3.4 Paikalliset painotukset

Paikalliset painotukset

Sodankylän kunnassa perusopetus takaa sekä oppilaille että koulun henkilökunnalle turvallisen ja myönteisen oppimisympäristön. Koulun myönteinen ilmapiiri lisää viihtyvyyttä ja edesauttaa oppimisen ilon saavuttamista.

Perusopetuksen tavoitteena on, että oppilas löytää omat vahvuutensa sekä kehittää ja käyttää niitä. Oppilasta ohjataan kasvamaan ja kehittymään itsensä tuntevaksi sekä itseään ja muita arvostavaksi tasapainoiseksi, hyvät käytöstavat omaavaksi ihmiseksi. Hän ymmärtää terveyden ja hyvinvoinnin merkityksen sekä osaa toimia näiden edistämiseksi.

Perusopetus tarjoaa oppilaille mahdollisuuden laajan yleissivistyksen perustan muodostamiseen ja oppivelvollisuuden suorittamiseen sekä antaa valmiudet ja kelpoisuuden toisen asteen opintoihin. Se edistää osallistuvaa ja kestävää elämäntapaa sekä kasvua ihmisoikeuksia kunnioittavaksi, kulttuurinsa tuntevaksi demokraattisen yhteiskunnan jäseneksi ja luo edellytyksiä maailmankansalaiseksi kasvamiselle. Perusopetus ehkäisee osaltaan eriarvoistumista ja syrjäytymistä sekä edistää sukupuolten tasa-arvoa. Muuttuvan maailman tarpeita opitaan kohtaamaan avoimesti, arvioimaan niitä kriittisesti ja ottamaan vastuuta tulevaisuutta rakentavista valinnoista.

Sodankylän kunnan perusopetuksessa maahanmuuttajataustaisen oppilaan opetus järjestetään kotouttamissuunnitelman mukaisesti. Oppilaalle järjestetään tarvittaessa valmistavaa opetusta ja hänet integroidaan yleisopetuksen ryhmään heti, kun hänellä on riittävä suomen kielen taito oppiaineen opiskeluun yleisopetuksen ryhmässä.

Perusopetus mahdollistaa osaamisen monipuolisen kehittämisen, ja esimerkiksi tuntijakoon on lisätty paikallisia painotuksia. Oppilaille annetaan valmiudet elämiseen Sodankylässä, Suomessa ja maailmalla. Opetuksessa korostuvat ilmasto, luonto, elinkeinot, harrastukset, suomalaisuus ja saamelaisuus kansainvälisyyden rinnalla. Oppilaiden oppimista, kehitystä ja hyvinvointia tuetaan yhteistyössä kotien kanssa. Häntä autetaan tunnistamaan omat mahdollisuutensa ja rakentamaan oppimispolkunsa ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja.

Perusopetuksessa tarjotaan tilaisuuksia vuorovaikutukseen koulussa oppilastovereiden, eri oppilasryhmien (oppilaskunnan hallitus, tuki- ja kummioppilaat), koulun henkilökunnan ja vanhempaintoimikuntien kanssa sekä koulun ulkopuolella eri sidosryhmien, työelämän ja oppilaitosten kanssa. Opetuksen saavutettavuudesta, esteettömyydestä ja tasa-arvoisuudesta huolehditaan tekemällä yhteistyötä koulujen välillä, muun muassa käyttämällä yhteisiä opettajia, yhteisiä opetusryhmiä sekä järjestämällä etäopetusta.

Kansainvälisyyskasvatusta toteutetaan sekä koulun omassa toiminnassa että kansainvälisessä yhteistyössä. Oppilaille taataan yhdenvertaiset oikeudet saada osallistua kansainväliseen toimintaan ja sen suunnitteluun omien edellytystensä mukaisesti. Työtä tehdään mahdollisuuksien mukaan yhdessä muissa maissa toimivien koulujen ja opetuksen kehittäjien kanssa käyttämällä hyväksi tieto- ja viestintäteknologian antamia mahdollisuuksia sekä sähköisiä alustoja, esimerkiksi eTwinningiä.

Koulutuksen järjestäjä huolehtii rehtoreiden ja muiden esimiesten, opettajien ja koulunkäynninohjaajien kouluttamisesta, niin että se on tavoitteellista, johdonmukaista ja jatkuvaa.

Opetussuunnitelman toteuttamisessa ovat apuna Sodankylän kunnassa laaditut strategiat ja ohjelmat, jotka löytyvät oheisista liitteistä ja linkeistä.

Linkit:
Kansainvälisyysstrategia
Tvt-strategia

Tasa-arvostrategia
Yhdenvertaisuusstrategia
Ohjaussuunnitelma


Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet huomioidaan oppiainekohtaisissa sisällöissä ja myös niiden toteutuminen arvioidaan oppiainekohtaisesti.

Liitteet:

Kieliohjelma
Sodankylän kunnan kotouttamisohjelma 2014 - 2017
Sodankylän kunnan opiskeluhuollon käsikirja 2015