Henkilöstön kokemuksia

Poken henkilökunta maailmalla

Poke tukee henkilöstöä kansainvälistymisessä! Henkilöstön kansainvälistymisestä kerrotaan lisää intrasivulla.

Henkilöstön kokemuksia maailmalta:

2023

Learning English in Barcelona
(Linkki avautuu Poken intraan, vain henkilöstölle. Viestintäkoordinaattori Tuija Tiitinen ja asiakkuusvastaava Sini Lindberg kielimatkalla Barcelonassa)

2022

Tarvaalan porukka vierailee Islannissa
(Linkki avautuu Poken intraan, vain henkilöstölle. Saarijärven Tarvaalan kampuksen opetus- ja ohjaushenkilöstöä vieraili Islannissa)

Kevät 2017

My Amsterdam, my adventure, my mobility, my work
(terveydenhuollon opettaja Hollannissa job shadowing -jaksolla)

Syksy 2016

Taina's Green Care Tour in Holland
(Luonnonvara-ala)

Minnan kuulumisia Hollannista
(Sosiaali- ja terveysala)

Kokemuksia Erasmus-henkilökuntavaihdosta Hollannissa

13.12.2016

Kokemuksia Erasmus-henkilökuntavaihdosta Hollannissa

 

Sosiaali- ja terveysalan opettaja Minna Knuutila oli marraskuun 2016 alussa Hollannissa kansainvälisellä henkilöstöliikkuvuusjaksolla, joka liittyi hankkeeseen POKE - FROM 62°TO THE TOP. Hankkeen tavoitteena on juurruttaa kansainvälinen toiminta osaksi arkea POKEssa. Siinä ovat mukana kaikki koulutusalat ja yksiköt. Hankkeen toimintoja ovat opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuus. Partnerit ovat Ruotsista, Tanskasta, Hollannista ja Unkarista.

Minna Knuutila tutustui Alkmaarissa sijaitsevaan Horizon Collegeen ja Amsterdamin läheisyydessä oleviin sosiaali- ja terveysalan palveluyksiköihin.

Erasmus-vaihto antoi hänelle paljon tietoa, jonkin verran kontakteja, mutta ennen kaikkea kokemusta ja koettua elämää suurkaupunki Amsterdamissa.

Tutustuminen Horizon Collegeen ja sosiaali- ja terveysalan palveluyksiköihin

”Horizon Collegen sosiaali- ja terveysalaan tutustuminen tapahtui osallistumalla oppitunneille ja seuraamalla opetusta ja henkilökohtaistamiskeskusteluja. Opetus tapahtui hollanniksi, mutta se käännettiin englanniksi paikallisten erinomaisen hyvällä kielitaidolla. Sain myös arvokasta tietoa Hollannin koulutusjärjestelmästä.

Kun maassa menee hyvin, riittää resursseja myös vanhusten hoitoon. Hoyeweg Weespin kylässä on siitä hyvä esimerkki. Hoyeweg on naapurusto, jossa on lähikauppa, kahvila, kampaamo, teatteri, musiikkisali ja erilaisia aktiviteetteja. Ainoa poikkeus tässä naapurustossa on se, että kaikki asukkaat ovat muistisairaita. Jokaisella on oma ja omannäköinen koti, vapaus liikkua avustajan tuella, vapaus elää omannäköistä elämää turvallisessa, valvotussa yksikössä. Hoyewegiin otetaan opiskelijoita työssäoppimisjaksolle.

Rotterdamin kokemus oli järisyttävä: aseman välittömään läheisyyteen oli rakennettu isoja tornitaloja, jotka tekivät matkastani Merimieskirkkoon huomattavasti pidemmän tuntuisen kuin matkaa oikeasti oli. Merimieskirkossa tapasin sosiaaliohjaaja Maija Ketoluodon, joka esitteli minulle paikkaa ja kertoi toiminnasta. Merimieskirkossa toimii työssäoppijoita, ja keskustelussa ilmeni, että sinne otetaan myös sosiaali- ja terveysalan työssäoppijoita, mikäli merimieskirkkoon otetaan tarpeeksi ajoissa yhteyttä ja ala vastaa sen toimintaa. Työ on lähinnä henkistä tukea ja auttamista käytännön asioissa. Paikassa toimii myös Suomesta kotoisin olevien naisten ryhmä, joka pyrkii vaalimaan Suomen muistojaan ja kieltä. Työ on asiakaslähtöistä ja vaatii joustavuutta: Apua saa tarjota, mutta asiakas päättää, haluaako hän tukea, millaista tukea hän tarvitsee ja milloin hän sitä tarvitsee.

Kävin myös Vivas-yhtiön sosiaalipalvelukeskuksessa Pohjois-Amsterdamissa sekä Cordea-sosiaali- ja terveyspalveluyhtiön vanhusten palvelu- ja asumisyksikössä. Cordea on hyvin laaja yritys, jolla on mielenterveys-, kehitysvamma- ja vanhuspalveluja. Yritys tarjoaa Almaarin Horizon Collegen opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, todennäköisesti myös oman oppilaitoksemme opiskelijoille.”

Kokemuksia ja koettua elämää

”Kokemukset liittyivät arjessa selviytymiseen: liikennejärjestelyt olivat erinomaisen sujuvat, junat toimivat ajallaan, puitteet olivat siistit ja kauniit niin pienemmässä kuin suuressa ympäristössä. Kulttuurihistoria löi oman hienostuneen leimansa kaupunkikuvaan: Vanhoja rakennuksia vaalittiin ja hoidettiin, uusiokäyttöä oli paljon. Juuri mitään ei oltu purettu, vaan korjattu uuteen käyttöön. Kulttuurihistoria vaikutti myös erilaisuuden kunnioitukseen: Amsterdam on oikea eri kulttuureiden sulatusuuni, jossa muslimit, hindut, ateistit, juutalaiset ja kristityt elivät sulassa sovussa. Kun kysyi, sai aina apua ja neuvoa, esimerkiksi eksyessäni ensimmäisenä päivänäni suunnasta ja hotellista. Ja tämä on vain yksi esimerkki.

Antoisinta matkassa oli kaikki: tutustumismatkat eri yksiköihin ja kulttuurikohteisiin ja keskustan elämän seuraaminen puhumattakaan matkoista, joita tein junalla ja bussilla.

Hollanti on mielenkiintoinen maa, Amsterdam on iso mutta ei pelottava suurkaupunki, jossa selviää, kun on avarakatseinen ja joustava sekä osaa kysyä ja katsella ympärilleen. Hollannin matkassa oli hämmennyksen ja epävarmuudenkin hetkiä, mutta yhtään kokemusta en antaisi pois. Matkan muistan varmasti koko loppuelämäni.”

Rahoittaja

 

  • Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma
  • Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.