Usein kysytyt kysymykset

Tässä listaus usein kysytyistä kysymyksistä

Sekalaiset yhteydenotot:

 • Kuinka ilmoittaudun kurssille? Jokaisen kurssin tai ainekokonaisuuden kuvauksessa on mainittu kurssin ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautuminen tapahtuu pääasiassa Internetin kautta tai puhelimitse. Jos kurssille on poikkeuksellinen ilmoittautumiskäytäntö, tästäkin ilmoitetaan kurssin kuvauksessa. Jos tutkit kursseja opistomme nettisivujen kautta, on lähes jokaisen kurssin yhteydessä mainittu ilmoittautumisen alkamisajankohdan sekä puhelinnumeron lisäksi suora linkki netti-ilmoittautumiseen, jota klikkaamalla ponnahdat suoraan ilmoittautumisjärjestelmäämme. Huomaa, että netti-ilmoittautuminen on aina nopeampi tapa ilmoittautua. Suosituimmat kurssit täyttyvät hetkessä. Tällöin puhelinlinjat ruuhkautuvat, mutta Internet ei! 
 • Kuinka peruutan varaamani kurssipaikan? Jokaisen kurssin yhteydessä on mainittuna viimeinen hetki, jolloin varatun kurssipaikan voi maksutta peruuttaa. Tämän hetken jälkeen peruutetut ja peruuttamattomat kurssipaikat aiheuttavat automaattisesti laskun tipahtamisen postilaatikkoon. Voit perua kurssipaikan joko soittamalla numeroon 02-778 4561 tai 02.778 4570 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen birgitta.jalonen@salo.fi. Huom! Kurssipaikkaa ei voi perua lähettämällä tekstiviestiä!
 • En pääse kurssitapaamiseen, kenelle ilmoitan siitä? Jos ilmoittaudut puhelimitse kurssille ja tiedät, ettet pääse mukaan ensimmäiselle tapaamiskerralle, voit ilmoittaa siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Jos kurssin aikana tiedät, että et pääse mukaan seuraavaan tapaamiseen, voit etukäteen ilmoittaa siitä kurssin opettajalle.
 • Olen hukannut tavaraa, onko se jäänyt kurssipaikalle? Opettajat ottavat talteen kurssitapaamisissa unohtuneet tavarat ja ilmoittavat näistä toimistoon. Voit siis kysyä toimistostamme (02-778 4561 tai 02.778 4570 ), onko hukkaamasi tavara mahdollisesti löytynyt kurssipaikalta.
Palautteet:
 • Kuinka voin antaa palautetta kurssista, sen järjestelyistä, opettajasta, käytössä olevasta kurssipaikasta ym? Voit soittaa tai lähettää sähköpostia oppiaineen vastuuhenkilölle. Löydät oikean henkilön klikkaamalla vasemmalla olevan linkkilistan Yhteystiedot ja henkilökunta -riviä. Avautuvasta listasta löydät oikean henkilön yhteystietoineen. Voit myös jättää vapaamuotoisen palautteen vasemmalta löytyvän Risut ja ruusut -linkin kautta.

Ideat uusista kursseista:
 • Kuinka voin ehdottaa uutta kurssia kansalaisopiston kurssitarjontaan? Voit soittaa tai lähettää sähköpostia oppiaineen vastuuhenkilölle. Löydät oikean henkilön klikkaamalla vasemmalla olevan linkkilistan Yhteystiedot ja henkilökunta-riviä. Avautuvalta sivulta löydät oikean henkilön yhteystietoineen. Voit myös jättää vapaamuotoisen kurssiehdotuksen vasemmalta löytyvän Ehdota uutta kurssia -linkin kautta.

 

Opettajat:

 • Minulla on asiaa opettajalle, voinko saada hänen yhteystietonsa? Päätoimisten opettajien yhteystiedot löydät vasemmalla olevan linkkilistan kautta. Tuntiopettajien yhteystietoja emme ikävä kyllä voi antaa opiskelijoille. Jos tavoittelet tuntiopettajaa, niin ota yhteyttä toimistoon tai oppiaineen vastuuhenkilöön. Välitämme viestisi eteenpäin oikealle opettajalle.

