Ranska - College Thomas Mann Paris 12.-15.11.2018

Programme Erasmus Projet Finlande Marja Liisa Doris Collège Thomas Mann/Merja HEINÄAHO Säkylän yhteiskoulu

Erasmus -projektissa (Merja) on tarkoitus tutustua koulutyön yleiseen järjestämiseen, johtamiskulttuuriin, oppilashuoltoon ja kansainvälisiin projekteihin. (https://www.thomas-mann.fr/home)

Esittelen samat asiat meidän kouluistamme yhteiskoulusta ja lukiosta.


Maanantai 12.11.

klo 9.00
Tutustuminen kouluun ja siellä toimivaan sisäoppilaitokseen. 



Koulussa on 562 oppilasta ja 42 opettajaa. Oppilaiden ikä on 10-15 vuotta. Oppilaista n. puolet on maahanmuuttajataustaisia. Mikäli oppilaiden sosiaaliset olot ovat heikot, on heidan mahdollista asua koulun asuntolassa. Asuntolapaikkoja on 48. Turvallisuussyistä koulun ulko-ovi on aina lukittuna. Ovella on vartija, joka avaa oven sekä sisään että ulos kuljettaessa.

Rehtori, CPE (oppilashuollosta vastaava opettaja) ja talousjohtaja asuvat koulun yläkerrassa työsuhdeasunnoissa (kuvassa näkyy näistä kaksi). Yhden asunnon koko on 80 neliömetriä. Lisäksi asuntoon kuuluu vielä 20 neliön ulkoterassi. Vuokraa ei ole. Veroa he maksavat n. 200 e vuodessa sekä sähkön kulutuksen mukaan.



Oppiaineina on samoja aineita kuin Suomessa. Kielivalikoima on runsas: englantia, italiaa, espanjaa, kreikkaa, latinaa ja saksaa. Marja-Liisa opettaa oppilailleen myös jonkin verran suomea. Eniten tunteja on äidinkielessä, matematiikassa ja historiassa/maantieteessä, koska näistä aineista on yläkoulun lopussa päättökoe (lähes kaikki läpäisevat eikä kokeella ole suurta painoarvoa). Uskontoa, kotitaloutta ja käsitöitä ei opeteta lainkaan.

Lukuvuoden aikana on kolme lukukautta. 1. päättyy marraskuussa, 2. maaliskuussa ja 3. kesäkuun lopussa. Todistus annetaan joka lukukausi, mutta vasta kesäkuun todistus on lukuvuositodistus. Oppiaineet arvioidaan numeroilla 0-20. Nollan saa, jos palauttaa tyhjän koepaperin. Muutoin arvosanaan vaikuttavat samat asiat kuin Suomessa eli koe, läksyt, tuntiaktiivisuus jne.

Koulupäivä alkaa klo 8:10.Joillain luokilla koulu voi päättyä vasta klo 18:00. Oppituntien pituus on 60 minuuttia. Päivässä on 2 välituntia ja tunnin pituinen ruokatunti. Oppilaat ruokailevat joko koulussa tai kotona. Koulun ruoka on maksullinen. N. 75% oppilaista syö kouluruoan.

Oppilaat kutsuvat opettajia aina sukunimillä Madame Doris, Monsieur Bouali.

Jälki-istuntoa saa monesta eri syystä, kuten Suomessakin. Jälki-istunnon syistä esim. rasistinen käytös on yleistynyt. Jälki-istuntojen valvojina toimivat opettajat, CPE:t tai välituntivalvojat (palkatut opiskelijat).

Oppilashuollosta vastaa luokan osalta luokanvalvoja. Hän seuraa opintomenestystä, poissaoloja ja rangaistuksia sekä tapaa vanhempia. Ongelmallisissa tapauksissa vastuun ottaa CPE. Hän on yhteydessä esim. psykologiin.

