3. Digitaalinen toimintaympäristö

Opetus ja oppiminen ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoympäristöön. Erilaiset oppimisen välineet, kuten sovellukset, jaetut dokumentit, sähköiset oppimateriaalit ja verkko-oppimisalustat toimivat verkossa. Tästä johtuen laitteiden sekä verkkojen toimivuus ja kattavuus ovat erittäin tärkeitä opetuksen kannalta.

Tietoteknisten laitteiden ja ohjelmistojen hallinta ovat tärkeitä tulevaisuustaitoja. Laitteiden käytön harjoittelu on opetussuunnitelmien tavoitteiden mukaista. Opetushallitus julkaisi keväällä 2017 oppaan Tietokoneen, kännykän ja muiden mobiililaitteiden käyttöön liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista koulussa. Tässä oppaassa kuvataan tietokoneen, kännykän ja muiden mobiililaitteiden käytössä koulussa huomioon otettavia seikkoja. Opas koskee sekä laitteita että niissä käytettäviä ohjelmistoja. Opas on ladattavissa osoitteessa: Tietokoneiden, kännyköiden ja muiden mobiililaitteiden käyttö.

Oppimisympäristöt
Koulun tehtävänä on kasvattaa oppilaat tieto- ja innovaatioyhteiskunnan toimijoiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa myös sosiaalisen median laajamittaista ja luonnollista hyödyntämistä niin opetustyössä kuin oppimisessakin. Oppimisessa hyödynnetään digitaalisia ympäristöjä ja oppimista tapahtuu kokonaisvaltaisesti oppiainerajoja ylittäen. Oppimisympäristö tukee yhteisöllistä oppimista ja oman osaamisen jakamista. Oppimisessa ja opetuksessa pitää pystyä hyödyntämään verkkoympäristössä toimivia avoimia yhteisöllisen oppimisen välineitä ja ns. pilvipalveluita. Opettajien ja oppijoiden tarvitsemat verkkopalvelut pitää toteuttaa teknisesti niin, että niihin pääsee vaivatta ja turvallisesti myös koulun ulkopuolelta.

Peda.net on perusopetuksessa käytettävä oppimisalusta. Perusopetuksen koulujen ja luokkien kotisivut ovat Peda.netissä, https://peda.net/pieksamaki. Tavoitteena on, että koulut hyödyntävät Peda.netin mahdollisuuksia oppimisen tukena siten, että oppilaat käyttävät OmaTilaa sekä luokan omaa kansiota sähköisiin tehtäviin. Peda.netiä voi käyttää myös tiedottamiseen kodin ja koulun välillä. Peda.net-tunnuksen tekee alle 15-vuotias oppilas yhdessä huoltajansa tai valinnaisesti opettajan kanssa. Peda.net-tunnukset otetaan käyttöön jo ensimmäisestä luokasta alkaen. Opettajat sekä yli 15-vuotiaat oppilaat luovat tunnuksensa itse. Lisäksi on käytössä myös muita esimerkiksi kustantajien digitaalisia oppimisympäristöjä, joista osaan kirjaudutaan Peda.netin kautta ja osaan suoraan kustantajan kotisivulta.

Opettajilla ja oppilailla on käytössään Office-työvälinepaketti (Office 365), jonka voi ladata myös henkilökohtaiselle tietokoneelleen. Opettajien ja oppilaiden sähköposti (@edu.pieksamaki.fi) toimii O365-ympäristössä. O365 ympäristössä on paljon erilaisia opetukseen soveltuvia sovelluksia ja tavoitteena on, että sitä käytetään kouluissa monipuolisesti. Henkilökohtaiset verkkotunnukset luodaan peruskoulun 1. luokalta lähtien tietohallinnon toimesta.

Wilma
Wilma on selaimella ja mobiililaitteilla käytettävä palvelu lukuisiin kouluarjen päivittäisiin asioihin. Sitä käytetään muun muassa arvioinnin, poissaolojen ja opintojen suunnittelun ohella myös viestintään koulun ja kodin välillä. Wilma–tunnukset luodaan 3. luokalla.

Wilmaan tulee merkitä:

  • poissaolot
  • myöhästymiset
  • anotut lomat
  • tekemättömät tehtävä/unohdukset
  • kokeet ja koearvosanat tai pistemäärät
  • kasvatuskeskustelut ja muut kuritoimenpiteet
  • pedagogiset asiakirjat sekä tuen toimenpiteet
Opettajan tulee huolehtia, että oppilas saa positiivisia tuntimerkintöjä lukuvuoden aikana. Taito- ja taideaineissa tuntimerkinnät toimivat luontevana tiedotusväylänä huoltajille.

Esiopetuksessa Wilmaa käytetään viestintään esiopettajan ja huoltajien välillä. Wilmaan kirjataan myös esioppilaiden oppimissuunnitelmat ja tuen paperit sekä loma-anomukset.



