4.1 Ohjaus

4.1 Ohjaus

Oulun normaalikoulun lukion ohjaussuunnitelma

Lukiokoulutuksen oppimäärää suorittavalla opiskelijalla on oikeus saada tarpeidensa mukaista henkilökohtaista ja muuta opintojen ohjausta sekä jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää ohjausta (lukiolaki 714/2018, 25 § 2 mom.). Ohjaus on lukion toiminnassa kokonaisuus, jonka tulee syventää perusopetuksessa annettua ohjausta jatkumona lukion jälkeisiin opintoihin.

Ohjauksen avulla opiskelija parantaa valmiuksiaan selviytyä muuttuvissa elämäntilanteissa sekä oppii arvioimaan lukio-opintoja ja jatko-opiskelua koskevia valintojaan tulevaisuuden osaamistarpeiden näkökulmasta. Lukion laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden mukaisesti lukio-opiskelu konkretisoituu elinikäisinä työelämävalmiuksina ja -taitoina sekä laajempana yhteiskunnallisena osaamisena.

Ohjaustoiminta tukee opiskelijan hyvinvointia, kasvua ja kehitystä, tarjoaa aineksia itsetuntemuksen ja itseohjautuvuuden lisääntymiseen sekä kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, osallisuutta, toimijuutta sekä luottamusta omaan osaamiseen kehitetään ja pidetään yllä lukio-opintojen ajan.

Ohjauksen avulla edistetään koulutuksen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä ehkäistään syrjäytymistä. Sukupuolitietoisella ohjauksella luodaan tasavertaisia edellytyksiä eri sukupuolten sijoittumiselle jatko-opintoihin ja työelämään. Opiskelun ja hyvinvoinnin seuraamisesta ja tukemisesta huolehditaan yhteistyössä huoltajien sekä lukiokoulutuksen ja opiskelijahuoltohenkilöstön kanssa.

Ohjaus on lukiokoulutuksen henkilöstön tavoitteellisesti johdettua yhteistä työtä, johon kuuluu yhteistyö korkeakoulujen ja työelämän kanssa. Ohjausta voidaan järjestää opintojaksomuotoisena opetuksena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena, vertaisohjauksena sekä näiden yhdistelmänä. Opiskelija on ohjauksessa aktiivinen ja osallistuva toimija, ja hänellä tulee olla mahdollisuus osallistua opintojensa aikana korkeakoulujen ja työelämän kanssa toteutettaviin opintokokonaisuuksiin.

Opinto-ohjaaja vastaa oppilaitoksen opinto-ohjauksen koordinoinnista ja käytännön toteutuksesta. Ryhmänohjaaja toimii opiskelijaryhmänsä lähiohjaajana. Aineenopettaja ohjaa opiskelijaa opettamansa aineen opiskelutaidoissa ja auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan. Lisäksi aineenopettaja tukee opiskelijan jatko-opintovalmiuksia ja työelämätuntemusta oman oppiaineensa osalta korkeakoulujen ja työelämän kanssa tehtävässä yhteistyössä. Aineenopettaja sisällyttää opetukseensa kokonaisuuksia, jotka sitovat opiskeltavan aineen jatko-opintoihin ja työelämään.

Ohjausta tulee eriyttää ottamalla huomioon jokaisen opiskelijan yksilölliset lähtökohdat, tarpeet, tavoitteet, harrastukset, kiinnostusten kohteet, osaamisalueet sekä elämäntilanteeseen vaikuttavat tekijät. Opiskelijan yksilöllisten tarpeiden huomioonottamista voidaan tehostaa eri asiantuntijoiden yhteistyöllä. Opiskelijan tulee saada tietoa siitä, mitkä ovat eri toimijoiden tehtävät ohjauksen kokonaisuudessa sekä missä asioissa ja miten opiskelija voi saada heiltä tukea.

 

Ohjauksen keskeiset käsitteet

Ohjaus on koko kouluyhteisön toteuttamaa toimintaa, joka toteutuu opiskelijan näkökulmasta läpi koko lukioajan erilaisissa tilanteissa. Ohjauksen työnjako on selitetty tarkemmin tässä ohjaussuunnitelmassa.

Opinto-ohjaus on opinto-ohjaajan johtamaa toimintaa. Lukiolainen saa opinto-ohjausta opinto-ohjauksen oppitunneilla sekä henkilökohtaisessa ohjauksessa ja tarvittaessa pienryhmissä. Opinto-ohjauksessa korostuu asiakeskeisyys. Opinto-ohjauksessa painottuvat oppimisen taitojen ja opiskelutaitojen sekä jatko-opinto- ja urasuunnittelutaitojen kehittyminen.

Oppilaanohjaus keskittyy ohjattavan kasvun, kehityksen ja toimintakyvyn tukemiseen ja on luonteeltaan usein opiskelijahuolollista.

Yksilöohjaus on ohjaajan ja ohjattavan kahdenkeskistä ohjausta.

Vertaisohjaus on ohjauksen muoto, jossa opiskelijat toimivat toisilleen apuna ja tukena. Vertaisohjaus toteutuu usein spontaanisti esim. luokkatilanteissa.

Ryhmäohjaus on esimerkiksi oppitunti, jossa opetetaan yleisiä opinto-ohjaukseen liittyviä asioita, kuten mm. ylioppilaskirjoitussuunnitelman tekemistä.

Sukupuolitietoinen ohjaus perustuu jokaisen opiskelijan yksilöllisyyden ja persoonallisuuden tunnistamiseen. Ohjauksessa pyritään tunnistamaan sukupuolittavia yhteiskunnallisia tekijöitä ja pyritään purkamaan niitä sukupuolten tasa-arvoa rakentaen. Hyväksytään myös sukupuolten moninaisuus.

Esteettömyys liittyy yhdenvertaisuuteen: esteettömyyteen kuuluu mahdollisuus oppia ja opiskella yksilöllisten kykyjen mukaisesti. Tämä edellyttää opiskelijoiden tuen tarpeiden ja heidän vahvuuksiensa tunnistamista. Tältä pohjalta opiskelijan kanssa on mahdollista suunnitella opintoja realistiselta pohjalta.  

Saavutettavuus liittyy tiedottamiseen ja siihen, että ohjaus ja siihen liittyvä informaatio on tarjolla kaikkien saavutettavissa helposti ja selkeästi.

Nivel- ja siirtymävaiheella tarkoitetaan opintojen vaiheita, joissa opiskelija siirtyy oppilaitoksesta toiseen, esimerkiksi peruskoulusta lukioon tai lukiosta jatko-opintoihin korkeakouluihin. Se voi tarkoittaa myös siirtymää lukiosta toiseen lukioon tai lukiosta ammatilliseen oppilaitokseen.

 

Ohjauksen toteuttaminen Oulun normaalikoulun lukiossa

Ennen lukio-opintoja

Normaalikoulun lukiossa opiskelusta ja kouluun hakeutumisesta tiedotetaan perusopetuksen viimeisellä luokalla oleville ja heidän huoltajilleen sekä muiden koulujen oppilaanohjaajille ja opettajille. Tiedotusmateriaalina käytetään Oulun kaupungin internetsivuilta löytyvää yhteistä lukio-opasta. Lukio tiedottaa myös omien internetsivujensa kautta.

Normaalikoulu osallistuu Oulun kaupungin yhteisiin lukioiden tutustumispäiviin. Oppilaille pidetään tiedotustilaisuuksia ja vanhemmille vanhempainiltoja. Tiedottamisesta vastaavat rehtori, opinto-ohjaaja ja aineenopettajat.

 

Lukio-opintojen alussa

Päätavoite lukion aloitusvaiheessa on uuteen opiskeluympäristöön ja sen työskentelymuotoihin tutustumisessa. Tavoitteena on koko lukioajan jatkuva opiskelijoiden ryhmäyttäminen ja yhteisöllisyyden kehittäminen ja vahvistaminen.

Aloitusvaiheessa opiskelija perehdytetään henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman tekemiseen. Tavoitteena on hahmottaa koko lukioaikaisen opintopolun kokonaisuus. Tämä toteutetaan siten, että opiskelija laatii ohjauksessa 1. opiskelusuunnitelman, 2. ylioppilastutkintosuunnitelman sekä 3. jatko-opintosuunnitelman, joita opiskelija päivittää lukio-opintojen edistyessä.

Päävastuu orientaatiovaiheen ohjauksesta on ryhmänohjaajalla opinto-ohjaajan tukemana. Ohjauksen tueksi on lukion opinto-opas ja ohje moduulien opiskelun ajoittamiseksi. Näissä on koulun käytänteet. Lukion aloittavat opiskelijat osallistuvat myös ryhmänohjaajien pitämään lukiolaismoduuliin, jonka yhtenä tavoitteena on perehdyttää opiskelija lukion opiskelumenetelmiin ja -taitoihin.

Lukio-opintojen alkuvaiheessa käynnistetään koko lukioajan kestävä kodin ja koulun välinen yhteistyö. Yhteistyön tavoitteena on opiskelijoiden opiskelun ja hyvinvoinnin seuraaminen ja tukeminen.

 

Lukio-opintojen aikana

Ryhmänohjaajat seuraavat ja tarkistavat opiskelijoiden opintopistekertymät ja poissaolot jaksoittain. Opiskelijoiden opintojen etenemistä ja mahdollisia huolenaiheita tarkastellaan tarvittaessa vielä opinto-ohjaajan ja ryhmänohjaajan tapaamisessa jokaisen jakson loputtua. Opiskelijoiden erilaisten elämäntilanteiden tai opinto-ohjaajan antaman ohjauksen perusteella tarkennetaan opintosuunnitelmia ja tarvittaessa muokataan opiskeluaikataulua.

 

Lukio-opintojen päättövaiheessa

Opintojen päättövaiheessa ohjauksessa keskitytään ylioppilastutkintoon valmistautumiseen ja opiskelijan jaksamiseen koko opiskelijahuoltohenkilökunnan tuella. Jatko-opintosuunnitelman mukainen hakeutuminen korkeakouluopintoihin tai II asteen ammatilliseen koulutukseen on opinto-ohjaajan tuella myös päättövaiheen ohjauksen keskeisiä sisältöjä. Opinto-ohjaaja neuvoo jokaista lukiosta valmistuvaa tarvittaessa henkilökohtaisesti. Tälle ohjauksen muodolle on jätettävä riittävästi aikaa, jotta eri vaihtoehdot varasuunnitelmineen on mahdollista huolellisesti käydä läpi.

Opiskelijalla on oikeus saada ohjausta muihin opintoihin hakeutumisessa, jos hänen opiskeluoikeutensa lukiokoulutuksen oppimäärän suorittamiseen on päättymässä tai hän on ilmoittanut eroamisestaan (lukiolaki 714/2018, 25 § 3 mom.).

Lukiokoulutuksen oppimäärän suorittaneella opiskelijalla, joka ei ole saanut jatko-opiskelupaikkaa tutkintoon johtavassa koulutuksessa, on oikeus saada opintoihin hakeutumiseen ja urasuunnitelmiin ohjausta oppimäärän suorittamisvuotta seuraavan vuoden aikana. Ohjauksesta vastaa koulutuksen järjestäjä, jonka oppilaitoksessa opiskelija on suorittanut oppimäärän. (Lukiolaki 714/2018, 25 § 4 mom.)

 

Lukio-opintojen keskeytyessä

Opinto-ohjaaja, ryhmänohjaajat ja tarvittaessa rehtori ohjaavat opiskelijaa jatkopaikkaan lukio-opintojen keskeytyessä. Yhteistyötä tehdään aina alle 18-vuotiaiden kohdalla myös huoltajien kanssa. Suurin osa lukion keskeyttäjistä siirtyy joko toiseen päivälukioon, aikuislukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen. Siirto tehdään aina tarvittaessa saattaen vaihtaen. 

