Järjestyssäännöt ja muita ohjeita

Myös ohjeita ruokailusta, poissaoloista ja luokkaretkistä

PUNKALAITUMEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

Hyväksytty: 15.9.2021 Punkalaitumen kasvatus-hyvinvointilautakunta, päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 6.8.2024

TAVOITTEET

Koulurakennuksessamme työskentelee Yhteiskoulun lisäksi Punkalaitumen lukio ja koulussamme käy päivittäin vierailijoita mm. koulun ruokalassa. Järjestyssääntöjen tarkoituksena on totuttaa kouluyhteisön jäsenet vastuuseen toiminnastaan ja luoda kaikille kouluyhteisön jäsenille ja vierailijoille viihtyisä, rauhallinen ja turvallinen ympäristö. Siksi jäsenten tulee käyttäytyä toisiaan kohtaan hyvien tapojen mukaisesti sekä asiallisesti ja oikeudenmukaisesti. On itsestään selvää, että koulukiusaaminen missä tahansa muodossa on kielletty.

 

YLEISTÄ

Punkalaitumen Yhteiskoulun järjestyssäännöt koskevat koulun aluetta, kouluaikaa ja koulunkäyntiin liittyviä tilaisuuksia. Koulun alueena pidetään koulun käytössä olevia tiloja, pihaa sekä kaikkia niitä paikkoja, joissa oppitunteja pidetään.

Myös koulun tiloissa tapahtuvassa koulun ulkopuolisessa toiminnassa tulee noudattaa koulun järjestyssääntöjä. Järjestävä yhteisö vastaa omasta tilaisuudestaan ja mahdollisista vahingoista.

 

PÄIVITTÄINEN TYÖSKENTELY

Koulumatkan aikana noudatetaan liikennesääntöjä. Jokainen on vastuussa omasta ja muiden turvallisuudesta, joten liikenteessä pitää toimia harkitsevasti. Polkupyörät, mopot, moottoripyörät, autot ja traktorit säilytetään koulupäivän ajan niille ilmoitetulla paikalla. Polkupyörät pysäköidään koulun etupihalla olevan katoksen alle hyvään järjestykseen, mopot, traktorit, mönkijät ja muut mahdolliset moottoriajoneuvot vanhan yhteiskoulun pihalla olevalle parkkialueelle. Polkupyöräkatoksen alla ei olla välitunneilla.

Liikennöinti koulun parkkialueelle tapahtuu Vesilahdentien liittymästä. Ajoneuvoilla ei saa ajaa koulun alueella koulun työaikana kello 8-16. Päivän ensimmäiselle ja viimeiselle tunnille Vartiolaan voi mennä ajoneuvolla.

Koulupäivä aloitetaan yleensä aamunavauksella 8.55. Oppitunneille tulee saapua ajoissa, tehtävät tehtyinä ja mukana tarvittavat opiskeluvälineet (kirjat, muistiinpanovälineet, liikuntavarusteet, jne.)

Hyviin tapoihin kuuluu, että sisällä ei pidetä päähinettä. Luokkiin mentäessä päällysvaatteet ja päähineet jätetään naulakkoon. Olemme myös kengätön koulu, eli ulkojalkineet otetaan heti sisälle saavuttaessa pois, ja niitä pidetään kenkätelineissä. Kenkätelineet eivät kestä seisomista tai istumista.

Oppitunneilla kaikille on taattava rauhallinen työympäristö. Luokassa istutaan opettajan määräämällä paikalla. Kännykät ja kaikki muut esineet, jotka eivät kuulu oppitunnin kulkuun, eivät ole esillä. Kännykkä pidetään oppituntien ajan äänettömällä. Luokissa on ns. kännykkäkorit, joihin voi jättää kännykän oppitunnin ajaksi. Luvaton kännykän käyttö ja kuvaaminen oppitunneilla on kiellettyä, ja kännykän käyttö tulkitaan oppitunnin häirinnäksi. Mikäli kännykkä on häiritsevästi esillä oppitunnilla, niin se voidaan ottaa pois jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Mikäli on ilmeistä, että häiriö toistuu, voidaan kännykkä ottaa pois koko loppupäiväksi.

Välitunnin alkaessa siirrytään ripeästi ulos. Välitunti vietetään koulun alueella. Välituntialuetta on koulun etupiha. Liikuntahallin taakse, Keskuskoulun pihaan, parkkialueelle tai koulun taakse ei saa mennä. Välituntia viettämään ulos menevät myös ne oppilaat, joiden koulupäivä ei ole vielä alkanut tai on jo loppunut.

Turvallisuuden takia kivien, käpyjen, lumipallojen yms. heittely on kielletty. Samasta syystä sisällä juokseminen on kielletty.

Koulun alueelta poistumiseen tarvitaan opettajan tai rehtorin lupa. Luvan pyytää ensisijaisesti opiskelijan huoltaja. Lupa pyydetään jokaista poistumiskertaa varten erikseen joko kirjallisesti tai puhelimitse.

Kaikissa tiloissa sekä ulkona että sisällä tulee noudattaa siisteyttä ja järjestystä. Roskat laitetaan roskiksiin. Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Aiheutuneesta vahingosta on viipymättä ilmoitettava koulun henkilökunnalle. Oppilas on velvollinen korvaamaan tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheuttamansa vahingon koulun, toisen oppilaan tai henkilökunnan omaisuudelle.

Tupakointi, sähkötupakointi, nikotiinituotteiden ja nuuskan käyttö on kielletty. Päihtyneenä esiintyminen ja päihteiden hallussapito koulun alueella, koulun tilaisuuksissa ja retkillä ei ole sallittua. Kouluun ei saa yleisen turvallisuuden takia tuoda vaarallisia esineitä tai aineita.

Niissä asioissa, joista järjestyssäännöissä ei erikseen mainita, noudatetaan voimassa olevia koululakeja ja - asetuksia sekä opettajien, muun henkilökunnan tai rehtorin määräyksiä.

Poikkeusoloissa koulun järjestyssääntöjä voidaan muuttaa, mutta niistä tiedotetaan erikseen.

Koulun järjestysääntöjen, koululakien tai asetusten rikkomisesta voi seurata kasvatuskeskustelu, jälki-istunto, rehtorin kirjallinen varoitus tai koulusta erottaminen.

Mikäli oppilaan tekemä rikkomus viittaa rikokseen niin koulun henkilökuntaan kuuluva tekee asiasta tutkintapyynnön poliisille ja mahdollisesti lastensuojeluilmoituksen.

 

PUNKALAITUMEN YHTEISKOULU

YLEISIÄ OHJEITA

 

RUOKAILU

Ruokailuajat: keskuskoulu n. 10.10-11.10

yhteiskoulu 11.20-11.45

lukio 11.40-12.05

 

Ruokailuajat ovat noin aikoja. Ruokailua porrastetaan erillisen ohjeistuksen avulla.

Jotta ruokailu sujuisi hyvin ja ruoka riittäisi kaikille, noudatetaan seuraavia ohjeita:

  • oppilaat noudattavat kunkin viikon ruokailujärjestystä. Joustavuutta tähän sääntöön voidaan osoittaa valvovan opettajan johdolla esim., jos seuraava luokka on selkeästi myöhässä. 
  • ruokailijaa kohden voidaan tarjota tietty määrä esim. pihvejä, jolloin kappalemäärä ilmoitetaan tarjoiluvadin vieressä olevalla lapulla
  • käytä vain yhtä juomalasia, juomaa voit ottaa lisää jonon välistä
  • ruokia voit ottaa lisää keittäjien luvalla
  • syö kaikki ruoka, jonka otat
  • jos sinulta kuitenkin jää ruokaa syömättä, kaavi se itse jäteastiaan
  • ruokailtuasi vie astiat ja tarjotin palautuslinjastoon
  • ruokailun aikana ei käytetä lakkia tai muuta päähinettä

 

 

TYÖLOMA

Pääsääntöisesti oppilaalle voidaan myöntää huoltajan pyynnöstä viikko lukuvuotta kohti kotona suoritettavaa työtä varten.

 

 

LOMAMATKAT

Perheen lomamatkat pitäisi sovittaa oppilaan loma-aikoihin. Mikäli näin ei voida tehdä, tulee oppilaan koulutyöstä vapauttaminen anoa ennen kuin matka varataan. On toivottavaa, että oppilas olisi Yhteiskouluaikana korkeintaan kerran poissa koulusta lomamatkan vuoksi. Lomamatkan aikana oppilaan tulee opiskella omatoimisesti ne asiat, jotka kyseisenä poissaoloaikana koulussa käsitellään. Tukiopetusta ei anneta loman vuoksi.

 

LUOKKARETKET

Yhteiskoulussa ei järjestetä luokkaretkiä ulkomaille. Mikäli oppilaat keskenään järjestävät esim. Ruotsin matkoja viikonloppuisin, ei matkajärjestelyissä saa käyttää koulun nimeä.

 

 

KOULUJEN YHTEISTEN TILOJEN KÄYTTÖ

TEKNISEN TYÖN TILAT

Oppilaat lähtevät kouluilta teknisen työn pihaan, kun kello soi sisään. Teknisen työn välitunnit vietetään omalla koulupihalla.

LIIKUNTAHALLI JA MUUT LIIKUNTAPAIKAT

Yhteiskoulun ja lukion oppilaat lähtevät välitunnin alussa liikuntapaikoille varusteiden vaihtoa varten. Liikuntahallissa ja Vartiolan huoltorakennuksessa jalkineet jätetään eteistilaan.

Päivän ensimmäiselle ja viimeiselle tunnille Vartiolaan voi tulla ajoneuvolla.

