Lautapeli-illat

13.2. Kilpa-ajopelit

Tekijä: Sami Lemberg
Kevään kolmannessa illassa kokeiltavana oli korttivetoisia kilpa-ajopelejä. Näissä peleissä ei siis liikuta noppaa heittämällä vaan kortteja pelaamalla. 

Snow tails

Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 45-60 min
Suunnittelija: Fraser ja Gordon Lamont


Tällä kertaa pelaajat viedään pohjolan lumisille ja jäisille urille. Pelissä kisataan nimittäin koiravaljakoilla. Kilparata koostuu moduulipalasista, joten radan voi aina rakentaa erilaiseksi. Ohjekirjassa tulee toki ehdotuksia. Jokainen pelaaja saa itselleen valjakon, 25 korttin pinon ( korteissa numerot 1-5, 5kpl kutakin), sekä jarrulaata 1-5, joista nro 3 asetetaan valjakon jarrukohtaan. Tämän lisäksi jokainen saa puisen pelimerkin, jolla valjakon liikkumista radalla seurataan. 

Pelaajat nostavat omista pakoistaan 5 korttia käteensä. Näistä korteist he pelaavat 1-3 korttia. Kerralla pelattujen korttien tulee olla samaa lukua. Pelaaja päättää pelaako hän kortin(t) muuttaakseen koiriensa vetovoimaa ja/tai jarrun voimakkuutta. Valjakon vauhti riippuu koirien vetovoiman summasta josta vähennetään jarru. Lisäksi valjakko kääntyy voimakkaamman koiran suuntaan koirien erotuksen verran.

Kuvan esimerkissä valjakon vauhti on 7(5+5-3) ja suunta suora (5-5=0)

Kun valjakkoa on siirretty nostaa pelaaja paikastaan kortteja niin, että kädessä on taas viisi korttia. Jo pelattuja kortteja ei enää saa takaisin.

Mutkissa on nopeusrajoituksia ja jos pelaaja ajaa niihin liian lujaa joutuu hän ottamaan käteensä vahinko kortteja, samoin käy jos valjakko osuu reitin reunaan. Näitä ei saa pois kädestä, joten ne vähentävät ohjauskortteja kädessä. Ja jos pelaaja joutuisi ottamaan viidennen kortin hajoaa hänen valjakkonsa ja hän joutuu pois pelistä.


Pelin voittaa pelaaja joka on ensimmäisenä maalissa. Mikäli useampi pelaaja saapuu maaliin samalla vuorolla, pisimmälle päässyt voittaa pelin.

Flamme Rouge

Pelaajamäärä: 2-4 (lisäosalla jopa 6)
Peliaika: 30-45 min
Suunnittelija: Asger Harding Granerud



Tässä pelissä jokainen pelaaja ohjastaa omaa kilpapyöräilijä pariaan. Jokaisella on yksi Sprinteur ja yksi Rouleur. Kummallekin pyöräilijälle on oma liikekortti pinonsa, joissa kummassakn on 15 korttia. Roulerilla liike määrät korteissa on tasaisesti 3-7 ja 3 kpl kutakin, kun Sprinteurilla on liikkeet 2-5 ja 9, 3 kpl kutakin.

Pelin alussa pelaajat sekoittavat kummankin pyöräilijänsä kortit omiksi pinoikseen. Kun peli alkaa, nostavat pelaajat kolme korttia jomman kumman pyöräilijänsä pakasta ja valitsevat niistä yhden jolla pyöräilijä liikkuu kyseisellä vuorolla. Tämän he laittavat kuva puoli alaspäin pelaaja laudan viereen ja loput kuvapuoli ylöspäin pakkan alle. Tämän jälkeen he tekevät saman toiselle pyöräilijälle.

Kun kaikki ovat valinneet kortit, käännetään ne yhtä aikaa kuvapuoli ylöspäin. Seuraavaksi jokainen siirtää pyöräilijöitään. Siirto tapahtuu kilpailutilanne järjestyksessä niin, että ensimmäisenä oleva liikkuu ensin jne. Muita pelaajia voi ohittaa, mutta samaan ruutuun ei voi jäädä, vaan tällöin pitää jäädä edellä olevan perään. Jos useampi ruutu edessä on täynnä, saattaa tämä tarkoitta, että useampi liike jää käyttämättä. Pelaajien pitää siis tarkkaan miettiä millaisia liikkeitä käyttävät. Lisäksi jokaisen liikekortin voi pelin aikana käyttää vain kerran.

Kun kaikki pyöräilijät ovat liikkuneet, katsotaan pystyvätkö he hyödyntämään edellä ajavien imua. Tämä tapahtuu viimeisestä pyöräilijästä/pyöräilijäporukasta lähtien. Mikäli kahden pyöräilijän välillä on tasan yksi ruutu, ajaa takana oleva pyöräilijä edessä olevan kiinni. Tätä jatketaan niin kauan kuin välejä on. Takana tulevat saattavat siis saada imu hyötyä useamman kerran. Tämän jälkeen kaikki ne pyöräilijtä joiden edessä on vielä tyhjä ruutu (joko kisaa johtavat pyöräilijä, tai jos oli enemmän kuin yksi tyhjä ruutu välissä) joutuvat ottamaan nosto pakkansa pohjalle, kuvapuoli ylöspäin, väsymis kortin, joka on 2 ruudun liike.

Tätä kokonaisuutta jatketaan kunnes pelaajan nostopakka on kokonaan kuvapuoli ylöspäin, jolloin hän sekoittaa pakassa olevat kortit ja peli jatkuu. Pakasta siis kokoajan poistuu käytettyjä kortteja, ja sinne lisääntyy väsymiskortteja, jotka ovat hitaita. Tämä kuvaa pyöräilijän rasittumista, jolloin vaihtoehdot pienenevät pelin kuluessa, samalla myös aiheuttaa sen, että pelaajien on tarkkaan mietittävä milloin käyttävät isompia korttejaan ja yrittävät ns. irtiottoa.

Pelin voittaa ensimmäisenä maaliin ajanut, tai jos useampi ajaa maaliin samalla vuorolla, niin pisimmälle ajanut.


Gravwell

Pelaajamäärä: 1-4
Peliaika: 20-35 min
Suunnittelija: Corey Young



Viimeinen esitelty peli on vähän erityyppinen kilpa-ajo, sillä siinä pyritään olemaan ensimmäinen joka pääsee singulariteetistä ulos. Temaattisesti pelaajat ovat avaruuslentäjiä, jotka ovat lentäneet mustasta aukosta läpi, ja yrittävät nyt päästä sieltä pois. Ja tämä tapahtuu hyväksikäyttämällä muiden alusten painovoimaa. Alussa jokaisen pelaajan alus on siis pelilaudan keskiössä, lisäksi laudalla on "aikaisemmin" tuhoutuneita aluksia. Tätäkin peliä pelataan korteilla, mutta tässä pelissä pelaajilla ei ole omaa pakkaa, vaan kortit "draftataan" joka kierroksen alussa.

Pelissä käytetään 26 kortin pakkaa. Joka kortissa on eri "alkuaine". Joka kierroksen alussa pakka sekoitetaan ja pöydälle jaetaan kuvapuoli alaspäin kortteja kolme kertaa pelaajien lukumäärä. Tämän jälkeen näiden päälle jaetaan kuvapuoli ylöspäin korttit. Näin syntyy kahden kortin pinoja. Pelaajat valitsevat vuorollaan nuorimmasta aloittaen yhden pinon kerrallaan ja ottavat kortit käteensä. He siis näkevät päälimmäiset kortit, mutta eivät tiedä mikä kortti alla tulee mukana. Myöhemmillä kierroksilla korttien valinta järjestys on pelaajien järjestys radalla viimeisestä ensimmäiseen.

Kun kaikki kortit on valittu alkaa varsinainen peli. Nyt pelaajat valitsevat kädestään yhtä aikaa yhden kortin kerralaan. Valitut kortit paljasetaan yhtä aikaa. Liikkeet tapahtuvat "alkuaineden" mukaan aakkos järjestyksessä. Korteissa on "alkuaineden" lisäksi numeroita. Nämä kertovat kuinka monta ruutua pelaajan alus liikkuu. Pää asiassa pelaajat pelaavat keltaisia kortteja, nämä kortit liikuttavat pelaajaa kohti lähintä alusta. Lisäksi pakassa on violetteja kortteja. Nämä liikuttavat pelaajan alusta poispäin lähimmästä aluksesta, laudan keskiössä olevia aluksia ei huomioida. Pakasta löytyy myös muutama sininen kortti, joka ei liikuta kortin pelanneen pelaajan alusta ollenkaan, vaan vetää kaikkia muita aluksia tätä kohti. Tämä liikuttaa myös laudalla olevia hylkyjä. Pelin suurin haaste onkin miettiä, mitä kortteja missäkin vaiheessa pelaa suhteessa muiden pelaajien alusten sijaintiin/pelaamiin kortteihin. Pelissä tuleekin usein tilanteita, jossa lähin alus onkin oman aluksesi väärällä puolella, jolloin lennätkin takaisin kohti laudan keskustaa, etkä kohti reunan ulospääsyä. Tätä varten pelaajilla on käytettävissään myös "Hätä seis!" kortti, jolla he voivat kerran kierroksessa estää omaa liikettään tapahtumasta.

Kun jokainen pelaaja on pelannut kierroksen 6 korttiaan, sekoitetaan kaikki kortit ja aloitetaan uusi kierros jakamalla taas kahden kortin pinot pöytään. Kokonaisuudessaan peliä pelataan kuusi kierrosta tai kunnes joku pelaaja on päässyt kokonaan ulos singulariteetin vetovoimakierteestä. Kyseinen pelaaja voittaa pelin, tai kuudennen kierroksen jälkeen pisimmälle päässyt.

Kurssin kuvaus

Lautapeli-illoissa tutustutaan ohjatusti nykyajan lautapelaamiseen. Eri kerroilla on tarkoitus tutustua erilaisiin teemoihin ja mekaniikkoihin sekä niiden ympärille luotuihin peleihin. Pelit ovat pääasiassa ns. eurooppalaistyyppisiä pelejä aina 60-luvulta uusimpiin Vuoden Peli -tittelillä palkittuihin peleihin, raskaampia harrastepelejä unohtamatta. Osallistujat pystyvät vaikuttamaan minkälaisiin peleihin illoissa tutustutaan ja pelataan. Illat soveltuvat hyvin niin pelaamisesta kiinnostuneille vasta-alkajille, kuin jo vähän kokeneemmillekin pelaajille.

6.2.2020 Draft

Tekijä: Sami Lemberg
Kevään toisella torstailla pelattiin Draft pelejä. Draft peleissä pelaajat yleensä saavat jonkinlaisen määrän satunnaisesti jaettuja pelivälineitä, yleensä kortteja. Näistä pelaajat valitsevat yhden jonka pelaavat. Loput pelivälineet pelaajat antavat vasemmalla puolella istuvalle pelaajalle ja saavat oikealla puolella istuvalta pelaajalta heidän pelivälineensä, näin yleensä jatketaan niin kauan, että kaikki pelivälineet on pelattu. Peleissä on monesti useampi tällainen kierros, ja joissakin pelaajat saavat pisteitä kierrosten välissä, joissakin vasta pelin lopussa. Tämä mekaniikka saattaa myös joissain peleissä olla vain osa peliä. Tällä kertaa se on kuitenkin päämekaniikka kaikissa peleissä.

Fairy Tale
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 40 min
Suunnittelija: Satoshi Nakamura



Ensimmäisenä esittelen pelin, jota pidetään maailman ensimmäisenä Draft pelinä. Tässä pelissä pelaajat draftaavat kortteja, kuten melkein kaikissa tässä esiteltävissä peleissä. Pelin pää idea on kerätä erilaisia korttien settejä saadakseen mahdollisimman paljon pisteitä. Pelissä on 4 erilaista maata: Keijumetsä, Valon Valtakunta, Lohikäärmelaakso ja Varjojen valtakunta. Kolmessa ensimmäisessä on käytännössä kaikissa samat kortit, Varjojen valtakunnassa on erilaisia kortteja, jotka monesti hyökkäävät muita kortteja vastaan ja kääntävät kortteja ympäri.

