EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO

EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO (OPS-perusteet)

Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri uskontojen tarkennettujen oppimääräkuvausten perustalle.

S1 Suhde omaan uskontoon: Opetuksen sisältöjen valinnassa keskeistä on kristinusko eri puolilla maailmaa, painottaen nykytilannetta. Opetuksessa tarkastellaan kristinuskon syntyä, leviämistä ja jakaantumista kirkkokunniksi. Perehdytään suurimpiin kristillisiin kirkkokuntiin: katolinen ja ortodoksinen kirkko sekä protestanttiset kirkot, erityisesti luterilainen kirkko. Opetuksessa perehdytään kirkkokuntien levinneisyyteen, keskeisiin opetuksiin. Tutkitaan Raamatun syntyhistoriaa, keskeistä sisältöä ja tulkintatapoja sekä uskonnon kulttuurivaikutuksia. Perehdytään syvemmin kristinuskoon Suomessa ja sen kulttuurivaikutuksiin. Jäsennetään omaa suhdetta luterilaisuuteen, suomalaisuuteen ja eurooppalaisuuteen.

S2 Uskontojen maailma: Opetuksessa tarkastellaan suurten maailmanuskontojen levinneisyyttä, perusopetuksia ja vaikutusta kulttuuriin eri puolilla maailmaa. Tutustutaan lisäksi luonnonuskontoihin ja uusiin uskonnollisiin liikkeisiin sekä uskonnottomuuteen elämänkatsomuksena. Uskontoja tarkastellaan tieteellisestä näkökulmasta ottaen huomioon uskonnon eri ulottuvuudet. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon uskon ja tiedon sekä uskonnollisen kielen ja tieteellisen kielen erottaminen, uskontokritiikki sekä uskontojen näkyminen kulttuurin eri osa-alueilla, mediassa, politiikassa, populaarikulttuurissa, taiteessa ja tapakulttuurissa. Syvennetään ekumenian sekä uskontojen ja katsomusten välisen dialogin ymmärtämistä osana uskontojen välistä toimintaa ja maailmanrauhaa.

S3 Hyvä elämä: Opetuksessa keskeistä on etiikan peruskäsitteiden tunteminen ja ymmärtäminen. Perehdytään syvällisemmin kristinuskon ja muiden uskontojen eettiseen opetukseen ja eri kristillisten kirkkojen eettisiin painotuksiin sekä Raamatun ja etiikan suhteeseen. Tutustutaan YK:n Yleismaailmalliseen ihmisoikeuksien julistukseen ja ihmisoikeusetiikkaan. Opetuksen sisällöiksi valitaan elämänkysymyksiin, suomalaiseen yhteiskuntaan, globaaliin vastuuseen sekä ympäristöön ja eläimiin liittyviä eettisiä kysymyksiä. Tarkastellaan eettisiä kysymyksiä mediasta otetuilla ajankohtaisilla esimerkeillä. Pohditaan omien valintojen eettisiä ulottuvuuksia ja niiden vaikutusta omaan ja toisten hyvinvointiin.

Porin kaupunki

VUOSILUOKAT 7–9

Uskonnon opetuksen tarkoituksena on antaa uskonnollinen ja yhteiskunnallinen yleissivistys. Opetuksessa korostuu uskonnollisten ilmiöiden ymmärtäminen.

Opetuksen näkökulma on tieteellinen. Opetuksessa keskeistä ovat keskustelu, ajattelutaitojen lisääminen, pohdinta, ihmettely, oppilaan kysymykset, erilaiset näkökulmat opittaviin asioihin ja kriittinen ajattelu. Tunteilla, elämyksillä ja kokemuksilla on tärkeä osa oppimisprosessissa.

Opetuksessa pohditaan myös ihmisyyteen kuuluvia elämänkysymyksiä ja ajankohtaisia eettisiä ongelmia. Vierailijat ja erilaiset tutustumiskäynnit eri uskonnonopetuksen aihepiireihin sopivissa paikoissa lisäävät oppilaiden kykyä ymmärtää uskonnon merkitystä ihmiselle ja yhteiskunnalle.

