Järjestyssäännöt
Järjestyssäännöt
Järjestyssäännöt
Tyrväänkylän koulun järjestyssäännöt (muokattu 22.10.2014).
1. Yleistä
Järjestyssäännöt ovat voimassa kouluaikana, koulun alueella, koulun järjestämissä tilaisuuksissa, koulumatkoilla ja koulun retkillä. Niissä asioissa, joita ei erikseen mainita, noudatetaan yleistä lainsäädäntöä ja hyviä tapoja.
a. Oppilaan oikeudet
opetukseen
Jokaisella oppilaalla on oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja oppimisen tukeen.
työrauhaan
Jokaisella koulussa työskentelevällä on oikeus työrauhaan.
oppilashuoltoon
Jokaisella oppilaalla on oikeus saada sellaista oppilashuoltoa, jota opetukseen osallistuminen edellyttää, sekä yksilökohtaista oppilashuoltoa. Oppilashuollolla tarkoitetaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä.
kouluruokailuun
Jokaisella oppilaalla on oikeus tarkoituksenmukaiseen ja ohjattuun kouluruokailuun. Ruokailemme hyviä tapoja noudattaen.
turvalliseen ympäristöön
Jokaisella koululla työskentelevällä on oikeus turvalliseen ympäristöön ja oikeus tuntea itsensä koulussa henkisesti ja fyysisesti turvatuksi.
b. Oppilaan velvollisuudet
Käyttäytyä asiallisesti
Käyttäydy kohteliaasti ja ystävällisesti. Tervehdi ja käytä asiallista kieltä.
Tehdä annetut tehtävät
Pyri jokaisena koulupäivänä omaan parhaaseesi. Tee huolellisesti annetut tehtävät. Merkitse kotitehtävät tarkasti ja tee ne seuraavalle oppitunnille.
Osallistua opetukseen
Osallistu opetukseen olemalla aktiivinen ja kiinnostunut. Viittaa ja osallistu keskusteluun. Tee kysymyksiä ja kysy tarvittaessa apua.
Antaa työrauha
Ole vastuullinen ja kunnioita sekä omaa että toisten työtä. Jokaisella on oikeus häiriöttömään työskentelyyn: oppilaalla oppimiseen, opettajalla opettamiseen, muulla henkilöstöllä työnsä tekemiseen.
Käsitellä huolellisesti kaikkien omaisuutta
Käsittele koulun omaisuutta sekä toisten omaisuutta asiallisesti. Palauta tavarat omille paikoilleen. Älä tuo kouluun tarpeettomia esineitä tai aineita.
Hoitaa omat kouluasiansa
Huolehdi omasta koulunkäynnistäsi, koulutehtävistäsi ja -välineistäsi.
c. Vastuu omaisuudesta
Jokaisella on oikeus oman omaisuutensa koskemattomuuteen. Yksityisomaisuus on koulussa omistajansa vastuulla.
Jokaisella on velvollisuus käsitellä koulukiinteistöä ja koulun kalusteita huolellisesti. Oppikirjat ja opiskeluvälineet pidetään hyvässä kunnossa. Oppikirjat ovat koulun omaisuutta ja ne palautetaan koululle. Oppituntien jälkeen huolehditaan siitä, että luokka on siistinä seuraavaa oppituntia varten.
Aiheutetusta vahingosta on heti ilmoitettava koulunjohtajalle tai opettajalle. Jokainen on tahallisesti aiheuttamastaan vahingosta korvausvelvollinen.
2. Koulumatkat
Varaa koulumatkaan riittävästi aikaa, tule kouluun täsmällisesti ja noudata liikkuessasi liikennesääntöjä. Ota koulumatkalla huomioon myös muut tienkäyttäjät. Käyttäydy koulukuljetuksessa asiallisesti ja noudata kuljettajan antamia ohjeita. Aseta pyörät, sukset ym. kulkuvälineet pihassa nille varatuille paikoille. Koulun päätyttyä mene välittömästi kotiisi, ellet ole sopinut huoltajiesi kanssa toisin.
3. Oppitunnit
Oppitunnille tullaan ajoissa
Saavu oppitunneille ajoissa opiskeluvälineet mukana ja kotitehtävät tehtynä. Aseta vaatteesi ja tavarasi huolellisesti paikoilleen.
Huolehdin opiskelupaikastani ja -välineistäni
Käsittele koulun omaisuutta huolellisesti ja palauta käyttämäsi esineet paikoilleen. Pidä oppikirjat ja opiskeluvälineet hyvässä kunnossa. Huolehdi, että luokka on siistinä seuraavaa oppituntia varten. Ilmoita aiheutetusta vahingosta heti opettajalle.
Noudatan opettajan antamia ohjeita
Kuuntele opettajan ohjeet huolellisesti ja toimi niiden mukaan. Kysy tarvittaessa neuvoa.
Osallistun työskentelyyn aktiivisesti ja annan toisille työrauhan
Kunniota omaa ja toisten työrauhaa. Pyydä puheenvuoroa viittaamalla. Auta, kehu ja kannusta toisia ihmisiä. Edistä omalla toiminnallasi omaa ja muiden turvallisuutta ja viihtyisyyttä.
4. Välitunnit
Tee välitunnista mukava tauko. Huolehdi välituntivälineet käytön jälkeen omalle paikalleen.
Välitunnit vietetään koulun välituntialueella, joka on ylä- ja alapiha. Koulupäivän aikana välituntialueelta saa poistua vain opettajan luvalla. Välituntisin ollaan ulkona, ellei opettaja anna toisenlaisia ohjeita.
Oleskelu pyörien säilytyspaikoilla on kielletty. Pyöriä tai muita kulkuneuvoja ei saa käyttää välituntisin. Lumipallojen, kivien tai muiden vaarallisten esineiden heittely on kielletty. Koulu ja koulualue pidetään siistinä.
5. Ruokailu
Tee ruokailusta miellyttävä tapahtuma itsellesi ja toisille käyttäytymällä rauhallisesti ja kohteliaasti. Noudata ruokaillessa hyviä pöytätapoja.
6. Turvallisuus ja hyvinvointi
Poissaolot
Huoltajan tulee ilmoittaa oppilaan poissaolosta välittömästi koululle. Huoltajat voivat anoa oppilaalle lupaa poissaoloon. Enintään kolmen päivän poissaolon myöntää luokanopettaja ja yli kolmen päivän poissaolon koulunjohtaja.
Kiusaaminen
Koulussamme ei hyväksytä minkäänlaista henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Kiusaamisesta on heti ilmoitettava opettajalle.
Tapaturmat
Ilmoita koulupäivän aikana tapahtuneesta tapaturmasta heti opettajalle.
Päihteet
Tupakkatuotteiden, päihteiden sekä vaarallisten esineiden hallussapito ja käyttö koulussa on kielletty. Kielto koskee myös koulualueella olevien ajoneuvojen säilytystiloja. Loukkaavien paino- tai multimediatuotteiden tuominen koululle on kielletty.
Kielletyt ja häiritsevät esineet ja aineet
Järjestyssääntöjen vastaiset ja turvallisuutta vaarantavat esineet luovutetaan koululle. Tarvittaessa opettajalla ja koulunjohtajalla on oikeus ottaa haltuunsa kielletty tai vaarallinen esine ja tarkistaa oppilaan tavarat niiden löytämiseksi. Esineet palautetaan oppilaan huoltajalle.
7. Rangaistukset
Oppilasta, joka jättää noudattamatta koulun järjestystä tai käyttäytyy sopimattomasti, voidaan kurinpitokeinoilla ojentaa. Kurinpitokeinoja ovat luokasta tai koulun tilaisuudesta poistaminen, jälki-istunto, opetuksen epääminen, kirjallinen varoitus ja määräaikainen koulusta erottaminen.
Opettaja voi määrätä oppilaan jäämään tekemään koulutehtäviä päivän jälkeen enintään yhden tunnin ajaksi. Jälki-istunnosta päättää opettaja. Opettaja tai muu kouluhenkilökunnan jäsen voi oppilaan ojentamiseksi keskustella ja huomauttaa asioista. Opettaja voi määrätä oppilaan poistumaan oppitunnilta tai muusta tilaisuudesta oppitunnin jäljellä olevaksi ajaksi.
Rehtori voi määrätä oppilaan poistumaan koulusta lopputyöpäivän ajaksi. Rehtori antaa myös kirjallisen varoituksen. Määräaikaisesta erottamisesta päättää opetuksen järjestäjän asettama asianomainen monijäseninen toimielin.