Lukioon haetaan perusopetuksen viimeisen luokan kaikkien 3 lukukauden arvosanojen keskiarvolla. Oppilaista 90% menee peruskoulun jälkeen lukioon. Loput 10% menevät joko ammatillisiin lukioihin tai ammattikouluun. Lukiolaisista 45% keskeyttää 1. vuoden jälkeen ja siirtyy joko ammattikoulu/lukio yhdistelmään tai ammattikouluun.

klo 9.30 Tapaaminen johtoportaan kanssa. Kuvassa apulaisrehtori Dalila Luce, rehtori Kamel Ait Bouali, CPE Ghislaine Laurent, välituntivalvoja Sofiane ja CPE Sylvie Nguyen.



Rehtorit tekevät ainoastaan hallinnollisia tehtäviä. He eivät opeta. Rehtori tekee viranhaltijapäätökset, osallistuu kaupungin sivistystoimen johdon kokouksiin ja erottaa oppilaan 1-3 päiväksi (vanhemmat kutsutaan kuulemiseen, jonka jälkeen he vievät oppilaan kotiin). Apulaisrehtori tekee lukujärjestykset ja ilmoittaa sijaistarpeesta paikalliseen sivistystoimeen. Talousvastuu on talousjohtajalla.
Opettajat eivät sijaista toistensa tunteja. Yksi opettajista ottaa tukiopetuksen koordinoinnin vastuulleen. Opettajat eivät valvo välitunteja, vaan siihen on palkattu opiskelijoita.

Opettajainkokoukset: Kolme kertaa vuodessa rehtori ja apulaisrehtori kokoontuvat koko opettajakunnan kanssa keskustelemaan oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista. Näissä keskusteluissa tutustutaan myös seuraavan vuoden tuntikehykseen. Kehityskeskusteluja ei käydä yksittäisten opettajien kanssa. Opettajat valitsevat keskuudestaan 13 opettajaa komissioon, joka kokoontuu joka toinen kuukausi. Komissiossa ovat mukana myös rehtorit, vanhempien ja oppilaiden edustajat. Komission kokous on päätösvaltainen. Siellä päätetään esim. tuntien jakamisesta eri oppiaineiden kesken, projekteista ja matkoista. Tuntikehyksestä äänestetään 3 kertaa ja jokaisella kerralla opettajajäsenet haluavat enemmän tunteja kehykseen. Lopullisen päätöksen tuntikehyksestä tekee kuitenkin rehtori. Keskenään opettajat kokoustavat ammattiyhdistysasioista.

klo 11.00 Videochat 4E-luokan ja suomalaisten opiskelijoiden kanssa. Opiskelimme englantia, ranskaa ja suomea. Lauloimme "Jaakko kullan" ranskaksi ja suomeksi.

12.30 Lounas.

Yleistä ammattikoulusta/lukiosta.
Ammattikoulun ohessa suoritettavassa lukiossa opiskellaan äidinkieltä, matematiikkaa, historiaa/maantietoa ja vierasta kieltä. Lisäksi linjasta riippuen esim. teknillisessä koulussa fysiikkaa ja kemiaa. Ammattiaineen harjoitteluviikkoja on 36. Vastaa meidän kaksoistutkintoamme ainakin osittain. Vaatetusalan oppilaitoksista valmistuneet työllistyvät aika hyvin Pariisin lukuisiin muotitaloihin, kuten Chanelille, Diorille.

15.00 Vierailu Ecole Boullen
taideteollisessa koulussa/lukiossa, joka on erikoistunut taiteeseen ja muotoiluun (http://www.ecole-boulle.org/page/informations-et-candidatures). Koulu on perustettu vuonna 1886 ja se on edelleen yksi Euroopan suurimmista alan oppilaitoksista. Apulaisrehtori Jacques-Antoine Drouard kertoi koulun johtamisjärjestelyistä, opiskelijavalinnasta ja kansainvälisistä yhteistyökuvioista. CPE Zavat kertoi opiskelijahuollosta. Kouluun on erittäin kovat pääsyvaatimukset. Hakemuksia tulee vuosittain 1500 kpl, mutta opiskelupaikan saa enintään 50 opiskelijaa. Valinta tehdään todistuksen ja portfolion perusteella. Koulu on erittäin kansainvälinen. Erasmus -projekteja on sekä opettajille että opiskelijoille. Yhteistyötä tehdään yli 40 ulkomaisen oppilaitoksen kanssa. Suomalaisista oppilaitoksista yhteistyökuvioissa ovat mukana Aalto-yliopisto, Lapin yliopisto ja Lahden ammattikorkeakoulu.


