Oppimisympäristön turvallisuus

Oppimisympäristön turvallisuus

Jokainen koulun henkilökuntaan kuuluva on tutustunut pelastussuunnitelmaan ja turvallisuussuunnitelmaan. Henkilökunnan jäsenet perehtyvät suunnitelmiin. Suunnitelmaa tarkistetaan koko ajan ja sen avulla pyritään varautumaan erilaisiin poikkeaviin tilanteisiin yhteistyöllä eri viranomaistahojen kanssa.

Oppilaita ohjataan toimimaan turvallisesti kouluympäristössä suunnitelmien mukaisesti. Oppiaineissa, joissa tehdään vaarallisia töitä, opettaja käy oppilaitten kanssa läpi turvalliset työtavat ja ylläpitää niitä. Liitteenä on tiedote koulussa tehtävistä vaarallisista töistä.

Jokainen on velvollinen ilmoittamaan eteenpäin havaitsemastaan turvallisuusriskistä rehtorille.

VUOSILUOKKIEN 7 – 9 OPPILAIDEN HUOLTAJILLE

Ilmoitus vaarallisten töiden tekemisestä ja perusteista

Valtioneuvoston asetusten nuorille työntekijöille erityisen haitallisista ja vaarallisista töistä (475/2006) mukaan oppivelvollisen huoltajalle tulee ilmoittaa asetuksessa tarkoitetun vaarallisen työn tekemisestä ja sen perusteista.

Edellä mainitussa asetuksessa säädetään, että perusopetuksessa oppilaat voivat 7. vuosiluokasta lähtien opettajan johdolla ja välittömässä valvonnassa tehdä asetuksessa määriteltyä vaarallista työtä, jos työ on opetuksen toteuttamiseksi välttämätöntä ja se voidaan tehdä turvallisesti. Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että työvälineet ja suojaimet ovat oppilaalle sopivat ja turvalliset käyttää. Perusopetuksen vuosiluokilla 1 – 6 vaarallisten töiden tekeminen on kielletty.

Vaarallisella työllä tarkoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella (302/2007) vahvistettua vaarallisten töiden esimerkkiluetteloa. Esimerkkiluettelossa vaaralliset työt on jaettu mekaanisiin, kemiallisiin, fysikaalisiin ja sähköisiin vaaratekijöihin, ruumiilliseen liikarasitukseen, biologisiin vaaratekijöihin ja eräisiin töihin.

Perusopetuksen vuosiluokilla 7 – 9 käytetään luonnontieteiden, käsityön, kuvataiteen ja kotitalouden opetukseen liittyvissä käytännön harjoitustöissä edellä mainituissa asetuksissa mainittuja koneita, laitteita ja työvälineitä sekä aineita ja valmisteita silloin, kun se on voimassaolevan opetussuunnitelman ja sen tavoitteiden toteuttamiseksi välttämätöntä. Käytännön harjoitustöitä tehdään opettajan johdolla ja välittömässä valvonnassa. Koulussa kiinnitetään erityisesti huomiota turvallisuuteen sekä työvälineiden sopivuuteen ja suojavälineisiin.

Lisätietoa antavat käsityön, kuvataiteen, kotitalouden, biologian, fysiikan ja kemian opettajat sekä rehtori Olli Selin

Linkit:

(475/2006)

(302/2007)