Laaja-alaiseen osaamiseen liittyvät painotukset kuvataiteessa vuosiluokilla 7-9
Laaja-alaiseen osaamiseen liittyvät painotukset kuvataiteessa vuosiluokilla 7-9
Tutkiva ja luova työtapa sekä yhdessä oppiminen ovat luontevia piirteitä kuvataiteen opiskelussa.
Työskennellessä muodostetaan intuitiivista ja omaan kokemukseen perustuvaa tietoa. Taiteen kautta pyritään tarjoamaan mahdollisuus ajatusten ja tunteiden näkyväksi tekemiseen sekä innovatiivisten ratkaisujen löytämiseen ja mielikuvituksen käyttöön. Harjoitetaan havaintokykyä ja havaintoherkkyyttä. Haetaan rohkeutta uusille ratkaisuille ja opitaan käsittelemään myös ristiriitaista tai sanallistamatonta tietoa. Harjoitellaan erilaisen tiedon muuttamista visuaaliseen muotoon.
Oppimaan oppimisen taidot karttuvat, kun oppilasta ohjataan ikäkaudelleen sopivalla tavalla asettamaan tavoitteita, suunnittelemaan työtään, löytämään vahvuuksiaan, arvioimaan edistymistään sekä hyödyntämään erilaisia välineitä työssään ja sen esille tuomisessa.
L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
Oppilaat saavat mahdollisuuden kokea ja tulkita taidetta, kulttuuria ja kulttuuriperintöä. He oppivat välittämään, muokkaamaan ja luomaan kulttuuria ja perinteitä sekä huomaamaan niiden merkityksen itselleen ja ympäristölleen.
Kuvataiteen kautta oppilas kehittää visuaalisia keinoja ilmaista itseään ja näkemyksiään. Tarjotaan mahdollisuuksia erilaisten välineiden käyttötaidon harjoittamiseen. Oppilasta rohkaistaan mielikuvituksen käyttöön ja kekseliäisyyteen.
Kuvataidetunneilla opitaan monenlaisten kulttuuristen piirteiden tunnistamista ja arvostamista. Ohjataan edistämään esteettisyyttä ja nauttimaan sen muodoista. Rakennetaan ympäristösuhdetta itse tutkien sekä ympäristöön vaikuttaen.
L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
Kuvataiteellisessa työskentelyssä oppilaat oppivat ajanhallintaa ja itsesäätelyä. Opitaan pitämään huolta omista ja yhteisistä työvälineistä.
Oppilaat saavat ohjausta mainonnan kriittiseen tarkasteluun. Pohditaan ajankohtaisia sosiaalisen median ilmiöitä, omaa toimimista sosiaalisen median käyttäjänä ja siihen liittyviä vastuu-, hyvinvointi-, turvallisuus- ja tekijänoikeuskysymyksiä.
Oppilaat harjaantuvat kestävän elämäntavan mukaisiin valintoihin ja toimintatapoihin.
L4 Monilukutaito
Kuvanlukutaito ja visuaalisen ympäristön lukutaito ovat olennainen osa monilukutaitoa. Kuvanlukutaito merkitsee taitoa hankkia, yhdistää, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida visuaalista informaatiota eri ympäristöissä ja tilanteissa sekä erilaisten välineiden avulla.
Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia kuvia sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppilaat harjoittavat kuvanlukutaitoaan sekä perinteisissä että monimediaisissa teknologiaa eri tavoin hyödyntävissä oppimisympäristöissä.
Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia kuvia sekä ohjataan ymmärtämään niiden kulttuurisia yhteyksiä. Opetuksessa tarkastellaan oppilaille merkityksellisiä kuvia ja niistä nousevia tulkintoja maailmasta.
Oppilaita ohjataan hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja itseään kiinnostavia sisältöjä.
L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
Tutkivassa ja luovassa työskentelyssä käytetään tieto- ja viestintätekniikkaa monipuolisesti kuvallisen työskentelyn työvälineenä, tiedonhankinnan lähteenä sekä julkaisemisen väylänä. Tavoitteena on perehtyä kuvan merkitykseen mediassa ja oppia tekemään kuvia itse. Pohditaan ajankohtaisia sosiaalisen median ilmiöitä ja siihen liittyviä vastuukysymyksiä. Opitaan kuvan käyttöä vastuullisesti ja turvallisesti. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa hyviä välineitä tehdä omia ajatuksia näkyviksi ja siten myös kehittää ajattelun ja oppimisen taitoja.
L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys
Harjoitellaan ryhmätoimintaa sekä projektityöskentelyä sekä työprosessien suunnittelua ja hallintaa. Opitaan ennakoimaan mahdollisia vaikeuksia sekä kohtaamaan haasteita. Kannustetaan toimimaan aloitteellisesti sekä luovasti ja uusia vaihtoehtoja etsien. Kannustetaan sisukkuuteen työn loppuunsaattamisessa sekä työn ja sen tulosten arvostamisessa. Tutustutaan visuaalisen alan ammatteihin ja niiden työhön ja vaikutukseen. Opitaan huomaamaan visuaalisuuden merkitys yrityskuvan luomisessa.
Oppilaalle esitellään kyseessä oleva oppiaine ammatillisesta näkökulmasta ja käydään lävitse mitä vahvuuksia oppilaalla on oppiaineeseen liittyen.
L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
Oppilaita ohjataan huomaamaan mahdollisuutensa oman ympäristön suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Harjoitellaan suunnitelmien ja ehdotusten visualisointia omien ideoiden esittelemiseksi.
Oppilaat oppivat arvioimaan median vaikutuksia ja käyttämään sen mahdollisuuksia.
Rakennetaan omakohtaista luontosuhdetta taidetyöskentelyn kautta.
Omassa työskentelyssä otetaan huomioon ekologisuus materiaaleissa, suunnittelussa, välinehuollossa ja työskentelyssä syntyvän jätteen käsittelyssä.
Hahmotetaan menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden yhteyksiä kulttuuriympäristössä sekä etsitään mahdollisia tulevaisuusvaihtoehtoja.