Opiskelijat: Kansainvälinen tyko

Kansainvälinen tyko-jakso

Jos ulkomaanjakso kiinnostaa, ole ajoissa liikkeellä! Jos haluat kevätlukukaudella lähteä, kannattaa asia laittaa vireille syyslomaan mennessä. Jos taas haluat jaksolle syyslukukaudella, kannattaa asiaa viritellä jo aikaisin keväällä.

Kysy lisää:

Mari Nurminen mari.nurminen@poke.fi
Marika Marttinen marika.marttinen@poke.fi




Työpaikalla tapahtuvan koulutuksen jakso on alan työpaikalla järjestettävää opetussuunnitelman mukaista käytännön opiskelua. Se on opiskelijalle hyvä mahdollisuus syventää ammatillista osaamista, kasvaa ammatillisesti, kehittää työelämävalmiuksia ja sitä kautta lisätä omaa opiskelumotivaatiota. Aidossa työympäristössä oppiminen kehittää vuorovaikutustaitoja ja vastuuntuntoa.

Tyko-jaksosta laaditaan sopimus opiskelijan, oppilaitoksen ja työpaikan kesken. Opiskelijalla on jaksoa varten suunnitelma, johon on kirjattu tavoitteet, keskeiset opittavat asiat, ajoitus ja kesto sekä arvioinnin perusteet. Tyko-paikassa opiskelijaa ohjaavat työpaikkaohjaajat. Tyko-jakson arvioivat opettaja ja työpaikkaohjaaja.

Kansainvälinen työssäoppiminen

Tyko-jakso on mahdollista suorittaa myös ulkomailla. Tyko-jakson on aina täytettävä työssäoppimisesta alakohtaisesti sovitut kriteerit. Varmista ne oman koulutusalasi tyko-jaksosta vastaavalta opettajalta. Lisää tietoa kansainvälisestä tykosta saat kansainvälisyysyhteysopettajilta tai ryhmänohjaajaltasi.

Hakeutumisesta ulkomaanjaksolle sinun tulee aluksi keskustella ryhmänohjaajasi ja tykoa ohjaavan opettajan kanssa. Ulkomailla tapahtuvat työssäoppimis-, opiskelu- ja vaihtojaksot on tarkoitettu sellaisten opintojen suorittamiseen, jotka muodostavat osan toisen asteen ammatillisista opinnoista.

Kansainväliseen työssäoppimiseen liittyvät ohjeet ja lomakkeet löydät oikealla olevasta modulista.

Kiinnostuitko? Miten edetä?

1. Opiskelija neuvottelee tyko-ohjaajan/vastuuopettajan kanssa, sopiiko ulkomaanjakso HOKSiin, mihin kohtaan ja tutkinnon osaan. Täytä hakemus ja päivitä englanninkielinen CV!

2. Jos sopii ja koulutusjohtaja nimeää opiskelijan ulkomaanjaksolle lähtijäksi, opiskelija ja tyko-ohjaaja yhdessä (ja tarvittaessa koordinaattori) selvittelevät paikkaa ja vastaanottopään kanssa allekirjoitetaan aiesopimus (jos sellaista ei jo ole)

3. Koordinaattori auttaa jaksolle valmentautumisessa, valmistelee apurahasopimuksen + koulutussopimuksen, joka viimeistellään yhteistyössä kohdemaan edustajan kanssa.

4. Opiskelija varaa itse matkat ja sopii majoituksesta (tarvittaessa opet ja koordinaattori auttaa)

5. Opiskelija tekee pakollisen kielitestin ennen lähtöä (ja uudelleen palattuaan)

6. Opiskelija käy oppimassa tyko-jaksolla, ottaa paikan päältä Europassiin allekirjoituksen (ja tuo sen mukanaan koordinaattorille) sekä raportoi somessa ja vastaa sähköiseen palautekyselyyn



HAE ULKOMAAN TYKO-JAKSOLLE TÄYTTÄMÄLLÄ LOMAKE WILMASSA, mene reittiä Hakemukset ja päätökset -> Uusi hakemus