4. Työnhaku

Työtä hakemaan

Ammattiin opiskeleva nuori saa työkokemusta ainakin työssäoppimisjaksoillaan, mutta monet haluavat työskennellä myös opintojen ohessa tai kesäisin. Viimeistään valmistumisen jälkeen on aika hakea työpaikkaa. Sen voi saada monella tavalla.

Kaikkia työpaikkoja ei ilmoiteta julkisesti. Jos on kiinnostunut työpaikasta tietyssä yrityksessä, kannattaa rohkeasti ottaa siihen yhteyttä ja kysyä mahdollisesta työpaikasta. Jos on kiinnostunut tietyntyyppisestä työstä, sitä ei kannata pitää vain omana tietonaan, vaan rohkeasti kertoa muillekin kiinnostuksestaan. Joku saattaa tietää yrityksen, jossa kaivataan juuri senkaltaista työntekijää. Aktiivisuus ja oma-aloitteisuus palkitaan!

Työpaikkailmoituksessa työnantaja toivoo, edellyttää, vaatii tai arvostaa tiettyjä taitoja ja ominaisuuksia. Joskus haetaan hyviä tyyppejä, joiden henkilkohtaiset ominaisuudet ovat tärkeämpiä kuin muodolliset pätevyysvaatimukset. Kannattaa miettiä, miten vastaa työnantajan odotuksia ja millaista osaamista pystyy tarjoamaan.

Kaikkia kriteereitä ei tarvitse täyttää

Kaikkia työnantajan esittämiä kriteerejä ei tarvitse täyttää, mutta ei myöskään kannata tuhlata omaa tai muiden aikaa sellaisen paikan hakemiseen, johon osaaminen ja kokemus eivät riitä. Jos epäröi, kannattaa soittaa työpaikkailmoituksessa mainitulle yhteyshenkilölle, esitellä tilanteensa ja kysyä, kannattaako hakemus lähettää.

Joskus työpaikan saattaa saada puhelinsoitolla tai jopa ilman sitä. Esimerkiksi työssäoppimispaikassa saatetaan ehdottaa, että opiskelija jäisi valmistuttuaan sinne töihin. Kun työpaikasta ilmoitetaan lehdessä tai internetissä, siihen odotetaan vastattavan kirjallisilla työnhakuasiakirjoilla. Tällaisia asiakirjoja ovat hakemus ja ansioluettelo. Niinpä sellaisten laatiminen on osattava.

Nykyisin ei enää juurikaan postiteta työhakemuksia, vaan ne laitetaan sähköpostilla tai kirjaudutaan ilmoituksesta suoraan lomakkeelle, jolla haetaan työpaikkaa. Kaikissa tapauksissa täytyy kuitenkin osata esitellä itsensä samalla tavoin kuin mitä työhakemuksessa ja ansioluettelossa tai CV:ssä.

Tehtävä: Etsi työpaikkailmoitus

Etsi vähintään yksi sellainen työpaikka, mitä voisit hakea valmistumisesi jälkeen. Yritä löytää sellainen työpaikka, johon on haku auki nyt. Jos et löydä sellaisia, voi ilmoitus olla vanhempikin. Mutta mitä uudempi, sitä parempi. 

Mielellään voit laittaa useampiakin työpaikkoja kuin yhden. 

Laitan alle linkkejä sivuille, joilta työpaikkoja voi etsiä. Huom! Linkit eivät vie suoraan työpaikkailmoituksiin, vaan sinun pitää itse lisätä hakusanoja.

Tärkeimmät hakusanat ovat:
1) kaupunki tai alue, josta haet työtä (esim. Jyväskylä tai Keski-Suomi)
2) ala tai työtehtävä, mitä haet (esim. ravintola-ala tai ruokapalvelutyöntekijä)

Kokeile rohkeasti myös muita hakusanoja! Tärkeintä on, että löydät jonkun sopivan ilmoituksen jostakin päin Suomea.

Palauta vastauksesi mieluiten linkkinä. Voit palauttaa niin monta linkkiä eri työpaikkoihin kuin haluat.

Työpaikkailmoituksia löydät esimerkiksi näiltä sivuilta:
Duunitori
TE-palvelut
Jobly
työpaikat.oikotie.fi

Palautuskansio

  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.