Laitteet

Kouluilla tulee olla käytettävissä oppilasmäärään nähden riittävästi ajantasaisia laitteita, joita hankittaessa tulee huomioida monipuoliseen opetukseen parhaiten soveltuvat työvälineet. Laitteiden käytön tulee tukea opetussuunnitelmien toteuttamista ja niiden määrän tulee jakautua tasapuolisesti koulujen kesken siten, että jokaisella oppilaalla on yhtäläinen mahdollisuus tietoteknisten laitteiden käyttöön. Kaikilla perusopetuksen 6. luokkien oppilailla (yhdysluokissa 5. ja 6.) on käytössään henkilökohtainen iPad. Pieksämäellä oppilaat voivat hyödyntää koulujen verkossa myös omia laitteitaan.

Laitteita edellyttävät mm. robotiikka, ohjelmointi, pelillisyys, 3D-piirtäminen, 3D-tulostus, virtuaalitodellisuudessa toimiminen, näppäilytaitojen oppiminen. Laitekannan taso pidetään mahdollisimman korkeana resurssien puitteissa, riittävä määrä ja riittävän lyhyt kierto sekä monipuolisuus huomioiden koulujen erilaiset tarpeet ja lähtökohdat.

Opettajilla tulee olla henkilökohtaiset laitteet, joilla he voivat ajasta ja paikasta riippumatta valmistella ja toteuttaa opetusta ja ohjausta sekä käyttää tietoverkon palveluita. Päätelaitteet liitetään tarvittaessa luokkatilojen muuhun tietotekniseen varustukseen. Opetustilojen pitää tukea pedagogiikkaa. Opettajien laitehankintojen perusteena ovat strategian pedagogiset linjaukset ja ammatilliset tarpeet sekä soveltuvuus. 

Opettajilla on käytössä henkilökohtaiset työpuhelimet.

Verkko

Langattomat laitteet ja verkkopalvelut tuovat yhä monipuolisempia ja joustavampia mahdollisuuksia opetukseen ja oppimiseen. Mobiilit laitteet ja langattomat verkot mahdollistavat koulun tilojen joustavan käytön; langattoman verkon tulee ulottua kaikkiin koulun tiloihin.

Kaupungissa on käytössä seuraavat verkkoyhteydet:
PMKHALLINTO: Hallintoverkkoa käyttävät rehtorit ja koulusihteerit hallinnollisiin tehtäviin.
PMKNET: Avoin verkko on tarkoitettu vierailijoille sekä oppilaiden omille laitteille.
pmkope21: Kouluverkkoa käyttävät opiskelijat ja opettajat koulutyöhön.
PMKOPETAB: Verkko on käytössä koulujen tabletlaittelle.
WIFI4EU: Avoin verkko on vierailijoille sekä oppilaiden omille laitteille (Pitää näkyä tuolla nimellä, kun verkkolaitehankintoihin on saatu EU-tukea.)

Opetusverkon käyttäjätunnukset
Opetusverkkoon kirjaudutaan henkilökohtaisilla tunnuksilla. Tunnus luodaan peruskoulun oppilaille 1. luokalla. Käyttäjätunnukset muodostetaan tietohallinnon toimesta, mutta tunnusten hallinnointia hoitavat koulujen TVT-vastaavat. Koulussa toimivat sijaiset kirjautuvat kouluverkkoon koulujen yleisillä tunnuksilla. Vähintään kolme kuukautta kestävässä työsuhteessa olevalle työntekijälle työyksikön johtaja tilaa oman tunnuksen tietohallinnolta.

Tietoturva
Opettajien tietoturvatietoisuutta pidetään yllä vuosittain tehtävällä tietoturvakyselyllä, joka löytyy Pieksämäen kaupungin intrasta. Työyksikön johtaja vastaa siitä, että jokainen työntekijä on suorittanut kyselyn hyväksytysti.

Tietohallinto vastaa siitä, että laitteissa on ajanmukainen ja toimiva tietoturvaohjelmisto.
Sekä opettajat että oppilaat huolehtivat käyttäjätunnusten ja salasanojen huolellisesta säilyttämisestä. Salasanat ovat henkilökohtaisia, eikä niitä saa luovuttaa kenellekään muulle henkilölle.

Tekninen tuki ja tietohallintopalvelut
IT-laitteiden ja verkkojen teknisestä toimivuudesta sekä ohjelmistoasennuksista vastaa Pieksämäen kaupungin tietohallinto. Tietohallinto vastaa koulujen opetusverkon palvelinten toteutuksesta ja ylläpidosta. Opettajilla ja oppilailla on käytössään henkilökohtaiset verkkoasemat, joiden ylläpidosta vastaa tietohallinto. Kouluissa on käytössä Office 365 for education sekä siihen sisältyvä Onedrive -tallennustila. Tukipyynnöt osoitetaan sähköpostilla osoitteeseen tietohallinto@pieksamaki.fi. Koulujen AV-laitteille on tietohallinnossa nimetty vastuuhenkilö. Tietohallinto tiedottaa tehdyistä toimenpiteistä koulun tvt -vastaavia.