Uskonnon opetuksen tavoitteissa painotetaan uskonnon ja kulttuurin vuorovaikutusta ja erityisesti uskontodialogia. TVT:n menetelmiä voi hyödyntää uskontodialogin toteuttamisessa.

Ajankohtaiset tapahtumat ja median tulkitseminen sekä mediakriittisyys ovat myös osa uskonnonopetusta. Niiden opettamisen kautta korostuu erityisesti uskonnon aseman ymmärtäminen yhteiskunnallisten tapahtumien, ihmisten valintojen ja toimintojen vaikuttimina. Tärkeänä osana on myös uskonnottomuus ja uskonnollisuuden muuttumisen käsittely. Tähän liittyvät myös elämyshakuisuus, globaalistuminen ja niiden merkitysten pohtiminen.

Uskonnon eriyttämisessä voidaan käyttää keskustelua, kokemuksia, tuetaan osallisuutta sekä vuorovaikutus- ja dialogitaitoja. Opetuksessa huomioidaan oppilaan erilaiset katsomukselliset ja uskonnolliset taustat.

Uskonnon opetuksessa korostuu:

  • kokemuksellisuus, toiminnallisuus ja yhteisöllinen oppiminen
  • käsitteiden pohdinta ja syventävä käsitteellistäminen
  • oppilaiden aktiivisuus
  • vuorovaikutus
  • keskustelu ja ajattelun taidot
  • kiireettömyys
  • yhteys eri oppiaineisiin

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet:

  • Keskustelun hyödyntäminen opetustilanteissa sekä tavanomaisessa luokkahuoneessa että sähköisissä oppimisympäristöissä
  • Vuorovaikutus eri uskontojen ja kulttuurien välillä kotipaikkakunta huomioiden esimerkiksi monikulttuurisuusyhdistys, seurakunnat, eri kristilliset kirkot
  • Pohdinnan ja käsitteiden syventämisen mahdollistamiseksi erilaiset näyttelyt, kuvien käyttö, valokuvat, draama
  • Toiminnallisuuden toteuttaminen ja pohdinnallisen aineksen lisääminen yhteistyössä eri järjestöjen kanssa esimerkiksi SPR, lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestöt, ihmisoikeusjärjestöt, Animalia
  • Positiivinen pedagogiikka: oppilaiden omat elämänkysymykset ja kokemukset, vahvuuksien löytäminen opetuksessa, oppilaan kysymykset ja ajatukset keskeisiä
  • Globaalikasvatuksen toteuttaminen esimerkiksi Maailmankoulu -materiaalia hyödyntäen
  • TVT:aa hyödyntäen erilaiset tutustumiset eri kulttuureihin ja uskontoihin sekä uskontodialogin toteuttaminen
  • Keskustelut ja yhteistyö paikallisesti kouluissa eri uskontojen ja vakaumusten välillä
  • Eläytyminen erilaisten ihmisten elämäntarinoihin ja kertomuksiin
  • Projektit
  • Pohdinta ja syventävä käsitteellistäminen

 

LAAJA-ALAISET OSAAMISALUEET


Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

Uskonnonopetuksessa tärkeää on kysymysten esittäminen, tutkiminen ja ihmettely. Niiden avulla oppilas oppii näkemään syy- ja seuraussuhteita ja ymmärtämään asioiden laajempia merkityksiä. Oman ja erilaisten uskontojen kannalta tämä on tärkeää ja edesauttaa uskontodialogin syntymistä. Oppilas oppii esittämään kysymyksiä, olemaan kriittinen ja etsimään vastauksia uskonnollisiin ilmiöihin ja sitä kautta ymmärtämään maailmaa tulevaisuudessakin. Keskiössä ovat ymmärtäminen, kriittisyys ja erilaisuuden hyväksyminen.

Esimerkiksi kuvien ja erilaisten ajatuksia lisäävien opetusmateriaalien käyttö ja erilaisten ihmisten kohtaaminen antavat oppilaalle ajatteluun tarvittavia välineitä.

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

Uskonnonopetuksessa oppilaille annetaan mahdollisuus toimia ja osallistua kulttuurien väliseen yhteistyöhön ja keskusteluun. Samalla opitaan vuorovaikutustaitoja ja niiden ilmaisemista. Lisäksi oppilaalla on mahdollisuus oppia verkostoitumista ja vaikuttamisen taitoja ja mahdollisuuksia.

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot(L3)

Uskonnonopetuksessa oppilasta ohjataan kohtaamaan erilaisia uskontoja keskustelun kautta. Keskustelu perustuu kyselyyn, ihmettelyyn ja kriittisyyteen. Tämän kautta syntyy ymmärrys. Monikulttuurisessa yhteiskunnassa ymmärtäminen on ehto kaikelle toimivalle vuorovaikutukselle. Uskonnonopetuksessa annetaan välineitä kunnioittavaan ja toimivaan vuorovaikutukseen.

Lisäksi uskontojen ja kulttuurien ymmärtäminen vaatii laaja-alaista taitoa ja tietoa ymmärtää uskontojen maailmaa ja uskonnollisia ilmiöitä. Oppilaan ohjaaminen tarkastelemaan asioita erilaisista näkökulmista ohjaa oppilasta monikulttuurisen arvomaailman rakentamiseen ja avarakatseisuuteen.

Erilaisten ihmisten ymmärtäminen vaativat myös ihmisyyteen liittyvien kysymysten syvällistä tarkastelua. Erilaiset tarinat, näyttelyt ja kuvat auttavat ymmärtämään ihmisyyttä. Lähtökohtana on ihmisarvo ja niihin liittyvät ihmisoikeudet.

Oppilasta ohjataan opetuksessa myös tunnistamaan omia tunteitaan ja kohtaamaan itseään ja minuuttaan. Tätä kautta oppilas oppii hyväksymään ja tuntemaan minuuttaan ja sitä kautta erilaisuutta. Oman maailmankatsomuksen tai mahdollisen uskonnollisen identiteetin rakentumiseen tarjotaan turvallisia välineitä ja erilaisia näkökulmia. Tähän voidaan hyödyntää myös kuvia, kuvaamista, elämänkokemuksia, valokuvia ja tarinoita.

Monilukutaito (L4)

Uskonnollisen kielen tunteminen vaatii monenlaisia taitoja. Erilaisten käsitteiden ymmärtäminen ja pohtiminen auttavat ymmärtämään uskonnollista kieltä. Ajankohtaiset uskonnolliset tapahtumat ja median tarjoamat haasteet vaativat laajaa uskonnollisen käsitteistön tuntemista ja ilmiöiden laajempien yhteiskunnallisten kysymysten ymmärtämistä. Myös mediakriittisyyteen liittyvä ohjaus korostuu opetuksessa.

Uskonnollisen maailman monimuotoisuuden ymmärtäminen ja erilaisten käsitteiden esimerkiksi pyhän käsitteen syvällinen ymmärtäminen vaativat uskonnollisen kokemusmaailman laajaa tuntemista. Erilaisten ihmisten kohtaamiset, kuvat, musiikki, taide ja elämykset auttavat oppilasta monilukutaitoon.

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

Uskonnonopetuksessa on mahdollista hyödyntää monenlaisia TVT:n menetelmiä. Esimerkiksi eTwinning-oppimisalustan avulla on mahdollista osallistua erilaisiin keskusteluryhmiin ja projekteihin ja toteuttaa tätä kautta esimerkiksi uskontodialogia. Oppilaiden on mahdollisuus keskustella erilaisista uskonnollista kysymyksistä erilaisten ihmisten ja uskonnollisten edustajien kanssa.

