19. Veden puhdistaminen

Mitä on mekaaninen puhdistaminen?

Mekaanisessa puhdistamisessa vedestä seulotaan vieraat esineet ensin karkean välpän avulla. Sen jälkeen vesi voidaan suodattaa hiekkapatjan läpi. Kun vesi suodatetaan vielä aktiivihiilen läpi, saadaan tehokkaasti poistettua myös makuhaittoja.

Luonnossa sadevesi suodattuu maakerrosten, esimerkiksi hiekkaisen harjun läpi. Puhdistunut vesi voi joissakin kohdissa palata maan pinnalle, jolloin muodostuu lähteitä. Valitettavasti lähteet ovat rakentamisen vuoksi yhä harvinaisempia.

 
Kuvassa: Vedensuodattimen voi kiinnittää vaikkapa keittiön vesihanaan. Tässä suodattimessa on hiiltä, hiekkaa ja keinotekoista savea.

Mitä on kemiallinen puhdistaminen?

Kemiallisessa puhdistamisessa veteen lisätään erilaisia aineita. Niiden tarkoituksena on tappaa pieneliöitä tai saostaa veteen liuenneita haitallisia aineita. Talousveteen lisätään usein klooria, joka on pieneliöille myrkyllistä. Myös otsonilla on sama vaikutus.

 

Retkeilijöille myydään tabletteja juomaveden kemialliseen puhdistamiseen. Yksi tabletti lisätään vesikuppiin. Puolen tunnin päästä pieneliöt ovat kuolleet ja vesi on juomakelpoista.

Mitä on biologinen puhdistaminen?

Biologisesta puhdistamisesta huolehtivat pienet eliöt, bakteerit. Luonnosta löytyy bakteereita, jotka syövät jopa raakaöljyä. Bakteereita käytetään myös raudan poistamiseen talousvedestä.

 

Isoissa pyöreissä altaissa bakteerit käyttävät veden haitallisia aineita ravinnokseen. Lopulta bakteerit vajoavat pohjalle ja pinnalta kerätään puhdasta vettä.

Mitä on tislaus?

Puolen tunnin keittäminen on hyvä keino puhdistaa vesi pieneliöistä. Vieläkin puhtaampaa vettä saadaan tislaamalla. Tislauksessa vettä kuumennetaan vesihöyryksi. Sen jälkeen vesihöyry tiivistetään takaisin vedeksi. Näin saadaan erittäin puhdasta vettä. Tislattua vettä käytetään esimerkiksi autojen akkuihin ja silmien puhdistamiseen.

Luonnossa vettä tislautuu koko ajan, kun esimerkiksi merivettä höyrystyy taivaalle ja suola jää mereen. Taivaalla vesihöyry tiivistyy jälleen vedeksi: pilvipisaroiksi. Pilvistä putoava sadevesi ei kuitenkaan ole erityisen puhdasta, sillä se on kerännyt taivaalta epäpuhtauksia. Jokainen pilvipisara on nimittäin syntynyt pölyhiukkasen ympärille.

 

Kemian luokassa vettä tislataan kolvin avulla. Vasemmalla keittopullossa vettä keitetään. Silloin veden olomuoto muuttuu nesteestä kaasuksi. Keskellä olevassa jäähdyttimessä kaasu tiivistyy jälleen nesteeksi. Oikealla lasiin tippuu puhdasta tislattua vettä. Epäpuhtaudet jäävät pääosin keittopulloon.