1. Opinto- ja ainevalinnat

Opinto- ja ainevalinnat

Lukion opinto- ja ainevalinnat tehdään vuosittain. Joka kevät voi omia valintojaan tarkistaa. On tärkeää ja hyödyllistä tehdä koko lukion valinnat alustavasti jo ensimmäisenä vuonna. Siten pystyt seuraamaan kokonaisopintopistemääräsi muodostumista. Viimeisenä vuonna voi olla vaikeaa enää haalia kokoon tarvittavia opintoja.

Ensimmäinen opiskeluvuosi koostuu enimmäkseen pakollisista (p) opinnoista. Valinnaisia opintoja (vv ja kv) on enemmän tarjolla toisena ja kolmantena opiskeluvuonna. Muutamissa oppiaineissa valinnaiset opinnot alkavat jo ensimmäisenä lukuvuonna ja siksi on tärkeää miettiä jo lukioon tullessa, tarvitseeko näitä oppiaineita jatko-opinnoissa tai aikooko kirjoittaa niitä.


Kirjoitukset ja jatko-opintojen pääsykokeet perustuvat aineen valtakunnallisiin pakollisiin ja valinnaisiin opintoihin. Lukioon tultuasi saat tietoa valinnaisopintojen sisällöistä ja näin valintojen tekeminen helpottuu.

Yleisin lukion suorittamisaika on kolme vuotta. Jos tähtäät ylioppilaaksi kolmessa vuodessa, valitse ensimmäiselle ja toiselle vuodelle vähintään 56 opintopistettä sekä kolmannelle vuodelle vähintään 38 opintopistettä (yhteensä vähintään 150 opintopistettä). Koska kaikki valitsemasi opinnot eivät välttämättä toteudu, kannattaa valintakorttiin valita ensimmäisenä ja toisena vuonna vähintään 60 opintopistettä. Valintakortti sijaitsevat AJANKOHTAISET-sivulla.

Lukion suorittaminen vähemmässä kuin kolmessa vuodessa vaatii hyvin paljon itsenäistä opiskelua. Lukion suorittamista neljässä vuodessa suositellaan vain, jos vapaaksi jäävälle ajalle on järkevää käyttöä esim. huipulle tähtäävä urheiluvalmennus, musiikki- tai jokin muu kulttuuriharrastus. Myös etenemisesteet ja muut opiskeluvaikeudet voivat pidentää opiskeluaikaasi.

Jo lukioon tullessa olisi hyvä olla jatko-opiskelusuunnitelma, jotta voisit tehdä järkevät ainevalinnat. Tarkista millaisia lukion oppiaineita haaveilemasi jatko-opinnot vaativat. Tästä saat tietoa valintaoppaista, netistä ja opolta (katso myös opon nettisivut: Lukion ainevalinnat vs. jatko-opinnot). Tämän lisäksi on olemassa toisiaan tukevia oppiaineita, esim. laaja matematiikka ja laaja fysiikka.

Opiskelija tekee opintovalintansa seuraavaa lukuvuotta varten edellisenä keväänä erikseen ilmoitettavaan päivään mennessä. Keväällä tehdyt opintovalinnat ovat sitovia erityisesti silloin, kun ryhmä on pieni ja muutosten takia ryhmä pienenisi alle sen oppilasmäärän, mitä on käytetty kriteerinä opintojakson toteutumisessa.

Jos lukukauden kuluessa ilmenee, että jollakin opintojaksolla on tilaa ja se sopii oppilaan lukujärjestykseen, on opintojaksolle toki mahdollista osallistua. Tällaisissa tapauksissa opintomuutokset ovat mahdollisia. Valintojen muutokset tehdään rehtorin tai opon opastuksella.

Sievin lukion opintotarjotin

Valintaoppaaseen on koottu lukiossamme tarjolla olevat opinnot. Joka vuosi tarjotaan pakolliset opinnot.

Osa opinnoista tarjotaan joka toinen (tai joka kolmas) vuosi. Osa vv- ja kv-opinnoista tarjotaan tarvittaessa opiskelijoiden tekemien valintojen perusteella. Sen tähden on tärkeätä, että teet valinnat harkiten. Opiskelijoiden valintojen perusteella ratkaistaan, mitä opintoja seuraavana vuonna tarjotaan ja mitä opintoja opetetaan päällekkäin.

Osa valintaoppaassa olevista opinnoista on itsenäisesti tai projektimuotoisesti suoritettavia opintoja. Näitä ei tarvitse merkitä valintakorttiin. Ota niiden osalta yhteys aineen opettajaan.

Lukio-opintoihin voidaan hyväksyä tietyin kriteerein myös lukiomme ulkopuolella tehtyjä opintoja (ks. Valintaopas, kohta ”Muut yleissivistävät opinnot”).

Katso tarkempaa tietoa Valintaoppaasta (AJANKOHTAISET).

Vähimmäisopintopistemäärä

Opiskelijan on huolehdittava itse siitä, että hänelle kertyy lukion vähimmäisopintopistemäärä eli 150 opintopistettä (LOPS2021). Valinnaisia valtakunnallisisia opintoja tulee olla vähintään 20 opintopistettä. Jokaisessa aineessa on opiskelijan huolehdittava, ettei tule hylätyllä arvosanalla suoritettuja opintoja liikaa (ks. lisää opetussuunnitelmat -> AJANKOHTAISET). Lisäksi tulee muistaa, että hylätyt opinnot (H) eivät kartuta opintopistekertymää.

Ennen ylioppilaskirjoituksiin osallistumista tulee olla suoritettuna ko. aineen pakolliset opinnot. Sellaiseen reaaliaineen kokeeseen, jossa ei ole yhtään pakollista opintojaksoa, opiskelija voi osallistua opiskeltuaan aineesta neljä opintopistettä. Valinnaisessa lyhyessä kielessä tulee olla suoritettuna vähintään kuusi opintopistettä.