Pidennetty oppivelvollisuus

PUDASJÄRVI

Lapsen ohjautuminen riittävän varhain tuen piiriin edellyttää eri asiantuntijoiden ja vanhempien yhteistyötä tuen tarpeen havaitsemisessa, suunnittelussa ja toteutuksessa. Lapsen vanhempien kanssa yhteistyötä tekevät ja tiedotuksesta vastaavat neuvolan lääkäri, terveydenhoitaja, psykologi ja terapeutit, varhaiskasvatuksen ja vammaispalvelun henkilökunta sekä erityislastentarhanopettaja.

Suositus pidennetystä oppivelvollisuudesta tulee usein lasta tutkivalta taholta, esim. Oys tai Tahkokangas, joka kirjoittaa asiasta lausunnon. Päätös lapsen ottamisesta pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin tehdään pääsääntöisesti ennen oppivelvollisuuden alkamista, varhaiskasvatuksen aikana. Samalla tehdään päätös erityisestä tuesta.

Päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta tarvitaan ennen esiopetuksen alkua, jotta oikeus siihen voi toteutua. Päätös perustuu psykologiseen/ lääketieteelliseen asiantuntijalausuntoon. Vanhemmat hakevat tämän lausunnon perusteella lapselleen pidennettyä oppivelvollisuutta, päätöksen tekee opetus- ja sivistysjohtaja. Päätöstä valmisteltaessa kuullaan huoltajaa.

Pudasjärven kaupungin erityislastentarhanopettaja antaa huoltajille tietoa pidennetyn oppivelvollisuuden eri vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksesta opiskeluun. Erityisen tuen päätöksen valmistelee erityisopetuksen koordinaattori tai erityislastentarhanopettaja (varhaiskasvatuksesta tulevat lapset) yhdessä huoltajan ja esiopettajan kanssa. Erityisen tuen päätöksen tekee opetus- ja sivistysjohtaja.

Pidennetyn oppivelvollisuuden tarkoitus on antaa lapselle lisäaikaa koulunkäyntiin liittyvien perustaitojen - ja tietojen harjaannuttamiseen ennen perusopetuksen alkamista. Tarve pidennettyyn oppivelvollisuuteen perustuu oppilaan vakavaan vammaan tai sairauteen, joka estää ikäluokan mukaisen suoriutumisen. Vakava este oppimiselle, kasvulle ja koulunkäynnille voi johtua mm. kehitysvammasta, aisti- tai liikuntavammasta, sairaudesta, kielellisen kehityksen häiriöstä, tunne-elämän ongelmista ja neurologisista häiriöistä.

Opiskelun järjestämisestä neuvotellaan yksilöllisesti lapsen tuen tarpeet huomioiden huoltajan, opetuksen järjestäjän ja erityisopetuksen edustajan sekä muiden lapsen kuntoutukseen ja hoitoon osallistuvien asiantuntijoiden ja varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa. Esiopetuspaikan valinnassa huomioidaan aina lapsen tuen tarpeen laajuus ja jatkuvuus. Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleva lapsi voi Pudasjärvellä suorittaa esiopetuksen päiväkodissa, koulujen esiopetusryhmissä tai erityisopetuksen pienryhmässä, sen mukaan missä kulloinkin järjestetään esiopetusta ja mikä katsotaan olevan parhaaksi lapsen kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle.

Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilas voi osallistua esiopetukseen enintään kahden vuoden ajan. Esiopetus voi alkaa jo viisivuotiaana. Tällöin huoltaja päättää, osallistuuko lapsi oppivelvollisuutta edeltävään esiopetukseen 5- vuotiaana. Kuusivuotiaana esiopetus on pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien lasten osalta oppivelvollisuutta, jolloin siihen osallistuminen ei ole lapselle vapaaehtoista.

Jos lapsi ei ole saanut esiopetusta viisivuotiaana, hänellä on mahdollisuus osallistua toisen vuoden ajan esiopetukseen seitsemänvuotiaana. Kaikkien seitsemänvuotiaiden osalta tilanne arvioidaan moniammatillisesti esiopetuksesta vastaavan opettajan, huoltajien ja tarvittavien oppilashuoltotyössä mukana olevien henkilöiden kanssa. Perusopetuksen myöhemmästä aloittamisesta on tehtävä erillinen hallintopäätös. Päätöksen tekee opetus- ja sivistysjohtaja.

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevat oppilaat opiskelevat lähikoulullaan tai erillisissä erityisluokissa. Jos ryhmä koostuu pelkästään pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevista oppilaista, ryhmäkoko saa olla enintään 8 oppilasta. Vaikeimmin kehitysvammaisten ryhmässä ryhmäkoko on 6 oppilasta. Ryhmän koostuessa erilaisista erityistä tukea saavista oppilaista, opetusryhmän koko määräytyy sen mukaan, minkälaista tukea saavia oppilaista ryhmässä on eniten. Mikäli pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluva lapsi opiskelee muussa kuin erityisluokassa, ryhmäkoko saa olla enintään 20.

Pidennettyyn oppivelvollisuuteen oppilas voidaan siirtää myös silloin, kun oppilas on jo aloittanut perusopetuksessa. Tällöin oppilaan eduksi koituu tavallista pienempi opiskeluryhmä. Oppivelvollisuutta ei kuitenkaan pidennetä perusopetuksen loppupäästä, vaan pidennys muodostuu aina oppivelvollisuuteen kuuluvasta esiopetuksesta.