RUORI - Toiminta- ja opiskelukyvyn arviointimenetelmä vahvaa tukea tarvitsevalle opiskelijalle

RUORI – vahvaa tukea tarvitsevan opiskelijan toimintakyvyn arviointiin

RUORI-arviointi on kansainväliseen ICF-luokitukseen perustuva toiminta- ja opiskelukyvyn arviointimenetelmä, joka on kehitetty Ammattiopisto Luovissa. RUORI-arvioinnin kautta opiskelija voi yhdessä asiantuntijoiden kanssa arvioida ja tunnistaa opiskelutaitojaan, voimavarojaan ja soveltuvuuttaan ammatillisiin opintoihin. Arvioinnin painopisteenä on erityisesti opiskelijan toimintakyky.  Siksi RUORI soveltuu käytettäväksi erityisesti opintojen alkutilateen kartoitukseen ja HOKSin laadintaan ensisijaisesti vaativan erityisen tuen opiskelijoille sekä vahvaa erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille, joilla on toimintarajoitteita joko yhdessä tai useammassa arvioitavassa osa-alueessa: voimavarat, oppimis- ja työskentelyvalmiudet, yhteistyötaidot sekä arjen ja asumisen taidot. Tuen tarpeen arviointiin osallistuvat opiskelijan lisäksi sovitusti opetus-, ohjaus tai opiskeluhuollon henkilöstöä sekä opiskelija omasta verkostosta sovitut henkilöt, esimerkiksi huoltajat. (RUORI-arviointimenetelmä 2020)

Ennen RUORI-arviointia valitaan käytettävät työkalut, joita ovat joko tietokoneella/mobiililaitteella täytettävät verkkolomakkeet tai tietokoneella/mobiililaitteella pelattava RUORI-peli. Peli soveltuu erityisesti nuorille, sitä on mahdollista hyödyntää jo perusopetuksessa. Arviointi-tulokset käydään läpi ohjauskeskustelussa, jossa tavoitteena on saada kokonaisvaltainen näkemys toimintakykyä edistävistä tekijöistä sekä tuen tarpeista, jotka on huomioitava opintoja tai työllistymistä varten. Kysely on mahdollista tulostaa, tallentaa ja/tai lähettää siitä yhteenveto omaan ja/tai opettajan sähköpostiin. RUORI-menetelmällä saadut koosteet käydään läpi opiskelijan ja huoltajan kanssa. Yhteisessä RUORI-arvioinnin koosteeseen perustuvassa keskustelussa on mahdollista suunnitella opintoja ja sopia tarvittavista tukitoimista.

RUORI-asiantuntia-arvioinnin avulla kuvataan ohjattavan toimintakykyä sekä tuen ja ohjauksen tarvetta eri oppimis- ja toimintaympäristöissä tehtyjen havaintojen ja yhteistoiminnan perusteella. RUORI-ohjauskeskustelulomaketta on mahdollista hyödyntää toimintakyvyn yhteisessä tarkastelussa sekä ohjattavan tavoitteen asettelussa ja jatkosuunnitelmien laatimisessa. Keskustelujen tukena on hyvä käyttää RUORI-itsearviointia.

Webropol-kyselyn täyttö vie aikaa vähintään n. 10 minuuttia. Vastausvaihtoehdot on värikoodattu liikennevalomalliksi. Kyselyn päättyessä vastaukset on mahdollista tallentaa tai lähettää sähköpostilla. Verkkokysely ei anna kokonaiskoostetta eri osa-alueista, joten yhteenvetokeskustelu on tarpeellinen. RUORI-peli antaa itsearviosta tuloksena yhteenvedon, jossa ruorin kuvan päälle muodostuva ”hämähäkinverkko” näyttää kunkin osa-alueen tuloksen.

Peliversiossa opiskelija voi arvioida omaa opiskelukykyään ja erityisen tuen tarvettaan motivoivassa ja innostavassa pelillisessä ympäristössä tietokonetta, tablettia tai kännykkää käyttäen. Pelillinen ääniohjattu versio soveltuu etenkin sellaisille vastaajille, joilla on puutteellinen luku- ja kirjoitustaito. Pelaten saatua arviointitietoa voidaan yhdistää asiantuntija-arviointiin samalla tavalla kuin kyselylomakkeella koottua tietoa ja siten saada monipuolinen näkemys yhteiseen ohjauskeskusteluun asiakkaan tai opiskelijan senhetkisistä opiskelukykyä edistävistä tekijöistä sekä niistä erityisen tuen tarpeista, jotka tulee huomioida jatko-opintoja tai työllistymistä ajatellen.

Tutustu RUORIIN: https://luovi.fi/luovi-kumppanina/ruori-arviointimenetelma/

ja  https://www.youtube.com/watch?v=2uDkyIpOPMY sekä https://luovi.fi/wp-content/uploads/2021/04/vetovoimala-loppuraportti-osa-1.pdf