Kuvataide

KUVATAIDETTA OPISKELEMAAN!

Kansalaisopisto tarjoaa monenlaisia tapoja harjoittaa kuvallisia taitojasi, kokeilla erilaisia tekniikoita ja opetella ilmaisemaan kuvan keinoin. Saat opastusta erilaisissa menetelmissä ja tukea luovuutesi käyttämisessä. Pienryhmässä tutustut myös samoista asioista kiinnostuneisiin opiskelijoihin, joilta saat vertaistukea lämpimässä ja hyväksyvässä ilmapiirissä.

Voit opiskella kuvataidetta kansalaisopiston eri toimipisteissä. Salon keskustassa on laajin tarjonta ja Piritan taidetalossa eri tekniikoiden vaatimat varustelut. Halikossa ja Perniössä opistolla on myös kuvataiteen erikoisluokat käytössä. Muilla paikkakunnilla kurssitarjonta vaihtelee käytettävissä olevien tilojen ja opiskelijoiden mielenkiinnon mukaan. Monet työtavat vaativat pitkäjänteistä harjoittelua ja kestävät koko lukuvuoden, mutta voit valita myös lyhytkursseista, jotka keskittyvät kerralla suppeampaan alueeseen.

Kuvaa voit tehdä tasoon tai kolmiulotteisena. Kankaalle ja levylle voit maalata öljy- tai akryylivärein, paperille piirtää kynillä ja liiduilla sekä maalata akvarellivärein. Sommittelun ja värin perusteita opit yhdistettynä erilaisiin kuvan sisältöihin. Kuvanteko onnistuu myös kolmiulotteiselle pohjalle, kun käytetään poltettavia värejä posliiniesineisiin tai kuvioidaan keramiikkaesineitä. Voit myös muotoilla esineitä itse keramiikan kursseilla. Tällöin pintakäsittely ja patinointi tehdään erilaisilla oksideilla ja lasitteilla, joiden lopullinen väri paljastuu polton jälkeen. Savea voit työstää yhtä hyvin isoksi veistokseksi kuin pieniksi koruiksi.

Kolmiulotteista muotoa voit harjoitella myös kuvanveistossa, jossa usein käytetään elävää mallia havainnoinnin apuna. Tekemäsi saviveistoksen voit valaa kipsiin tai betoniin. Myös lasitaiteen lopputulos voi olla kolmiulotteinen; vati tai kulho. Lasia voit työstää tasoon Tiffany-tekniikalla, yhdistellä erivärisistä paloista kokonaisuuksia.

Kuvataiteessa hyödynnetään sekä ikivanhoja että uusimpia menetelmiä. Grafiikan kuvalaattoja voit työstää kirjapainotaidon alkuaikojen tapaan tai uusimpia valotustekniikoita käyttäen. Valokuvan ja grafiikan erikoistekniikoissa voit yhdistää itse piirrettyä kuvaa valokuvaan. Kalligrafian kurssilla harjoittelet vanhoja kirjoitustyylejä käsin tekstaten. Valokuvauksessa voit hioa digikuvauksen taitoja kuvan sisältöjä unohtamatta. Luontokuvaus vie sinut eläinten poluille ja studiossa keskityt muotokuvan dramaattiseen valaistukseen.

Taiteen perusopetusta annetaan Salon, Halikon ja Perniön ryhmissä lapsille ja nuorille. Lisäksi muissa toimipisteissä toimii kaksi kiertävää taiteen perusopetuksen ryhmää alakouluikäisille. Opinnot on tarkoitettu 7-19 –vuotiaille lapsille ja nuorille ja ne etenevät kuvataiteen perusteista teemaopintoihin. Tunneilla tutustutaan kuvanrakentamisen perustietoihin ja -taitoihin sekä kehitetään visuaalista ajattelua ja ilmaisua erilaisia teemoja tutkien. Päättötodistuksen saa 500 opetustuntia. Taiteen perusopetusta annetaan Salossa myös aikuisille nelivuotisen opetusohjelman muodossa.

Kurssitarjontamme julkaistaan ennen lukukauden alkua jaettavassa opinto-oppaassa sekä nettisivuillamme. Aikuisten kursseille voi ilmoittautua kuka tahansa yli 16-vuotias. Lasten kursseilla on omat ikäryhmänsä. Ilmoittautua voi myös yli kuntarajojen. Jos joku kurssi osoittautuu niin suosituksi, että se täyttyy hetkessä, harkitsemme rinnakkaiskurssin järjestämistä. Kurssihintamme ovat valtakunnallista keskitasoa. 

 

Haluaisitko ehdottaa uutta kuvataiteen kurssia? Ota yhteyttä kuvataiteen suunnittelijaopettaja Jaana Saarioon joko sähköpostitse jaana.saario@salo.fi tai puhelimitse 044-778 4693.