Kurinpitorangaistukset

Jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen

Jälki-istunto

Oppilas, joka häiritsee opetusta, muuten rikkoo koulun järjestystä taikka menettelee vilpillisesti, voidaan määrätä jälki-istuntoon enintään kahdeksi tunniksi.

Jälki-istunnossa voidaan teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä, harjoituksia ja tehtäviä, joiden tulee olla kasvatusta, opetusta ja kehitystä tukevia, oikeassa suhteessa oppilaan tekoon tai laiminlyöntiin sekä ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle sopivia. Oppilas voidaan myös velvoittaa istumaan hiljaa jälki-istunnon ajan.

Jälki-istuntoa ei voida järjestää siten, että oppilas joutuisi sen seurauksena jäämään pois opetussuunnitelman tai muun koulun toimintaa koskevan suunnitelman mukaisesta opetuksesta. Jälki-istunto on järjestettävä siten, että kuljetusoppilas pääsee kotiin. Koulu ei järjestä erillistä koulukyytiä.

Teosta kirjataan se, onko kyseessä opetuksen häirintä, vilppi vai järjestyssääntöjen rikkominen. Tämän lisäksi teko tai laiminlyönti kuvataan vielä tarkemmin.

Oppilasta on kuultava ennen päätöstä ja kuuleminen on kirjattava. Ennen päätöstä on hankittava myös muu tarpeellinen selvitys. Rangaistuksesta on ilmoitettava huoltajalle ja myös ilmoittaminen on kirjattava. Toimenpiteet kirjataan Primuksen Kurinpitotoimet-rekisteriin.

Lukuvuoden lopussa kurinpitorekisteristä otetaan koululla paperituloste, jota koulu säilyttää 20 vuotta. Lisäksi koululla säilytetään mahdolliset asiaan liittyvät tiedotteet, selvitykset ja kuulemisasiakirjat.

Kirjallinen varoitus

Oppilaalle, joka häiritsee opetusta, muuten rikkoo koulun järjestystä tai menettelee vilpillisesti voidaan antaa kirjallinen varoitus. Kirjallisen varoituksen antamisesta päättää koulun rehtori, joka tekee asiasta viranhaltijapäätöksen (VIPS).

Teosta kirjataan se, onko kyseessä opetuksen häirintä, vilppi vai järjestyssääntöjen rikkominen. Tämän lisäksi teko tai laiminlyönti kuvataan vielä tarkemmin ja selvitetään tekoon liittyvä kurinpitohistoria.

Oppilasta kuullaan ennen päätöstä ja lisäksi on varattava huoltajalle mahdollisuus tulla kuulluksi.
Ennen toimenpidettä rehtorin on hankittava myös muu tarpeellinen selvitys.

Kopio päätöksestä tulee toimittaa huoltajalle, jolla on 14 päivän sisällä oikeus muutoksenhakuun hallinto-oikeudelta. Päätös lähetetään tiedoksi myös sivistystoimenjohtajalle.

Asiakirjat arkistoidaan samalla tavalla kuin rehtorin muutkin 20 vuotta säilytettävät viranhaltijapäätökset ja niihin liittyvät muut asiakirjat.

Määräaikainen erottaminen

Jos rikkomus on vakava tai jos oppilas jatkaa epäasiallista käyttäytymistä jälki-istunnon tai kirjallisen varoituksen saatuaan, oppilas voidaan erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Opetuksen järjestäjän tulee järjestää opetus, joka estää määräajaksi erotetun oppilaan jäämisen jälkeen vuosiluokkansa ja opetusryhmänsä edistymisestä. Erotetulle oppilaalle laaditaan opetussuunnitelmaan perustuva henkilökohtainen suunnitelma, jonka mukaan opetus toteutetaan ja oppimista seurataan.

Henkilökohtaisen suunnitelman laatimisesta, toteuttamisesta ja seurannasta vastaa oppilaan luokanopettaja tai luokanvalvoja.

Ennen erottamista sivistystoimenjohtajan on kuultava oppilasta ja varattava huoltajalle mahdollisuus tulla kuulluksi sekä hankittava muu tarpeellinen selvitys. Määräaikaisesta erottamisesta Sodankylän kunnassa päättää sivistyslautakunta.

Päätökseen on kirjattava:
- määräaikaiseen erottamiseen johtava yksilöity teko tai laiminlyönti
- erottamisen alkamisajankohta
- pannaanko päätös voimaan heti eli valitusaikaa ja lainvoimaisuutta odottamatta
- muutoksenhakuohjeet: muutosta voidaan hakea 14 vuorokauden sisällä hallinto-oikeudelta

Opetuksen järjestäjä kirjaa määräaikaisesti erotetun oppilaan henkilökohtaiseen suunnitelmaan, millaista oppilashuoltoa tarvitaan ja miten se järjestetään.

Kun käsitellään oppivelvollisen lapsen koulusta erottamista, täytyy huolehtia siitä, että paikalla on lastensuojelulain 24 §:n 2 momentissa säädetty sosiaalihuollon edustaja.
Asiakirjojen säilyttämisestä vastaa koulutoimisto.