Pelissä pelataan neljä kierrosta, joissa jokaisessa pelaajille jaetaan 5 korttia. Pelaajat draftaavat kortit, eli ottavat ensimmäisestä 5 itselleen yhden ja antavat 4 eteenpäin. He saavat 4 viereiseltä pelaajalta josta ottavat yhden ja antavat 3 eteenpäin jne. Kun jokainen on valinnut itselleen 5 korttia alkaa toinen osa. Nyt pelaajat pelaavat saamistaan 5 kortista 3, yhden kerrallaan. Pelaajat valitsevat kortin ja paljastavat yhtä aikaa valintansa. Osa korteista vain pelataan pöytään, mutta osa korteista pakottaa pelaajan kääntämään jonkin jo pelaamansa kortin väärinpäin. Osa taas antaa kääntää väärinpäin käännetyn kortin takaisin oikeinpäin. Lisäksi osa Varjojen valtakunnan korteista pakottaa muutkin pelaajat kääntämään kortteja väärinpäin.

Näin jatketaan kunnes on pelattu neljä kierrosta, jokaisella pitäisi nyt olla edessään 12 korttia, joista osa saattaa olla väärinpäin. Nyt lasketaan pisteet, jotka riippuvat siitä minkälaisia korttisarjoja pelaaja on onnistunut keräämään. Käytännössä melkein kaikkien korttien pisteytys riippuu muista pelatuista korteista. Tässä vaiheessa väärinpäin olevista korteista ei saa mitään, joten pelaajien on osattava valita ja pelata sellaisia kortteja, jotka auttavat heitä pitämään mahdollisimman ison osan korteistaan oikein päin, kun peli päättyy.


7 Wonders
Pelaajamäärä: 3-7 (lisäosilla 8)
Peliaika: 30 min
Suunnittelija: Antoine Bauza
Vuoden Peli 2011 Aikuistenpeli
2011 Spiel Des Jahres Kennerspiel



Seuraavana esitellään peli, joka lopullisesti löi tämän pelimekaniikan läpi maailmalla. Tässä pelissä pelaajat rakentavat kolmen aikakauden aikana omia sivilisaatioitaan. Pelin alussa jokainen saa jonkin seitsemästä maailman ihmeestä. Tämän jälkeen heillejaetaan jokaiselle 7 korttia ensimmäisen aikakauden pakasta. Tässä pakassa on kortteja, jotka tuovat resursseja (ruskeat ja harmaat), taisteluvoimaa (punaiset), tiedemerkkejä (vihreät), kauppataitoja (keltaiset) sekä pisteitä (siniset). Pelaajat draftaavat kortit kuten yllä on kuvattu, mutta tällä kertaa jokainen valittu kortti pelataan heti. Kun pelaajat ovat valineet korttinsa, paljastetaan ne yhtä aikaa. Nyt pelaaja voi valita yhden kolmesta asiasta jota kortilla voi tehdä. Hän voi joko "rakentaa" sen asettamalla kortin oikein päin pelialueelleen. Näin kortti tuottaa jatkossa pelaajalle hyödykkeitä yllä mainituilla tavoilla. Toinen vaihtoehto on heittää kortti pois ja saada 3 rahaa. Kolmas vaihtoehto on käyttää kortti oman ihmeen rakentamiseen. Rakensi sitten kortilla ihmettään tai kortin itsessään, on pelaajan joko tuotettava kortin tai ihmeen rakentamiseen tarvittavat resurssit tai ostettava ne jommalta kummalta naapuriltaan. Resursseja tuottavia kortteja on saatavilla vain ensimmäisen ja toisen aikakauden aikana. Kolmannessa on enää vain pisteisiin vaikuttavia kortteja.

Jokaisen aikakauden jälkeen käydään pelaajien välillä taistelu. Taistelu käydään niin, että pleaajat vertaavat hyökkäysvoimiaan naapureidensa hyökkäysvoimaan. Jos heillä on suurempi, saavat he ensimmäisen aikakauden jälkeen 1 pisteen, toisen jälkeen 3 ja viimeisen jälkeen 5 pistettä. Mikäli voima taas on pienempi, ottavat he yhden -1 pisteen arvoisin tappio merkin.

