First Lego League (FLL)

Mikä on FLL?


https://i2.wp.com/www.playingatlearning.org/wp-content/uploads/2016/06/FIRSTLego_IconVert_RGB_3by1pt5.jpg?resize=900%2C450
First Lego League (FLL) on maailmanlaajuinen kisa 9—16-vuotiaille nuorille. FIRST LEGO Leaguen kilpailuaihe vaihtuu joka vuosi. Joka syyskuussa julkaistaan uusi haaste, jonka ratkaisemiseen on Suomessa alkuvuoteen saakka aikaa. Aiheet perustuvat ajankohtaisiin tosielämän haasteisiin. Kisa pelataan n. 2,4 m × 1,1 m -kokoisella pelilaudalla, jossa esteinä eli haasteena on Lego-palikoista rakennetut tehtävät. Robotti on Lego Mindstorms-teknologiaan perustuva autonominen robotti.

FLL on maailman ylivoimaisesti suurin robotiikkaan liittyvä kisailu. FLL-kisaan osallistuu vuosittain 250 000 nuorta ympäri maapallon. Kisaan kuuluu kolme eri osa-aluetta:

1. Robottikisa, jossa autonomiset robotit ratkovat tehtäviä.
2.Tiedeprojekti, jossa nuoret esittelevät aiheeseen liittyvän uuden innovatiivisen ratkaisun isoon tai pienempään ongelmaan.
3. Ydinarvot, joista tärkeimpänä on hauskanpito.

Robotin pitää toteuttaa sääntöjen puitteissa mahdollisimman monta tehtävää 2,5 minuutissa. Jokaisesta tehtävästä tulee pisteitä.

Suomessa FLL-kisatoimintaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Robotiikka- ja tiedekasvatus ry. Yhdistys on FIRST LEGO Leaguen virallinen partner-organisaatio Suomessa.



FLL:n arvot

Tasavertaisuus: Avain menestymiseen on arvostaa ja ottaa tasavertaisesti huomioon kaikkien joukkueen jäsenien panos (ajatukset, ideat ja taidot). Kukaan ei keksi kaikkia parhaita ratkaisuja. Jokaisella on arvokasta annettavaa joukkueelle.

Kunnioitus: Menestyvän joukkueen jäsenet toimivat aina toisiaan kunnioittaen, varsinkin kohdatessaan ongelmia ja eriäviä mielipiteitä

Coopertition: Joukkue kilpailee reilun pelin hengessä, tekee yhteistyötä, kannustaa ja tilaisuuden tullen myös auttaa muita joukkueita.


FLL ja OPS 2016

Vuonna 2016 voimaan astunut opetussuunnitelma painottaa samoja arvoja ja asioita kuin FLL-kisailu. Esimerkkinä oppiainerajat ylittävä oppiminen, keskustelut, taidot ja tekeminen sekä toisilta oppiminen.

FIRST LEGO Leaguen ajatusmaailma esimerkiksi oppimiseen oppimisesta, toisten kunnioittamisesta, oppiainerajat ylittävästä opetuksesta sopivat erittäin hyvin yhteen OPS2016:n kanssa.

Alakoulussa luokanopettaja voi koordinoida ja järjestää FLL.n vaatimat tunnit esimerkiksi käsitöistä, matematiikasta tai englanninkielestä. Yläkoulussa puolestaan aineenopettajat voivat toimia esimerkiksi oman alansa asiantuntijoina, joiden ammattitaitoa ja aineenhallintaa oppilaat voivat käyttää hyödyksi kysyessään apuja. Koko hommaa koordinoi, eli pitää käsissään esimerkiksi käsityön opettaja, luonnontieteen opettaja tai joku muu aiheesta innostunut.