CREAR - digitaalinen palvelutarpeen arviointiväline

Hyvinvointiin ja elämänhallintaan vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen

Opiskelijoiden hyvinvoinnin, toimijuuden ja resilienssin vahvistamiseksi on Laurea-ammattikorkeakoulun koordinoimassa Resilienssi ja tulevaisuususko RETU-hankkeessa (ESR, 2018–2020) kehitetty erityisesti nuorille suunnattu digitaalinen palvelutarpeen arviointiväline CREAR (career, resilience, education/employment, agency, readiness). CREAR auttaa tunnistamaan hyvinvointiin ja elämänhallintaan vaikuttavia tekijöitä ja sen avulla saadaan nopeasti ja luotettavasti kokonaisvaltainen kuva ihmisen tämänhetkisestä tilanteesta. Tuloksen perusteella arvioidaan tuen tarve. (Kasurinen, Launikari, Buorinen & Laakkonen 2020, 8–10.)

CREAR auttaa tunnistamaan hyvinvointiin ja elämänhallintaan vaikuttavia tekijöitä seuraavilta viideltä osa-alueelta: opiskelu, ajankäyttö ja suunnitelmallisuus, hyvinvointi, urasuunnittelu sekä työllistyminen. Arviointivälineen käyttö edellyttää prosessimaista, vuorovaikutuksellista ja ohjauksellista työotetta.

Kysely on selkeä ja sen täyttö vie aikaa vähintään noin 5 minuuttia. Kyselyn lopuksi tekijä saa tulokseksi graafisen yhteenvedon vastauksistaan, jossa kaikki viisi osa-aluetta käydään läpi. Kyselyn yhteenvedon lopuksi kyselyn täyttäjä saa myös hyödyllisiä linkkejä, joista on mahdollista etsiä lisätietoja. Kyselyn yhteenvedon voi lähettää sähköpostiin tai tallentaa se PDF-muotoon. CREARia on mahdollista hyödyntää esimerkiksi orientoivana ennakkotehtävänä ennen HOKS-keskusteluja. Väline tekee näkyväksi vastaajan voimavaroja, mutta myös asioita, jotka voivat hänen kohdallaan edellyttää tukitoimia. CREARista saadun tuloksen ja siitä käydyn ohjauskeskustelun perusteella on mahdollista tarjota oikea-aikaista ja oikein kohdennettua apua.

Tutustu Creariin: Käsikirja käyttöön: https://crear.fi/ ja https://www.theseus.fi/handle/10024/352806 ja mittariin https://retumittari.fi/language sekä verkkosivusto https://retu.fi/