Kun kolmas aikakausi on pelattu ja viimeinen taistelu käyty on aika laskea loppupisteet. Pelaajat saavat pisteitä keräämistään taistelupisteistä, rakentamistaan sinisistä korteista, sekä vihreistä tiedokorteisat. Tiede korttien pistytys tulee sen mukaan, minkä laisia tiede merkkejä pelaaja on kerännyt. Kolmen erilaisen merkin setistä saa pisteitä, lisäksi samanlaisista merkeistä saa pisteitä sitä ennemmän, mitä enemmän samaa merkkiä on. 

Pelin voittaa eniten pisteitä kerännyt pelaaja.


It's a wonderful World

Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 45 min
Suunnittelija: Frédéric Guérard



Kolmantena on aivan uusi 2019 lopulla julkaistu peli. Tällä kertaa pelaajat ovat suuren maailmansodan jälkeisen maailman mantereiden johtajia. Heidän tehtävänään on rakentaa uusi uljas imperiumi.

Tässä pelissä pelaajille jaetaan 7 korttia joka kierroksella, kuten 7 Wonderssissa, mutta nyt kierroksia on neljä. Lisäksi kaikki kortit tulevat samasta pakasta, joten saatat missä vaiheessa tahansa peliä saada minkä kortin tahansa. Tällä kertaa kortit draftataan ja paljastetaan heti, kuten edellisessä pelissä, mutta nyt korttein käyttö tapa päätetään vasta kun kaikki kierroksen kortit on valittu. Tässä pelissä kortille voi tehdä vain kaksi asiaa, sen voi joko laittaa rakentumaan tai heittää pois, jotta saa välittömästi yhden resurssin. Tässä pelissä rakentumaan laitettavat kortit eivät siis tuota heti mitään, vaan ne pitää ensin rakentaa. Rakentaminen tapahtuu asettamalla tuotettuja resursseja korteille. Tämän pelin erikoisuus on juuri resurssien tuotannossa. Edellisessä pelissä tuotettuja resursseja ei kerätty merkkeinä, vaan ne olivat joka kierros käytössä korttien osoittamien merkkien mukaan. Tässä pelissä tuotetut resurssit kerätään kuutioina. Mutta tuotanto tapahtuu resurssi kerrallaan, niin että jos jonkin resurssin tuottaminen aiheuttaa kortin valmistumisen, siirretään kyseinen kortti heti tuotantoalueelle. Tämä kortti saattaa siis vielä saman tuotantokierroksen aikana tuottaa resursseja, mikäli tämän kortin tuottamaa resurssia ei vielä tällä kierroksella ole tuotettu. Pelaajien on siis tarkoin mietittävä mitä kortteja laittavat rakentumaan ja missä järjestyksessä valmistavat ne. Jotkin kortit tuottavat myös pisteitä. Nämä kortit vaativat yleensä eniten resursseja valmistuakseen. Moni kortti tuottaa pisteitä suoraan, mutta osa vaatii, että pelaaja on rakentanut tietyn värisiä kortteja.

Peli päättyy neljännen kierroksen tuotanto vaiheen jälkeen. Pelaajat saavat pisteitä rakentamiensa korttien mukaan. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja on voittaja.



Draftosaurus
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 15 min
Suunnittelija: Antoine Bauza, Corentin Lebrat, Ludovic Maublan, Théo Riviére



Neljäs peli on myös julkaistu vuonna 2019. Tällä kertaa pelissä draftataan korttien sijasta puisilla dinosauruksilla. Pelissä pelaajat ovat dinosauruspuiston pitäjiä ja yrittävät kerätä puistoonsa erilaisia dinosauruksia tehdäkseen parhaan puiston.

Pelissä pelataan kaksi kierrosta, kummallakin kierroksella jokainen pelaaja ottaa satunnaisesti isosta pussista itselleen 5 dinosaurusta näyttämättä niitä muille. Kun kaikilla on dinosaurukset heittää aloittava pelaaja noppaa. Muiden pelaajien on valittava kädessään olevista dinosauruksista yksi ja asetettava se omaan puistoonsa nopan osoittamalla tavalla. Nopan heittäjän ei tarvitse huomioida nopan tulosta, vaan saa asettaa dinosauruksen mihin tahansa haluamaansa paikaan omalla laudallaan. Sitten jokainen ojentaa loput dinosaurukset vasemmalla olevalle pelaajalle, samalla myös noppa siirtyy seuraavalle. Tätä toistenaan viisi kertaa, jonka jälkeen jokainen pelaaja ottaa pussista uudet viisi dinosaurusta ja taas tehdään samoin. Tämän jälkeen pelaajat laskevat yhteen saamansa pisteet. Pisteitä saa sen mukaan minkälaisia dinosauruksia on laittanut mihinkin aitaukseen. Yhdestä aitauksesta saa sitä enemmän pisteitä, mitä useampi erilainen dinosaurus siinä on. Jostain saa samanlaisista ja jossain pitää dinosauruksia olla pareittain jne.

Eniten pisteitä kerännyt voittaa pelin.

Seuraavalla kerralla kokeilussa kilpa-ajopelit. 

30.1.2020 Party pelit

Tekijä: Sami Lemberg
Uusi vuosi pyörähti tämänkin kurssin osalta käyntiin. Kurssi tuli tällä kertaa täyteen ja päästiin heti ensimmäisestä kerrasta pelaamaan täydellä 12 hengen porukalla. 

Aloitimme tämänkin vuoden kevyemmillä peleillä, eli ns. party peleillä. Tähän skaalaan kuuluu monen laisia pelejä, mutta yhdistävänä tekijänä yleisesti on se, että peleihin mahtuu yleensä reilusti pelaajia, ja säännöt ovat helpot ja lyhyet.

Tällä kertaa pöydälle päätyi neljä erilaista peliä.

Codenames

Pelaajamäärä: 4->
Peliaika: 15 min
Suunnittelija: Vlaada Chvátil
2016 Spiel des Jahres

Pelissä kaksi agentti ryhmää yrittää selvittää millä koodinimellä omat agentit ovat kentällä.

Pelialue koostuu satunnaisesti valituista sanalapuista, jotka asetetaan 5x5 ruudukkoon. Pelaajat jakaantuvat kahteen ryhmään. Kumpikin ryhmä valitsee joukostaan yhden mestariagentin. 

Nämä mestariagentin saavat tietää mitkä sanat ovat kummankin joukkueen agentteja. Lisäksi joukossa on neutraaleita henkilöitä, sekä yksi salamurhaaja. 

Mestariagenttien tehtävä on saada oma joukkue arvaamaan oikeat koodinimet. He saavat antaa vain yhden sanan vihjeitä, sekä numeron kuinka moneen sanaan vihje liittyy. Joukkueet arvaavat sana kerrallaan. Jos he arvaavat oikein he saavat jatkaa, jos ei siirtyy vuoro vastust
ajille. Lisäksi jos arvaus osuu salamurhaajaan päättyy vuoro heti. 

Pelin voittaa joukkue joka ensin löytää kaikki omat koodinimensä.

Just One
Pelaajamäärä: 3-7
Peliaika: 20 min
Suunnittelija: Ludovic Roudy, Bruno Sautter
2019 Spiel des Jahres

Mukana illassa oli toinenkin sanaselityspeli. Ja tässäkin pelissä annetaan yhden sanan vihjeitä. Tosin tämä peli on yhteistyöpeli, jossa yksi pelaaja kerrallaan on arvaaja ja muut pelaajat antavat hänelle vihjeitä. Jokainen vihjeen antaja saa siis antaa yhden sanan vihjeen. Vihjeiden antajat eivät tosin saa keskustella keskenään ennen vihjeen antamista, vaan kaikki kirjoittavat oman sanansa omaan tauluunsa muilta piilossa. Kun kaikki ovat kirjoittaneet vihjeensä vertaavat vihjeen antajat vielä sanoja keskenään ennen kuin ne näytetään arvaajalle. Jos vihjeissä on samoja sanoja, poistetaan ne kaikki pelistä. Tämän jälkeen vasta jäljelle jääneet sanat näytetään arvaajalle, jonka pitäisi päätellä, mikä alkuperäinen sana oli.

Pelissä.siis pitää keksiä sellaisia vihjeitä, jotka olisi riittävän selviä arvaajalle, mutta ei niin selviä, että joku muukin vihjeen antaja antaisi saman vihjeen.

Pelin aikana käydään läpi 13 sanaa ja lopuksi katsotaan kuinka monta ryhmä sai oikein.


Dixit
Pelaajamäärä: 3-6
Peliaika: 30 min
Suunnittelija: Jean-Louis Roubira
2010 Spiel des Jahres
2010 Vuoden Perhepeli

Illan kolmannen pelin kanssa sukelletaankin sitten kuvien maailmaan. Pelissä jokaiselle pelaajalle jaetaan 6 kuvakorttia. Omalla vuorollaan pelaaja valitsee salassa omista kortistaan yhden josta antaa jonkinlaisen vihjeen. Tämän jälkeen muut pelaajat yrittävät valita omista kortistaan kuvan joka heidän mielestään sopisi hyvin kyseiseen vihjeekseen. Kun jokainen on valinnut kortin sekoitetaan valitut kortit. Sen jälkeen ne käännetään näkyviin pöydälle ja kaikki muut kuin vihjeen antanut pelaaja yrittävät arvata mikä oli vihjeen antaneen pelaajan kortti. Pisteitä jaetaan sen mukaan miten arvaukset osuvat. Jos kaikki tietävät oikein tai kukaan ei tiedä, ei vihjeen antaja saa mitään pisteitä ja kaikki muut saavat 2. Jos taas vain osa tietää saa vihjeen antaja ja kaikki oikein arvanneet 3. Tämän lisäksi kaikki ne joiden antamaa korttia arvattiin saavat yhden pisteen/arvaus.



Tiedolla tai tuurilla
Pelaajamäärä: 3-7
Peliaika: 25 min
Suunnittelija: Dominic Crapuchettes
2008 Vuoden Aikuistenpeli

Viimeinen tällä kertaa mukaan päässyt peli oli tietovisa. Tosin tässä tietovisassa ei välttämättä voita se, joka tietää oikeat vastaukset, vaan se joka tietää ketä tietää.

Pelissä kaikki kysymykset ovat sellaisia, joihin pitää vastata numeroilla. Jokaisessa pelissä kysytään seitsemän kysymystä yksi kerrallaan. Kaikki pelaajat vastaavat joka kysymykseen kirjoittamalla vastauksensa omaan vastaus läpyskään. Kun kaikki ovat vastanneet, käännetään vastaukset näkyviin ja ne asetellaan pelimatolle pienimmästä suurimpaan. Kun kaikki laatat on matolla alkaa varsinainen peli. Nyt pelaajat saavat panostaa kahdella panostus kirkollaan mielestään oikeaa vastausta. Pelaaja saa siis panostaa joko yhteen tai kahteen kohtaan. Kun kaikki panostukset on tehty, lukee yksi pelaaja oikean vastauksen. Pelaajien vastauksista voittaa se, jonka vastaus on lähimpänä oikeata, menemättä kuitenkaan yli.

Voittaneen vastauksen antanut pelaaja saa heti 3 pistekiekkoa, tämän jälkeen oikeaa vastausta arvanneet pelaajat saavat pisteitä panoksensa ja vastauksen kohdan kertoimen mukaan. Kertoimet näkyvät pelikäytössä, mutta lähtökohtaisesti keskimmäiset veikkaukset tuovat pienemmät kertoimet kuin ääripäät. Pelaajien on mahdollista asettaa panoksensa myös ruutuun, jossa arvataan kaikkien vastauksien olevan liian suuria. 

Kun pisteet on annettu, kysytään seuraava kysymys ja peli jatkuu samalla kaavalla eteenpäin, paitsi että nyt voi painostukseen käyttää myös voittamaan pisteitä. Panostaa saa silti maksimissaan kahteen kohtaan.

Pelin voittaa pelaaja joka on seitsemän kysymyksen jälkeen eniten pisteitä.


Siinä olivat pelit tällä kerralla.
Ensikerralla tutustutaan Draft mekaniikkaan, jota käytetään pääasiassa korttivetoisissa peleissä, mutta mahtuupa mukaan yksi peli, jossa käytetään puisia dinosauruksia.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä