Työnhaku

Työhakemus ja ansioluettelo


Työpaikkaa voi ja myös kannattaa hakea eri tavoilla. Työpaikan etsimisessä sinun kannattaa olla oma-aloitteinen ja aktiivinen.

Tietoa avoimista työpaikoista saat esimerkiksi erilaisilta työnhakusivustoilta (Duunitori, työmarkkinatori, oikotie), sosiaalisesta mediasta ja sanomalehdistä. Voit olla yhteyksissä myös suoraan sinua kiinnostavaan yritykseen.
Myös sukulaisten ja tuttavien kanssa kannattaa jutella mahdollisista auki olevista työpaikoista.


Työnhakuun tarvitset erilaisia asiakirjoja. Näitä ovat:

Työhakemus
Ansioluettelo


Työhakemus

Millainen sitten on hyvä työhakemus?

Hyvä työhakemus on selkeä, siisti, myyvä ja se on kohdennettu siihen työhön ja tehtävään, jota haet. Onkin hyvä lukea huolella, mitä työpaikkailmoituksessa haetaan. On myös hyvä tarkistaa, miten hakemus on palautettava. Joskus hakemus pyydetään toimittamaan paperisena, joskus sähköpostin liitteenä. Joillakin työnantajilla on oma sähköinen lomake. Sähköiseen lomakkeeseen asiat on myös hyvä miettiä huolellisesti. 

Hyvässä työhakemuksessa sinun täytyy kertoa työnantajalle: Miksi haet? Miksi olisit paras hakijoista? Miksi heidän kannattaisi valita sinut?

Kun alat kirjoittaa työhakemusta, pohdi mitä kaikkea työhön liittyvää jo mahdollisesti osaat. Millaisia taitoja sinulla on? Miten taitojasi ja vahvuuksiasi voisi hyödyntää työssä, jota haet. 

Työhakemuksen jättämisen jälkeen on aika jäädä odottelemaan kutsua työhaastatteluun. Joskus käy niin, että kutsua ei tulekaan. Muista aina, että joskus hakijoita on paljon ja jokainen meistä saa jossakin vaiheessa elämäänsä myös kielteisiä vastauksia. Jos nyt et tule valituksi, se ei tarkoita sitä, että et voisi saada töitä toisella kerralla jostakin muualta!

Ansioluettelo eli CV

Hakemukseen liitetään mukaan ansioluettelo. Perinteinen ansioluettelo on mustavalkoinen. Siihen kirjoitetaan allekkain mm. työkokemus, koulutus, kielitaito ja harrastukset. Visuaalinen CV on usein värikkäämpi. Netistä löytyy erilaisia CV-pohjia.

Jos sinulla ei ole paljoa työkokemusta, taitopohjainen CV (Duunitori) voi olla silloin hyvä vaihtoehto.

Tehtäviä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen



1. Mistä töitä voi hakea?


2. Mitä asioita työhakemuksessa on hyvä mainita?


3. Mistä asioista voit kertoa työhakemuksessa, jos sinulla ei ole aikaisempaa työkokemusta?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tehtäviä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Katso oheinen video ja vastaa videon alla oleviin kysymyksiin.





1. Millainen on hyvä videohakemus?


2. Mitä asioita videohakemuksessa on hyvä kertoa?


3. Mitä asioita hakemuksen lopussa on hyvä mainita?


4. Mihin videon voi jakaa?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tee työhakemus

Tutustu alla olevan linkin kautta ammattinimikkeittäin duunitorin avoimiin työpaikkoihin ja etsi sinua kiinnostavin työpaikka. Tee hakemus sekä videohakemus valitsemaasi työpaikkaan. Kuvittele, että sinulla on jo alan koulutus ja työkokemusta alalta. Voit näyttää videohakemuksen opollesi tai liittää linkin hakemukseen tähän.


https://duunitori.fi/tyopaikat/selaa/ammatit
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Työhaastattelu




Työhakemuksen perusteella osa hakijoista kutsutaan työhaastatteluun. Haastattelussa sinulla on mahdollisuus kertoa itsestäsi kasvotusten ja vakuuttaa työnantaja siitä, että olet sopiva henkilö työtehtävään. 

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua hyvin. Ota etukäteen selvää yrityksestä ja tehtävästä, johon olet hakemassa. Kun tiedät, mihin olet hakemassa, sinun on helpompi perustella, miksi juuri sinä olisit sopiva henkilö tehtävään.

Työhaastattelutilanetta voi etukäteen harjoitella. Voit harjoitella esimerkiksi ääneen peilin edessä tai kaverin kanssa. Yleisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi seuraavat:
* kerro itsestäsi
* miksi olet hakenut yritykseemme ja tähän työtehtävään?
* miksi meidän pitäisi valita sinut?

Mieti etukäteen, missä asioissa olet hyvä. Onko sinulla osaamista tai kokemusta, josta olisi hyötyä kyseissä työtehtävässä?

Haastattelutilanteessa on hyvä pyrkiä olemaan positiivinen ja suhtautua myönteisesti. Työantaja haluaa tietää, että olet motivoitunut ja haluat oppia lisää.

Mieti etukäteen myös kysymyksiä, joita voit esittää haastattelijalle. Kysymykset osoittavat, että olet kiinnostunut yrityksestä.

Työhaastatteluun on hyvä mennä ajoissa ja asianmukaisesti pukeutuneena. Ole ystävällinen ja kohtelias haastattelijaa ja myös muita kohtaamiasi henkilöitä kohtaan. Viestit yrityksen sisällä kulkevat nopeasti. 
Hymyile, katso haastattelijaa silmiin, kuuntele ja ole kohtelias.

Muista myös kiittää jälkikäteen mahdollisuudesta tulla haastatteluun. Haastattelutilanne on myös sinulle mahdollisuus arvioida työtehtävän ja työpaikan sopivuutta itsellesi. 

Kun sinulle tulee päätös valinnasta, sinulle tulee hyvin usein myös tieto siitä, kuka tehtävään on valittu ja miksi. Jos et saa päätöksen yhteydessä tällaista tietoa, voit toki aina kysyä myös itse, missä asioissa sinun tulisi jatkossa esimerkiksi panostaa. 

Onnea ja menestystä haastatteluihin!

Tehtäviä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Katso video ja vastaa videon alla oleviin kysymyksiin.



1. Miten työhaastatteluun olisi hyvä valmistautua?


2. Mitä pukeutumiseen liittyviä asioita on hyvä muistaa?


3. Mitä asioita työhaastattelussa voidaan esimerkiksi kysyä?


4. Luettele asioita, joita haastattelutilanteessa on hyvä muistaa?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Esittele itsesi

Kuvitellaan, että olet työhaastattelussa, jossa sinua pyydetään kertomaan itsestäsi. Jätä äänitallenne, jossa kerrot, kuka olet, missä asut, mitä harrastat ja millainen olet luonteeltasi. Yritä keksiä myös, miksi työnantajan kannattaisi valita sinut. Ole rohkea ja muista, että jokaista meistä saattaa jännittää oman äänen kuuleminen. Vain harjoittelemalla voi oppia!

Voit kuvitella myös, että saat kutsun haastatteluun työpaikasta, jota aiemmin hait.
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.