Erilaisia näyttelyitä ja materiaalia on mahdollisuus tilata sähköisesti ja hyödyntää niitä opetuksessa. Oppilaat voivat itse luoda erilaista sähköistä oppimismateriaalia ja opetuksessa voidaan käyttää sähköisiä oppikirjoja. Erilaiset pelit, oppilaiden omien sähköisten viestintäkanavien ja sosiaalisen median hyödyntäminen kulttuurien ja uskontojen kohtaamisessa ovat yksi mahdollisuus. Myös erilaiset oppimisympäristöt (esimerkiksi Pedanet) mahdollistavat yhteistyöprojektit.

Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

Oppilas saa laaja-alaisen taidon kohdata erilaisia kulttuureja ja uskontoja. Näitä taitoja tarvitaan monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Kansainvälistyminen eri ammateissa vaatii kulttuurien osaamista ja ymmärtämistä.

Opetuksessa kannustetaan erilaisiin projekteihin. Yhteydet erilaisiin järjestöihin lisäävät oppilaan näkemystä vaikuttamisesta ja verkostoitumisesta. Vierailijat ja eri tavoin uskovien ihmisten kohtaaminen auttavat monikulttuurisessa maailmassa toimimisessa.

Etiikka osana uskonnonopetusta antaa kykyä pohtia eettisiä kysymyksiä ja omaa arvopohjaa ja ihmisyyteen kuuluvia asioita. Kestävä ja elämää suojeleva arvopohja on edellytyksenä tulevaisuuteen suuntavalle yhteiskunnalle ja globaalille maailmalle. Opetuksen arvopohja ei ole mielipide vaan arvopohja lähtee yleisistä ihmisoikeuksista ja elämää suojelevista arvoista, jotka ohjaavat ihmisyyttä suhteessa toiseen ihmiseen, luontoon ja eläimiin.

Opetuksessa harjoitellaan myös hyvään arvopohjaan liittyviä tekoja ja toimintaa esimerkiksi auttamistyö sekä pohdintaan eri ammatteihin liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

Edellä mainitut kokonaisuudet huomioiden uskonnonopetuksessa on mahdollisuus oppia erilaisia vaikuttamisen ja osallistumisen keinoja. Eettinen pohdinta ohjaa oppilasta kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Oppilaita kannustetaan tutustumaan erilasiin ihmisiin ja osallistumaan monikulttuurisen yhteiskunnan rakentamiseen.

 

VUOSILUOKKA: 7

TUNTIMÄÄRÄ: 1 VUOSIVIIKKOTUNTI

Tavoitteet

Sisällöt

Sisältöjen tarkennuksia

Laaja-alainen osaaminen

T1, T3, T4, T7, T8, T9, T10

S2 Uskontojen maailma

- Uskonto käsitteenä: tieteellinen näkökulma, uskonnollisen ja tieteellisen kielen erottaminen

- Maailmanuskontojen juuret, levinneisyys, perusopetus, pyhät kirjat

- Uskonnon vaikutus kulttuuriin ja maailmanlaajuisesti (taide, politiikka, media, tapakulttuuri, populaarikulttuuri, elämänkaarijuhlat ja muut uskonnolliset juhlat)

- Uskonnon ilmeneminen yksilön ja yhteisön elämässä

- Uskonnon merkitys ihmiselle ja pyhän käsitteen syventäminen

- Pyhän kokeminen eri uskonnoissa

- Kulttuurinen lukutaito

- Muut mahdolliset uskonnot ja uskonnolliset liikkeet

- Uskonnottomuus maailmassa

- Uskonnottomuus elämänkatsomuksena

L1, L2, L3, L4, L6, L7

T1, T2, T4, T7, T8, T10

S1 Suhde omaan uskontoon

- Muiden uskontojen suhde kristinuskoon

- Maailmanuskontojen ja muiden Suomessa vaikuttavien merkitsevien uskontojen ilmeneminen suomalaisessa kulttuurissa

L1, L2, L4, L5, L6, L7

T6, T7, T8, T9, T10

S3 Hyvä elämä

- Uskonnon vaikutus ihmisen eettiseen toimintaan ja valintoihin

- Uskonnon monimuotoiset vaikutukset ihmisten elämään

- Uskontojen ja katsomusten eettisiä periaatteita ja niiden vaikutus kulttuuriin

- Uskontojen yhteisiä eettisiä näkemyksiä

L1, L2, L4, L5, L6, L7

 

Esimerkkejä työtavoista ja menetelmistä (S2):

  • Vierailut ja tutustumiset mahdollisuuksien mukaan (monikulttuurisuusyhdistys, Media, uskonnon edustajien mahdolliset vierailut)
  • Uskontodialogi (TVT-menetelmät, esim. eTwinning)
  • Uskontoon liittyvät ajankohtaiset asiat mediassa ja niiden käsittely
  • Paikallisesti esimerkiksi kouluissa keskustelut ja yhteiset projektit eri vakaumusten ja uskontojen välillä
  • Maailmankoulu-materiaali /globaalikasvatus, uskontokriittisyys
  • Erilaiset kulttuurien väliset projektit (esimerkiksi Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry)
  • Yhteistyö eri koulujen välillä

 

Esimerkkejä työtavoista ja menetelmistä (S1):

  • Uskontodialogi
  • TVT
  • Maailmankoulu-materiaali
  • Ajankohtaiset teemat
  • Yhteistyö eri uskontojen välillä paikallisesti

 

Esimerkkejä työtavoista ja menetelmistä (S3):

  • Ihmisoikeusjärjestöt
  • Näyttelyt
  • Pohdinnalliset tehtävät
  • Vierailijat (eri uskontojen edustajat)
  • Keskustelut
  • Elämäntarinat- ja kokemukset
  • Ajankohtaiset aiheet
  • Yhteistyö eri oppiaineiden välillä
  • Oppilaiden omat kokemukset

 

 

VUOSILUOKKA: 8

TUNTIMÄÄRÄ: 1 VUOSIVIIKKOTUNTI

Tavoitteet

Sisällöt

Sisältöjen tarkennuksia

Laaja-alainen osaaminen

T1, T2, T4, T7, T8, T10

S1 Suhde omaan uskontoon

- Kristinuskon synty ja historia

- Keskeiset käsitteet

- Kristilliset kirkot: erityisesti luterilainen kirkko, katolinen ja ortodoksinen kirkko: levinneisyys, synty, jakaantuminen, keskeiset opit

- Herätysliikkeet

- Kristillisperäiset liikkeet

- Kristinusko Suomessa

L1, L2, L4, L5, L6, L7

T1, T3, T4, T7, T8, T9, T10

S2 Uskontojen maailma

- Kristinuskon vaikutus kulttuuriin: taide, populaarikulttuuri, politiikka, media

- Kristinuskon ilmenemisen monimuotoisuus suomalaisessa yhteiskunnassa

- Tapakulttuuri ja juhlat ja niiden yhteiskunnallinen merkitys ja historia

- Uskonnonvapaus

- Suomessa ja maailmanlaajuisesti

- Ekumenia

L1, L2, L3, L4, L6, L7

T6, T7, T8, T9, T10

S3 Hyvä elämä

- Eri kristillisten kirkkojen etiikka ja niiden vaikutukset eri maiden kulttuureihin ja maailmanlaajuisesti

- Uskonnon vaikutus ihmisen eettisiin päätöksiin

- Ekumenia ja eettiset sopimukset

- Ihmisoikeudet

- Lähetystyö

L1, L2, L4, L5, L6, L7

 

Esimerkkejä työtavoista ja menetelmistä (S1):

  • Vierailut eri kristillisissä kirkoissa erityisesti luterilaisissa kirkoissa
  • Yhteiset projektit eri vakaumusten välillä

