Suomusjärven Yin-joogassa viihdytään monesta syystä

Yin jooga opettaa rauhoittumaan

Hämärtyvässä Suomusjärven illassa auto toisensa perään kurvaa koulun pihaan takakontit pursuillen täyteen pakattuja kestokasseja. Mitä he oikein roudaavat kasseissaan ja mitä kummaa on tapahtumassa?

Liikuntasalissa joogamatot vieritetään auki ja kaiken erikokoisia sekä -muotoisia tyynyjä kaivetaan esille. Eräs osallistujista vetää vielä lämpöiset villasukat jalkoihinsa ja ohjaaja varmistaa, että kaikilla on viltti mukana. Vähennetään vielä hieman valaistusta. Kun kaikki ovat löytäneet mukavan istuma-asennon matolla, yin-joogaharjoitus voi alkaa. Seuraavat puolitoista tuntia vietetään suurelta osin maton pinnassa sekä hiljaisuudessa. Ohjaaja saattelee osallistujia rauhallisesti asennosta toiseen sekä jokaisen oman hengityksen ja käsillä olevan hetken äärelle.

Harjoituksen jälkeen osallistujat summaavat kokemuksiaan ja näkemyksiään yin joogasta. Kysyn ensimmäisenä, mikä heidät sai alunperin osallistumaan kurssille.

“Olin miettinyt asiaa pidemmän ajan ja keväällä tajusin, että kurssihan löytyy ihan vierestä. Kätevää.”, Leo Sjögren vastaa hymyillen.

“Halusin päästä vilkkaasta työ- ja kotielämästä ohjattuna rauhoittumaan ja pitämään huolta itsestäni ja hyvinvoinnistani”, Sanni Launiainen muistelee. Sannin kokemukseen pystynee varmaan moni nykyisin samaistumaan - arjessa riittää vilinää ja rauhoittuminen saattaa jäädä helposti vähemmälle. Joogan eri muodot ovat pitkään kasvattaneet suosiotaan ja Salon kansalaisopistollakin on laaja tarjonta joogakursseja. Mitä sitten on tämä nimenomainen yin jooga?

“Se on erittäin rauhallista ja kiireetöntä joogaa. Se ei ole voimakasta, ja asanoissa viivytään”, Stiina Metsi kuvailee.

Metsin tavoin Kikka Pätilä on yksi kurssin monista vakiokävijöistä. Hänkin aloitti yin-joogaharrastuksen heti, kun kurssi käynnistyi Suomusjärvellä ensimmäisen kerran syksyllä 2022. Kokemuksestaan Kikka kuvailee, mitä kurssi on hänen elämäänsä tuonut: “Tehokasta huoltoa sekä kropalle, että päälle. Liikun paljon ja teen fyysistä duunia. Tämä on loistava vastapaino. Olen myös huono rauhoittumaan. Ja tämä olikin ehkä suurin yllätys - Yin joogassa pystyn keskittymään ja jopa “nollaamaan” pääni.”

Leo summailee omia kokemuksiaan: “Alussa epäilin koko asiaa, mutta kokoajan tuntuu, että jaksan paremmin ja nukun erittäin hyvin. Jännää huomata kuinka voin ohjata hengitystä eri puolelle kehoa.”

Kurssilla saattaa siis yllättyä iloisesti ja löytää itsestään uusia puolia. Kuulostaa lupaavalta. Mattovieruskaverit Stiina ja Helena pureutuvat seuraavaksi pohtimaan, mikä on parasta yin-joogatunneilla.

“Sen tuoma rentoutuminen keholle ja mielelle”, Helena Olkinuora vastaa.

“Rauha, hiljaisuus sekä opettajan tapa puhua hiljaa ja hötkyilemättä”, Stiina täydentää.

Yin joogan olemus alkaa hiljalleen hahmottua. Jään vielä aprikoimaan onko kaikki todella niin helppoa ja vaivatonta kuin miltä he saavat sen kuulostamaan, vai voiko osallistuja kohdata jonkinlaisia haasteitakin kurssilla. Saan myötäileviä vastauksia.

“Tietyt asennot, kun kroppaan tehty erilaisia leikkauksia”, Anne-Mari Mäki kertoo. Hänen kanssaan samoilla linjoilla ovat pari muutakin kurssilaista. Kaikki asennot eivät ole luontevia jokaisen fysiikalle, sillä jokaisen keho on erilainen. Oli sitten leikkaushistoriaa, kulumaa, liikkuvuusrajoitteita tai yksinkertaisesti lihasjäykkyyttä.

“Asennot eivät ole mitään haastavia eikä ole tarkoitus venytellä lihaksia, mutta jos on jumissa niin kaikki kyllä sen huomaa.”, Leo avaa omaa kokemustaan.

Anne Perheentupa nostaa fysiikan rinnalle vielä mentaalisen ulottuvuuden: “Haastavinta on olla hetkessä ja yrittää pitää ajatukset kurissa.”

“Haastavinta oli alussa rentoutuminen sekä olla yrittämättä liikaa. Nyt olen ymmärtänyt paremmin, mikä on koko homman “ydin”.”, Kikka analysoi kokemustaan yin joogasta.

Lajin parissa pääsee siis mahdollisesti kohtaamaan joitakin hyvin inhimillisiäkin haasteita, joiden selättämisen hyödyt voivat kantautua laajemmallekin elämään. Minua kiinnostaa vielä kuulla, minkälaisille ihmisille haastateltavat suosittelisivat kurssia.

“Jos haluaa kevyttä liikuntaa ja rentoutusta. Ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta”, Anne-Mari vastaa.

“Kaikille! Ei tarvitse osata mitään, eikä hankkia kalliita välineitä. Tarvittavat löytyvät kotoa”, Kikka kannustaa.

“Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista kiireen keskelle. Itseensä panostaminen kannattaa”, Helena vielä lisää sekä jatkaa ohjeistamalla ensikertalaisia seuraavasti: “Osallistuminen ei vaadi mitään taitoja etukäteen ja tunnilla ohjataan hyvin sekä tunnilla tutustuu uusiin ihmisiin.”

Oliko muilla vielä lisättävää? Mitä kurssille tulijan olisi hyvä huomioida?

“Että ottaa rennosti, ei pakota itseään asentoihin, joihin kroppa ei taivu ja pukeutuu mukaviin, lämpimiin vaatteisiin”, Anne luettelee.

“Mieli avoinna ja lämmintä vaatetta mukaan. Lisäksi tarvitaan pari isoa kassia!”, Kikka naurahtaa.

Hiljaisessa, hämärässä salissa Ikea-kassit on jälleen otettu käyttöön ja tavarat pakattu kotimatkaa varten. Haukoittelevat yin joogit kiittelevät joogaopettajaa suunnatessaan kohti pukuhuoneita. Johtuuko lie vain valojen ja varjojen kujeilusta vai näyttäisikö joku heistä jopa kasvaneen hieman pituutta tunnin aikana?

“Muistakaa juoda reippaasti vettä!”, ohjaaja Kristiina Kuurankajo vielä huikkaa lähtijöille.

Kuvissa yin-joogaharjoituksesta mallia antavat eturivin Stiina Metsi, Helena Olkinuora ja Anne-Mari Mäki sekä takarivissä Leo Sjögren ja Sirkku Lindstedt.



Yin jooga Suomusjärvi jatkuu keväällä maanantaisin klo 19.00-20.30.

Tervetuloa mukaan!

Ilmoittautumiset kevätkauden kurssitarjontaan käynnistyvät 9.1.2024 klo 15.
netissä: opistopalvelut.fi/salo/
tai puh. 02-778 4704