19.30 Ranskalainen illallinen Jennie Polin (englannin opettaja) perheen luona.

 Tiistai 13.11.

10.00 Lycée Turquetil. Vierailu ammattioppilaitoksessa/lukiossa, joka on erikoistunut muotiin. Tutustuimme maidemme koulutusjärjestelmiin ja koulujemme johtamisjärjestelyihin. Heillä on monta Erasmus+ -projektia. Opiskelijat käyvät työharjoittelussa esim. Italiassa. Yhteistyötä tehdään myös Etelä-Korean kanssa. Kuvassa on rehtori Mariette Dupont. Seuraavassa kuvassa on koulun myymälä. Alimmainen kuva on koulun muotinäytöksestä, joka on osa Erasmus -projektia (https://www.ac-paris.fr/serail/jcms/s2_1428757/fr/projets-internationaux).





12.30 Lounas
13.30 - 15.00: Collège Thomas Mann. Marie Laure Ballionin ja UPE2A: n (ei ranskankieliset oppilaat) opiskelijoiden elokuvaprojekti. Tutustuminen kulttuurin ja ranskankielen opetukseen projektien välityksellä.
18.30 Collège Thomas Mann. Korea -projekti. Tapaaminen johtoportaan, vanhempien ja oppilaiden kanssa. Korealaiset opiskelijat (22) vierailivat koulussa viime toukokuussa. Vastavierailu on tarkoitus toteuttaa ensi huhtikuussa. Matkan maksavat vanhemmat, suurlähetystö sekä erilaiset järjestöt. Koululla ei ole enää matkabudjettia edes opettajien matkakuluihin.

 Keskiviikko 14.11.

9.30 Lycée Paul Poiret (http://lycee-paul-poiret.org/mode_a_paris/index.php). Vierailu ammattioppilaitoksessa/lukiossa, joka on erikoistunut pukusuunnitteluun sekä teatteri- ja äänitapahtumiin. Kansainvälistä toimintaa on Belgian, Espanjan, Italian ja Portugalin kanssa. Kuvassa on rehtori Fabienne Castagne ja tekniikan opettaja.




12.30 Lounas
14.00 Iltapäivällä on käynti Louvren taidemuseossa.





19.00 Illallinen Tirel -ravintolassa, joka on ravintola- ja hotellialan ammattioppilaitos/lukio. Johtoporras on mukana illallisella. Ennen ruokailuun menoa keskustelimme hetken Lazare Paupertin kanssa, joka oli ollut Helsingissä Suomi-Ranska kulttuurikeskuksen johtajana neljä vuotta. Kuvassa Marja-Liisa Doris, teknikko Jean Francois Choanier ja rehtori Kamel Ait Bouali.


Torstai 15.11.

9.00 - 12.30 Chicago projekti Goscinny Centerissä. 4A luokka ja Marja Liisa Doris.
Street Art Workshop. Tutustuminen kultuurin ja kielen opetukseen projektien välityksellä. Tanssiharjoituksia ja maalauksia videoprojektia varten. Projektilla osallistutaan kansainväliseen kilpailuun. Chicagon matka toteutetaan vuoden kuluttua. Matkan rahoittavat mm. vanhemmat, Yhdysvaltain suurlähetystö, mutta loppurahoitus on vielä epävarmaa.



12.30 Lounas.
14.00 Tapaaminen Ecole Nationale Superieure des Mine:n oppilaiden ja opettajan kanssa. Koulu on teknillinen korkeakoulu, josta valmistuu insinöörejä. Teemana on robotti -projekti Etelä-Korean kanssa.

Marja-Liisa opettaa kuudelle oppilaalle suomea. Nyt paikalla oli vain kolme oppilasta Lydia,Valérie ja Solene. Videolla on oppilaiden esittämä suomalainen laulu.




Illallinen Marja-Liisan, Brunon ja Emman luona.

Päivittäiset kävelymatkat ovat olleet n. 9-17 km.

Perjantai 16.11:
Kotiinlähtö✈️