Opiskeluympäristö

Opiskeluympäristö

Oulun normaalikoulun lukiossa opiskeluympäristöjä kehitetään määrätietoisesti. Opiskeluympäristö muodostuu fyysisistä, psyykkisistä, sosiaalisista ja pedagogisista tekijöistä. Tavoitteena on ympäristö, joka tukee opiskelijan kasvua, oppimista ja itseohjautuvuutta. Se ottaa huomioon erilaiset oppijat ja oppimisen tavat, innostaa ja kannustaa oppimiseen sekä tarjoaa mahdollisuuksia monipuoliseen kehittymiseen. Oppimisen esteet ja oppimisvaikeudet pyritään tunnistamaan varhain ja toimitaan niiden voittamiseksi. Verkkoympäristöt ja koulun ulkopuoliset opiskeluympäristöt tukevat opetusta. Erityisesti hyödynnetään Oulun ylipiston, Oulun kaupungin kulttuurilaitosten ja eNorssin tarjoamia mahdollisuuksia. Vastuu opiskeluympäristöstä on koulun henkilöstöllä ja opiskelijoilla. Yhteistyö huoltajien kanssa on osa hyvää opiskeluympäristöä ja sen kehittämistä. Koulumme opiskeluympäristön tehtävänä on tukea myönteistä opiskeluasennetta ja edistää opiskelijan osallistumisesta ja hyvinvointia. Opiskeluympäristön turvallisuutta vaarantaviin asioihin puututaan heti.

Fyysinen opiskeluympäristö

Heikki Taskisen suunnittelema koulurakennus valmistui v. 1983. Sen tiiliarkkitehtuuri edustaa ns. Oulun koulun tyyliä. Tavallisten luokkatilojen lisäksi koulussa on multimedia- ja ATK-luokkia sekä toimiva kirjasto. Koulutyötä tehdään myös koulurakennuksen ulkopuolella. Opiskelu- ja työympäristön turvallisuuteen, toimivuuteen ja viihtyisyyteen kiinnitetään jatkuvaa huomiota. Jatkossa pyritään huolehtimaan luokkatilojen asianmukaisesta varustelusta. Opiskeluympäristön viihtyisyyttä lisäävät eri puolille koulua sijoitetut taideteokset sekä taito- ja taideaineiden opettajien kokoamat oppilastyönäyttelyt. Opiskelijoiden vastuuta oman kouluympäristön siisteydestä ja viihtyisyydestä korostetaan. Opiskeluympäristö laajenee luontevasti opintokäynteinä paitsi Oulun alueelle myös muualle Suomeen. Opintoretkiä tehdään eri kurssien puitteissa myös ulkomaille.

Psyykkinen ja sosiaalinen opiskeluympäristö

Koulu kannustaa opiskelijoita aktiiviseen ja avoimeen vuorovaikutukseen ja pyrkii näin luomaan turvallisen opiskeluympäristön. Lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat tutustuvat ryhmäänsä ja sen ohjaajaan lukiolaiskurssin aikana. Koulu järjestää lukio-opintojen alussa tapahtuman, jonka tavoitteena on ryhmäytyminen. Samaan pyritään myös vuosittain järjestettävän Norssin päivän toteutuksessa. Koulun ilmapiiriin vaikuttavat positiivisesti sekä opettajakunnan ja opiskelijoiden hyvä henki että opettajien ja opiskelijoiden hyvät suhteet.

Pedagoginen opiskeluympäristö

Oulun normaalikoulun lukiossa opiskelu perustuu yhteinäisen perusopetuksen antamaan vankkaan pohjaan. Opetusharjoittelijoita kannustetaan käyttämään ja kehittämään erilaisia oppimis- ja työskentelytapoja. Erilaiset oppimistavat otetaan huomioon opetuksen kehittämisessä. Koulussa suhtaudutaan myönteisesti uusiin pedagogisiin virtauksiin ja kokeiluihin. Koulun tavoitteena on, että kaikki koulussa työskentelevät voivat halutessaan hyödyntää tietotekniikkaa. Opetuksessa sitä käytetään aina, kun se on pedagogisesti tarkoituksenmukaista. Monissa aiheissa tehdään esimerkiksi Internetin hakuihin pohjautuvia tehtäviä, tutkielmia ja projekteja. Opiskelijoita kannustetaan löytämään omat vahvuutensa. Opiskelijoiden tiedollinen osaaminen ja henkinen kasvu perustuvat siihen, että eri oppiaineet ovat keskenään samanarvoisia ja täydentävät toisiaan.