Musiikin pedagogiikka
Musiikin pedagogiikka
Musiikin pedagogiikka POMM1071
Ennakkotehtävä maanantaille 8.4.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa käyttää erilaisia musiikin pedagogisia työtapoja ja hyödyntää musiikillisia valmiuksiaan
- kykenee hyödyntämään koulun opetussuunnitelmaa
- ymmärtää terveen äänenkäytön merkityksen ja kykenee musiikilliseen ilmaisuun ja luovaan keksintään laulaen, soittaen ja liikkuen
- osaa nuotinluvun perusteet ja tuntee musiikin peruskäsitteet
- osaa rytmi-, melodia- ja sointusoittimien käytön perusteita ja osaa säestää helppoja koululauluja sointumerkeistä ja nuoteista
- osaa toimia musisoivan ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta kehityksestään ja sen reflektoinnista.
Omat tavoitteeni
Erityisen tärkeä tavoite minulle on terve äänenkäyttö. Kaipaan hyviä harjoituksia ja uudenlaisen tavan käyttää ääntä, jotta se sekä kestäisi, kurkku ei kipeytyisi ja jotta ääneni olisi kuuluva. Toivon myös oppivani basson ja kanteleen soittoa.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet: Musiikin opetuksen tehtävät vuosiluokilla 1-6
Opetussuunnitelman mukaan musiikin opetuksen tehtävänä on mahdollistaa oppilaille monipuolinen musiikillinen toiminta ja aktiivinen kulttuurinen osallisuus. Se ohjaa oppilaita musiikin eri merkitysten tulkitsemiseen sekä eri kulttuureissa että yksilöiden ja yhteisöjen toiminnoissa. Opetuksen tehtävänä on laajentaa oppilaiden musiikillista osaamista ja sitä kautta vahvistaa myönteistä suhdetta musiikkiin ja luoda elinikäisen musiikin harrastamisen perustaa. Arvostavan ja uteliaan musiikkiin ja kulttuuriseen monimuotoisuuteen suhtautumisen rakentaminen on musiikin opetuksen tehtävä. Opetuksessa hyödynnetään toiminnallisuutta ja oppilaiden musiikillisia kiinnostuksen kohteita. Sen lisäksi musiikin opetuksessa otetaan huomioon muut oppiaineet, eheyttävät teemat, koulun juhlat ja tapahtumat sekä koulun ulkopuolella tapahtuva toiminta.
Oppilaille tarjotaan säännöllisesti mahdollisuuksia äänen ja musiikin parissa toimimiseen, säveltämiseen ja muuhun luovaan tuottamiseen. Se kehittää oppilaiden ajattelua ja oivalluskykyä. Oppilaiden ilmaisutaitojen kehitystä puolestaan kehittää musiikin monipuolinen opiskeleminen. Musiikillisessa toiminnassa toteutetaan eheyttävää opiskelua koulun arjessa ja juhlissa. Oppilaiden käsitystä itsestään musiikillisena toimijana vahvistetaan myönteisten oppimiskokemusten avulla.
1-2- luokilla oppilaita ohjataan yhdessä havaitsemaan ja kokemaan musiikin ainutlaatuisuutta ja että musiikillinen toiminta luo parhaimmillaan iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Musiikin opetuksessa tuetaan oppilaiden kinesteettisen ja auditiivisen hahmottamiskyvyn, äänenkäytön ja myönteisen musiikkisuhteen kehittymistä. Musiikin käsitteiden ja ilmaisukeinojen oppimisen perustaa luodaan tarjoamalla oppilaille kokemuksia laulamisesta, soittamisesta, säveltämisestä, musiikkiliikunnasta ja kuuntelusta sekä keskustelemalla niistä. Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia suunnitella ja toteuttaa erilaisia äänikokonaisuuksia ja käyttää mielikuvitustaan ja kekseliäisyyttään sekä yksin että yhdessä. Näin kehitetään oppilaiden luovaa musiikillista ajattelua ja esteettistä ja musiikillista ymmärrystä.
3-6- luokilla oppilaita ohjataan suhtautumaan avoimesti ja kunnioittavasti toisten kokemuksiin ja luomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ryhmässä. Oppilaat tottuvat samalla jäsentämään aiempaa tietoisemmin musiikillisia kokemuksia ja ilmiöitä sekä musiikkikulttuureja. Oppilaiden musiikkikäsitteiden ja ilmaisukeinojen ymmärryksen syvenemistä ja laajentumista tuetaan. Samalla laulun, soittamisen, säveltämisen, liikkumisen ja kuuntelemisen taitoja kehitetään.
Äänen, laulun ja rytmiikan oppimiselle asetetut tavoitteet OPSissa
Vuosiluokilla 1-2 tavoitteena on oppilaan ohjaaminen luontevaan äänenkäyttöön sekä laulamaan ja soittamaan ryhmän jäsenenä (T2) sekä kannustaa oppilaita kokemaan ja hahmottamaan ääniympäristöä, ääntä musiikkia ja musiikkikäsitteitä liikkumalla ja kuuntelemalla (T3). Tähän liittyy myös mahdollisuuden tarjoaminen improvisointiin ja kokeiluun sekä pienimuotoisten sävellysten ja muiden esitysten suunnitteluun ja toteutukseen, jolloin käytetään äänellisiä, liikunnallisia, kuvallisia, teknologisia ja muita ilmaisukeinoja (T4).
Opettajan tehtävänä on opettaa oppilaille peruskäsitteet taso, kesto, voima ja väri ja tukea niiden hahmottamista (S2).
Vuosiluokilla 3-6 on edelleen tavoitteena ohjata oppilaita luontevaan äänenkäyttöön ja laulamiseen sekä kehittämään keho-, rytmi- melodia- ja sointusoittimien soittotaitoaan musisoivan ryhmän jäsenenä (T2). (Oppilaita kannustetaan myös keholliseen musiikin, kuvien, tarinoiden ja tunnetilojen ilmaisuun kokonaisvaltaisesti liikkuen T3). Opettajan tehtävänä on tarjota oppilaille mahdollisuuksia ääniympäristön ja musiikin elämykselliseen kuunteluun sekä ohjata oppilasta jäsentämään kuulemaansa ja kertomaan siitä (T4). Oppilaita ohjataan myös improvisoimaan ja suunnittelemaan sekä toteuttamaan pienimuotoisia sävellyksiä tai monitaiteellisia kokonaisuuksia eri keinoilla sekä käyttäen myös tieto- ja viestintäteknologiaa (T5).
Opettajan tehtävänä on peruskäsitteiden lisäksi opettaa musiikkikäsitteitä rytmi, melodia, harmonia, muoto, sointiväri ja dynamiikka sekä tukea oppilaita näiden käsitteiden hahmottamisessa ja kehittymisessä (S 2). Käsitteitä nimetään ja aletaan käyttää niiden vakiintuneita ja omia symboleita musiikillisten tapahtumien kuvaamisessa.
Vertaa valtakunnallista musiikin 2014 opsin
tavoitteita Jyväskylän norssin perusopetuksen opetussuunnitelmaan 2016.
https://peda.net/jyu/normaalikoulu/ops
Norssin opetussuunnitelma
OPSin ja Norssin opetussuunnitelmat näyttävät olevan hyvin yhtenäiset. Norssilla on myös eriytetty vuosiluokkaiset tavoitteet ja määritelty oppilaan oppimisen arviointi 1-2- luokilla. Se näkyy seuraavaksi.
Oppilaan oppimisen arviointi musiikissa vuosiluokilla 1-2
- Oppimisen arviointi musiikissa on oppilaita ohjaavaa ja rohkaisevaa.
- Oppilaalle annetaan palautetta ja mahdollisuuksia oman ja ryhmän toiminnan arviointiin siten, että se kannustaa yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen.
- Erityistä huomiota arvioinnissa kiinnitetään musiikillisten yhteistyötaitojen ja musisointitaitojen edistymiseen.
- Oppilaan oppimisen arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön.
Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita musiikissa ovat
- edistyminen musiikillisissa yhteistyötaidoissa, erityisesti toimiminen musiikillisen ryhmän jäsenenä
- edistyminen musiikin peruskäsitteiden hahmottamisessa musiikillisen toiminnan kautta.
6- luokan arviointi
Tämä osuus on täysin yhteneväinen OPSin kanssa. Alemmilla luokilla opettajan tuleekin suhteuttaa arviointi paikallisen opetussuunnitelman tavoitteiteisiin, mutta kuudennella luokalla arvioinnissa käytetään valtakunnallisia kriteereitä.
Hyvinvointi ja turvallisuus:
Oppilas käyttää laitteita ja soittimia ottaen huomioon muun muassa äänen ja musiikin voimakkuuteen liittyvät tekijät
Oppimaan oppiminen:
Oppilas asettaa tavoitteen musiikillisen osaamisensa kehittämiseksi ja toimii tavoitteen mukaisesti yhteismusisoinnissa.
Keskeistä
Opsissa ja Norssin tavoitteissa nousee keskeisenä teemana muiden oppilaiden huomioiminen yhteismusisoinnissa. Yleensäkin musiikin tavoitteissa ja toimintamuodoissa keskeistä on pedagogisesti monipuolisten ja joustavien musiikin opiskelukokonaisuuksien luominen sekä oppimisen ilon, luovaan ajatteluun rohkaisevan ilmapiirin ja myönteisten musiikkikokemusten mahdollistaminen.