Kuvataide

Kuvataide

PAKOLLISET OPINNOT

KU1 p: Omat kuvat, jaetut kulttuurit (2 op) 
Opintojaksossa on mahdollisuus tutkia, tulkita ja toteuttaa kuvataiteen ja muiden visuaalisten kulttuurien sisältöjä, teoksia, ilmiöitä, prosesseja ja toimintatapoja eri näkökulmista. Kuvailmaisussa revittelet taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin erilaisilla keinoilla ja työvälineillä. Kurssilla syvennät kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkityksien ymmärtämistä omassa elämässäsi, yhteiskunnassa ja globaalissa maailmassa. 


KU2 p: Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt (2 op)
Tällä kurssilla voit perehtyä ympäristön, paikan ja tilan käsitteisiin kuvataiteen näkökulmasta. Mielenkiintoisten harjoitusten parissa voit perehtyä paikan käsitteeseen, sen merkitykseen identiteetin rakentajana, tilan kuvaamisen keinoihin, arkkitehtuuriin, muotoilun historiaan ja kehitysvaiheisiin sekä tuotesuunnitteluprosessin vaiheisiin eri näkökulmista.


VALINNAISET OPINNOT

KU3 vv: Kuva viestii ja vaikuttaa (2 op)
Pääset tuottamaan kuvia ja mediasisältöjä erilaisilla laitteilla ja tavoilla mahdollisuuksien mukaan (esim. elokuvaa, julisteita, sarjakuvaa). Opintojakson aikana pohdit eri mediasisältöjen merkitystä: kuvien totuudellisuus, realistisuus, manipuloivuus; miten median kuvat vaikuttavat ihmisiin ja mitä niiden avulla saavutetaan tai pyritään saavuttamaan. 

KU4 vv: Taiteen monet maailmat (2 op)
Opintojaksolla voit syventää ja kehittää omaa kuvailmaisuasi prosessiluonteisesti. Työlläsi voi olla yhteiskunnallisia merkityksiä ja voit tutkia vaikka ajankohtaisia ilmiöitä nykytaiteen keinoin. Voit ottaa kantaa tai tutkia kuvataidetta identiteettien rakentamisen näkökulmista tai kestävän tulevaisuuden kannalta. Työskentelysi voi olla pitkäkestoista tai ilmiökeskeistä. 

KU5 kv: Maalaus (2 op)
Opintojaksolla opiskelija voi toteuttaa oman maalausprojektin. Opintojakson sisältöinä ovat maalaustekniikat akvarelli, öljy tai akryyli materiaalina. Tavoitteena on syventää maalaamista osana omaa kuvailmaisua.

KU6 kv: Piirustus (2 op)

Opintojaksolla opiskelija voi toteuttaa oman piirustusprojektin. Opintojakson sisältöinä ovat piirustustekniikat
lyijykynä, hiili tai puuvärit materiaaleina. Tavoitteena on syventää piirtämistä osana omaa kuvailmaisua.

KU7 kv: Keramiikka (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan saven käyttöön kuvanveistossa ja esinesuunnittelussa. Tehdään savesta esineitä joko dreijaamalla tai käsin rakentamalla omien suunnitelmien pohjalta. Poltetaan ja lasitetaan esineet. Mahdollisuuksien mukaan tutustutaan sieviläiseen perinteeseen savenvalannassa.

KU8 kv: Valokuvaus (2 op)
Opintojaksolla harjoitellaan kuvaamista digikameralla tai puhelimella. Opiskelija voi oppia myös kamerakynän periaatteita. Hän voi muokata kuvia kuvankäsittelyohjelmia ja omia puhelimen mahdollisuuksia hyödyntäen. Opintojaksolla opiskelija suunnittelee ja valmistaa valokuvauskansion kurssin töistä. Opintojaksoon kuuluu myös tutustumista valokuvan mahdollisuuksiin erilaisilla alustoilla.


OPINTOJEN SUORITUSJÄRJESTYS JA ARVIOINTI
Arviointi on kannustavaa ja pitkäkestoista, opiskelijan kuvataiteellista osaamista edistävää. Arviointi pitää sisällään itsearviointia, ryhmäarviointia, suullista ja kirjallista palautetta sisältäen myös laaja-alaiset alueet. Arvosanan saaminen edellyttää kuvallisten ja kirjallisten töiden palauttamista kurssin aikana. Hylätyn arvosanan täydentäminen on mahdollista ainoastaan seuraavan jakson ajan. Koulukohtaiset valinnaiset arvioidaan hyväksytty/hylätty.