Savukosken lukion ohjaussuunnitelma

Savukosken lukion ohjaussuunnitelma

SAVUKOSKEN LUKION OHJAUSSUUNNITELMA

Ohjaussuunnitelma on koko oppilaitoksen ohjaustyön kehittämisen väline. Ohjaustyö on tavoitteellisesti johdettua yhteistyötä, jonka päävastuu on opinto-ohjaajalla.

 

Siirtymävaiheen yhteistyö perusopetuksen ja ammatillisen koulutuksen, korkea-asteen koulutuksen sekä muiden koulutusta järjestävien tahojen kanssa

Opinto-ohjaaja antaa yhdeksäsluokkalaisille ennakko-ohjausta tulevia lukio-opintoja varten ja tarvittaessa avustaa valintojen tekemisessä.

Uusi lukio-opiskelija laatii yhdessä mm. ryhmänohjaajan ja opinto-ohjaajan kanssa henkilökohtaisen opintosuunnitelman, jota päivitetään koko opiskeluajan. Siihen kirjataan mm. opiskelijan opiskelu-, ylioppilaskirjoitus- ja jatkosuunnitelmat. Suunnitelmaa laadittaessa ja päivitettäessä otetaan huomioon opiskelijan henkilökohtaiset vahvuudet ja tuen tarpeet ja opiskelijan opintopolusta ja opiskeluympäristöstä pyritään tekemään mahdollisimman esteetön.

Opiskelijan tarvitsemaa tukea kartoitetaan lukion alussa mm. luki- ja matematiikkatestein. Opettajat, ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja sekä opiskeluhuollon toimijat seuraavat opiskelijan etenemistä ja selviytymistä. Opiskelijaa ja huoltajaa kannustetaan olemaan yhteydessä oppilaitokseen (erityisopettaja, ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja) opiskelijan tuen tarpeista. 

Yhdistelmätutkintoa suorittavat ja ammatillisista tai muista opinnoista siirtyvät perehdytetään lukion toiminta- ja opiskelutapoihin kuten peruskoulusta lukioon siirtyvätkin. Perehdyttämisessä keskeisessä roolissa ovat ryhmänohjaaja ja opinto-ohjaaja. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa otetaan huomioon opintojen yhdistäminen ja edistäminen tai hyväksiluvut aikaisemmista opinnoista. Opintosuunnitelmia seurataan ja päivitetään säännöllisesti. Yhdistelmätutkintoa suorittavien suunnitelman seuranta ja päivitys tehdään yhteistyössä ammatillisen oppilaitoksen opettajan ja opinto-ohjaajan kanssa.

Opiskelijan siirtymistä lukion jälkeisiin opintoihin valmistellaan hänen kanssaan koko lukion ajan. Tavoitteena on, että opiskelija saavuttaa lukio-opintojensa aikana hyvän itsetuntemuksen sekä tietämyksen jatko-opintomahdollisuuksista ja työelämästä, jotta siirtyminen lukion jälkeisiin opintoihin onnistuu oppilaitoksen henkilökunnan tukemana itsenäisesti. Opintojen aikana hän osallistuu eri tavoin korkeakoulu-, työelämä- ja muuhun oppilaitosyhteistyöhön. Opiskelijalle tarjotaan tutustumista korkeakoulu- tai muihin opintoihin vierailuiden muodossa. Opiskelija tekee säännöllisesti ja ohjatusti jatko-opinto- ja urasuunnitelmia, jotta siirtyminen jatko-opintoihin olisi mahdollisimman sujuvaa ja hän olisi niihin mahdollisimman sitoutunut. Suunnitelmat kirjataan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan.

 

Savukosken lukiossa tehtävä yhteistyö korkea-asteen oppilaitosten kanssa

Savukosken lukiossa korkea-asteen opintoja tehdään tutuksi osallistumalla koulutusmessuihin sekä korkeakoulujen avoimiin oviin ja abi-päiviin. Lisäksi oppitunneille kutsutaan vierailemaan korkea-asteella opiskelevia tai opiskelleita nuoria tai oppilaitosten lähettiläsopiskelijoita tai -tiimejä.

Oppilaitoksessa tarjotaan mahdollisuus osallistua korkeakoulujen orientaatio-opintoihin. Etäisyyksien vuoksi opintoihin osallistuminen on itsenäistä ja tapahtuu etäyhteyksien avulla. Opinto-ohjaaja auttaa valintojen tekemisessä ja ilmoittautumisessa. Opiskelija suorittaa opinnot itsenäisesti, mutta hänen on mahdollista saada ohjausta ja tukea sekä opinto-ohjaajalta että aineenopettajilta.

Opinto-ohjauksen pakollisella opintojaksolla Jatko-opinnot, työelämä ja tulevaisuus perehdytään tarkemmin korkea-asteen opintojen valintaväyliin. Siihen kuuluu myös työelämään tutustumisen jakso, jonka voi suorittaa myös korkeakouluun tutustumisena. Tutustumisjaksosta ja sen käytännöistä sovitaan yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.

 

Alueellinen monialainen yhteistyö työelämän, paikallisten työ- ja elinkeinopalvelujen, sosiaali- ja terveystoimen, nuorisotoimen sekä muiden toimijoiden kanssa

Savukosken lukio tekee oppilaitosyhteistyötä ammatillisten oppilaitosten sekä maakunnan omien toisen ja korkea-asteen oppilaitosten kanssa. Käytännössä tämä toteutetaan useimmiten vierailemalla oppilaitoksissa ja kutsumalla oppilaitoksista vierailijoita lukioon. Lisäksi hyödynnetään oppilaitoksissa järjestettäviä messuja ja avoimien ovien päiviä.

Oppiaineissa tehdään yhteistyötä paikallisen elinkeinotoimen ja yrittäjien kanssa. Sitä toteutetaan vierailemalla paikallisissa yrityksissä ja kutsumalla työelämän asiantuntijoita kouluvierailuille. Opettajat suunnittelevat yhteistyön osaksi opintojaksoja. Opinto-ohjauksen opintojaksolla Jatko-opinnot, työelämä ja tulevaisuus toteutetaan työelämään tutustumisen jakso, jonka tavoite on tehdä työelämä tutuksi opiskelijan oman urasuunnittelun näkökulmasta. Lisäksi opiskelija voi suorittaa Kesätyö-opintojakson, jossa opiskelija saa pitkäkestoisempaa kokemusta työelämästä ja arvioi työelämätaitojaan, vahvuuksiaan ja osaamistaan sekä niiden kehittymistä. Osa työelämäteemaa on myös yrittäjyys, joka on sisältönä joissakin oppiaineiden opintojaksoissa, mm. opinto-ohjauksen opintojaksossa Jatko-opinnot, työelämä ja tulevaisuus sekä yhteiskuntaopin opintojaksossa Taloustieto.

Hyvinvointi- ja opiskeluhuoltotyössä tehdään yhteistyötä myös esim. etsivän nuorisotyön, sosiaalitoimen, seurakunnan ja poliisin kanssa. Se voi olla yhteisten tapahtumien tms. järjestämistä oppilaitoshyvinvoinnin lisäämiseksi tai yksittäisten opiskelijoiden tai opiskelijaryhmien opiskeluhuoltotyötä.

 

Opiskelijan ohjaus ja kansainvälisyysosaaminen

Savukosken lukiossa pyritään toteuttamaan kansainvälistä yhteistyötä osana opetusta. Opiskelijoille annetaan tietoa kansainvälisistä projekteista, vaihdoista tms. ja heitä kannustetaan osallistumaan niihin. Oppiaineissa opiskelijoille annetaan tietoa ulkomailla opiskelusta ja tehdään tutuksi erilaisia mahdollisuuksia hakeutua opiskelijavaihtoon tai jatko-opintoihin ulkomaille.

 

Huoltajien kanssa tehtävä ohjaukseen liittyvä yhteistyö

Savukosken lukio tekee yhteistyötä huoltajien kanssa. Sen tavoitteena on, että koti ja koulu yhdessä tukevat nuorta tämän opinnoissa ja auttavat häntä ottamaan vastuun niistä sekä tulevaisuuteen vaikuttavista valinnoistaan. Lukio-opintojen aikana nuorta kasvatetaan itsenäiseksi, itsensä tuntevaksi ja itseensä luottavaksi nuoreksi aikuiseksi. Opintojen aikana koulunkäyntiin liittyvistä asioista voidaan keskustella yhdessä opiskelijan, huoltajan ja opettajan tai opinto-ohjaajan kanssa. Aloite tähän voi tulla opiskelijalta, huoltajalta tai koulusta. Opintojen aikana tietoa huollettavan opinnoista saa myös Wilman kautta, mutta kuitenkin vain siihen asti, kunnes hän täyttää 18 vuotta. Opiskelija voi antaa luvan siihen, että tietoja välitetään vielä hänen tultuaan täysi-ikäiseksi.

Lukiossa järjestetään vanhempainiltoja jokaisen vuosiluokan vanhemmille. Niissä käsitellään opiskelijoita koskevia ajankohtaisia asioita ja esim. opiskelun tukeen ja opintojen suunnitteluun liittyviä sekä terveys-, hyvinvointi- tms. kyselyiden perusteella esiin nousseita aiheita. Tarvittaessa vanhemmat kutsutaan koolle useammin kuin kerran lukuvuodessa. Lisäksi opiskelutapahtumista ja ajankohtaisista tukeen, ohjaukseen, opintojen suunnitelmiin, ylioppilaskirjoituksiin ja yhteishakuihin liittyvistä asioista tiedotetaan Wilmassa.

 

Ohjauksen keskeiset käsitteet

Ohjaus mahdollistaa opiskelijan osallisuuden omien opintojen ja urasuunnitelmien tekemisessä. Sillä on vaikutusta ja merkitystä koko lukio-opintojen sujumiselle. Ohjaus pyrkii tukemaan ja vahvistamaan opiskelijan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä, oppimaan oppimisen ja opiskelun taitoja sekä elämän- ja urasuunnittelun taitoja. Ohjaus kuuluu kaikille kouluyhteisössä työskenteleville.

Opinto-ohjausta antavat opinto-ohjaaja, rehtori ja kaikki lukion opettajat ja opiskeluhuoltohenkilökunta. Se voi olla luokkamuotoista, yksilökohtaista, pienryhmissä tapahtuvaa tai vertaisohjausta. Opinto-ohjaus tapahtuu yhteistyössä opiskelijoiden kanssa siten, että opiskelija on siinä aktiivinen osallistuja. Ohjaus tukee opiskelijan hyvinvointia ja kasvamista itsenäiseksi, itsensä tuntevaksi, aktiiviseksi yhteiskunnan jäseneksi.

Ohjausta annetaan mm. oppiaineen opiskelutaidoissa, yleisissä arjenhallintataidoissa, lukio-opiskeluiden sekä jatko-opintojen suunnittelussa. Ohjauksen tavoitteena on edistää tasa-arvoa ja koulutuksen yhdenvertaisuutta sekä estää syrjäytymistä.

Vertaisohjauksessa opiskelija esim. pienryhmässä toimii yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa. Opiskelija rohkaistuu ilmaisemaan itseään ja kokee tulevansa kuulluksi. Se vahvistaa hänen toimijuuttaan sekä identiteetin rakentamista. Hänen vuorovaikutustaitonsa kehittyvät tämän tyyppisessä ohjauksessa eri tavalla kuin yksilö- tai luokkaohjauksessa.

Esteettömyyden turvaamiseksi Savukosken lukiossa toimii erityisopettaja, joka tekee ensimmäisen vuoden opiskelijoille luki-testaukset. Niiden perusteella voi päästä tarkempiin testauksiin ja saada erityisopettajalta ohjausta opiskelutekniikoihin. Opiskelija tai huoltaja voivat myös itse pyytää apua opiskeluun, tai aloite voi tulla tuen tarpeen huomanneelta lukion henkilökuntaan kuuluvalta. Erityisopettajan lisäksi tukea voivat tarjota aineenopettaja, opinto-ohjaaja ja opiskeluhuoltohenkilökunta.

Erityisopettaja voi tehdä opiskelijalle suunnitelman opiskelun tukitoimista, ja ne kirjataan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Suunnitelmaa ja tuen tarvetta seurataan ja päivitetään. Opiskelijan on mahdollista hakea erityisjärjestelyitä ylioppilaskirjoituksiin. Asiasta tiedotetaan sekä opiskelijoita että vanhempia.

Opiskeluympäristöstä pyritään tekemään mahdollisimman esteetön. Opiskelijan opintopolun aikainen fyysinen, sosiaalinen ja psyykkinen esteettömyys turvataan mahdollisuuksien mukaan koulurakennuksessa ja koulurakennuksen ulkopuolella järjestettävässä toiminnassa. Tavoitteena on, että jokainen opiskelija voi ominaisuuksistaan riippumatta opiskella yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti muiden kanssa. Esteettömyys huomioidaan ammatinvalinta- ja uraohjauksessa. Siirtymävaiheissa esteettömyys toteutuu siten, että opiskelijoille tarjotaan yhdenvertainen mahdollisuus haun tekemiseen. Hakuprosessi on valtakunnallisesti yhdenmukainen. Jatko-opintojen osalta ohjauksessa opastetaan esimerkiksi jatko-opiskelupaikan hakemisen erityisjärjestelyjen mahdollisuuksista

Savukosken lukiossa opetus, ohjaus ja opiskeluhuolto ovat hyvin saavutettavissa. Aineenopettajat, rehtori, opinto-ohjaaja sekä koulusihteeri työskentelevät koulussa päivittäin. Heidät voi tavoittaa tarvittaessa myös puhelimitse, Wilman kautta tai sähköpostitse. Opettajien puhelinnumerot löytyvät sekä Wilmasta että koulun Pedanet-sivulta.

Opiskeluhuollon henkilöstön työhuoneet sijaitsevat koulurakennuksessa. Terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi ovat puhelimitse, Wilman kautta ja sähköpostitse tavoitettavissa samoin kuin koulun henkilökuntakin. Lisäksi he ilmoittavat vuosittain tarkemmat läsnäolo- tai avoimen vastaanoton ajat.

Sukupuoli- ja kulttuuritietoisessa ohjauksessa opiskelijaa tuetaan ja rohkaistaan tarkastelemaan yhteiskuntaa, työelämää ja ammattialoja monipuolisesti ja kriittisesti. Henkilökohtaisessa ohjauksessa häntä ohjaava pyrkii tunnistamaan opiskelijan identiteettiin ja arvoihin liittyvät pohdinnat ja ohjaamaan häntä ne huomioiden. Sukupuoli- ja kulttuuritietoinen ohjaus tavoittelee sitä, että opiskelija tekee itselleen merkityksellisiä, mahdollisuuksia lisääviä valintoja ja suunnitelmia, jotka parantavat hänen itsetuntoaan ja toimintakykyään.

Opiskelun nivel- ja siirtymävaiheita ovat siirtyminen lukion opiskelijaksi joko yhdeksännen luokan jälkeen tai kesken toisen asteen opintojen sekä siirtyminen lukio-opinnoista jatko-opintoihin ammatilliseen koulutukseen tai korkea-asteelle. Urasuunnitelmia aletaan valmistella opinto-ohjaajan ja opettajien ohjauksessa ensimmäisestä lukiovuodesta lähtien, jotta opiskelija varmistuu ja vahvistuu suunnitelmissaan.

 

Ohjauksen tehtävät ja tavoitteet

Opiskelija on ohjauksessa aktiivinen toimija ja kasvaa ottamaan vastuuta omasta opiskelustaan, sen suunnittelusta, toteuttamisesta ja arvioinnista. Ohjaustoiminnan tavoitteena on kehittää opiskelijan itsetuntemusta ja -luottamusta, tukea häntä opintojen eri vaiheissa sekä kehittää hänen valmiuksiaan tehdä koulutukseen ja tulevaisuuden suunnitteluun liittyviä valintoja ja ratkaisuja. Ohjaustoiminnan tarkoitus on myös tukea opiskelijan hyvinvointia, kasvua ja kehitystä.

 

Ohjauksen järjestäminen, sen sisällöt, menetelmät ja työtavat

Opinto-ohjauksen pakolliset opintojaksot Minä opiskelijana sekä Jatko-opinnot, työelämä ja tulevaisuus toteutetaan sekä lukujärjestykseen sijoitettuina oppitunteina, että pien- ja vertaisryhmäohjauksena, henkilökohtaisena ohjauksena ja vierailuin. Niiden toteutuksesta vastaa pääasiassa opinto-ohjaaja, mutta hän tekee yhteistyötä opettajien ja opiskeluhuoltohenkilöstön sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.

 Opiskelija tekee ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien suunnitelmia lukio-opintojensa suorittamisesta, ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettavista aineista aikatauluineen sekä jatko-opinnoista ja tulevaisuudesta. Suunnitelma kirjataan Wilmaan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Sitä päivitetään vuosittain ohjatusti ja tarvittaessa yhteistyössä opinto-ohjaajan sekä ryhmänohjaajan tai aineenopettajien kanssa.

Ohjaus sisältyy kaikkiin lukion oppiaineisiin. Opettajat sisällyttävät opintojaksoihin omien oppiaineidensa opiskelutaitojen ohjaamista, vierailuja, oppilaitos-, työelämä- ja kansainvälisyysyhteistyötä sekä urasuunnitteluun liittyvää sisältöä ja toteuttavat ne opintojaksoon sopivalla tavalla ja mahdollisuuksien mukaan. Osa oppiainekohtaisesta ohjauksesta toteutetaan yhteistyössä opinto-ohjaajan kanssa.

 

Ohjauksen toimijat ja työnjako

Ohjaus on tavoitteellista, yhteistä työtä, jonka toimijat ovat toisaalta koko Savukosken lukion henkilökunta ja toisaalta opiskelija huoltajineen. Jokaisella on toiminnassa oma roolinsa. Ohjauksen tehtävä on tukea ja mahdollistaa opiskelijan valintoja opintojen aikana ja opintojen jälkeen häntä vahvistavasti. Ohjaus on eri toimijoiden yhteistyötä.

Opiskelija

  • suunnittelee itse opintojaan ja seuraa aktiivisesti niiden etenemistä
  • pohtii valintojaan ja niiden vaikutuksia ja toimii aktiivisesti opintosuunnitelmansa

 laadinnassa ja päivittämisessä

  • pyytää tarvittaessa apua opiskeluun liittyvissä ongelmatilanteissa

 

Opinto-ohjaaja

  • suunnittelee ja huolehtii ohjauksen toteutumisesta lukiossa ja yksittäisten opiskelijoiden kohdalla
  • toimii hyvinvointiryhmässä ja tarvittaessa opiskeluhuollossa
  • huolehtii opinto-ohjauksen opintojaksojen toteuttamisesta
  • laatii ja päivittää henkilökohtaisia opintosuunnitelmia yhteistyössä opiskelijan, huoltajan ja ryhmänohjaajan sekä tarvittaessa erityisopettajan kanssa
  • antaa yksilöohjausta oppimiseen ja opiskeluun sekä jatkosuunnitelmien ja ammatinvalinnan tekemiseen liittyen
  • selvittelee opiskelijan tuen tarvetta ja sen saamista yhdessä opiskelijan, huoltajan, aineenopettajan, ryhmänohjaajan, erityisopettaja ja rehtorin kanssa
  • osallistuu opiskelijan opiskelujen tukemiseen
  • auttaa erityisjärjestelyjen ja niihin liittyvien lausuntojen hankkimisessa
  • huolehtii opiskelijan opiskelu- ja ylioppilaskirjoitussuunnitelmien tekemisestä, tarvittaessa yhteistyössä ryhmänohjaajan kanssa
  • seuraa opiskelijoiden opintojen etenemistä yhdessä ryhmänohjaajien ja aineenopettajien kanssa
  • huolehtii opiskelijan jatko-opintosuunnitelmien tekemisestä
  • antaa yksilöohjausta
  • antaa pienryhmä- ja vertaisohjausta
  • tekee yhteistyötä huoltajien kanssa
  • koordinoi vierailuja
  • koordinoi yhteistyötä eri sidosryhmien, työelämän, ammattioppilaitosten ja muiden oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa

 

Ryhmänohjaaja

  • on opiskelijaryhmänsä lähiohjaaja
  • laatii ja päivittää henkilökohtaisia opintosuunnitelmia yhteistyössä opiskelijan, huoltajan ja opinto-ohjaajan sekä tarvittaessa erityisopettajan kanssa
  • seuraa opiskelijoidensa opintojen etenemistä, poissaoloja ja keskeytyksiä yhdessä opinto-ohjaajan kanssa
  • tekee yhteistyötä huoltajien kanssa
  • osallistuu opiskelijoidensa opiskelu- ja ylioppilaskirjoitussuunnitelmien tekoon

 

Aineenopettaja

  • seuraa opiskelijoidensa opintojen etenemistä ja niissä menestymistä ja tarvittaessa tukee aineen opinnoissa
  • ohjaa ja tukee omassa oppiaineessaan opiskelijan ylioppilaskoesuunnitelmia
  • ohjaa oman oppiaineensa opiskelutaidoissa ja auttaa kehittämään oppimaan oppimisen taitoja
  • tarvittaessa arvioi tukitoimien tarvetta, suunnittelee oppimisen tukitoimet yhdessä opiskelijan, huoltajan ja mahdollisesti erityisopettajan, opinto-ohjaajan, opiskeluhuoltohenkilöstön tai muun asiantuntijan kanssa
  • sisällyttää opetukseensa kokonaisuuksia, jotka sitovat opiskeltavan aineen jatko-opintoihin ja työelämään
  • tukee jatko-opintovalmiutta ja työelämätuntemusta oman oppiaineensa osalta

 

Erityisopettaja

  • tekee opiskelijoiden yksilötestauksen luku- ja kirjoitustaidon osalta mahdollisia tukitoimia ja erityisjärjestelyhakemuksia varten
  • kirjoittaa luki-lausunnot
  • osallistuu tarvittaessa opiskelijan tukitoimien tarpeen arviointiin ja niiden järjestämiseen
  • auttaa opiskelijaa oppimisstrategioiden kehittämisessä

 

Rehtori

  • huolehtii ohjauksen resurssoinnista, järjestää aikaa ohjaukselle lukujärjestyksestä
  • luo olosuhteet, joissa ohjaus onnistuu
  • tiedottaa opiskelijoille ja vanhemmille säännöistä ja määräyksistä, jotka ohjaavat lukio-opiskelua ja yo-tutkinnon suorittamista
  • osallistuu opiskelijoiden ohjaukseen
  • johtaa hyvinvointiryhmää
  • osallistuu opiskeluhuoltoon
  • huolehtii tukitoimien järjestelyistä ja resurssoinnista
  • huolehtii opiskelijan erityisjärjestelyiden hakemisesta ja niiden toteuttamisesta
  • huolehtii ohjaussuunnitelman toteutumisesta

 

Koulusihteeri

  • päättötodistusasiat 
  • yhteistyö rehtorin ja opinto-ohjaajien kanssa
  • ohjaa opiskelijoita eteenpäin ohjausjärjestelmässä, esim. kertoo kenen puoleen kääntyä missäkin asiassa

 

Kuraattori

  • pitää luokkamuotoisia ja pienryhmätunteja
  • huolehtii opiskelijan psykososiaalisesta tukemisesta
  • osallistuu hyvinvointiryhmän toimintaan
  • osallistuu opiskeluhuoltoon

 

Koulupsykologi

  • huolehtii opiskelijan psykososiaalisesta tukemisesta
  • osallistuu hyvinvointiryhmän toimintaan
  • osallistuu opiskeluhuoltoon

 

Kouluterveydenhoitaja

  • huolehtii opiskelijan terveydenhoidosta
  • osallistuu hyvinvointiryhmän toimintaan
  • osallistuu opiskeluhuoltoon

 

Huoltaja

  • osallistuu opiskelijan opiskelujen tukemiseen
  • osallistuu tarvittaessa henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadintaan ja tuen tarpeen arviointiin ja tuen hakemiseen yhteistyössä opiskelijan, ryhmänohjaajan, opinto-ohjaajan ja erityisopettajan kanssa
  • huolehtii, että opiskelijan elämänhallinnan kannalta oleelliset asiat ovat kunnossa

 

Ohjaustoiminnan arviointi

Ohjaustoimintaa arvioidaan vuosittain kyselyllä ja kurssipalautteilla. Ohjaussuunnitelmaa arvioidaan ja päivitetään säännöllisesti.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä