2.2 Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon yhteystiedot

 

Terveydenhoitaja
Susa Nikula

p. 044 729 7601

Paikalla koululla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.
Ensisijainen yhteydenotto terveydenhoitajaan Wilman kautta.
Vastaanotolle saa hakeutua, kun terveydenhoitaja paikalla.

Kuraattori
Saija Löfberg
p. 044 781 3738

Torstaisin muualla.
Kuraattoriin voi olla yhteydessä Wilman kautta tai puhelimitse.

Psykologi
Sinikka Ekonen

p. 040 522 7538

Psykologin tavoittaa parhaiten Wilman kautta.

 

Terveiset opiskeluhuollon palveluista

Opiskeluhuollon palveluita ovat koulu- ja opiskeluterveydenhuolto- sekä kuraattori- ja psykologipalvelut, joiden järjestämisvastuu on Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Opiskeluhuolto tekee tiivistä yhteistyötä oppilaiden, huoltajien, koulun henkilöstön sekä lapsille ja nuorille suunnattujen palveluiden kanssa. Opiskeluhuollon tavoitteena on edistää koko yhteisön ja yksittäisten oppilaiden oppimista ja hyvinvointia.

Yhteisöllinen opiskeluhuolto tarkoittaa keinoja, joilla pyritään edistämään oppilaan osallisuutta, fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tämä toteutuu parhaiten pyrkimällä luomaan kouluihin arkityöskentely, toimintaympäristö ja -kulttuuri hyvinvointia tuottavaksi. Yhteisöllinen opiskeluhuolto on osa oppilaitoksen arkea, jossa opiskeluhuollon toimijat ovat mukana. Yhteisöllinen työskentely on esimerkiksi opiskeluhuoltoryhmiin osallistumista, ryhmäytymisen tukemista, vanhempainiltoihin osallistumista.

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon tavoitteena on seurata ja edistää oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista.  Tärkeää on myös varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ehkäisy. Oppilaan tuen tarpeen selvittämiseksi ja opiskeluhuollon tuen järjestämiseksi voidaan koota yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa monialainen asiantuntijaryhmä.

Terveydenhoitajat
Kouluterveydenhuoltoa toteuttavat koululla terveydenhoitaja ja lääkäri. Keskeinen työmuoto on terveystarkastukset. Vuosittaisten terveystarkastusten avulla pyritään tukemaan lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä havaitsemaan varhain näitä uhkaavat tekijät. 1-, 5- ja 8-luokalla on laaja terveystarkastus, johon kutsutaan terveydenhoitajan ja lääkärin lisäksi huoltajat mukaan. Terveystarkastusten lisäksi oppilaita tavataan yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Oppilas voi hakeutua kouluterveydenhoitajan vastaanotolle koulukohtaisesti sovittuina vastaanottoaikoina. Myös vanhemmat voivat ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan lapsen terveyteen tai hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Koululääkärin vastaanotolle hakeudutaan terveydenhoitajan kautta. Pääpaino koululääkäriajoissa on terveystarkastuksissa. ADHD -lääkityksen seurannat toteutetaan terveydenhoitajan ja koululääkärin vastaanotoilla.

Sairaudenhoito ei sisälly kouluterveydenhuoltoon, ainoastaan koulupäivän aikana tapahtuneet lievät tapaturmat ja sairaustapaukset hoidetaan.


Kuraattorit
Kuraattori osallistuu sosiaalihuollon asiantuntijana opiskeluhuoltotyöhön sekä koko yhteisön että yksittäisen oppilaan hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Kuraattoripalvelun päämääränä yhteisössä on syrjäytymisen ehkäiseminen sekä yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistäminen. Kuraattoripalvelu ehkäisevänä sosiaalipalveluna tarjoaa opiskelun ja koulunkäynnin tukea ja ohjausta, jolla edistetään hyvinvointia, sosiaalista turvallisuutta ja yhteistyötä niin koko kouluyhteisön kuin yksittäisen oppilaan ja hänen perheensä kanssa.

Kuraattorille voi varata aikaa, jos esimerkiksi kaipaa kuuntelijaa ja aikuisen tukea, kavereiden tai vanhempien kanssa on haasteita tai oma jaksaminen ja mieliala mietityttää. Tapaamiset ovat vapaaehtoisia ja luottamuksellisia. Tarkoituksena on yhdessä oppilaan ja tarvittaessa huoltajien kanssa etsiä ratkaisuja haasteisiin. Myös huoltajat voivat konsultoida kuraattoria, jos heillä herää huolta oman lapsen/nuoren voinnista tai esimerkiksi perhetilanteessa on tapahtunut muutoksia. Lisäksi koko oppilaitoksen henkilökunnalla on kuraattorin konsultaatiomahdollisuus (nimettömänä, jos konsultaatioon ei ole oppilaan suostumusta). Tarvittaessa kuraattori osallistuu oppilaan monialaisen asiantuntijaryhmän tapaamiseen. 

 

Psykologit
Yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä psykologin tehtävänä on tuoda psykologista tietotaitoa osaksi kouluyhteisön arkea ja lisätä yhteisössä psykologisen asiantuntijuuden kautta ymmärrystä erilaisista yhteisö- ja ryhmätasojen ilmiöistä, ongelmista, rakenteista ja toimintakäytänteistä. Psykologi edistää ja tukee suunnitelmallisesti yhteisön psyykkistä hyvinvointia ja turvallisuutta sekä koulunkäyntiä, opiskelua ja oppimista tukevan myönteisen opiskeluilmapiirin muodostumista.

Yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa psykologin tehtävänä on tukea oppilaita, opiskelijoita ja perheitä kehitykseen, psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Psykologi antaa psyykkistä hyvinvointia tukevaa, edistävää ja palauttavaa keskustelu- ja muuta tukea lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Psykologi selvittelee ja arvioi kehityksessä, koulunkäynnissä, opiskelussa ja oppimisessa esiin tulevia haasteita tarvittaessa myös psykologisen tutkimuksen avulla. Arvioiden ja tutkimusten tulosten pohjalta psykologi suosittelee tarpeellisia tukitoimia ja suunnittelee sekä toteuttaa niitä yhdessä muun koulun henkilökunnan kanssa. Lisäksi psykologi osallistuu perusopetuslain mukaisen oppimisen tuen järjestämiseen opetushenkilöstön kanssa tapauskohtaisesti sovitulla tavalla.

 

Tarvittaessa psykologi konsultoi huoltajan luvalla erikoissairaanhoitoa, sosiaalihuoltoa tai muita tarvittavia tahoja ja ohjaa jatkotutkimuksiin koululääkärin kautta. Psykologin tapaamiset toteutuvat lapsen tai nuoren ja perheen kanssa sovitusti tilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla joko koululla tai Sivistyspalvelukeskuksen tiloissa.

Lukuvuonna 2023-2024 resurssia täydennetään tarvittaessa yksityisen palveluntuottajan tekemillä psykologin tutkimuksilla. 

 

Arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta

Myllylän koulu 

  • Oppilasmäärä: 255
  • tehostetutun tuen oppilaita: 18
  • erityisen tuen oppilaita: 31
  • erityiset opetusjärjestelyt: 4-5 
  • vsop: -
  • suomi toisena kielenä opiskelijoita: 17
  • erityisluokkien oppilasmäärät: yhteensä 26 (1-2e: 9, 3-4e: 9 ja 5-6e: 8)
  • koulukuraattori joka toinen viikko paikalla ma-pe (parittomat viikot): lukuvuoden alun suunnitelman mukaan on saatu aika riittämään yhteisölliseen että yksilökohtaiseen työhön, mutta näemme toteumaa ja tarkempaa arviota vasta sen jälkeen, kun uusi kuraattori on työskennellyt pysyvämmin talossa 
  • terveydenhoitaja 3 päivää viikossa: terveystarkastukset etenevät aikataulussa, mutta niihin käytettävä aika/per oppilas on riittämätön, oppilasmäärä on edelleen liian suuri, siitäkin huolimatta, että esikoululaiset jäivät Susan työstä pois, huomioon ottaen se, että terkkari kiertää monella koululla
  • koulupsykologi n.1 päivä viikossa, sekin toteutunut huonosti keväällä 2023, lukuvuodeksi 2023-2024 arvio tarpeesta 1,5 päivää viikossa
  • Myllylän koulu on keskustan alueen koulu, tukea tarvitsevia lapsia/perheitä on paljon. Perheissä on monia haasteita. Yhä useampi lapsi käy koulua vuoroviikoin eri osoitteista käsin. Kaikilla ei ole riittävästi tukiverkostoa tai mahdollisuutta saada riittävästi tukea koulunkäyntiin kotoa.
  • Tunne- ja vuorovaikutustaitojen haasteet sekä mielenterveyden haasteet ovat lisääntyneet parina viime vuotena. 
  • opetuksen epääminen: yksittäisiä koulupäivien keskeyttämisiä tehdään lukuvuosittain arviolta 10-15
  • opiskeluhuoltohenkilöstön yhteisöllinen työ: Hyvinvointituntiin osallistuminen kerran viikossa. Yhteisöllisen opiskeluhuollon tapaamiset kuukausittain. Lisäksi luokkakohtaista opiskeluhuoltoa syksyisin sekä keväällä tarvittaessa tsekkaukset.