 

 

OPPILAIDEN POISSAOLOT  

Muusta syystä kuin sairaudesta tai terveydenhuollosta johtuvaan poissaoloon koulusta myöntää oppilaalle luvan

  • opettaja oman tuntinsa ajaksi
  • luokanvalvoja enintään kolmeksi päiväksi
  • rehtori näitä pitemmäksi ajaksi

Huoltajan tulee ilmoittaa heti ensimmäisenä poissaolopäivänä oppilaan poissaolosta luokanvalvojalle, rehtorille tai jollekin opettajalle.

 

 

Toimintamalli Punkalaitumen Yhteiskoulussa poissaoloihin ja myöhästymisiin oppitunneilta

PoL 26§ Opetuksen järjestäjän tulee seurata perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista huoltajalle. Oppivelvollisen huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua.

PoL 35§ Oppilaan tulee osallistua tässä laissa säädettyyn opetukseen, johon hänet on otettu, jollei hänelle ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta. Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.

 

Lapsen tai nuoren huonovointisuuden yksi selkeimpiä oireita on runsaat poissaolot koulusta!

Runsaat poissaolot lisäävät entisestään oppilaan vaikeuksia. Niissä piilee myös selvä syrjäytymisen vaara. Oppimisen kannalta säännöllinen läsnäolo on tärkeää. Runsaat poissaolot saattavat lisätä tukiopetuksen tarvetta ja toisaalta taas huonontavat sen tehoa. Puhumattakaan siitä, että oppilas jää paitsi kaikesta muusta koulussa tapahtuvasta toiminnasta, jolloin hänen sosiaaliset suhteensa kärsivät. Jatko-opintokelpoisuus puolestaan edellyttää läsnäoloa koulussa, ja pärjätäkseen yhteiskunnassa on osattava noudattaa säännöllistä elämänrytmiä.

Koulun tehtävänä on seurata oppilaiden poissaoloja ja olla yhteydessä luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajiin. Myös jatkuvat myöhästymiset oppitunneilta ovat huolestuttavia piirteitä oppilaan koulunkäynnissä.

Tarvittaessa poissaolojen syitä on selvitettävä oppilashuoltoryhmässä tai muussa asiantuntijaryhmässä ja mietittävä, missä vaiheessa tarvitaan lastensuojelua. Yhteistyö vanhempien kanssa on ensisijaisen tärkeää.

 

Käytämme Punkalaitumen Yhteiskoulussa seuraavaa toimintamallia

  1. Havaitseminen

Opettaja havaitsee oppilaan runsaat ja/tai epämääräiset poissaolot ja/tai toistuvat myöhästelyt.

-> keskustelu oppilaan kanssa (luokanvalvoja hoitaa)

-> oppilaan ohjaus koulukuraattorille ja luokanvalvoja on yhteydessä huoltajiin

-> seuranta

  1. Jos tilanne jatkuu keskusteluista huolimatta (poissaoloja 40 h)

-> keskustelu oppilaan kanssa uudelleen

-> yhteydenotto huoltajiin, sovitaan tapaaminen koululle (oppilas, huoltajat, luokanvalvoja, oppilashuoltoryhmän edustajia)

-> suunnitelma ja tavoitteet

-> seuranta

  1. Seurantakeskustelu

Myöhästelyt ja/ tai poissaolot loppuneet: huoli on poistunut --> ei jatkotoimenpiteitä

Myöhästelyt ja/tai poissaolot jatkuvat edelleen, poissaoloja 80 h: suuri huoli --> lastensuojeluilmoitus

 

 

Toimintamalli kännykän tai muun mobiililaitteen käytöstä Punkalaitumen Yhteiskoulussa

Punkalaitumen Yhteiskoulussa kännykät pidetään äänettömällä ja poissa näkyvistä esimerkiksi repussa oppituntien aikana, ellei sitä tarvita opettajan päätöksellä oppitunnilla.

Jos oppilas ei noudata tätä ohjetta opettaja pyytää oppilasta laittamaan kännykän pois. Jos oppilas ei vieläkään noudata pyyntöä, voi opettaja määrätä tuomaan sen esimerkiksi opettajan pöydälle. Jos oppilas ei tuo puhelinta itse, on opettajalla oikeus ottaa se oppilaalta pois, kuten mikä tahansa esine, joka häiritsee opetusta tai oppimista.

Jos on ilmeistä, että tämä sama häiriö toistuu, voidaan kännykkä ottaa pois koko loppukoulupäiväksi. Tällöin kännykkä viedään kansliaan ja sen saa noutaa sieltä koulupäivän päätteeksi. Häiriön toistumisella tarkoitetaan, että oppilas on jo koulupäivän aikaisemmilla tunneilla syyllistynyt kännykän luvattomaan käyttöön.

Ruokailun aikana ei myöskään kännykkää käytetä.

Kännykän luvattomasta käytöstä ilmoitetaan aina kotiin Wilman kautta.

Mikäli kännykän häiritsevä käyttö on jatkuvaa, oppilaalle määrätään kasvatuskeskustelu tai kurinpitorangaistus.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä