4.3.1 Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet

4.3.1 Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet



Oulun normaalikoulun opiskelijahuollosta vastaa Oulun kaupunki. Terveydenhoitaja, koulukuraattori ja -psykologi ovat tavattavissa koululla kerran viikossa ja muulloinkin sopimuksen mukaan. 

Käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista tiedotetaan sekä lukiolaisia että heidän huoltajiaan koulun kotisivuilla, vanhempainilloissa sekä Wilman kautta. Lukiolaiskurssilla opiskeluhuoltohenkilöstö esittäytyy uusille opiskelijoille ja pitää heille oppitunteja. Erityisopettajat osallistuvat opiskelijahuoltoon tukien lukiolaisia luki- ja oppimisvaikeuksissa sekä yksilöllisissä ongelmissa.


Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Yhteisöllisen opiskeluhuollon tavoitteena on kouluyhteisön ja ympäristön terveellisyys, turvallisuus, esteettömyys ja hyvinvoinnin edistäminen. Tavoitteena on myös edistää osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvää opiskelua. Ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen ohjaavat toimintaa.

Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Siihen kuuluu fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus. Opetuksen järjestämisen lähtökohtana on opiskelijoiden ja koulun henkilökunnan turvallisuuden takaaminen kaikissa tilanteissa, ja se on osa kouluyhteisön toimintakulttuuria. Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän yhtenä tärkeänä tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa toimenpiteitä turvallisuuden lisäämiseksi.

Opiskelijoille tehdään kouluterveyskysely joka toinen vuosi, ja siinä esiin tulleita ongelmia käsitellään opiskeluhuoltoryhmässä ja henkilökunnan kanssa. Myös jaksonvaihtopäiviä käytetään esiin tulleiden ongelmien käsittelyssä. Välivuosina tehdään muita kyselyitä ja toimintakulttuurin kehittämistä esimerkiksi sähköisten kyselyjen avulla.

Uudet lukiolaiset perehdytetään lukio-opiskeluun kolmen ensimmäisen koulupäivän aikana, jolloin heidät myös ryhmäytetään. Myös lukiolaiskurssilla tuetaan lukion aloitusta, valintojen tekemistä ja ryhmän yhteenkuuluvuutta.


Yksilökohtainen opiskeluhuolto

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon palveluista saa tietoa muun muassa Peda.netistä ja Wilmasta. Terveydenhoitaja, koulukuraattori ja -psykologi ovat tavattavissa koululla kerran viikossa ja muulloinkin sopimuksen mukaan.

Poissaolot merkitään Wilmaan. Ryhmänohjaajat ja aineenopettajat seuraavat poissaolojen määrää ja keskustelevat opiskelijoiden kanssa. Tarvittaessa palaveerataan huoltajien kanssa, ohjataan kuraattorille tai psykologille. Opiskelijoille tiedotetaan poissaolojen vaikutuksesta ja sovitaan yhteisistä käytänteistä


Opiskeluhuoltoryhmät monialaisessa yhteistyössä

Ohjausryhmä

Oulun normaalikoulun opiskeluhuollon ohjausryhmä koordinoi koko harjoittelukoulun opiskeluhuollon suunnittelua ja toteuttamista. Ryhmä kokoontuu noin kaksi kertaa lukuvuodessa, ja sen jäseniksi on valittu edustajia kaikilta kouluasteilta.

Lukion opiskeluhuoltoryhmä

Oulun normaalikoulun lukion yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä vastaa lukion yhteisöllisen opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Ryhmä kokoontuu 2 - 3 kertaa lukukaudessa. Syksyn ensimmäisessä tapaamisessa kartoitetaan lukuvuoden ajankohtaisia tarpeita ja suunnitellaan toimenpiteet, joilla opiskelijoiden hyvinvointia, terveyttä, turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä tuetaan lukuvuoden aikana. Ryhmä tekee tarvittaessa yhteistyötä nuorisotoimen, lastensuojelun, poliisin sekä opiskeluhuollon kehittämiseen tarvittavien tahojen kanssa.

Monialaisen asiantuntijaryhmän kokoaminen ja menettelytavat

Yksilökohtainen monialainen asiantuntijaryhmä kootaan tarvittaessa opiskelijan tueksi hänen suostumuksellaan. Ryhmän toiminta käynnistyy opiskelijan, hänen ryhmänohjaajansa, opettajan, huoltajan tai muun henkilön toimesta silloin, kun herää huoli opiskelijan hyvinvointiin, terveyteen tai opiskeluun liittyvässä asiassa.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä muut kunnan lasten ja nuorten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta koskevat linjaukset otetaan huomioon, kun valmistellaan paikallisen opetussuunnitelman opiskeluhuoltoa koskevaa osuutta sekä oppilaitoskohtaisia opiskeluhuoltosuunnitelmia.

Opiskeluhuoltokertomuksen lomake löytyy sähköisestä opettajainhuoneesta ja kertomuksia säilytetään lukion rehtorin huoneessa kassakaapissa.