 

Esimerkkejä työtavoista ja menetelmistä (S2):

  • Media
  • Näyttelyt
  • Musiikki
  • Taiteen ja kuvien tutkiminen
  • Politiikka
  • Yhteistyö muiden oppiaineiden kanssa
  • Uskontokriittisyys

 

Esimerkkejä työtavoista ja menetelmistä (S3):

  • Eri ihmisoikeusjärjestöt
  • Kirkon ulkomaanapu
  • SPR
  • Oppilaiden osallistuminen keskusteluun

 

 

VUOSILUOKKA: 9

TUNTIMÄÄRÄ: 1 VUOSIVIIKKOTUNTI

Tavoitteet

Sisällöt

Sisältöjen tarkennuksia

Laaja-alainen osaaminen

T1, T2, T4, T5, T7, T8, T9, T10

S1 Suhde omaan uskontoon

- Raamattu kristittyjen pyhänä kirjana: Synty ja keskeinen sisältö

- Raamatun tulkintatavat ja niiden vaikutus uskontoon ja kristinuskon ilmenemiseen eri kulttuureissa ja yhteiskunnissa

- Uskonnollisen ja tieteellisen kielen erottaminen

- Uskon ja tiedon erottaminen

L1, L2, L4, L5, L6, L7

T1, T3, T4, T5, T7, T4, T8, T9, T10

S2 Uskontojen maailma

- Raamatun kulttuurivaikutukset eri kulttuurin osa-alueilla

 

L1, L2, L3, L4, L6, L7

T5, T6, T7, T8, T9, T10

S3 Hyvä elämä

- Etiikan peruskäsitteitä ja teorioita

- Kristillisen etiikan peruskäsitteet ja ajatukset

- Erilaisia eettisiä aiheita ja erilaisia näkökulmia

- Ihmisyys ja Raamatun kertomukset àvaikutukset kulttuuriin, arvoihin ja yhteiskuntaan

- Ihmisarvo ja ihmisyys

- Ihmisen ja luonnon suhde, elämää suojelevat arvot

- Eri uskontojen näkökulma eri eettisiin kysymyksiin

- YK ja ihmisoikeudet

- Rauhankasvatus

- Holokausti

- Elämän kunnioittaminen esimerkiksi ihmisen elämän arvo

- Kärsimyksen pohdinta

- Elämänkaaren eri vaiheet esimerkiksi kuolema

- Eri uskontojen yhdistäviä tekijöitä eettisissä ja ihmisyyteen kuuluvissa kysymyksissä

L1, L2, L4, L5, L6, L7

 

Esimerkkejä työtavoista ja menetelmistä (S1):

  • Syventävä keskustelu, pohdinta ja tutkiminen
  • Yhteistyö eri oppiaineiden kanssa
  • Ajankohtaiset kysymykset

 

Esimerkkejä työtavoista ja menetelmistä (S2):

  • Näyttelyt
  • Elämänkertomukset
  • Taide
  • Musiikkimedia
  • Eri kulttuurijärjestöt

 

Esimerkkejä työtavoista ja menetelmistä (S3):

  • Mahdollisuus käsitteiden syvälliseen pohdintaan, kysymyksiin ja ajatteluun
  • Elämäntarinat
  • Valokuvat
  • Oppilaiden elämänkysymykset
  • Projektit
  • Tutustumiset eri kansalaisjärjestöihin esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöt (Amnesty), eläinsuojelujärjestöt, Rauhankasvatusinstituutti, Kirkon ulkomaanapu
  • Yhteistyö eri uskontojen edustajien kanssa
  • Media ja ajankohtaiset eettiset ongelmat
  • Erilaiset uskonnolliset pyhät paikat
  • Käytännön eettinen toiminta esimerkiksi hyviin arvoihin perustuva teko tai toiminta
  • globaalikasvatus

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä