjastoon. Matikkamatkalla työn alla oli luku 7. Ympäristömatkalla pohdimme terveellistä syötävää. Päivin kanssa puuhasimme tiistaina kerhoissa ja perjantaina opettelimme Minna-open kanssa erityisesti rauhoittumisen taitoja. Peliviikon aikana opettelimme liikunnallisia pelejä, tutustuimme iPadin maailmaan sekä pelasimme perinteisesti lautapelejä.

Viikko 44

Yhdestoista viikko toi mukanaan liikuntatreenit. Viikon aikana teimme yllätyskyykkyjä ja liikuntaläksyjä sekä keskustelimme ja teimme monenlaista puuhaa, jotka liittyvät liikunnallisuuteen sekä siitä saataviin hyötyihin. Musiikissa liikutimme itseämme liikuntaleikin avulla. Kuvaamataidossa työstimme edelleen maskotteja ommellen ja nopeimmat ennättivät aloitella hämähäkinverkkotyötä maalaten. Liikunnassa testasimme nopeutta viestinjuoksulla. Kirjainmatkalla tutustuimme L-kirjaimeen. Makustelimme äännettä ja etsimme luokasta L-kirjaimella alkavia sanoja. Matikkamatkalla työn alla oli luku 6. Nopalla heitimme yhtä suurempaa ja yhtä pienempää lukua.  Ympäristömatkalla pohdimme liikunnan vaikutuksia ja liikutimme itseämme enkun kehonosalaulun ja -leikin merkeissä. Päivin ja Andreaksen kanssa puuhasimme tiistaina kerhoissa, keskiviikkona hymyilimme koulukuvauksessa sekä touhusimme Heini-veon kanssa, torstaina Eijan kanssa pohdimme pyhäinpäivän asioita ja perjantaina opettelimme Minna-open kanssa eskarilaisten monenlaisia taitoja.

Viikko 43

Kymmenennellä viikolla harjoittelimme löytämään oppimisen iloa sekä tapoja, joiden avulla haastavienkin asioiden oppimisesta tulisi mukavampaa. Totesimme myös, että monet pelottavat asiat voivat näyttäytyä tutussa ympäristössä ja tuttujen ihmisten kesken turvallisilta ja että mielikuvituksemme saattaa saada välillä ajatuksemme lentoon. Musiikissa kuuntelimme ja säestimme kolmea kummitusta kattiloilla, lusikoilla sekä lasipurkeilla, voimakkuusvaihteluja kapellimestarin ohjeistamana noudattaen. Leikimme ”Vanhan linnan kummitusta” sekä ”Kuka puuttuu joukosta” -leikkejä. Taskulampuilla tuotimme mahtavan valoshown kattoihin ja seiniin, samalla matoilla mukavasti rentoutuen. Kuvaamataidossa työstettiin maskotteja ommellen ja vikkelimmät ennättivät aloittaa jo hämähäkinverkkotyötä maalaten. Liikunnassa juostiin heijastinliiviviestiä sekä etsittiin aarteita kurpitsojen sisältä suunnistusharjoituksena. Kirjainmatkalla matkattiin U-kirjaimeen ja työstettiin U-pöllöä. Harjoittelimme tarkkaa kuuntelua ja riimittelimme. Matikkamatkalla etsittiin eroavaisuuksia kuvista sekä mietittiin käsitteitä suurin, pienin sekä ympyrä, kolmio ja neliö. Ympäristömatkalla todettiin syksyn saapuneen ja pohdittiin ryhmätyönä, kuinka puut, kasvit, eläimet ja ihmiset valmistautuvat talven tuloon. Piian ja Andreaksen kanssa puuhattiin tiistaina kerhoissa ja Aila-open kanssa torstaituokiossa. Saimme myös kunniatehtävän arpoa oppilaskunnan hallituksen ehdokkaiden vaalinumeroita. Perjantaina oli Minna-open päivä ja koululla seikkaili monenkirjavaa sakkia kesäajan päättymistä juhlistaen.

Viikko 41

Yhdeksännellä viikolla harjoittelimme kärsivällisyyttä eli opettelimme työskentelemään pitkäjännitteisesti. Lisäksi tavoitteenamme oli kokea iloa ja innostusta viikon puuhista sekä ottaa huomioon toinen toisiamme ja huomata tekemiämme hyviä ja kauniita tekoja. Viikon aikana puuhasimme "Tavataan toisia ja vedetään yhtä köyttä -monoviikon touhuja (monialaiset oppimiskokonaisuudet ~ projektiviikko). Terve tiistaina 5.-6. -luokan oppilaat tarjoilivat meille hyppyradan ja Andreas liikutti meitä kerhossa. Kehujen keskiviikkona tarjoilimme keskiluokan ja yläluokan väelle kampaamopalveluja ja Aasin häntä -pisteen pop up-palveluina, kehuimme kavereita ja luimme hyvien tekojen -laatikon antimia keskusradion kautta sekä tuumasimme ja kirjoitimme voimalauseita. Saimme myös kuulla ikäväksemme, että yökoulumme jouduttiin siirtämään. Kärsivällisyys viikon teemana joutui todellakin koetukselle tämän johdosta. Toiveet todeksi torstaina keskiluokan väki tarjoili meille temppurataa, sählyilyä sekä kuvispuuhia ja  yläluokan väki aarrejahtia. Kasasimme lukutelttoja ja luimme teltoissa maskoteillemme sekä toinen toisillemme. Perjantaina laitoimme bileet pystyyn: leikimme koko koulun väen voimin 10 tikkua laudalla sekä pimeä piilosta koulun sisällä. Puuhasimme lukuteltoissa ja lounastimme laavulla makkaranpaiston merkeissä. Lounaan jälkeen katsoimme Rio-elokuvaa ja herkuttelimme kotoa tuoduilla herkuilla. Päivän päätteeksi laitoimme pillit pussiin ja lähdimme syyslomalle iloisissa tunnelmissa! Olihan meillä monien tunteiden ja puuhien viikko!

Viikko 40

Kahdeksannella viikolla harjoittelimme tunnistamaan pettymyksen tunnetta sekä löytämään vaihtoehtoisia tapoja säädellä kiukkuamme ja harmitustamme. Kotiin matkasivat kiukkupussit äärimmäisessä hädässä käytettäväksi. Luonteenvahvuuksista ihastelimme tällä viikolla sopeutumista erilaisissa tilanteissa. Kirjainmatkalla S niin kuin sisiliskot valmistuivat ja ne saivat kimalletta nahkaansa koristeeksi. Luokasta etsittiin s-kirjaimella alkavia asioita ja kuvattiin niitä esityksiksi iPadille. Inka sadutti meitä ja kuvitimme keksimämme tarinan. Siitä tuli mahtava! Matikkamatkalla kerrattiin lukuja 0-5. Ympäristömatkalla pohdiskeltiin eläinviikon antia: kuinka meidän tulee huolehtia lemmikeistämme ja kuinka niitä voi kouluttaa. Lisäksi koko viikon ajan matkassamme seikkailivat karvakaverimme. Musiikissa laulettiin kiukun kesytyksestä, syksyisestä lähiympäristöstä sekä seurattiin eläinkoulun tapahtumia open pienessä näytelmässä. Käsitöissä jatkoimme maskotteja ja liikunnassa harjoiteltiin edelleen suunnistamisen alkeita. Päivin kanssa kerhoiltiin tiistaina, Heini-veon kanssa puuhattiin keskiviikkona ja Aila-erityisopen kanssa touhuttiin torstaina.

Viikko 39

Seitsemännellä viikolla harjoittelimme tunnistamaan asioita, joita pelkäämme sekä mietimme keinoja pelkojemme kesyttämiseen. Luonteenvahvuuksista ihastelimme tällä viikolla rohkeutta uusissa tilanteissa. Kirjainmatkalla tutustuimme kirjaimeen S ja matikkamatkalla lukuun 5. Lisäksi harjoittelimme erilaisten asioiden luokittelemista. Ympäristömatkalla pohdiskeltiin ympäristön puita ja ryhmiteltiin puut havu- ja lehtipuihin. Saimme tiistaina myös vierailijan luokkaan ja hänen kanssaan pääsimme metsäseikkailemaan sekä työstämään Metsänhaltijoita. Englannissa tutustuimme numeroihin ja väreihin. Musiikissa laulettiin havupuista ja lehtipuista. Kädentaidoissa aloitimme maskotteja suunnittelemalla; pääsimme jo työstämään yksityiskohtiakin kavereillemme. Liikunnassa harjoiteltiin suunnistamisen alkeita ja muistin varaista toimimista. Päivin ja Andreaksen kanssa kerhoiltiin tiistaina ja Aila-erityisopen kanssa touhuttiin torstaina. Saimme luokkaan pikkuapulaisen: Roksu-koiran, jonka saa tarvittaessa ottaa syliin – etenkin silloin, jos tuntuu siltä, että omat varpaat tarvitsevat huilausta.

Viikko 38

Kuudennella viikolla Visa Varis muistutti meitä herkkyydestä ja niinpä harjoittelimme huomioimaan asioita, tapahtumia ja ihmisiä ympärillämme aistiemme avulla. Lisäksi Mollin massuun mietimme asioita, jotka tuovat meille hyvää mieltä. Kirjainmatkalla jatkoimme O-kirjainharjoituksia piirtämällä oravanpesän. Numeromatkalla treenattiin erityisesti lukua 4. Ympäristömatkalla pohdittiin leivonta-asioita ja pääsimme leipomaan omenapiirakkaa. Nam, nam! Musiikissa matkattiin Asikkalan puisilla rattailla laulaen sekä harjoiteltiin ”tandem-pyörällä” ajoa. Liikuntatunnilla leikittiin pihapelejä. Päivin ja Andreaksen kanssa kerhoiltiin tiistaina, torstaina palotarkastaja kävi tarkastuskäynnilla koulullamme ja sen innoittamina järjestimme poistumisharjoitukset sekä Minna-open kanssa touhuttiin perjantaina.

Viikko 37

Viidennellä viikolla Visa Varis muistutti meitä huomaavaisuudesta ja niinpä harjoittelimme huomioimaan asioita, tapahtumia ja ihmisiä ympärillämme. Kirjainmatkalla opettelimme uutena kirjaimena O-kirjainta pysäkkityöskentelyn merkeissä. Numeromatkalla treenattiin erityisesti lukua 3. Ympäristömatkalla pohdittiin elollista ja elotonta luontoa. Kädentaidoissa työstimme omenoita painotekniikalla. Musiikissa laulettiin, leikittiin, taputeltiin ja rytmiteltiin kulkuvälineitä. Liikuntatunnilla juostiin, hypättiin ja heitettiin. Päivin kanssa kerhoiltiin tiistaina, srk:n Eija oli ilonamme torstaina ja Minna-open kanssa touhuttiin perjantaina.

Viikko 36

Neljännellä viikolla Visa Varis muistutti meitä rauhallisuudesta ja niinpä harjoittelimme rauhallista työskentelyä sekä vauhdin ja äänen säätelyä. Kirjainmatkalla opettelimme uutena kirjaimena I-kirjainta sekä tunnustelimme ja kuvailimme salaisuuspussin aarteita. Kuuntelimme satua Leppäkertusta ilman pilkkuja ja Inka sadututti meitä. Numeromatkalla treenattiin erityisesti lukua 2. Ympäristömatkalla piirrettiin metsäpurkkiin metsäisiä tunnusmerkkejä. Kädentaidoissa työstimme leppäkerttuja lehdelle. Musiikissa taputeltiin ja rytmiteltiin Suomen luonnon asukkaita ja tutustuttiin karhuun. Lauloimme Minä autan sinua -laulua. Liikuntatunnilla juostiin, hypättiin ja heitettiin. Päivin kanssa kerhoiltiin tiistaina, srk:n Eija oli ilonamme torstaina ja Minna-open kanssa touhuttiin perjantaina.

Viikko 35

Kolmannella viikolla jatkoimme harjoitteluamme yhteisten sopimusten noudattamisesta sekä tunteiden ilmaisukeinoista. Kirjainmatkalla kertasimme ensimmäistä kirjainta eli A:ta. Numeromatkalla kerrattiin erityisesti lukua 1. Ympäristömatkalla seikkailtiin koulun pihalla ja metsässä sekä tehtiin havaintoja eri aistikanaviamme käyttäen. Lisäksi työstettiin luontotaidetta ryhmänä. Kädentaidoissa teimme piirustusalustat; kynäpurkitkin saimme vaiheeseen. Musiikissa taputeltiin ja rytmiteltiin Suomen luonnon asukkaita ja tutustuttiin erityisesti ilvekseen. Rytmisoittimilla soitettiin ja suomalaisesta metsästä laulettiin. Liikuntatunnilla huristeltiin junan kuljettamana lehtipysäkeillä. Päivin kanssa kerhoiltiin tiistaina, srk:n Eija oli ilonamme torstaina ja Minna-open kanssa touhuttiin perjantaina.

Viikko 34

Toisella viikolla jatkoimme harjoitteluamme tehdä töitä toinen toistemme kanssa sekä kertasimme, mitä sopimuksia noudattamalla meillä olisi kaikilla turvallista ja mukavaa käydä eskaria. Tunnustelimme ja tunnistimme turvallisuuteen liittyviä asioita aamupiirissä läpi. Aloittelimme kirjainmatkaamme ensimmäisellä kirjaimella eli A-kirjaimella. Numeromatkalla tutustuttiin erityisesti lukuun 1. Ennätettiin kokeilla myös padeja ja aloitella Ekapeliä. Ympäristömatkalla pohdittiin luokkasopimuksia ja turvallisuuteen liittyviä asioita niin liikenteessä kuin koulumme arjessakin. Kädentaidoissa teimme naulakkomerkit. Nyt naulakkoa koristavat hienot nimiraketit. Musiikissa taputeltiin ja rytmiteltiin liikennemerkkejä sekä soitettiin rytmisoittimilla. Liikuntatunnilla huristeltiin tallipäällikköinä ja kuskeina. Keskiviikon koulurauhan julistus siirrettiin torstaille vesisateen vuoksi, mutta torstaina päästiin tämä toteuttamaan koko koulun voimin. Päivin kanssa kerhoiltiin tiistaina, Aila-ope oli ilonamme torstaina ja Minna-open kanssa touhuttiin perjantaina.

Viikko 33

Ensimmäisellä viikolla harjoittelimme tekemään töitä toinen toistemme kanssa sekä mietimme yhdessä, mitä sopimuksia noudattamalla meillä olisi kaikilla turvallista ja mukavaa käydä eskaria. Tunnustelimme ja tunnistimme päivittäin tunteita: ilot, surut ja jännitykset jutusteltiin aamupiirissä läpi. Kirjainmatkalla tutustuttiin virkkeeseen ja palasteltiin virkkeitä osiin. Matikkamatkalla numerot 1-10 tulivat tutuiksi. Ympäristömatkalla pohdittiin luokkasopimuksia ja tärkeiden pienten sanojen ja tekojen merkitystä. Kuvaamataidossa työstimme vahvuusaurinkoja painaen sekä eskarin sääntöjunan leikaten ja liimaten. Musiikissa tutustuttiin kehorytmeihin sekä rytmisoittimiin ja liikunnassa juostiin ja leikittiin. Tiistaina puuhattiin Päivin kerhossa ja perjantaina Minna-open kanssa. Vauhdikas ja touhukas ensimmäinen viikko!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä