Opiskelijahuolto

Opiskelijahuolto

Lukion opiskelijahuollon tarkoituksena on huolehtia opiskelijoiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Tavoitteena on luoda turvallinen ja terve opiskelu- ja työympäristö sekä ehkäistä syrjäytymistä. Opiskelijahuolto on opiskeluympäristön hyvinvoinnin edistämistä, oppimisvaikeuksien ja muiden ongelmien varhaista tunnistamista ja niihin puuttumista. Opiskelijoiden osallisuutta oman työyhteisönsä hyvinvoinnin edistämisessä tuetaan. Vastuu opiskelijahuollosta kuuluu kaikille opiskeluyhteisössä työskenteleville.

Opiskelijahuoltoryhmä

Opiskelijahuoltoa koordinoidaan ja kehitetään moniammatillisessa opiskelijahuoltoryhmässä. Tämä tarkoittaa sitä, että eri alojen asiantuntijat miettivät yhdessä keinoja opiskelijoiden hyvinvoinnin lisäämiseksi. Normaalikoulun lukiossa toimii lukiolaisen tuki–ryhmä, jonka tehtävä on koulun opiskelijahuolto. Ryhmään kuuluvat lukion rehtori, opinto-ohjaajat, koulukuraattori, koulupsykologi, terveydenhoitaja ja erityisopettaja(t) sekä tarvittaessa ryhmänohjaajia. Opiskelijahuoltoryhmän kokoukseen voidaan kutsua myös opiskelija itse, hänen huoltajansa tai muita asiaan liittyviä henkilöitä. Opiskelijahuoltoryhmä kokoontuu säännöllisesti kaksi kertaa jaksossa.

Yhteistyö huoltajien kanssa tukee opiskelun edellytyksiä sekä opiskelijan terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Kodin ja koulun yhteistyön tarkoituksena on tukea opiskelijaa ja hänen huoltajiaan opiskelua ja hyvinvointia koskevissa kysymyksissä sekä mahdollisissa ongelmissa. Aikuistuvan nuoren ja etenkin täysi-ikäisen opiskelijan kohdalla otetaan huomioon opiskelijan itsenäisyys ja oma vastuullisuus, mutta tarvittaessa annetaan mahdollisuus tukeen ja huolenpitoon.

Opiskelijahuolto toimii ennalta ehkäisevästi ja puuttuu varhain opiskelijoiden ongelmiin. Koulussa on tehty kriisisuunnitelma akuutteja tilanteita varten. Tavoitteena on yksilön tukeminen ja yhteisön toimintakyvyn säilyttäminen fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa. Opiskelijahuoltotyön tärkein eettinen periaate on luottamuksellisuus. Salassapitosäädökset koskevat kaikkia opiskelijahuoltoryhmän jäseniä. Toiminnan tulee olla opiskelijan ja hänen perheensä edun mukaista. Työntekijä saa kokouksessa ottaa esiin opiskelijasta ja perheestä vain sellaisia tietoja, jotka ovat tarpeellisia kyseisen ongelman kannalta. Nuoren suostumus on hyvä saada häntä itseään koskevien asioiden käsittelyyn.

Normaalikoulun lukiossa opiskelijoilla on mahdollisuus saada tukea ja ohjausta opiskeluun sekä kehitykseen tai elämäntilanteeseen liittyviin fyysisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin ongelmiin. Koulu toimii yhteistyössä myös kunnan sosiaali- ja terveystoimen kanssa (ks. nuorten neuvola) ja ohjaa opiskelijaa tarvittaessa erilaisten palveluiden piiriin.