POINT - ohjauskeskustelun tueksi

Puheeksioton ja keskustelun apuväline

Kuntoutussäätiön POINT-kysely on Euroopan Sosiaalirahaston rahoittamassa Helmi-hankkeessa vuosina 2016–2018 kehitetty puheeksi oton ja keskustelun apuväline opiskelijan ja opettajan väliseen ohjauskeskusteluun. Kyselyn tavoitteena on tunnistaa opiskelijan hyvinvointia ja opintojen edistymistä tukevia tekijöitä sekä opintojen keskeyttämisen liittyviä riskitekijöitä. POINT tukee vuoropuhelua opiskelijan ja opettajan välillä ja tuo ohjaukseen tiiviimmin mukaan myös psykososiaalisen hyvinvoinnin näkökulmaa. (Point-kysely, 2021)

Erityisesti nuorille soveltuvan POINT-kyselyn aihealueita ovat arjen sujuminen (vaikeudet arjen hallinnassa voivat heijastua opintoihin), opiskelu (motivaatio, uupumus), sosiaaliset suhteet (tukiverkostot), mieliala (jaksaminen), pärjäämisen tunteet ja itsetunto (usko omiin kykyihin ja vaikutusmahdollisuuksiin). Kyselyn lopussa olevaan koostelomakkeeseen on mahdollista kirjoittaa ylös kyselyn pohjalta esiin nousseita asioita, esimerkiksi opiskelijan vahvuuksia, haasteita sekä yhdessä sovitut jatkotoimenpiteet.

Kyselyn käytössä on huomioitava sen vapaaehtoisuus, luottamuksellisuus ja salassapitoon liittyvät näkökohdat. Kysymykset voi käydä läpi esimerkiksi ryhmässä ja siten varmistaa, että vastaaja ymmärtää varmasti kysymykset.

Kyselyn käyttäjälle on tehty erinomainen ohjeistus ja muistilista (opettajan ohjeet), jotka löytyvät verkosta: https://helmihanke.files.wordpress.com/2018/05/point-kysely-opettajan-ohjeet.pdf

Point-kyselyn aihealueet: sosiaaliset suhteet, mieliala, pärjäämisen tunteet ja itsetunto, arjen sujuminen ja opiskelu. https://ohjaaonnistumaan.net/


Mikäli POINT-kyselyn pohjalta käydyssä keskustelussa nousee esiin tuen tarvetta jollakin opiskelijan elämän osa-alueella, on tärkeää, että opiskelija saa haasteisiin tarvitsemaansa tukea, eikä jää niiden kanssa yksin. Tarvittaessa opiskelija on ohjattava tuen piiriin, kuten opiskelijahuoltoon.

POINT-kyselyn tavoitteena on vahvistaa opiskelijan toimijuutta koko ohjausprosessin ajan rakentavan kohtaamisen ja dialogisen vuorovaikutuksen ilmapiirissä. POINT-toimintamallin onnistumisen kehä sisältää teemat: uskalla tarttua, yhdessä eteenpäin, verkostoyhteistyö toimivaksi, ota vastuu vuorovaikutuksesta ja ohjaa onnistumaan.

Opiskelijan täytettyä kysely (Kyselyn täyttöön kannattaa varata vähintään n. 5 minuuttia) se käydään yhdessä läpi ohjauskeskustelussa. Keskustelun yhteen vetämistä helpotetaan Kooste-lomakkeen avulla, johon kirjataan sekä opiskelijan vahvuuksia että tuen tarpeita sekä sovitaan keskustelun pohjalta yhteinen jatkosuunnitelma. Lomakkeeseen on helppo palata myöhemmin tarkastamaan yhdessä sovitut asiat. Yhdessä muodostetun suunnitelman vaikuttavuutta voidaan myös seurata saman kyselyn avulla; POINT-kysely arvioi aina opiskelijan sen hetkistä tilannetta ja tarjoaa myös mahdollisuuden seurata opintojen aikana tapahtuvaa muutosta toistamalla kysely myöhemmin.

Tutustu POINTtiin:

https://kuntoutussaatio.fi/oppimisentuki/menetelmat/point/ ja https://ohjaaonnistumaan.net