Opiskelijat, joiden lukio-opinnot ovat vaarassa keskeytyä tai ovat keskeytyneet, ja joilla ei ole tiedossa uutta opiskelupaikkaa, ohjataan nuorisolain 7 c § (20.8.2010/693) mukaisesti etsivän nuorisotyön ohjauspalveluihin. Lain mukaan koulutuksen järjestäjän on luovutettava alle 25-vuotiaan nuoren yksilöinti- ja yhteystiedot nuoren kotikunnan etsivää nuorisotyötä varten, mikäli nuori keskeyttää opinnot lukiokoulutuksessa. Tietojen luovuttaminen tehdään yhteistyössä nuoren kanssa ja alaikäisen nuoren kohdalla myös hänen huoltajiensa kanssa. Myös huoltajat tai nuori itse voivat olla suoraan yhteydessä etsivään nuorisotyöhön. 

 

Yhteistyö työelämän ja lukion ulkopuolisten tahojen kanssa

Korkeakouluyhteistyössä opiskelijalla on mahdollisuus osallistua Oulun yliopiston Abipäiville sekä Oulun ammattikorkeakoulun (OAMK) Avoimiin oviin syyslukukauden aikana. Opinto-ohjaajalla on mahdollisuus osallistua lukuvuosittain Oulun yliopiston ja OAMK:n järjestämiin yhteistyöverkostotapaamisiin (esim. Abipäivät ja Opopatio), samoin esimerkiksi Opopäivät -tapahtumaan. Eri tapahtumissa tutustutaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat esittelevät eri koulutusaloja lukiolaisille. Opiskelijoille tiedotetaan mahdollisuuksista korkeakouluopintoihin lukio-opintojen aikana. Pääasiallisina yhteistyökumppaneina toimivat Oulun Yliopisto ja Oulun Ammattikorkeakoulu.

Opiskelijaa tuetaan työelämään tutumisessa. Hyväksiluetaan lukio-opinnoissa työelämässä saatu kokemus.

 

Ohjauksen työnjako

Rehtori

Rehtori luo ohjaukselle toimintaedellytykset, joissa erilaisten ohjausmenetelmien ja työnjakojen toteuttaminen on mahdollista. Rehtori tukee toiminnallaan opinto-ohjaajan ja opettajien keskinäistä yhteistyötä ja koko oppilaitoksen yhteistä ohjaustoiminnan suunnittelua. Rehtorin tehtävänä on tiedottaa opiskelijoille ja huoltajille säännöistä ja määräyksistä, jotka ohjaavat lukio-opintojen ja ylioppilastutkinnon suorittamista.

Rehtori tekee hallinnolliset päätökset (esim. opiskelijaksiotto, lukion vaihto, erottaminen ja siihen liittyvät keskustelut, todistukset, osaamisen tunnustaminen). Rehtori laatii opintotarjottimen ja myöntää pitkät poissaolot opetuksesta.

 

Opinto-ohjaaja

Opinto-ohjaajalla on päävastuu ohjauksen kokonaissuunnittelusta ja toteutuksesta rehtorin ja ryhmänohjaajien tukemana. Opinto-ohjaaja vastaa myös opinto-ohjauksen käytännön järjestelyistä. Opinto-ohjauksen muotoja ovat yksilöohjaus, moduulimuotoinen luokkaohjaus ja pienryhmäohjaus.

Opinto-ohjaajan vastuulla ovat opiskelijoiden ohjaukselliset kysymykset, jotka liittyvät hakeutumiseen korkeakouluopintoihin, II asteen ammatilliseen koulutukseen tai muuhun koulutukseen. Tämä ohjausprosessi kestää koko lukioajan, joten opinto-ohjaajalle on osoitettava riittävästi resursseja henkilökohtaisen ohjauksen ja pienryhmäohjauksen mahdollistamiseksi. Opinto-ohjaaja opastaa opiskelijoita käyttämään tarjolla olevia tietolähteitä ja yhteiskunnan tarjoamia ohjaus-, neuvonta- ja tietopalveluita.

 

Ryhmänohjaaja

Lukion opiskelija kuuluu ryhmään, jonka ohjauksesta vastaa ryhmänohjaaja. Lukio-opintojen alussa ohjauksen pääpaino on ryhmän jäseniin, ryhmänohjaajaan ja uuden koulun toimintatapoihin tutustumisessa. Ryhmänohjaaja huolehtii koulun yhteisten asioiden tiedottamisesta ryhmälleen.

Ryhmänohjaaja seuraa ryhmänsä opiskelijoiden poissaoloja ja opintojen etenemistä eli moduuli- ja opintopistekertymiä. Hänelle varataan mahdollisuus ryhmänsä opiskelijoiden henkilökohtaiseen ja pienryhmäohjaukseen koko ryhmän ohjaustuokioiden lisäksi.

Ryhmänohjaaja toimii ennalta ehkäisevässä roolissa siten, että hän puuttuu ajoissa opiskelijoiden lisääntyneisiin poissaoloihin, käyttäytymisessä tai opintomenestyksessä tapahtuneisiin muutoksiin ja opiskeluvaikeuksiin. Ryhmänohjaajan on tiedotettava havainnoistaan opinto-ohjaajalle tai muulle opiskelijahuoltohenkilöstöön kuuluvalle. Ryhmänohjaaja vastaa yhteydenpidosta oman ryhmänsä opiskelijoiden huoltajiin.

Ryhmänohjaaja seuraa oman ohjausryhmänsä opiskelijoiden ylioppilastutkinnon etenemistä yhteistyössä aineenopettajien, opinto-ohjaajien ja rehtorin kanssa.

 

Aineenopettaja

Aineenopettajan tehtävänä on ohjata opiskelijaa opettamansa aineen opiskelussa koko lukio-opintojen ajan sekä auttaa kehittämään oppimisen taitoja ja valmiuksia omassa aineessaan.

Aineenopettaja jakaa oman aineensa osalta ajantasaista työelämä- ja jatko-opintotietoa korkeakouluista sekä opiskelijaa mahdollisesti muusta kiinnostavasta koulutuksesta. Aineenopettajan tulee tarvittaessa perehtyä aineensa korkeakouluopetukseen ja -opiskeluun.

Aineenopettaja toimii myös ennalta ehkäisevässä roolissa ja puuttuu ajoissa opiskelijoiden lisääntyneisiin poissaoloihin, käyttäytymisessä tai opintomenestyksessä tapahtuneisiin muutoksiin sekä opiskeluvaikeuksiin. Aineenopettaja tiedottaa havainnoistaan ryhmänohjaajalle, opinto-ohjaajalle tai muulle opiskelijahuoltohenkilöstöön kuuluvalle. Aineenopettajan tulee antaa tukiopetusta ja tukea opiskelijaa oppiaineensa ylioppilastutkinnon kokeen sisältöihin tutustumisessa ja käytäntöihin ja kokeeseen valmistautumisessa.

 

Erityisopettaja

Erityisopettaja tukee opiskelutaitojen vahvistamista, osallistuu opiskelutaitojen opettamiseen ja opiskelijan ohjaamiseen käyttämään omia vahvuuksiaan oppimisessa. Hän tukee ja vahvistaa opiskelijan myönteistä kuvaa itsestään oppijana. Erityisopettaja osallistuu tukea tarvitsevien opiskelijoiden opintojen suunnitteluun. (Esim. selvittää opiskelijoiden lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksia ja auttaa löytämään niihin tukitoimia.) Hän vastaa lukiseulojen ja -testien tekemisestä sekä lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuden lausunnosta Ylioppilastutkintolautakuntaan ja siihen liittyvän pedagogisen tuen suunnitelman kirjoittamisesta ylioppilastutkintoa ja opintojen suunnittelua varten.

 

Opiskelija

Lukio-opintojen alkuvaiheessa jokainen opiskelija laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman opintojen suoritusajasta ja sisällöstä. Opiskelijaa ohjataan tekemään suunnitelma siten, että hän pystyy mahdollisimman hyvin arvioimaan omat voimavaransa, jotta opiskeluaikataulusta tulisi mahdollisimman realistinen. Opiskelusuunnitelmassa on otettu huomioon lukiossa tehtävät opinnot, ylioppilaskirjoitukset sekä jatko-opintosuunnitelmat.

Opiskelijaa ohjataan seuraamaan oman opiskelusuunnitelman toteutumista ja tekemään siihen tarvittavat muutokset. Opiskelijan vastuulla on hakeutua henkilökohtaiseen ohjaukseen, jos hän huolestuu opiskelun etenemisestä sekä tuloksista.

Opiskeluaikaa voidaan lyhentää tai pidentää, mikäli opiskelijan etu vaatii opiskeluajan muuttamista tyypillisestä kolme vuotta kestävästä lukiokoulutuksesta. Opiskelijan tulee opiskella lukion oppimäärä kuitenkin enintään neljässä lukuvuodessa.

Henkilökohtainen opintosuunnitelma koostuu seuraavista osista:

1) opiskelusuunnitelma

Aikaisempi koulutus ja muu osaaminen.

Suomen / ruotsin kielen taito ja muu kielitaito sekä kielenopiskeluvalmiudet.

Hyväksi luettavat opinnot ja/tai oppimäärät sekä muu hyväksi luettava osaaminen.

Suoritettavat opinnot; lukio-opinnoissa eteneminen, opintojaksovalinnat.

Opiskeluolosuhteet, opintojen suorittamistavat ja mahdolliset erityiset opetusjärjestelyt.

Opiskeluvalmiudet ja mahdollinen tuen tarve.

Korkeakouluissa ja mahdollisesti muissa oppilaitoksissa toteutettavat opiskelu- ja / tai tutustumisjaksot.

Työelämän tutustumisjaksot.

Arvioitu opiskeluaika.

2) ylioppilastutkintosuunnitelma

3) jatko-opinto- ja urasuunnitelma.

 

Oulun normaalikoulun lukion henkilökunnan työnjako

  Rehtori OPO RO AO EO Kanslia TH Kuraattori ja psykologi
Ajantasainen työelämätietous       X        
Ammatilliseen koulutukseen tutustuminen   X   X        
Arvioinnin seuranta     X          
Erityisjärjestelyt ylioppilaskirjoituksiin X     X X      
Erityisopetukseen ohjaaminen, lukilausunnot ja opiskelun tukitoimet   X X X X     X
Henkilökohtainen opintosuunnitelma   X            
Jatko-opintosuunnitelman tekeminen   X            
Korkeakouluihin tutustuminen   X   X        
Korotus- ja uusintakuulustelut       X   X    
Opintojaksotarjottimen tekeminen X              
Opintojaksovalinnat   X X          
Opintojen itsenäinen tekeminen X     X   X    
Opintojen keskeyttäminen X X            
Opintomenestyksen seuranta     X          
Opinto-ohjauksen tunnit   X            
Opinto-ohjelman muutokset   X            
Opintopistemäärän seuranta (150 op.)   X X          
Opintotukiasiat           X    
Opiskelutaidot     X X X     X
Pedagogisen tuen suunnitelmien laatiminen     X   X      
Poissaolojen seuranta     X X        
Psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tuki X X X X X   X X
Ryhmänohjaajien konsultointi X X     X     X
Ryhmänohjauksen tunnit     X          
Tiedotustilaisuudet X X X          
Työelämään tutustuminen   X   X        
Uusien opiskelijoiden perehdyttäminen X X X         X
Vanhempainillat X X X          
Yhteydenpito opiskelijoiden koteihin X   X   X     X
Yhteydet muihin oppilaitoksiin X X            
Ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen X         X    
Ylioppilaskirjoitussuunnitelman tekeminen   X            
Ylioppilaskirjoitustiedotus X