 Kurssipaikasta/ryhmästä:

 • Saanko tiedon kurssin käynnistymisestä tai peruuntumisesta? Jos kurssille ei ilmoittaudu tarpeeksi osallistujia, ei kurssi lähde käytiin. Tällöin ilmoitamme kurssin peruuntumisesta tekstiviestillä. On siis tärkeää, että ilmoittautumisen yhteydessä kerrot kännykkänumerosi, jos sinulla sellainen on. Jos et ole ilmoittanut kännykkänumeroasi, soitamme annettuun lankanumeroon. Kirjeitse emme ikävä kyllä ilmoita kurssien peruuntumisista. Jos kurssi lähtee käyntiin, emme erikseen ilmoita siitä osallistujille. Jos et saa viestiä meiltä, kurssi on siis käynnistymässä. 
 • Missä kurssipaikka sijaitsee? Jokaisen kurssin yhteydessä on mainittu osoite, jossa kurssitapaamiset pidetään. Jos osoite on outo, voit tarkastaa sijainnin Internetin avulla, esimerkiksi Google Maps -palvelusta. Jos tapaamiset pidetään esimerkiksi koulutiloissa, on tavoitteenamme saada paikalle opasteet, jotka helpottavat luokkatilan löytämistä koulun sisällä. Voit myös tiedustella sijaintia toimistosta tai oppiaineen vastuuhenkilöltä.
 • Mitä läksynä, mitä teitte viimeksi? Ainoastaan joissain kielikursseissa on käytössä blogi, johon opettajat päivittävät tapaamisissa käydyt asiat ja läksyt. Jos opettaja on antanut oman yhteystietonsa, voit kysyä sitä häneltä suoraan. Ikävä kyllä emme voi luovuttaa kenellekään tuntiopettajiemme yhteystietoja.
 • Syksyllä alkanut kurssi ei näy kevään oppaassa, jatkuuko se silti keväällä? Kyllä jatkuu! Opettajan tehtävänä on muistuttaa syyskauden viimeisillä tapaamisilla kevätkauden ensimmäisen tapaamisen ajankohdan. Jos tieto ei ole kantautunut sinulle, voit tarkastaa sen syyskauden opinto-oppaan verkkoversiosta. Oppaan verkkoversio on nähtävissä nettisivuilla www.salo.fi/salonkansalaisopisto. Jos kevätkauden aikataulu on muuttunut, on opettajan velvollisuus tiedottaa siitä. 
 • Koska on kevätkauden ensimmäinen tapaamiskerta? Katso edellinen kysymys.
 • Mihin TPO-ryhmään lapsi kuuluu? Opinto-oppaassa ja verkkosivuilla on TPO-kurssien info-osuudessa mainittu, mistä numerosta voi tiedustella kaikkea TPO:hon liittyvää, muun muassa sitä, missä ryhmässä lapsi on. 
 • Voiko ryhmää vaihtaa kesken kauden? Lähes kaikissa tapauksissa. Tiedustele tätä oppiaineen vastuuhenkilöltä.

 • Mikä on oikeantasoinen kurssi minulle? Oppiaineen vastuuhenkilö opastaa sinua! Löydät oikean henkilön klikkaamalla vasemmalla olevan linkkilistan Yhteystiedot ja henkilökunta -riviä. Kielissä on käytössä kielten taitotasotaulukko, josta kieltenopiskelijat ehkä löytävät toivomansa.
 • Kenelle tämä kurssi on suunnattu, kohderyhmä? Kuten edelläkin, oppiaineen vastuuhenkilö on juuri oikea henkilö vastaamaan tähän kysymykseen.
 • Olen kiinnostunut tietämään mille kurssille minun kannattaisi mennä? Jälleen sama vastaus kuin edellisissäkin, vastuuhenkilö auttaa sinua, ota yhteyttä!
 • Saako käydä tutustumassa kurssin yhteen tapaamiskertaan ja tehdä sen jälkeen päätöksen osallistumisestani kurssille? Tutustumassa voi käydä siinä tapauksessa, jos kurssin kuvauksen yhteydessä mainittu viimeinen kurssipaikan perumishetki on merkattuna kurssin alkamisajankohdan jälkeen. Jos kurssipaikan perumisajankohta on merkattuna ennen kurssin alkamisajankohtaa, kurssilla ei ole tutustumismahdollisuutta. Muista, että voit aina tiedustella kurssin sisällöstä kyseisen oppiaineen vastuuhenkilöltä.

 Ilmoittautuminen:

 • Voiko kurssille ilmoittautua etukäteen? Annamme tasapuolisen mahdollisuuden kaikille kiinnostuneille. Jokaisen kurssin yhteydessä on mainittu hetki, jolloin ilmoittautuminen on mahdollista. Internetin kautta ilmoittautuminen on aina nopeampaa kuin puhelimitse. Jos sinulla on pääsy Internettiin, älä turhaan kuluta aikaa ja hermojasi jonottamalla puhelimessa!
 • Saavatko muutkin kuin salolaiset ilmoittautua kursseille? Ehdottomasti, tervetuloa!
 • Olen varapaikalla jonossa yksilöopetukseen, säilyykö jonotuspaikka seuraavaan vuoteen? Ei säily.

 Laskutus:

 • Mistä kursimaksu muodostuu? Kurssimaksumme muodostuu kiinteästä toimistomaksusta sekä tietyn kaavan mukaan laskettavista, kurssikohtaisista oppituntihinnoista. Kurssikuvauksessa ilmoitetaan aina erikseen siihen liittyvä mahdollinen materiaalimaksu.
 • Miten kurssimaksu hoidetaan? Meillä on ainoastaan yksi maksukäytäntö: jokaisesta kurssipaikasta lähetetään ilmoittautuneelle erillinen lasku. Lasku lähetetään jossain vaiheessa kurssin käynnistymisen jälkeen. Tarkkaa tietoa laskun saapumisesta emme pysty antamaan, laskujen lähetys ruuhkautuu eteenkin lukukausien alkuviikkojen aikana. 
 • Milloin lasku tulee? Katso edellinen kysymys.
 • Mitä maksan, jos osallistun koko lukuvuoden mittaisen kurssin syys- tai kevätkaudelle? Kurssimaksumme muodostuu kiinteästä toimistomaksusta sekä tietyn kaavan mukaan laskettavista, kurssikohtaisista oppituntihinnoista. Toimistomaksu laskutetaan aina kokonaisuudessaan. Sitä ei siis puoliteta, vaikka opiskelija osallistuisi pelkästään koko lukuvuoden mittaisen kurssin syys- tai kevätkaudelle.
  Jos haluat osallistua lukuvuoden mittaisen kurssin syyskaudelle, on sinun mainittava tästä toimistoon ennen kurssin käynnistymistä. Muuten tulet saamaan laskun koko kurssista.
  Huomasitko vuodenvaihteen tienoilla, että syksyllä on alkanut koko lukuvuoden mittainen, sinua kiinnostava kurssi? Voit tiedustella toimistosta, voiko kurssille hypätä kevätkaudeksi mukaan. Jos tämä on mahdollista, niin saat aikanaan samalla periaatteella määritellyn laskun postilaatikkoosi. 
 • Joudunko maksamaan koko kurssin kun tulen vain yhdelle tai osalle kokoontumiskertoja? Kurssimaksu laskutetaan aina, mikäli peruutus tehdään kurssitiedoissa mainitun ajankohdan jälkeen tai se on kokonaan jätetty tekemättä.
 • Missä tapauksissa olen oikeutettu saamaan alennusta kurssimaksusta? Työttömät, eläkeläiset, maahanmuuttajat ja täysikäiset toisen asteen päätoimiset opiskelijat saavat perustoiminnan kurssimaksuista 35 prosentin alennuksen. Alennusta ei voida ottaa jälkikäteen huomioon jos kurssimaksu on laskutettu.  Alennuksen piiriin kuuluvat saavat alennuksen seuraavasti:
  • Työtön: Saadaksesi alennuksen, sinun tulee toimittaa TE-toimistosta saatava todistus työttömyydestä opiston toimistoon (Ylhäistentie 2, 24130 Salo) ennen kurssin toista kokoontumiskertaa, ei opettajalle. Lomakkeen voi myös tulostaa itse www.te-palvelut.fi sivulta. Kirjaudu sisään kohdasta OMA ASIOINTI ja tulosta todistus kohdasta TODISTUS TYÖNHAUN VOIMASSAOLOSTA. Lomakkeen voit lähettää toimistoomme myös sähköpostin liitteenä os. birgitta.jalonen@salo.fi. Lomake on voimassa kuluvan lukukauden ajan.
  • Eläkeläinen: Saadaksesi alennuksen, valmistaudu tarvittaessa esittämään eläkeläiskortti.
  • Maahanmuuttaja: Saadaksesi alennuksen, täytä ilmoittautumislomake kurssin alkaessa.
  • Täysi-ikäinen toisen asteen päätoiminen opiskelija: Saadaksesi alennuksen, sinun tulee toimittaa kopio opiskelijakortista tai muu todistus opiskelusta opiston toimistoon ennen kurssin toista kokoontumiskertaa. Alennus ei koske oppisopimuskoulutusta.
 • Alennukset kurssimaksuista ovat henkilökohtaisia. Jos laskun maksaja on yritys tai yhdistys, alennuksia ei myönnetä.
 • Taiteen perusopetuksen osalta alennus koskee opetukseen osallistuvien alaikäisten vanhempia, mikäli he tai toinen heistä on työttömänä, eläkkeellä, maahanmuuttaja tai toisen asteen päätoiminen opiskelija

