Oppilaanohjaus
OPPILAANOHJAUS JOKIVARREN KOULUSSA
Alakoulussa oppilaanohjaus toteutuu pääasiassa eri oppiaineiden opetuksen ja koulun muun toiminnan yhteydessä. Oppilaanohjauksesta vastaa luokanopettaja yhdessä muiden opettajien kanssa.
Yläkoulussa oppilaan ohjaamisesta vastaavat edelleen kaikki opettajat sekä oppilaanohjaaja. Oppilaanohjaus toteutetaan 7.-9. vuosiluokilla siten, että se tarjoaa oppilaalle kokonaisuuden, joka muodostuu luokkamuotoisesta ohjauksesta (opo-tunnit) ja henkilökohtaisesta ohjauksesta.
7. luokalla opo-tuntien aiheita ovat opiskelun merkitys, opiskelutaidot, arviointiperusteet, itsetuntemus ja valinnaisaineiden valinta. Työelämään tutustutaan työskentelemällä yksi aamupäivä koulun ruokalassa.
8.luokalla tutustumme Suomen elinkeinorakenteeseen ja koulutusjärjestelmään, ammatti- ja koulutusaloihin sekä syvennämme itsetuntemusta mm. ammatinvalintatestillä. TET-päivä tehdään koulumme siistijöiden apuna.
9.luokalla käymme läpi lähialueen koulutustarjonnan, suunnittelemme jatko-opintoja, etsimme lisää tietoa eri koulutusvaihtoehdoista, ammateista, yrittäjyydestä, kansainvälisyydestä ja tietenkin yhteishausta, joka on päättöluokkalaisille tärkeä virstanpylväs. Työelämään oppilaat pääsevät tustustumaan kahden viikon TET-jaksolla heti syyskuun alussa.
Oppilaanohjaaja tapaa syksyllä arviointikeskustelussa oppilaan ja huoltajan/t yhdessä luokanvalvojan kanssa. Tässä keskustelussa pohditaan kevään yhteishakuun liittyviä asioita laaja-alaisten arvioitavien kohtien lisäksi.
Oppilaanohjaaja keskustelee oppilaiden kanssa tarpeen mukaan yläkoulun aikana henkilökohtaisesti koulun käyntiin, valintoihin ja jatko-opintojen suunnitteluun liittyvistä asioista.
Opoon saa parhaiten yhteyden Wilman kautta tai soittamalla.
Oppilaanohjauksen sivusto
Yhteystiedot:
Oppilaanohjaaja Satu Heinänen
Jokivarren koulu
Käkeläntie 24
16300 Orimattila
p. 040 7406684
satu.heinanen@orimattila.fi
Laajennettu oppivelvollisuus
Oppivelvollisuuden laajennuksen myötä oppilaan tulee siis hakea perusopetuksen jälkeen joko toiselle asteelle suorittamaan tutkintoa, toiselle asteelle valmentavaan koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuslaissa määriteltyyn koulutukseen.
Perusopetuksen järjestäjän ohjaus- ja valvontavastuu päättyy, kun oppivelvollinen aloittaa opintonsa seuraavassa oppilaitoksessa. Tällöin ohjaus- ja valvontavastuu siirtyy seuraavalle koulutuksen järjestäjälle. Jos oppivelvollinen nuori on vielä kesän jälkeen ilman opiskelupaikkaa, perusopetuksen järjestäjän tulee ilmoittaa tästä nuoren asuinkunnalle, ja vastuu ohjauksesta ja valvonnasta siirtyy asuinkunnalle.
Tehostettu oppilaanohjaus
Oppimisen ja koulunkäynnin tukea tarvitsevan oppilaan kohdalla jatko-opintoihin liittyvä ohjaus aloitetaan riittävän varhain. Oppilaalla, joka tarvitsee perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää tukea, on oikeus saada oppilaanohjauksen lisäksi tarpeidensa mukaista tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta vuosiluokilla 8 ja 9.
Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa oppilaalle annetaan henkilökohtaista ja muuta oppilaanohjausta sekä laaditaan henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma, joka kirjataan oppilaan oppimissuunnitelmaan tai HOJKS-asiakirjaan.
Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa painopisteenä on oppilaan jatko-opintovalmiuksien kehittäminen sekä ohjaaminen oppilaalle sopiviin jatko-opintoihin. Tavoitteena on, että jokaiselle oppilaalle löytyy jatko-opiskelupaikka, jossa oppilas jatkaa oppivelvollisuuden suorittamista perusopetuksen jälkeen. Tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarpeen arvioi ensisijaisesti oppilaanohjaaja oppilaanohjauksen sisältöjen ja tavoitteiden näkökulmasta.