Lukuvuositodistus

Lukuvuositodistuksen antaminen

Oppilaalle tulee antaa lukuvuositodistus lukuvuoden päättyessä. Todistukseen merkitään oppilaan opinto-ohjelma ja oppiaineittain sanallinen arvio tai numeroarvosana siitä, miten oppilas on saavuttanut asetetut tavoitteet lukuvuoden aikana. Sanallista arviota voidaan käyttää todistuksissa vuosiluokilla 1-7. Sanallisistakin arvioista tulee käydä ilmi, onko oppilas suoriutunut hyväksytysti lukuvuoden opinnoista kussakin opinto-ohjelmaansa kuuluvassa oppiaineessa. Merkittäessä arvio todistukseen numerona, todistukseen merkitään myös perusopetusasetuksen 10 §:n mukainen arviointiasteikko. Muissa todistuksissa kuin päättötodistuksessa voidaan numeroarvosanaa aina täydentää sanallisilla arvioilla ja näin antaa palautetta sekä osaamisen tasosta että edistymisestä.

Käyttäytymisen arviointi
Lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa käyttäytymisen numeroarvosana merkitään todistukseen. Silloin kun käyttäytymisestä kirjoitetaan sanallinen arvio, arvio annetaan aina todistuksen liitteellä.

Uskonnon ja elämänkatsomustiedon arviointi
Uskonnon ja elämänkatsomustiedon arvio tai arvosana merkitään lukuvuositodistukseen ja mahdollisiin välitodistuksiin muodossa ”uskonto/elämänkatsomustieto” erittelemättä sitä, kumpaa oppiainetta oppilas on opiskellut. Oppilaan opiskelemaa uskonnon oppimäärää ei merkitä todistuksiin. Jos oppilas saa oman uskonnon opetusta, hänen saamansa arvio merkitään todistukseen, mikäli kyseinen opetus on perusopetuksen järjestäjän antamaa. Uskonnollisen yhdyskunnan antamasta opetuksesta mahdollisesti saatua arvosanaa ei merkitä todistukseen.

Vieraskielinen opetus
Jos oppilaan oppitunneista lukuvuoden aikana vähintään 25 % on opetettu muulla kuin koulun opetuskielellä, tulee todistuksessa mainita opetuksessa käytetty kieli.

Yksilöllistetyt oppimäärät
Yksilöllistettyjen oppimäärien mukaisesti opiskelluissa oppiaineissa voidaan todistuksessa käyttää numeroarvioinnin sijasta sanallista arviota kaikilla vuosiluokilla. Toiminta-alueittain opiskeltaessa käytetään sanallista arviointia kaikilla vuosiluokilla. Sanallisesta arviosta on käytävä ilmi, onko oppilaan suoritus hyväksytty vai hylätty. Jos erityisen tuen päätöksessä on päätetty, että oppilas opiskelee yhdessä tai useammassa oppiaineessa yksilöllistetyn oppimäärän mukaan, varustetaan kyseisen oppiaineen numeroarvosana sekä sanallinen arvio tähdellä (*). Todistuksen lisätietoja -kohtaan tulee maininta siitä, että oppilas on opiskellut tähdellä (*) merkityt oppiaineet yksilöllistetyn oppimäärän mukaan.




Lukuvuositodistuksen merkinnät

Lukuvuositodistukseen merkitään:
  • todistuksen nimi
  • opetuksen järjestäjän ja koulun nimi
  • oppilaan nimi ja syntymäaika
  • todistuksen antamispäivä
  • opetusryhmästä vastaavan opettajan tai rehtorin allekirjoitus
  • oppilaan opinto-ohjelma ja sanalliset arviot tai numeroarvosanat siitä, miten oppilas on saavuttanut tavoitteet
  • arvio oppilaan käyttäytymisestä
  • oppiaineista, joissa on useampia oppimääriä (äidinkieli ja kirjallisuus, toinen kotimainen kieli ja vieraat kielet) merkitään oppilaan opiskelema oppimäärä tai oppimäärät
  • luokalta siirtyminen tai mahdollinen luokalle jättäminen
  • merkintä, että todistus on Opetushallituksen 22.12.2014 hyväksymien opetussuunnitelman perusteiden mukainen.

Lukuvuositodistus Sodankylän perusopetuksessa

Lukuvuositodistus 1.luokalla
Arvioidaan äidinkieli ja kirjallisuus, sekä matematiikka sanallisesti Priimuksen lausepankkia käyttäen. Muut 1. luokan oppiaineet merkitään lukuvuositodistukseen: Oppilas on saavuttanut tavoitteet seuraavissa oppiaineissa (tähän kirjoitetaan oppiaineet) hyväksyttävästi. 
Käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti liitteellä.

Lukuvuositodistus 2.luokalla
Arvioidaan äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, ympäristöoppi ja A1-kieli sanallisesti Primuksen lausepankkia käyttäen. Muut 2.luokan oppiaineet merkitään lukuvuositodistukseen: Oppilas on saavuttanut tavoitteet seuraavissa oppiaineissa (tähän kirjoitetaan oppiaineet) hyväksyttävästi.
Käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti liitteellä.

Lukuvuositodistus 3.luokalla
Numeroarvioinnilla arvioidaan äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, ympäristöoppi ja A1-kieli.
Muut aineet arvioidaan sanallisesti Primuksen lausepankkia käyttäen.
Käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti liitteellä.

Lukuvuositodistus 4.luokalla
Numeroarvioinnilla arvioidaan äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, ympäristöoppi ja A1-kieli. Muut aineet (mukaan lukien mahdollinen A2-kieli) arvioidaan sanallisesti Primuksen lausepankkia käyttäen. 
Käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti liitteellä.

Lukuvuositodistus 5.luokalla
Numeroarvioinnilla arvioidaan äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, ympäristöoppi ja A1-kieli. Muut aineet arvioidaan sanallisesti Primuksen lausepankkia käyttäen. Valinnaisaine merkitään todistukseen omalla rivillään, jos se ei ole pakollista ainetta syventävää opetusta ja arvioidaan sanallisesti.
Käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti liitteellä.

Lukuvuositodistus 6.luokalla
Numeroarvioinnilla arvioidaan kaikki oppiaineet. Lisäksi arviota voidaan täydentää sanallisesti käyttäen Primuksen lausepankkia. Valinnaisaine merkitään todistukseen omalla rivillään, jos se ei ole pakollista ainetta syventävää opetusta.
Käyttäytyminen arvioidaan Sodankylän kunnan opetussuunnitelman mukaisin kriteerein numerolla ja merkitään samaan todistukseen.

Lukuvuositodistukset 7.-8. luokilla
Numeroarvioinnilla arvioidaan kaikki oppiaineet.

Valinnaisaine, joka syventää kaikkien yhteistä oppiainetta, huomioidaan sen oppiaineen arvioinnissa.

Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävistä valinnaisista aineista ja tällaisista oppimääristä koostuvista kokonaisuuksista merkitään todistuksiin sanallinen arvio. Sanallisesti arvioitavan valinnaisen aineen nimen kohdalle tulee merkintä ”valinnaiset opinnot”. Sanallinen arviointi on hyväksytty/täydennettävä.
Ne valinnaisena opiskeltavat vieraat kielet ja muut valinnaiset aineet, jotka eivät liity mihinkään yhteiseen oppiaineeseen merkitään lukuvuositodistukseen otsikon ”muut valinnaiset aineet” alle. Aineesta mainitaan nimi, vuosiviikkotuntimäärä, mahdollinen oppimäärä sekä arvio numerolla.

Käyttäytyminen arvioidaan Sodankylän kunnan opetussuunnitelman mukaisin kriteerein numerolla ja merkitään samaan todistukseen.

Lukuvuositodistus 9.-luokalla
9.luokan lukuvuositodistus on päättötodistus. ks. päättötodistus. Mutta jos päättötodistus ei ole vielä mahdollinen, 9.luokan lukuvuositodistus noudattaa 7.-8.luokan lukuvuositodistusta.

Lukuvuositodistuksista otetaan sähköiset kopiot Primuksen tulostearkistoon. Oppilaan hukatessa todistuksensa tulostearkistosta voidaan tulostaa kopio, jonka oppilaan luokanopettaja, luokanvalvoja tai rehtori allekirjoittaa.