Koulutoimitus

Joululauluja Risuliinassa (20.12.2014)

Joulukuisena keskiviikkona puolen päivän aikaan palvelukoti Risuliinaan tulvahti nuorta energiaa. Joukko Ahmon koulun oppilaita Silja Kärjän ja Sari Ropposen ohjaamana toi palvelukotiin jouluisen laulutervehdyksen.

Lämminhenkinen joululaulutapahtuma oli osa SPR:n Lupa välittää -kampanjaa. Paikalla oli myös kuuluisa pielavetinen keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, joka kertoi vanhuksille urastaan. Hän painotti, että kampanjassa mukana oleminen ja vanhuksista välittäminen on hänelle tärkeää.

Palvelukodin asukkaat ja henkilökunta ilahtuivat kovin lasten laulusta. Siilinjärven Punaisen Ristin sihteeri Anu Muona kertoi, että Lupa välittää -kampanjan tarkoitus on saattaa nuoret ja vanhat yhteen ja auttaa vanhuksia. Nuoret voivat puuhata yhdessä vanhusten kanssa. Yhteinen tekeminen voi olla vaikkapa hiusten- ja kynsienlaittoa tai erilaisten pelien pelaamista. Kampanjassa ovat mukana SPR:n lisäksi Opetushallitus ja Yle, joten kuva- ja äänimateriaalia kampanjan tapahtumista, myös tästä, on seurattavissa Yle Areenassa.

Antti Ruuskanen kannusti mahdollisimman monia lähtemään mukaan kampanjaan ja tuomaan sen kautta iloa palvelukodin asukkaille. Samaan kannustavat myös Ahmon koulun oppilaat.

Katja Tikkanen ja Henna Huttunen, 8C

Sosiaalinen media­ - nuorten valtakunta

Sosiaalisen median eli somen käyttö on lisääntynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Sen suurin käyttäjäryhmä on nuoret, jotka viettävät aikaa somessa useita tunteja päivässä Ei siis ole ihme, että aikuiset kysyvät usein: ” Mitä sä oikein teet siellä netissä?”

Ahmon koulun koulutoimittajat kyselivät koulun oppilailta sosiaalisen median käytöstä ja tulokset puhuivat puolestaan. WhatsApp, Instagram sekä Facebook ovat supersuosittuja.

Instagram – kuvien valtakunta

Instagram on sosiaalinen verkosto, jonne ihmiset jakavat kuvia itsestään ja päiviensä tapahtumista. Siitä on tullut nouseva jättiläinen viime vuosina. Instagramin suosio silti ihmetyttää. Miksi kaikki haluavat julkaista itsestään kuvia koko maailman nähtäväksi?

Aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä Erno Miettinen selittää suosiota näin: ”Käytän Instaa aktiivisesti. Lisään ajoittain kuvia itsestäni ja selaan muiden jakamia kuvia. Mielestäni Instagram on käytännöllinen, koska pystyy jakamaan kuvia elämästään ja myös seuraamaan toisten käyttäjien elämää.”

Vähän aikaa sitten tullut selfie-villitys on levinnyt myös Instagramissa. Missä selfieiden suosio piilee? ”Ihmiset haluavat tietää, mitä mieltä muut on susta, ja seuraajia saa mielenkiintoisilla kuvilla”, pohtii Erno Miettinen.

Vieläkö Facebook on suosiossa?

Facebook on yhteisöpalvelu, jossa yhdistyvät niin yhteydenpitäminen kuin kuvien jakaminen. Kyselyssä kuitenkin selvisi, että Facebookin suosio on laskussa nuorten keskuudessa. Aikuiset sen sijaan ovat entistä aktiivisempia Facebookin käyttäjiä. Miksi nuoret eivät käytä Facebookia enää niin paljon? Ajaako aikuisten tulo nuoret pois Facebookista?

”Mielestäni Facebook on hyvä paikka jutella ystävien kanssa. Lisäksi se on ilmainen ja tarjoaa paljon ajanvietettä ”, toteaa kahdeksasluokkalainen Aura Kari.

Monet ala-asteikäiset tekevät Facebook-tilejä massan mukana. Hyväksyvätkö vanhemmat alaikäisenä rekisteröitymisen vai tekevätkö nuoret sen salassa? Kaikki eivät välttämättä ymmärrä, mitä tietojensa jakaminen netissä tarkoittaa. Jos nettiin jotakin laittaa, se ei sieltä lähde koskaan pois.

”Liian nuorten käyttäjien tulo Facebookiin on häiritsevää”, oppilaat selventävät. Facebook antaa kuitenkin mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja hankkia ystäviä netin välityksellä.

WhatsApp – satoja viestejä päivässä

Ilmainen viestipalvelu WhatsApp on nykyään niin nuorten kuin aikuistenkin suosiossa. Suosio on vähentänyt maksullisten viestien lähettämisen määrää, sillä WhatsApissa pystyy lähettämään kätevästi tavallisten viestien lisäksi myös ääniviestejä, kuvia ja videoita. Palvelu mahdollistaa keskustelun niin yksityisesti kuin ryhmissäkin.

”Kaikilla kavereillani on WhatsApp, mikä tekee siitä käytännöllisen. Ryhmässä on mielestäni mukavampi jutella, ellei sitten ole jotain yksityistä asiaa tietylle kaverille. WhatsApin nousuun vaikuttaa sen ilmaiset viestit sekä monipuolinen yhteydenpitomahdollisuus”, pohtii Jenni Pirskanen.

WhatsApin käytännöllisyyden takana piilee kuitenkin myös monia haittatekijöitä. Ryhmissä viestejä voi saapua tuhansia ja oppitunneilla pirisevä puhelin aiheuttaa ylimääräistä häiriötä luokassa. Häiriöstä seuraa yleensä puhelimen takavarikointi, joka nykyään on laillista kouluissa. Mutta onko se aina ainut ja oikea vaihtoehto?

Vine - uusi valloittaja

”Vinen ideana on postata lyhyitä videoita. Se on vähän kuin Instagram, mutta vain videomuodossa. Kuvien sijaan siis ihmiset lisäävät videoklippejä, joilla kertovat elämänsä tapahtumista. Vine on tosi uusi paikka, ja siksi uskon sen olevan vasta nousussa”, kertoo Erno Miettinen.

Koko ajan luodaan siis uusia palveluja, joissa ihmiset voivat jakaa elämäänsä ja olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Käyttäjillä onkin paljon valinnan varaa, mihin palveluun rekisteröityy.

Ask.fm - kehuja vai haukkuja?

Nuorten suosima Ask.fm herättää ihmisissä erilaisia mielipiteitä. Palvelussa käyttäjät voivat kysellä toisiltaan kysymyksiä nimellisenä tai anonyymina. Nimetön kysely on aiheuttanut kiusaamistilanteita, joissa käyttäjiltä on kyselty liian henkilökohtaisia ja arkoja kysymyksiä tai haukuttu. Kiusaaminen saa alkunsa usein käyttäjän aiemmista vastauksista.

Jenni Pirskanen ja Erno Miettinen eivät ole palvelusta innostuneita: ”Sinänsä ihan turha paikka. Siellä ilmenee kiusaamista, mikä on huolestuttavaa. Haukkuminen on turhaa ja se olisi saatava pois.” Hauskat ja myönteiset kysymykset tosin piristävät päivää. Lisäksi joidenkin käyttäjien esittämät vaikeat kysymykset antavat mukavaa haastetta vastaamiseen.

Snapchat

”Snapchat on ihan kiva sovellus, kun voi jakaa ystäville päivän kuulumisia kuvina. En käytä enää niin aktiivisesti, koska kaveritkaan ei käytä. Silti se on mielestäni nousussa”, kommentoi Jenni Pirskanen viestipalvelu” snäppiä”, jonka erona muihin on se, että viestien sijaa asia kerrotaan kuvin, joihin voi liittää lyhyen tekstin. Päteneekö sanonta ”kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” tämänkin palvelun suosioon?

Kriittisyyttäkin löytyy

Kyselyn perusteella on ilmeistä, että nuorten suosiossa ovat etenkin palvelut, jotka tarjoavat mahdollisuuden jakaa itsestään kuvia muiden nähtäväksi. Oppilaat suhtautuvat sosiaalisen median mahdollisuuksiin myönteisesti, mutta kriittisiäkin kommentteja esitetetään. ”Hyvä, mutta vie liikaa aikaa. Toisaalta ihmiset kansainvälistyvät ja saavat uusia tuttavuuksia”, kommentoivat seitsemäsluokkalaiset sosiaalisen median käyttäjät. ”Turha, ystäviä on muuallakin. Yhtä syöpää, vie liikaa aikaa”, kommentoi toinen vastustaja. ”Sosiaalinen media. Onko se nyt niin sosiaallista, kun nuoret vain istuvat ja rämppäävät puhelintaan?” jotkut nuoret pohtivat.

Tärkeintä tuntuukin olevan se, että some auttaa nuoria saavuttamaan porukkaan kuuluvuuden tunteen. Kavereita voi löytyä ulkomailta asti.

Oona Haatainen 8C ja Lotta Korhonen 8H

AHMON PELASTUS - NINJAT SEISKALUOKKALAISET ISKEVÄT!

Syyslukukautta on takana jo yli kuukausi, ja tänä aikana Ahmon tämänvuotiset seiskaluokkalaiset ovat toivottavasti ehtineet kotiutua uuteen kouluympäristöön.

Alakoulun jättäminen taakse ja yläkoulun aloittaminen voi olla vaikea paikka. On a) pysyttävä kärryillä siitä, missä on mikäkin luokka, b) ymmärrettävä, mitä kyseisissä luokissa opetetaan ja c) vielä muistettava se kaikki jälkeenpäin sitten, kun koe häämöttää nurkan takana. Uskokaa meitä, se ei ole mikään maailman helpoin juttu.

Miten tästä kaikesta sitten oikein selvitään? Entä millaisissa fiiliksissä uudet seiskat ovat lukukautensa aloittaneet?

"Vaikeinta on kielet ja se, kun on paljon oppiaineita", Nea Immonen kertoo. "Luokkiin löytäminen on helppoa. Seiskaluokka on alkanut todella hyvin.Täällä saa olla paljon vapaammin kuin alakoulussa."

Haasteeksi ainakin Eerik Lappalaiselle on muodostunut se, kuinka koulun ja harrastukset sovittaisi yhteen, kun rentoutumisellekin pitäisi löytää aikaa. "Muuten kaikki on helppoa. Mikään ei ole oikein muuttunut ala-asteelta, paitsi tietty uudet opettajat." Myös Eerikin mielestä seiskaluokka on alkanut mainiosti.

Yläkoulussa voi luonnollisesti törmätä monenlaisiin kriisitilanteisiin. Onneksi uudet seiskat ovat aika ninjoja. Oletetaan vaikka, että sateenkaariponi aivan yhtäkkiä sattuisi hyökkäämään keskellä kirkasta päivää. Ei hätiä mitiä, Nea kyllä tietäisi kuinka toimia: "Hakkaisin sitä pesäpallomailalla ja klemmarilla." Meidän sankarimme. Eerikkään ei jäisi hiljaiseksi, jos lentävä kalakukko lehahtaisi ikkunasta sisään, joten Ahmon koulu on hyvissä käsissä.

Päädyimme siihen lopputulokseen, että jos tätä lukukautta kuvailisi parilla sanalla, voisi todeta, että seiskoilla on homma hanskassa - ja kuten tuttu sanonta kuuluu, hanskat Ranskassa. Mutta se nyt on sivuseikka.

Maija Heikkinen ja Tuuli Metsärinne 7i


Kuopiolaiset tarkempia frisbeegolfissa

Kuopion koululaiset päihittivät siilinjärveläiset frisbeegolf-kisoissa Ahmolla syyskuun lopulla. Jynkänlahden Samu Saastamoinen voitti yläkoululaisten tasaisen kisan ennen kolmea Ahmon koulun oppilasta, Tatu Huttusta, Janne Ilvosta ja Miska Hännistä. Aurinkorinteen alakoulun pojat ottivat peräti kolmoisvoiton, mutta Siilinlahden juhlaa sen sijaan oli tyttöjen kisa, jonka voittajaksi selviytyi Anni Kankkunen.

Toista kertaa järjestetty kisa oli tarkoitettu ylä- ja alakoululaisille tytöille ja pojille, joita olikin paikalla viitisenkymmentä. Tyttöjä sen sijaan osallistui vain kuusi alakoulun sarjaan.

Kisa vietiin läpi leppoisissa tunnelmissa. ”Frisbeegolfiin ei kuulu huijaaminen, joten oppilaat valvovat toisiaan suorituksien aikana”, kertoi opettaja Janne Mönkkönen Pöljän koululta. Voittajille oli tietysti palkintoina pokaaleja ja mitaleja.

Veera Viitaniemi ja Marian Sheikh 8A

Vihdoinkin oppilaskaapit! (25.9.2014)

Tänä vuonna kaikille Ahmon koulun oppilaille on jaettu henkilökohtaiset oppilaskaapit. Kaappeihin on vaihdettu lukkojärjestelmä kesän aikana, ja nyt oppilaat ostavat riippulukot kaappeihin itse. Kaappien hyvä puoli on se, että oppilaat voivat säilyttää kaapeissaan liikunta- ja ulkovarusteitaan, mopokypäriä sekä koulukirjoja.

Toisinaan kaapit voivat myös haitata koulunkäyntiä, jos kirjat unohtuvat kaappiin ja niitä täytyy lähteä hakemaan kesken tunnin. Myös kokeisiin lukeminen on ongelmallista, jos kirjat ovat koululla kaapissa.

Viime vuonna oppilaskaappeja ei jaettu seitsemänsille luokille lainkaan, ja se herätti paljon keskustelua ja kysymyksiä. "Oli surkeeta, kun ei ollu kaappeja", vahvistaa Emmi Julkunen Ahmon koululta. Rehtori Jouni Puranen selvittää, että syynä olivat kaappien lukko-ongelmat. "Lukot eivät ollet turvallisia ja kaappeihin murtauduttiin tämän takia helposti. Tämä johti siihen, että kaapeista varasteltiin yhä useammin. Nyt kaappeja ei saa helposti auki tai ainakin kaappiin jää murtojälki", Puranen täsmentää.

Tänä vuonna kaappirivejä siis kirjavoittavat monenväriset ja -kokoiset lukot. Oppilaiden vastuukin on kasvanut, sillä jokaisen on pidettävä huoli omasta avaimestaan, mutta kaappeihin ollaan joka tapauksessa tyytyväisiä.

Marian Sheikh ja Veera Viitaniemi 8A

Liitteet:

Kaappi tarvitsee kunnon lukon - ja avain on hyvä säilyttää tallessa!
Värikkäät lukot piristävät yksitoikkoisia kaappirivejä.

Harrastuksena näytteleminen (25.9.2014)

Maailmankuulu musikaali The Sound of Music sai ensi-iltansa Kuopion kaupunginteatterissa syyskuun alussa. Mukana musikaalissa on myös kolme Ahmon koulun oppilasta, 7.-luokkalainen Eerik Lappalainen sekä kahdeksasluokkalaiset Jutta Miettinen ja Erno Miettinen.

Musikaaliin laulamaan ja näyttelemään pääsi koe-esiintymisten kautta. ”Äitini luki lehdestä, että musikaaliin haettiin esiintyjiä. Sitten vain päätin mennä kokeilemaan ja minut valittiin rooliin”, Jutta kertoo. Erno puolestaan pääsi näytelmään teatterissa työskentelevän kumminsa kautta. ”Koe-esiintymisessä oli minun lisäkseni vain kaksi muuta, ja esiinnyin paremmin kuin he. Tämä on minun ensimmäinen musikaalini, mikä vähän hermostutti”, Erno jatkaa. Jutta sen sijaan on aloittanut näyttelemisen jo noin kaksi vuotta sitten, joten hänellä oli jo kokemusta esiintymisestä.

Harjoitukset ovat työllistäneet nuoria näyttelijöitä monta kuukautta. ”Työtä on ollut todella paljon! Harjoitukset alkoivat jo keväällä ja niitä oli joskus jopa viisi tai kuusi kertaa viikossa. Joskus on ollut päiviä, jolloin on päässyt nukkumaan puoliltaöin ja on pitänyt herätä jo seitsemältä. Joitain koulupäiviä on pitänyt olla poissa harjoitusten ja nyt esitysten takia”, Jutta ja Erno selittävät.

Ensi-ilta oli tietysti jännittävä kokemus. ”Jo kauan ennen ensi-iltaa ryhmämme fiilis nousi huippuunsa kun kuulimme, että ensi-ilta oli lähes loppuunmyyty. Tosin silloin alkoi myös jännittää ajatus lähes täydestä salista”, Erno muistelee. Jännitykseltä ei säästynyt Juttakaan.

”Jännitti todella paljon, mutta jännitys katosi, kun pääsi lavalle. Teatterin valopöytä kaatui esityksen aikana, jolloin kyllä alkoi jännittämään, mitä yleisö siitä ajatteli”, Jutta naurahtaa.

”Onneksi ensi-ilta on jo ohi! Muut esitykset menevät paljon helpommin”, kaksikko huokaa ja toivoo tietysti loppuunmyytyjä näytöksiä jatkossakin.

Henry Kataja 8h

Yhdessä tekemällä ryhmäksi (19.9.2014)

Siilinjärven seurakunnan ja kunnan nuorisotoimen järjestämä seiskaseikkailu oli jälleen menestys. Ideana oli uusien seiskojen ryhmäyttäminen, mikä on ollut muutenkin suuressa osassa seiskojen ensimmäisillä kouluviikoilla. Nyt jokainen luokka seikkaili päivän ajan seurakuntatalolla ja kesäteatterilla.

Seurakuntatalolla pelattiin erilaisia ryhmäytymisleikkejä, jotka onnistuivat hyvin. Vauhdikkaassa Kettu ja jänis –leikissä ringissä istujat jaettiin kettuihin ja jäniksiin, jotka heittelivät tyynyä joukkuetovereilleen tavoitteena tietenkin päihittää vastapuoli. Ohjelmaan kuului myös esimerkiksi sähkötystä sekä sokean kaverin ohjaamista. Lopuksi nuorisopastori piti valaisevan katselmuksen Siilinjärven kirkosta.

Iltapäivällä kesäteatterilla oli ulko-ohjelmaa. Kolmen erimittaisen lankun ja muovikorien avulla piti koko luokan päästä pihan puolelta toiselle koskettamatta maata. Sitten kätemme sidottiin yhteen, muutamasta tehtiin sokko ja meidät ohjattiin läheiseen metsikköön etsimään puupalikoita. Etsittyämme palikat ja kasattuamme niistä tornin, joka muuten pysyi pystyssä, meidän piti muistaa korttimuodostelma ja kopioida se ilman mallia taululle. Tiiviillä yhteistyöllä sekin onnistui. Lopuksi meille annettiin erikokoisia palloja, jotka oppilaiden piti kuljettaa ilman käsiä ja pallojen maata koskettamatta katsomorivin reunalta toiselle. Pallo pieneni joka kierroksella: alussa pyöriteltiin jumppapalloa, lopuksi pingispalloa, jonka kuljettaminen olikin kovin haasteellista. Päivän päätteeksi saimme tikkarit ja palasimme hyväntuulisina koululle.

Eerik Lappalainen 7K

Taas 240 uutta ahmolaista! (1.9.2014)

7.-luokkalaisten tervetuliaisjuhla pidettiin Ahmon koulussa elokuisena perjantaina. Samalla julistettiin koulurauha ja kastettiin niin uudet oppilaat kuin uudet opettajatkin ahmolaisiksi.

Tukarit julistivat jo 24. kerran koulurauhan, jonka teemana on tänä vuonna ystävyys. ”Koulurauhaa on, että ketään ei kiusata, on hyvä yhteishenki, ketään ei jätetä pois porukasta ja kouluun on mukava mennä. Pitää tulla kaikkien kanssa toimeen ja ketään ei syrjitä”, muistutettiin julistuksessa.

Sitten koitti päivän ehkä odotetuin ja jännitetyin hetki – jokaisen uuden tulokkaan oma hetki vanhojen ahmolaisten silmien alla.

Mopojuoksua vauhtilasit silmillä

Tunnelma nousi kattoon heti taustamusiikin alkaessa. Aluksi seiskaluokkalainen laittoi uimalasit päähänsä ja pyöri seitsemän kertaa sählymailan ympäri. Sitten hän juoksi tukarien tekemän mopon kanssa este- ja pujotteluratan, joka päättyi oman luokan tukarien kohtaamiseen. Tukarit taiteilivat jokaisen kasvoihin hauskat seiskakirjoitukset.

Vaikka voittaja olikin mahtavalla suorituksellaan 7A-luokka, kaikki selviytyivät radasta upeasti. ”Tilaisuus oli meistä ihan kiva. Koulu on alkanut mukavasti ja uusi koulukin on jo tullut tutuksi. On saatu uusia kavereita ja onhan täällä ollut hauskaa”, Eerika, Katja, Sonja, Annakaisa ja Venla kertoivat.

Uimalasit päässä juokseminen herätti monenlaisia tunteita. Joidenkin mielestä radan suorittaminen oli hieman noloa, mutta enemmistö piti rataa pelkästään helppona ja hauskana tervetulon toivotuksena.

”Kiva ja helppo”, kommentoi rataa seiskaluokkalainen Markus.

Tukarit tärkeitä yläkoulun alkaessa

Tervetuliaiset järjestivät tukarit, jotka ovat suuressa osassa seiskaluokkalaisten yläkoulun aloittamisessa. Heidän tehtäviinsä kuuluu muun muassa seiskojen ryhmäyttäminen ja koulukiusaamiseen puuttuminen sekä sen estäminen yhdessä opettajien kanssa. Lisäksi tukarit ovat seiskojen tukena eli heille voi aina mennä juttelemaan.

Tervetuliaisjuhla onnistui tukarien mielestä erittäin hyvin. ”Tämä on pitkä perinne, jota jatkettiin myös tänä vuonna. Seiskojen koulunkäynti on näyttänyt alkavan hyvin ja kaikki ovat saaneet uusia kavereita”, tukari-Jessica totesi.

Oona Haatainen 8C ja Lotta Korhonen 8H

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä