Yhteinen vastuu koulupäivästä Sastamalassa

Sastamala

Koulun henkilöstö edistää koulun turvallisuutta. Koulun turvallisuussuunnitelma päivitetään vuosittain turvallisuusvastaavan ja muun henkilöstön yhteistyönä. Henkilöstö perehtyy suunnitelmassa määriteltyihin asioihin sekä tietosuojaan ja salassapitoon liittyviin säädöksiin aina lukuvuoden alkaessa.

Koulun järjestyssäännöt laaditaan koulun henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien yhteistyönä. Välitunneilla on riittävästi välituntivalvojia ja heidän näkyvyyttään on hyvä lisätä esimerkiksi huomioliivein.

Kouluyhteisö sitoutuu kiusaamisen ehkäisemiseen ja kiusaamiseen puuttumiseen. Koulut voivat hyödyntää esimerkiksi koulukiusaamista ehkäisevää Kiva koulu -ohjelmaa. Koulu kirjaa vakavat kiusaamistapaukset, väkivaltatilanteet ja uhkailut yhteisen toimintamallin mukaisesti.

TURVALLISEN KOULUPÄIVÄN TAVOITTEET SASTAMALASSA:

- jokaisella mahdollisuus oppimiseen
- oppilaalle riittävä ohjaus, tuki ja oppilashuolto
- kaikkien hyvinvointi
- yhteistyön sujuminen
- ongelmien ennaltaehkäisy

TURVALLISEN KOULUPÄIVÄN TOIMINTATAVAT:

- yhteistyö kaikkien aikuisten kesken
- oppilaiden yksilöllisyyden huomioiminen
- oppilaan oman vastuun ja oikeuksien tiedostaminen


Vastuu oppilaan terveellisestä ja turvallisesta koulupäivästä ja auttamisvelvollisuus ensiaputilanteessa on jokaisella kouluyhteisöön kuuluvalla aikuisella.

Pitkäaikaissairasta oppilasta tuetaan omahoidon toteuttamisessa koulupäivän aikana. Yhteistyössä oppilaan, huoltajien, koulun edustajien, kouluterveydenhuollon ja/tai erikoissairaanhoidon toimijoiden kesken sovitaan tapauskohtaisesti työnjako, vastuut ja toimintatavat. Pitkäaikaissairaan oppilaan koulupäivän aikana tapahtuvassa hoidossa käytetään apuna erillistä lääkärin antamaa tai muuta kautta saatua ohjetta tai Sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta esimerkiksi diabeteksen tai muun pitkäaikaissairauden koulupäivänaikaisesta hoidosta (lääkehoidon suunnitelma). Oppilaan terveyden, turvallisuuden ja opetuksen järjestämisen kannalta tarvittava tieto oppilaasta siirretään hänen kanssaan työskenteleville aikuisille.

Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia vaikuttaa ja olla osallisena esimerkiksi omien tavoitteiden asettamisessa, erilaisissa ryhmissä, yhteisön kehittämisessä sekä oppilaskuntatyössä. Kodin ja koulun yhteistyöhön kuuluvat muun muassa arviointikeskustelut, vanhempainillat, juhlat, tapahtumat ja mahdolliset kodin ja koulun päivät.

Koulujen lukuvuosisuunnitelmissa kuvataan tarkemmin koulun käytännöt kodin ja koulun välisessä yhteistyössä sekä oppilaiden osallistamisessa koulun toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen.