3) SYTY! Syventävää työssäoppimista
SYTY! Syventävää työssäoppimista -kurssin tavoitteet
- Tiedät enemmän työelämän pelisäännöistä ja käytännöistä
- Olet kuullut työsuojeluasioista
- Tiedät työsuhdeasioista (verokortti, palkka, työsopimus, työtodistus)
- Olet testannut mitä asioita pidät tulevaisuuden työssäsi tärkeinä
- Olet suorittanut SYTYn eli kahden viikon työssäoppimisjakson ja täyttänyt työpäiväkirjan Tehtävä 4. SYTY! Työssäoppimisjakson päiväkirja
Muistathan, että SYTY! Syventävää työssäoppimista -kurssin suorittamisesta saat merkinnän Lukiolaisen Työelämäpassiin, jonka saat lukion päättötodistuksen yhteydessä.
Työelämään siirtyessäsi
Aloita tästä
Ominaisuudet ja valmiudet
Työsuhdeasioita
Työnaloitus, pikaohje
Ota työnantajalta selvää työpaikan käytännöistä:
- kysele tauoista
- sairauspoissaolojen käytännöistä
- työaikakirjanpidosta
- työvaatetuksesta yms. käytännön asioista.
Selvitä kuka työpaikalla on sinun lähiesimies tai henkilö, jolle sinun työsi ohjaaminen kuuluu. Vaadi riittävä työhön perehdyttäminen.
Esitä työnantajalle verokorttisi.
Verohallinto lähettää ensimmäisen verokortin automaattisesti sinä vuonna kun täytät 16 vuotta. Verokortin voi hankkia myös ennen sitä. Ohjeet verokortin hankkimiseen löydät tästä.
Helpoiten asioit verottajan kanssa osoitteessa www.vero.fi, kun sinulla on omat verkkopankkitunnukset.
Palkka
Työnantaja tarvitsee työntekijän palkanmaksua varten pankkitilin numeron. Jos sinulla ei vielä ole omaa pankkitiliä, niin avaa se heti nyt, ennen ensimmäistä työsuhdetta.
Työsopimus
15 v täyttänyt voi itse allekirjoittaa työsopimuksen. Tee aina kirjallisena! Sopimus sitoo samalla tavalla työnantajaa ja työntekijää.
Työsopimuksessa tulee määritellä vähimmillään:
- Työnteon alkamisajankohta
- Pääasialliset työtehtävät
- Palkan määrä
- Työntekopaikka
- Työsuhteen muoto ja kesto
- Mahdollinen koeaika. Työsuhteen alussa voidaan sopia koeajasta.
- Työaika
- Sovellettava työehtosopimus. Työnantaja ei keksi omasta päästään työsopimukseen kirjattavia ehtoja vaan ne perustuvat lakiin ja työehtosopimuksiin.
- Palkanmaksukausi. Työehtosopimukset antavat alakohtaisesti ohjeet palkanmaksusta. Yleensä palkanmaksukausi on kaksi viikkoa tai kuukausi, se on syytä kirjata työsopimukseen. Lisätietoa palkanmaksusta. Työehtosopimuksissa on myös määritelty erityisesti nuoria työntekijöitä koskevia asioita.
- Vuosiloman määräytyminen
- Irtisanomisaika ja sen määräytyminen
- Määräaikaisen työsopimuksen peruste ja sopimuksen päättymisaika tai arvio siitä. Määräaikaisen työsopimuksen perusteena voi olla esim. sijaisuus tai kausiluonteinen työtehtävä. Muuten lähtökohtana on toistaiseksi voimassa oleva sopimus.
Työsuojelusta
Työnantaja on lain mukaan velvollinen huolehtimaan työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Esimerkiksi suojaimien käyttö, koneiden ja laitteiden turvallinen käyttö, taukojen pitäminen jne. Työnantajan on otettava huomioon työn laatu, olosuhteet, työympäristö ja työntekijän henkilökohtaiset ominaisuudet. Esimerkiksi joidenkin koneiden ja laitteiden käytölle on määritelty vähimmäisikä tai - ammattitaito. Työnantajan velvollisuus on huolehtia, että ikärajoja noudatetaan ja että työsuojeluviranomaisille tehdään tarvittavat ilmoitukset ennen työn aloittamista.
Sairastuessa
Ilmoita viipymättä työnantajalle/esimiehellesi jos sairastut ja joudut olemaan pois töistä. Työsopimuksessa on sovittu montako päivää voi olla sairauden takia poissa ilman lääkärintodistusta. Todistus on kuitenkin esitettävä, jos esimies sitä vaatii. Muuten työnantaja tulkitsee poissaolon luvattomaksi eikä palkanmaksuvelvollisuutta poissaolopäiviltä ole.
Vuosiloma
Jokaisessa työsuhteessa kertyy lomaa. Lyhyissä työsuhteissa lomaa on hankala antaa palkallisena vapaana, joten se maksetaan lomakorvauksena palkanmaksun yhteydessä.
Työsuhteen päättyessä
Määräaikainen työsuhde päättyy määräaikana työsopimuksessa määrätyllä tavalla. Työsopimus voi myös päättyä irtisanomiseen tai irtisanoutumiseen.
Koeajalla työsopimuksen voi purkaa ilman irtisanomisaikaa. Purkamisen voi tehdä työnantaja tai työntekijä itse eikä syytä tarvitse sen kummemmin perustella. Hyvän tavan mukaan selitys on kuitenkin hyvä antaa.
Viimeistään työsuhteen päättyessä kannattaa tarkistaa tilinauhasta eli palkkalaskelmasta, että työnantaja on suorittanut kaikki sinulle kuuluvat palkat ja lomakorvaukset. Katso myös, että lakisääteiset verot, vakuutus - ja eläkemaksut on pidätetty oikein.
Työtodistus
Työtodistus on tärkeä asiakirja. Myöhemmin koulutuspaikkaa tai vakituista työpaikkaa hakiessa aikaisemmalla työkokemuksella on suuri merkitys.
Työsuhteen päättyessä työnantaja on velvollinen antamaan työntekijälle työtodistuksen. Jos työnantaja ei tätä automaattisesti tee, niin pyydä todistusta itse. Voit vaikuttaa työtodistuksen sisältöön. Arvioinnin työtaidoistasi työnantaja kirjoittaa vain pyynnöstä.
Työsuhteen päättyessä on hyvä tilaisuus käydä työnantajan kanssa palautekeskustelu. Työntekijä voi olla tässä aloitteellinen ja kysyä palautetta, ellei työnantaja itse tätä keskustelua aloita.
Yhdeksän minuuttia kestävässä Työelämän pelisäännöt -videossa Reino-pätkätyöntekijää esittää näyttelijä Reino Nordin. (SAK)
Tehtävä 1. Mitä jäi mieleen työsuhdeasioista?
Tehtävä 2. Kysymyksiä työelämä-asioista
Mikä on työssä tärkeää?
Mille alalle? Tutustu eri toimialoihin, ja tutki tarkemmin sinua kiinnostavaa aluetta.
Mikä on sinun tulevaisuuden ammattisi? Aika pitkä juttu, mutta mielenkiintoinen! Katso läpi ainakin uudet ammatit ja ammattinimikkeet!