Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Opiskelija voi hankkia osaamista erilaisissa oppimisympäristöissä ja joustavasti niitä yhdistellen. Työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta kutsutaan työelämässä oppimiseksi. Se on aina tavoitteellista ja ohjattua, ja siihen voidaan yhdistää koulutusta esimerkiksi oppilaitoksen opetustiloissa, verkko-oppimisympäristöissä, virtuaalisissa oppimisympäristöissä sekä itsenäisesti opiskellen. Työelämässä oppimisesta sovitaan oppisopimuksella tai koulutussopimuksella (www.oph.fi)

Työpaikalta edellytetään, että siellä on järjestettävän koulutuksen ja näyttöjen kannalta

  • riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa
  • tarpeelliset työvälineet
  • ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevä henkilöstö.

Samalla arvioidaan työpaikan turvallisuutta opiskelijalle. Työnantajalla tai koulutussopimustyöpaikan tarjoajalla on vastuu opiskelijan työturvallisuudesta siten kuin siitä työturvallisuuslaissa (738/2002) säädetään. 

Opiskelijalla on oikeus saada opetusta ja ohjausta myös työelämässä oppiessaan. Sitä varten työpaikalta nimetään vastuullinen työpaikkaohjaaja. Koulutuksen järjestäjä tukee työpaikkaohjaajaa ohjaustehtävässä ja tarvittaessa järjestää koulutusta. Yrittäjälle tehtävässä oppisopimuksessa työpaikkaohjaaja voi olla myös toisesta yrityksestä tai muutoin tehtävään soveltuva henkilö.

Kun työpaikalla on edellytykset toimia oppimisympäristönä, voidaan tehdä oppisopimus tai koulutussopimus.

Jos työssäoppimista tehdään metsänomistajan metsässä, tulee metsänomistajalta löytyä Y-tunnus ja sähköpostiosoite.
Muita tarvittavia tietoja ovat: työnantajan nimi ja osoite, puhelinnumero sekä koulutus. 

Työnantajan tiedot toimitetaan ryhmänohjaajalle tai muulle sovitulle henkilöllen hyvissä ajoin ennen TYKO- /oppisopimusjakson alkua, että ne ehditään kirjata Wilman tiedostoihin.