Luokkamuotoinen erityisopetus

Luokkamuotoinen erityisopetus

Erityinen tuki

Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta perusopetuslain mukaan annettavasta tuesta. Erityisopetus järjestetään oppilaan etu ja opetuksen järjestämisedellytykset huomioon ottaen muun opetuksen yhteydessä tai osittain tai kokonaan erityisluokalla tai muussa soveltuvassa paikassa. Erityisen tuen antamiseksi opetuksen järjestäjä (Orimattilassa opetuspäällikkö) tekee kirjallisen päätöksen, joka tarkistetaan ainakin toisen vuosiluokan jälkeen sekä ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä. Erityisen tuen antamista koskevassa päätöksessä määrätään oppilaan pääsääntöinen opetusryhmä, mahdolliset tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä tarvittaessa oppilaan opetuksen poikkeava järjestäminen, kuten yksittäisen oppiaineen oppimäärän yksilöllistäminen.

Erityisen tuen päätös voidaan tehdä ennen esi- tai perusopetuksen alkamista tai esi- tai perusopetuksen aikana ilman sitä edeltävää pedagogista selvitystä ja oppimisen tehostetun tuen antamista, jos psykologisen tai lääkeketieteellisen arvion perusteella ilmenee, että oppilaan opetusta ei vamman, sairauden, kehityksessä viivästymisen tai tunne-elämän häiriön tai muun vastaavan erityisen syyn vuoksi voida antaa muuten.

Luokkamuotoisen erityisopetuksen tavoitteena on oppilaslähtöinen, kuntouttava, oppimisen ja opiskelun taitojen vahvistumista ohjaava opetus ja koulunkäynti. Sen ei ole tarkoitus olla oppilaalle pysyvä koulunkäynninmuoto. Oppilaan tiedolliset ja taidolliset vahvuudet huomioiden, oppilas voi opiskella joustavasti oppiaineita yleisopetuksen yhteistyöluokassa. Pääsääntöisesti tavoitteena on oppilaan integroituminen ja siirtyminen yleisopetukseen.

Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma

Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Se on kirjallinen suunnitelma oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tavoitteista, sisällöistä, käytettävistä opetusjärjestelyistä, pedagogisista menetelmistä ja oppilaan tarvitsemasta tuesta ja ohjauksesta. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan tai tarvittaessa oppilaan muun laillisen edustajan kanssa, ellei siihen ole ilmeistä estettä. Suunnitelma tarkistetaan tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran lukuvuodessa, oppilaan tarpeiden mukaiseksi. Suunnitelman keskeinen sisältö määräytyy opetussuunnitelman perusteiden mukaan.

Erityisluokat lukuvuonna 2024-2025

Myllylän koulussa erityisluokat ovat yhdysluokkia. Jokaisessa luokassa työskentelee erityisluokanopettajan työparina koulunkäynninohjaaja.

1-2e Nina Karjalainen, koulunkäynninohjaaja Jenni Kaitaranta
3-4e Tea Skinnari, koulunkäynninohjaaja Mari Virtanen
5-6e Marjut Koukkula, koulunkäynninohjaaja Katja Murtonen


Tavoitteet lukuvuodelle 2024-2025:

"Jokaiselle oppijalle mahdollisuus", eli turvallinen, terveellinen, sujuva kouluarki.

- Erityisluokkien luokkakohtaisen toiminnan turvallisuuden, sujuvuuden ja arjen vahvistaminen.
- Yleisopetuksen ja luokkamuotoisen erityisopetuksen yhteistyön vahvistaminen luokka-astetiimeissä.
- Ammatillisen osaamisen jakaminen.
- Laaja-alaisen erityisopetuksen ja luokkamuotoisen erityisopetuksen yhteistyön vahvistaminen.
- Erityisopetuksen vuosikellon mukaan toiminnan toteuttaminen.
- Koulun henkilöstölle koulutuksen tarjoaminen (esim. pedagogisten asiakirjat, arjen työkalut ryhmän toimintaan).

Lukuvuoden 2023-2024 arviointia

Lukuvuoden 2023 - 2024 arviointia:
 
"Jokaiselle oppijalle mahdollisuus", eli turvallinen, terveellinen, sujuva kouluarki."

- Erityisluokkien luokkakohtaisen toiminnan turvallisen, terveelllisen ja sujuvan arjen eteen on lukuvuonna 2023 - 2024 tehty valtavasti töitä. Tämä on edellyttänyt jatkuvaa resurssitarkastelua, resurssien jakamista ja täsmällistä kohdentamista. Lukuvuoden aikana tehdyssä työssä on hyvin huomioitu aikuisten keskinäinen työnjako ja vastaavasti tiivis yhteistyö. Erityisluokkien turvallinen, terveellinen ja ja sujuva arki on toiminut kokonaisuuden näkökulmasta hyvin. 

- Yleisopetuksen ja luokkamuotoisen erityisopetuksen yhteistyö on lukuvuoden mittaan vahvistunut. Elo:t ja lo:t ovat tehneet aktiivista yhteistyötä oppilaiden integraatioissa ja muussa yhteisessä toiminnassa. 4E toteutti MOK-viikon yhdessä yleisopetuksen luokkien kanssa. Oppilaille tämä oli todella mielekäs ja mukava työskentelytapa. 4E osallistui myös yhteiselle luokkaretkelle Heurekaan. Koulussamme on toteutettu sekä kokonaisen luokka-asteen että yksittäisten oppilaiden integraatioita. Ryhmäkohtaiset integraatiot ovat olleet seuraavia: 1E: LI, MU, 2E: LI, MU, 3E: MU, LI, KS, 4E: MU, LI, KS ja osin KU. Oppilaskohtaisia integraatioita on toteutettu 3E-luokalla. Yleisopetuksesta integroituminen erityisluokkiin on ollut hyvin vähäistä. 
- Ammatillisen osaamisen jakaminen on toteutunut lukuvuoden aikana pääsääntöisesti pedagogisella tiimiajalla, jota on varmistettu jokaiselle luokka-asteelle ja aina tarpeen mukaan opettajakohtaisesti. 
- Laaja-alaisen erityisopetuksen ja luokkamuotoisen erityisopetuksen yhteistyö on toteutunut riittävästi. 
- Erityisluokkaopetuksen vuosikelloa on toteutettu luokka-asteittain. Lukuvuoden aikana on huomioitu ryhmän ja valmiudet ja oppilaskohtaiset muutokset. 
- Koulun henkilöstölle on tarjottu lukuvuoden aikana koulutusta jonkin verran; turvallinen työyhteisö, ammatillinen vuorovaikutus, pedagogiset asiakirjat. Tukea ja konsultaatiota luokanopettajille on toteutettu luokka-asteittain / yksittäisten luokanopettajien pyynnöstä. 

Kehittämiskohteita lukuvuodelle 2024 - 2025:

- Turvallisuus: selkeiden rakenteiden pysyvyys ja jatkaminen, aikuisten sitouttaminen turvallisuustyöhön, luokka-asteittain erilaisten toimintovaihtoehtojen tarkasteleminen
- Yhteistyö elo:t ja lo:t: yhteistyöhön rakenteiden suunnitteleminen = luokka-astetiimit, kokonaisuuden tarkentaminen lukuvuonna 2024 - 2025. Rakenteiden ja suunnittelun kautta tavoitteena vahvistaa erityisopettajien konsultaatiota luokanopettajille heidän omassa työssään ja lisätä käytännön yhteistyötä.
- Työhyvinvointirakenteiden selkeyttäminen: kuormittumisen ennaltaehkäiseminen