Jomon-Shindoa Salossa jo reilut 10 vuotta

Pirjo, Raija ja Eija kertovat tarinansa Jomon-Shindon viemänä

Pirjo Kosonen ja Raija Karlsson ovat käyneet yhdessä Jomon-Shindo kurssilla jo kymmenen vuoden ajan. Kaikki alkoi Pirjon bongattuaan kurssin kansalaisopiston kurssioppaasta, jonka jälkeen hän ehdotti sitä myös ystävälleen Raijalle. Aktiivinen kaksikko kertoo käyvänsä säännöllisesti eri aktiviteeteissa, kuten ulkoilemassa luonnossa ja kuntosalilla, mutta näistä vain Jomon-Shindo on pysynyt yhtä säännöllisesti mukana. Pirjo kertoo kokeilleensa aikaisemmin myös joogaa ja FasciaMethod -liikkuvuusharjoituksia. 

Pirjo kertoo Jomon-Shindon avaavan lihaksia ja poistavan jumeja aiheuttaen kevyen tunteen, jonka seurauksena myös unen laatu parantunut. Raija on samaa mieltä ja kertoo lihasten rentouden vaikuttaneen positiivisesti myös mielen rentouteen. Kurssilla opittuja liikkeitä on voinut tehdä helposti myös kotona itsehoitona. 


Kuvassa Raija ja Pirjo, taustalla Eija. kuvat Aarni Eijs

Kurssille osallistunut Eija Rauäng kertoo vaiheista miten päätyi Perun kautta Turkuun ja sieltä Saloon. Rauäng kertoo Shindo-ryhmän mukana tehdystä matkasta Peruun 2010 luvun puolivälissä, missä hän tutustui ensimmäistä kertaa lajiin. Matka johdatti hänet Shindo-rentoutusohjaajakoulutukseen Turkuun pari vuotta tämän jälkeen. Rauäng on kurssilla toista lukuvuotta ylläpitääkseen Shindo-taitoja. Hän kehuu opettajan Riitta Mursula-Innasen osaamista ja kokemusta lajista. Rauäng kertoo Shindon vaikuttaneen hyvin paljon lihasten venyvyyteen ja hyvän ryhdin ylläpitämiseen esimerkiksi istuessa. Hän on käynyt aiemmin muun muassa joogassa, mutta palannut aina Shindoon. Shindossa häntä kiehtovat eniten hitaat ja lempeät oman kehon painovoiman ja hengittelyn avulla tehdyt venytykset. Hän pitää Shindoa keskeisenä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perustana, koska kehon oikeanlainen toiminta lähtee liikkeelle rennoista lihaksista.

Kuvassa Eija parinsa kanssa. 


Pitkän linjan ohjaaja Riitta Mursula-Innanen

Kuvat Aarni Eijs

Kazuko Kuratomi kehitti Jomon-Shindon, joka tuli Suomeen kamppailulajien mukana kolmisenkymmentä vuotta sitten

Kuratomi Jomon- Shindo on monipuolinen kehotyöskentelymenetelmä. Harjoitukset ovat rentoutta ja hermoston tasapainoa tukevia. Niihin kuuluun venytyksiä, kiertovenytyksiä, rentoutusharjoituksia ja hoitoja. Harjoitukset vaikuttavat kehon kaikilla tasoilla ja antavat voimia arkeen.

Harjoituksiin voidaan soveltaa tehostavia tai pehmentäviä variaatioita, kukin omaa kehoa kuunnellen. Rentoutumalla myös hengityksen avulla voi päästää irti kehon ja mielen jännityksistä. Oman keskilinjan ja tasapainon äärellä on hyvä viipyä.

Menetelmä tulee Japanista ja sisältää kehollisia harjoituksia, pariharjoituksia ja rentouttavia , jännityksiä ja kireyksiä helpottavia hoitoja.

Shindo tuli Suomeen kolmisenkymmentä vuotta sitten kamppaililajiharrastajien mukana. Lajin kehittäjä Kazuko Kuratomi on vieraillut Suomessa usein kouluttamassa myös Jomon - kiertovenytyksiä ja Kuratomi menetelmää kokonaisutena .