Äidinkieli ja kirjallisuus

Äidinkieli ja kirjallisuus

PAKOLLISET OPINNOT

ÄI1 p: Tekstin tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)
Käsitys monimuotoisista teksteistä ja niiden ilmaisutavoista syvenee. Rohkaistutaan kirjoittajana ja hallitaankirjoittamisprosessin eri vaiheet. Lisäksi osataan käyttää muita tekstejä oman kirjoittamisen pohjana. Mukana myös tekstin- ja kielenhuoltoa. Opintojaksoon kuuluu myös kokonaisteoksen lukeminen.

ÄI2ÄI3 p: Kieli ja tekstitietoisuus ja vuorovaikutus 1 (2 op)
Kieli- ja tekstitietoisuutta kehitetään. Monilukutaidon käsite, laaja tekstikäsitys ja tekstilajin käsite syvenevät. Ymmärretään kielen sosiaalinen luonne ja merkitys niin yksilön kuin yhteisöjen kannalta. Saadaan yleiskuva siitä, mikä merkitys kielellä ja kulttuurilla on yksilön identiteetille ja yhteiskunnalle. Kyky toimia vuorovaikutustilanteissa tavoitteellisesti ja tarkoituksenmukaisesti lisääntyy. Harjaannutaan tarkkailemaan ja kehittämään omia taitoja kuuntelijana, puhujana, lukijana ja kirjoittajana erilaisissa ympäristöissä. Opintojaksoon kuuluu myös kokonaisteoksen lukeminen.

ÄI4 p: Kirjallisuus 1 (2 op)
Käsitys kaunokirjallisuudesta, kielen taiteellisesta tehtävästä ja sen kulttuurisesta merkityksestä syvenee. Opitaan tuntemaan kauno- ja tietokirjallisuuden lajeja ja ilmaisukeinoja. Lisäksi harjaannutaan analysoimaan ja tulkitsemaan kirjallisuutta käsitteistöä hyödyntäen.Opitaan tulkitsemaan kaunokirjallisia tekstejä ja nauttimaan kaunokirjallisuudesta sen eri muodoissaan. Opintojaksoon kuuluu myös kokonaisteoksen lukeminen. 

ÄI5 p: Tekstien tulkinta 1 (2 op)
Syvennetään kriittistä lukutaitoa, erityisesti medialukutaitoa. Ymmärretään median toimintatapoja, median merkitys identiteettien rakentumisessa ja median rooli yhteiskunnallisena vaikuttajana. Opitaan tarkastelemaan monimuotoisia tekstejä ja niiden ilmaisutapoja sekä vuorovaikutusta erityisesti vaikuttamisen ja osallisuuden näkökulmista. Perehdytään vaikuttamisen ja argumentoinnin keinoihin sekä syvennetään niihin liittyviä tietoja ja taitoja. Opintojaksoon kuuluu joko kaunokirjallisen teoksen tai tietokirjan lukeminen.

ÄI6ÄI7 p: Kirjoittaminen 1 ja vuorovaikutus 2 (2 op)
Syvennetään kirjoitusprosessin hallinnan taitoja. Lisäksi syvennetään taitoa käyttää muita tekstejä oman kirjoittamisen pohjana ja arvioida tekstien luotettavuutta. Opintojaksoon kuuluu myös tekstin omaäänisyyttä tukevia harjoituksia sekä kielen- ja tekstinhuoltoa. Vuorovaikutusosuudessa käsitellään esiintymisrohkeutta ja -jännitystä sekä esiintymisen vuorovaikutteisuutta. Opintojaksoon kuuluu myös puheenvuoron rakentaminen ja esittäminen yksin, ryhmässä tai audiovisuaalisena tekstinä. Opintojaksoon kuuluu myös kokonaisteoksen lukeminen.

ÄI8 p: Kirjallisuus 2 (2 op)
Pyritään lisäämään kirjallisuuden tuntemusta ja opitaan tarkastelemaan kaunokirjallisuutta osana muuttuvaa yhteiskuntaa. Lisäksi tavoitteena on tuntea Suomen ja maailmankirjallisuuden keskeisiä teoksia.Lisäksi tarkastellaan tekstejä eri konteksteissa ja eri näkökulmista. Opintojaksoon kuuluu myös kokonaisteosten lukemista.

VALINNAISET OPINNOT

ÄI9 vv: Vuorovaikutus 3 (2 op)
Syvennetään opiskelussa ja työelämässä tarvittavia vuorovaikutustaitoja sekä kehitetään kykyä ennakoida, mukauttaa ja arvioida viestintää erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Opiskelijalle voidaan tarjota mahdollisuus osallistua toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli PUHVI-kokeeseen. 

ÄI10 vv: Kirjoittaminen 2 (2 op)
Syvennetään taitoja tuottaa erilaisia tekstejä, erityisesti asiatyylisiä laajoja aineistopohjaisia tekstejä. Lisäksi kehitetään kirjoittamisen prosessin hallintaa ja taitoa muokata tekstiä. Mukana on myös kielen- ja tekstinhuoltoa. Opintojakso valmistaa opiskelijaa kirjoitustaidon ylioppilaskokeeseen.

ÄI11 vv: Tekstien tulkinta 2 (2 op) 
Syvennetään ja monipuolistetaan taitoja eritellä, tulkita, tuottaa ja arvioida erilaisia tekstejä. Ymmärretään tekstin tavoitteiden ja kontekstin merkitys tekstien tulkinnassa. Lisäksi osataan esittää ja perustella tulkinta teksteistä tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen. Opintojakso valmistaa opiskelijaa lukutaidon ylioppilaskokeeseen.

ÄI12 kv: Luova kirjoittaminen (2 op)
Opintojaksossa tutustutaan erilaisiin ja eri lähteissä julkaistuihin teksteihin, esim. runoihin ja novelleihin. Kurssilla teemme monenlaisia kirjoitusharjoituksia, lisäksi tehdään monenlaisia kirjoitusharjoituksia sekä yksin että yhdessä. Lopuksi kootaan kokoelma kurssin teksteistä ja mahdollisista nettituotoksista.

ÄI13 kv: Ilmaisutaito (2 op)
Tämän opintojakson tavoitteena on erilaisten harjoitusten avulla tukea opiskelijan persoonallista kasvua ja rohkaista luovuutta. Opintojaksossa tehdään mm. erilaisia perusharjoituksia (hengitys-, keskittymis-, kontakti-, improvisointi-, kontakti-, eläytymis- ja aistiharjoituksia). Lisäksi kehitetään mm. äänenkäyttöä ja kokonaisilmaisua. Jos kurssilaiset haluavat, voidaan myös valmistaa esitys esimerkiksi koulun juhlaan.

ÄI14 kv: Kielenhuollon tuki (2 op)
Opiskelija syventää tietojaan ja taitojaan kielestä ja kielenkäytöstä, jotta hän pystyy paremmin ja tarkoituksenmukaisemmin käyttämään kieltä kaikenlaisissa tilanteissa, niin muodollista yleiskieltä edellyttävissä teksteissä kuin rennossa arkijutustelussakin. 

ÄI15 kv: Kirjallisuusdiplomi (2 op)
Opintojakson tarkoituksena on antaa mahdollisuus lukemisharrastuksesta kiinnostuneelle laajentaa ja syventää sekä maailmankirjallisuuden että kotimaisen kirjallisuuden tuntemustaan. Kirjallisuusdiplomiin sisältyy sekä käännettyä että kotimaista proosaa, draamaa ja lyriikkaa. Diplomi tehdään siten, että valitaan kirjaluettelosta diplomin suorittamiseen kuuluvat kirjat, jotka suoritetaan kirjoihin liittyvien pohtivien tehtävien avulla. Opintojakso suoritetaan tenttimällä. Diplomin suorittamisesta saa erillisen todistuksen.

ÄI16 kv: Teatteri-ilmaisun harrastaminen (2 op)
Opintojakson voi suorittaa osallistumalla aktiivisesti harrastajateatteritoimintaan ja sen produktioon tai osallistumalla koulun hyväksymään, koulun ulkopuolella järjestettävään teatteriopetukseen. Opinnoissa pyritään valmistamaan yleisölle tarkoitettu esitys. Opintojakson suorittamiseen kuuluu, että pidetään kurssipäiväkirjaa teatteriopintojen aikana. Lisäksi kirjoitetaan itsearviointi aktiivisesta harrastajateatteritoiminnasta tai opintoihin osallistumisesta yhteistyössä ohjaajan kanssa.

ÄI17 kv: Muut äidinkielen ja kirjallisuuden opinnot
Äidinkielen ja kirjallisuuden opintoihin on mahdollista lukea myös lukion ulkopuolella suoritettuja tavoitteellisia ja ohjattuja opintoja. Opintoja voivat tarjota muut oppilaitokset kuten korkeakoulut, kesäyliopistot, ammattikorkeakoulut, ammattiopistot, opistot tai erilaiset vapaan sivistystyön toimijat. Myös verkossa tai ulkomailla tehtyjä opintoja voidaan lukea aineen opinnoiksi. Näin opiskelija voi laajentaa opintovalikoimaansa.

Lukion oppimäärään kuuluviksi opinnoiksi voidaan lukea sellaisia opintoja, jotka vastaavat lukion opetussuunnitelman yleisiä tavoitteita ja sisältöjä. Opintojen tulee olla ohjattuja ja tavoitteellisia sekä riittävän laajoja. Lukion opintosuoritukseksi hyväksymisestä tekee päätöksen rehtori yhdessä aineenopettajan kanssa. Opintojen laajuus voi vaihdella. Opintoihin voidaan lukea myös useita eri opintoja tai usean eri järjestäjän opintoja.

OPINTOJEN SUORITUSJÄRJESTYS JA ARVIOINTI
Valtakunnalliset pakolliset ja valinnaiset opintojaksot suoritetaan pääsääntöisesti numerojärjestyksessä. Koulukohtaiset opintojaksot voidaan suorittaa vapaassa järjestyksessä. Valtakunnalliset pakolliset ja valinnaiset opintojaksot arvioidaan numerolla. Koulukohtaiset opintojaksot arvioidaan suoritusmerkinnällä (S/H).