 Materiaalit ja välineet:

 • Mitä materiaalia, välineitä tarvitsen ensimmäiselle kurssikerralle, otanko omat työkalut mukaan? Jos kurssin ensimmäiseen tapaamiskertaan on valmistauduttava tai hankittava jotain, on siitä maininta kurssin kuvauksessa. Joillakin kursseilla on käytössä erilliset materiaalilistat, jonka mukaisesti osallistuja voi hankkia tarvittavat välineet. Kurssien kuvauksessa on tällöin maininta, että materiaalilista on löydettävissä nettisivuiltamme. Tällaisen listan löydät muun muassa vasemmalla olevasta linkkilistasta. 
 • Mistä löydän kurssilla tarvittavat materiaalilistat, mistä voin hankkia materiaaleja? Materiaalilistojen löytyminen kerrottiin edellisessä vastauksessa. Jos et tiedä, mistä materiaalilistalla olevia tarvikkeita löydät, oppiaineen vastuuhenkilö auttaa mielellään.
 • Kuinka voin hankkia kurssilla käytettävän oppikirjan? Kielikursseilla käytetään kunkin kurssin kuvauksessa mainittua oppikirjaa. Jollei kurssin kuvauksessa toisin mainita, opiskelija hankkii kuvauksessa mainitun oppikirjan itse.  
 • Minkälainen vaatetus kurssitapaamisissa tarvitaan? Jos osallistuja tarvitsee kurssitapaamisissa tietynlaisen vaatetuksen, on siitä maininta kurssin kuvauksessa. On toki sanomattakin selvää, että liikuntakurssille ei osallistuta pilkkihaalareissa.
 • Tarvitaanko kurssilla oma soitin, oma tietokone tms? Kurssin kuvauksessa on aina mainittu jos kurssitapaamisissa on tarkoitus käyttää omia laitteita.
 • Saako opistolta lainata, vuokrata jotakin esim. tiloja tai välineitä? Näistä päätetään tapauskohtaisesti. Tila-asioissa ota yhteyttä rehtoriin, välineiden osalta ota yhteyttä oppiaineen vastuuhenkilöön.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä